Pakendid ja raiskamine
-
Külaline
Pakendid ja raiskamine
Tavaliselt on problermiks pakendite hulk, mis tekib. Meil on aga teine probleem. Toit läheb halvaks, sest pakendis on liiga palju toitu. Me ei jõua seda ära süüa, ennem läheb halvaks.
Nüüd on ühelt poolt see, et suuremad pakedid on mõistlikud selleks et vähendada pakendeid. Igat viilu pole mõtet eraldi pakendada.
Teisalt aga oleks väiksemad pakendid mõtekad et vähendada toidu raiskamist.
Suures peres pole üldse ilmselt sellist probleemi. Aga paljud elavad ka üksi. See üks singiviilude pakk läheb ka ennem halvaks kui otsa saab. Pool leiba on ka liiga palju.
Mis arvate pakenditest ja nende suurusest?
Nüüd on ühelt poolt see, et suuremad pakedid on mõistlikud selleks et vähendada pakendeid. Igat viilu pole mõtet eraldi pakendada.
Teisalt aga oleks väiksemad pakendid mõtekad et vähendada toidu raiskamist.
Suures peres pole üldse ilmselt sellist probleemi. Aga paljud elavad ka üksi. See üks singiviilude pakk läheb ka ennem halvaks kui otsa saab. Pool leiba on ka liiga palju.
Mis arvate pakenditest ja nende suurusest?
-
Külaline
Sul on valik osta kaalukaupa ja on valik pakendi sisu osade kaupa külmutada.
Üldiselt arvan pakenditest seda, et neid on liiga palju. Aga kuna ma olen laisk ja ei viitsi grammides mõelda, ostan pakendatud kaupa.
Üldiselt arvan pakenditest seda, et neid on liiga palju. Aga kuna ma olen laisk ja ei viitsi grammides mõelda, ostan pakendatud kaupa.
-
Külaline
leib ja sai säilivad sügavkülmas ideaalselt - juuretisega leib ka tavalises külmikus väga kaua.
Singid ja keeduvorstid säilivad avatuna nädala, salaamid mitu nädalat. Lahtisest letist saab viilutatult osta väikses koguses.
Juust säilib hästi, kui on kaanega karbis.
Üldiselt sügavkülm on suur abimees raiskamise vastu.
Singid ja keeduvorstid säilivad avatuna nädala, salaamid mitu nädalat. Lahtisest letist saab viilutatult osta väikses koguses.
Juust säilib hästi, kui on kaanega karbis.
Üldiselt sügavkülm on suur abimees raiskamise vastu.
-
Külaline
Meil ei lähe kunagi midagi halvaks, kõik süüakse ära. Kusjuures püüan poest otsida just suuremaid pakendeid. Peres on ema, isa ja kaks teismelist.
Leiva ja saia äraviskamine lõppes meil siis, kui otsustasin hakata hoidma neid külmikus. Mõned küll räägivad, et leiba-saia ei tohi külmikus hoida - aga miks? Mingit maitsevahet pole meie küll eales täheldanud. Samuti on või koht külmikus. Paljud hoiavad oma võid püsivalt köögilaua peal, mõni ime siis, kui võile rääsunud mekk juurde tekib. Mingit päev otsa võileibade tegemise kommet meil pole ja 15 minutit enne söögiaega või välja võtmine on piisav, et pehmemaks muutuks.
Oluline on sügavkülma kasutamine. Liiga suurest viineri- või sardellipakist võtadki ühe toidukorra jagu välja, ülejäänud läheb sügavkülma. Või ostad poest hakklihapaki, avad kohe paki, teed pooleks, üks osa läheb tavakülma, teine osa kohe sügavkülma. Ostame tihti sügavkülmutatud juurikaid, mida hoiame sügavkülmas. Kui supp hakkab valmima, siis võtangi sügavkülmast nt paki brokoliga, viskan sealt mõned õisikud supi sisse ja ülejäänud brokolipakk läheb kiirelt tagasi sügavkülma, enne kui sulama jõuab hakata. Mõnikord (harva küll) olen sügavkülmutanud ka näiteks kapsahautist, kui seda on palju saanud ja paari päevaga ära süüa ei jõua. Sügavkülma läheb ka omatehtud maitsevõi, kui seda järele jääb.
Nii on võimalik toiduga majandada, ilma et miskit halvaks läheks.
