Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 09:37
Külaline kirjutas: ↑21 Veebr 2025 11:23
Külaline kirjutas: ↑21 Veebr 2025 11:07
Selle mõtlesid sa küll ise välja. Mina tõin välja, et erivajadusega inimeste laulupidu on siiski suunatud intellektipuudega inimestele, repertuaarivalik on neile kohane, seega ei saa see pidu kuidagi asendada normintellektiga inimese jaoks suurt üldlaulupidu. Ja täpselt nii ka on, see pole mingi üleolek, vaid fakt. Oled ise seal peol käinud? Mina olen, korduvalt.
Pean Sinuga nõustuma. Olen ka ise Viljandi puuetega inimeste laulupeol käinud ja paraku on tõesti nii, et tegelikult on see mõeldud pigem intellektipuudega rahvale. Olles ise puuete teemas sees, on minu jaoks kummaline, et tihtipeale peetakse puude all silmas intellektipuuet või käitumishäireid. Ratastoolis või kurdi või paksude prillidega inimese IQ on samasugune nagu kõigil teistelgi ja nende jaoks on solvav, kui neid peetakse seetõttu rumalateks ja õppimisvõimetuteks ning soovitatakse esineda ainult koos intellektipuudega inimestega. Intellektipuudega inimeste laulupeol on laulud ikkagi palju lihtsamad ega paku tavaintellektiga inimestele esitamiseks pinget.
Just! Su postitus on ehe näide, miks EPIK Laulupeole ei sobi.
Kuidas nüüd sìis nii on, et teiste puuetega inimesi nõnda halvustad? Mille poolest neil vähem peaks õigusi olema kui sinul, puudega inimesel?
Ma ei halvusta teiste puuetega inimesi, kuidas sa küll oskad nõnda tõlgendada üldse? Küll aga halvustan ma mõtteviisi, mis üritab kõik puuded suruda ühte patta kokku.
Näen, et sa ei ole üldse kursis kuulmispuudega inimeste muredega. Üheks selleks on näiteks seik, et halva kuulmisega lapsi on püütud aastakümneid liigitada seetõttu vaimsete häiretega inimesteks, on kaheldud nende mõistuses ja õpivõimes. Alates 2. maailmasõja lõpust kuni tänaseni on kuulmislangusega laste koolide õppeaeg tunduvalt pikem kui teistel, 9 aasta asemel nt 11 aastat ja siis saavad nad põhihariduse. Sel põhjusel ei taha paljud vanemad oma kuuldeaparaati kandvaid lapsi neisse koolidesse panna, vaid panevad nad tavakooli, ja seal nad õpivad teistega koos igati edukalt, lõpetades kooli 9 aastaga nagu teisedki. Seega ei ole kuulmislangusega laste kohtlemine abikooli vajavate intellektipuudelistena tegelikult põhjendatud.
Ja praegu näiteks üritatakse teha üldsusele selgeks niisugust veidrat seika, nagu oleks kõik kuulmislangusega inimesed kirjaoskamatud. No umbes näiteks, et kui sinu 55-aastasel emal diagnoositakse kergekujuline kuulmislangus ja arst soovitab talle kuuldeaparaati, siis muutub ta seetõttu paugupealt kirjaoskamatuks, kes enam ei oska ei lugeda ega kirjutada. Päriselt ka.
Paar aastat tagasi valmis Päästeameti video, kus miskipärast väideti otsesõnu, et kuulmislangusega inimeste lugemisoskus reeglina ei olevat hea ja seetõttu peab nendega kirjutama vaid lihtsas (st vaimupuudelistele mõeldud) keeles. Kuna vaegkuuljate liidu liikmed esitasid niisuguse üliveidra jutu peale kaebuse, eemaldati too lause lõpuks Päästeameti õppevideost.
Seega võitlus selgitamaks isegi spetsialistidele, et kuulmispuue ei võrdu vaimupuudega, on kestnud aastakümneid ja jätkub endiselt. Vaegkuuljatel ei ole vaimupuudega inimeste vastu mitte midagi, kuid neile ei sobi, et neid koheldakse vaimupuudelistena. Tundub, et ka sina ise ei soovi miskipärast liituda intellektipuudega lauljate rühmaga ega laulda nendega koos Viljandi puudega inimeste laulupeol, miks? Samuti ei tahaks sa oma normintellektiga last panna kooli, kus õppeaeg kestab tavalise 9 aasta asemel tunduvalt kauem, eks ole. See ei tähenda mitte mõne teise puude halvustamist, vaid soovi saada endale või oma lapsele võimetekohane haridus/huviharidus.