Leiva ja saia äraviskamine lõppes meil siis, kui otsustasin hakata hoidma neid külmikus. Mõned küll räägivad, et leiba-saia ei tohi külmikus hoida - aga miks? Mingit maitsevahet pole meie küll eales täheldanud. Samuti on või koht külmikus. Paljud hoiavad oma võid püsivalt köögilaua peal, mõni ime siis, kui võile rääsunud mekk juurde tekib. Mingit päev otsa võileibade tegemise kommet meil pole ja 15 minutit enne söögiaega või välja võtmine on piisav, et pehmemaks muutuks.
Oluline on sügavkülma kasutamine. Liiga suurest viineri- või sardellipakist võtadki ühe toidukorra jagu välja, ülejäänud läheb sügavkülma. Või ostad poest hakklihapaki, avad kohe paki, teed pooleks, üks osa läheb tavakülma, teine osa kohe sügavkülma. Ostame tihti sügavkülmutatud juurikaid, mida hoiame sügavkülmas. Kui supp hakkab valmima, siis võtangi sügavkülmast nt paki brokoliga, viskan sealt mõned õisikud supi sisse ja ülejäänud brokolipakk läheb kiirelt tagasi sügavkülma, enne kui sulama jõuab hakata. Mõnikord (harva küll) olen sügavkülmutanud ka näiteks kapsahautist, kui seda on palju saanud ja paari päevaga ära süüa ei jõua. Sügavkülma läheb ka omatehtud maitsevõi, kui seda järele jääb.
Nii on võimalik toiduga majandada, ilma et miskit halvaks läheks.
-
Külaline
Kas see on nn vanaemade nipp panna saiad leivad sügavkülma ja juust karpidesse? Tohib seda teha ka toitlustustusasutustes kus peab järgima toiduohutuse reegleid? Et pigem usaldad oma nina ja maitset, kui 'parim enne' kuupäeva.
-
Külaline
Viilutatud leiva paki saad pooleks teha, ühe poole paned sügavkülma, teist poolt sööd värskelt. Sügavkülmutatud viilud käivad röstrist läbi ja maitseb peaaegu samamoodi kui värske.
Singipakist võtad poole välja, teed kuubikuteks või ribadeks ja paned sügavkülma. Hiljem sulatad üles ja läheb omleti sisse.
Värske kraam: kui ostan suure hunniku, siis võib kindel olla, et midagi jääb seal söömata ja läheb pehmeks või hallitama. Ostan alati veidi vähem, kui on söögikordi planeeritud. Sööme värsked enne ära ja siis võtan sügavkülmast juurde: herned, okra.
Mulle meeldivad ka konservid: tuunikala, oad, ananass ja virsik. Säilivad kaua, saab toitudesse panna, puuvilju jogurti peale või küpsetistesse.
Singipakist võtad poole välja, teed kuubikuteks või ribadeks ja paned sügavkülma. Hiljem sulatad üles ja läheb omleti sisse.
Värske kraam: kui ostan suure hunniku, siis võib kindel olla, et midagi jääb seal söömata ja läheb pehmeks või hallitama. Ostan alati veidi vähem, kui on söögikordi planeeritud. Sööme värsked enne ära ja siis võtan sügavkülmast juurde: herned, okra.
Mulle meeldivad ka konservid: tuunikala, oad, ananass ja virsik. Säilivad kaua, saab toitudesse panna, puuvilju jogurti peale või küpsetistesse.
-
Külaline
Milleks panna leib-sai sügavkülma? Tavaline külmik sobib väga hästi ja leib-sai seisavad seal kaua aega. Juustu karpidesse pole eales pannud ja pole kunagi hallitama läinud.Külaline kirjutas: ↑06 Mär 2025 09:39 Kas see on nn vanaemade nipp panna saiad leivad sügavkülma ja juust karpidesse? Tohib seda teha ka toitlustustusasutustes kus peab järgima toiduohutuse reegleid? Et pigem usaldad oma nina ja maitset, kui 'parim enne' kuupäeva.
Mis toitlustusasutustesse puutub, siis restoraniroogadel polegi ju peal "Parim enne" kuupäeva, eks. Kui aga pead silmas kaupluste toiduaineid, siis ilmselgelt ei tohiks pood tavalist leiba-saia ööseks sügavkülma toppida. On küll müügil mingid küpsetised, saiakesed, millel peal silt, et oli sügavkülmutatud, kuid sel juhul tulebki panna peale eraldi märgistus.
-
Külaline
Pakendeid on erinevas suuruses, osta seda mis ära sööd. Mõnes mõttes on pakendid tõesti raiskamine, kile või plast iga saiakse, pihvi või kisiganes ümber. Mina ostan ka enamasti pakendatud toitu, aga minu foobia on mittepakendatud toidu käperdamine, peale kõhimine jms. Puuviljadega on OK, need pesen ära aga saiakest või lahtist salatit pesta ei saa. Ma olen poes piisavalt näinud kuidas mõni kodutu saiu käega valib, mingi suvalise asjaga salatibaarist salatit kasutatud kohvitopsi kühveldab vms. Teoreetilselt võib ka müüja vahepeal käega nina pühkida, toidu pakendaja vetsust tulles mitte käsi pesta, aga seda ma pole näinud ja loodan seepärast parimat.
Aga teemaalgataja teisel murele, et pakendid on liiga suured pakuks lahenduseks suurte toiudupoodide kaalukauba lette. Sealt saad küsida täpselt ni mitu juustuviilu või pihvi või lusikatäie salatit kui soovid.
Mu mõned aastad tagasi lesestunud vanemal on ka probleem, et ta ei suuda suuri pakendeid lõpuni tarbida, samas isu on ka selline nagu on, et ertiti midagi ei taha. Tema valbki selliseid pakendied, mida suudab ära süüa, leib ja sai seisab külmkapis, mõned asjad lähevad peale avamist sügavkülma.
Aga teemaalgataja teisel murele, et pakendid on liiga suured pakuks lahenduseks suurte toiudupoodide kaalukauba lette. Sealt saad küsida täpselt ni mitu juustuviilu või pihvi või lusikatäie salatit kui soovid.
Mu mõned aastad tagasi lesestunud vanemal on ka probleem, et ta ei suuda suuri pakendeid lõpuni tarbida, samas isu on ka selline nagu on, et ertiti midagi ei taha. Tema valbki selliseid pakendied, mida suudab ära süüa, leib ja sai seisab külmkapis, mõned asjad lähevad peale avamist sügavkülma.
Pakendid on küll raiskamine ja ma eelistaks mitte mõttetult plasti toota aga toidu raiskmamine meeldib mulle veel vähem. Ehk siis ostan toitu sellise suurusega pakendites, mis ära kulub. Kui olen kodus üksi siis ongi juustuviilude pakk 150g, mis ühe nädala hommikuvõikudele ära kulub. Muude asjadega sama, ei osta kahele inimesle kilost pakki Kiievi kotlette (või siis panen enamiku neist kohe sügavkülma edaspidiseks).
Ainus asi, mida pakendi tõttu ostmata jätan, on igasugu pisikestes pudelites jogurtijoogid, kuigi need väga maitsevad. Ebareaalne miks 1 lonks pakendatakse plastpudelisse. Miks ei võiks olla liitrised või vähemalt poole liitrised pakid.
-
Külaline
Joogijogurteid on ju liitrites pakendites väga palju. Nii kiles kui tetrapakis.
-
Külaline
Sellised väga vedelaid, a'la Actimeli moodi joogijogurteid ei ole.Külaline kirjutas: ↑13 Mär 2025 23:56Joogijogurteid on ju liitrites pakendites väga palju. Nii kiles kui tetrapakis.
-
Külaline
Minu jaoks on Actimeli-moodi jogurtid hea võimalus lapsele kuskile kaasa võtmiseks. Kui lapsed väikesed, siis pistsin igaühele ühe Actimeli käekotti, hea mugav võtta ja ulatada, kui vaja. Kusagil väljas olles ei viitsi hakata liitriste pakkidega jändama, siis oleks ju vaja ka kruusid kaasa tarida.
Aga koduses keskkonnas ei näe väikepakenditel küll mingit mõtet.
-
Külaline
Väiksemad pakendid on tavaliselt 1,5 või koguni 2 korda kallima kilohinnaga. Ei ole nii rikas, et nii kallilt osta ja sama probleem, mis TA-l. Armastan väga näiteks kala, aga kalatoodete pakenditel on peal märge - kolme päevaga olgu söödud. Seepärast ostan kala harva.Külaline kirjutas: ↑07 Mär 2025 00:14 Pakendeid on erinevas suuruses, osta seda mis ära sööd. Mõnes mõttes on pakendid tõesti raiskamine, kile või plast iga saiakse, pihvi või kisiganes ümber. Mina ostan ka enamasti pakendatud toitu, aga minu foobia on mittepakendatud toidu käperdamine, peale kõhimine jms. Puuviljadega on OK, need pesen ära aga saiakest või lahtist salatit pesta ei saa. Ma olen poes piisavalt näinud kuidas mõni kodutu saiu käega valib, mingi suvalise asjaga salatibaarist salatit kasutatud kohvitopsi kühveldab vms. Teoreetilselt võib ka müüja vahepeal käega nina pühkida, toidu pakendaja vetsust tulles mitte käsi pesta, aga seda ma pole näinud ja loodan seepärast parimat.
-
Külaline
Kanamunadega on sama lugu. Peab iga päev vohmima sisse vähemalt ühe muna, et parim enne tähtajaks söödud saaks. Miks ei võiks munad olla ka neljastes pakkides. 15% rahvast elab meil üksinda ja jubedalt tüütud on need suurpakendid.Külaline kirjutas: ↑14 Mär 2025 11:09Väiksemad pakendid on tavaliselt 1,5 või koguni 2 korda kallima kilohinnaga. Ei ole nii rikas, et nii kallilt osta ja sama probleem, mis TA-l. Armastan väga näiteks kala, aga kalatoodete pakenditel on peal märge - kolme päevaga olgu söödud. Seepärast ostan kala harva.Külaline kirjutas: ↑07 Mär 2025 00:14 Pakendeid on erinevas suuruses, osta seda mis ära sööd. Mõnes mõttes on pakendid tõesti raiskamine, kile või plast iga saiakse, pihvi või kisiganes ümber. Mina ostan ka enamasti pakendatud toitu, aga minu foobia on mittepakendatud toidu käperdamine, peale kõhimine jms. Puuviljadega on OK, need pesen ära aga saiakest või lahtist salatit pesta ei saa. Ma olen poes piisavalt näinud kuidas mõni kodutu saiu käega valib, mingi suvalise asjaga salatibaarist salatit kasutatud kohvitopsi kühveldab vms. Teoreetilselt võib ka müüja vahepeal käega nina pühkida, toidu pakendaja vetsust tulles mitte käsi pesta, aga seda ma pole näinud ja loodan seepärast parimat.
-
Külaline
Vot munad on küll sellised asjad mida minul ei ole õnnestunud pahaks saada minna.Külaline kirjutas: ↑14 Mär 2025 15:54Kanamunadega on sama lugu. Peab iga päev vohmima sisse vähemalt ühe muna, et parim enne tähtajaks söödud saaks. Miks ei võiks munad olla ka neljastes pakkides. 15% rahvast elab meil üksinda ja jubedalt tüütud on need suurpakendid.Külaline kirjutas: ↑14 Mär 2025 11:09Väiksemad pakendid on tavaliselt 1,5 või koguni 2 korda kallima kilohinnaga. Ei ole nii rikas, et nii kallilt osta ja sama probleem, mis TA-l. Armastan väga näiteks kala, aga kalatoodete pakenditel on peal märge - kolme päevaga olgu söödud. Seepärast ostan kala harva.Külaline kirjutas: ↑07 Mär 2025 00:14 Pakendeid on erinevas suuruses, osta seda mis ära sööd. Mõnes mõttes on pakendid tõesti raiskamine, kile või plast iga saiakse, pihvi või kisiganes ümber. Mina ostan ka enamasti pakendatud toitu, aga minu foobia on mittepakendatud toidu käperdamine, peale kõhimine jms. Puuviljadega on OK, need pesen ära aga saiakest või lahtist salatit pesta ei saa. Ma olen poes piisavalt näinud kuidas mõni kodutu saiu käega valib, mingi suvalise asjaga salatibaarist salatit kasutatud kohvitopsi kühveldab vms. Teoreetilselt võib ka müüja vahepeal käega nina pühkida, toidu pakendaja vetsust tulles mitte käsi pesta, aga seda ma pole näinud ja loodan seepärast parimat.
Poes on nad soojas aga mina kodus hoian külmkapis. Mõnikord seisavad lausa mitu kuud üle tähtaja aja mitte kunagi pole halvaks läinud muna tekkinud. Ma ei ole isegi kunagi neil kuupäeva jälginud.
6-sed pakid on ju täitsa olemas.
Minul läheb ka muna harva alla, 10-ne pakk, tähtaeg vabalt kuu üle, midagi pole juhtunud.
-
Külaline
Oot, mis jutt siin nüüd munadest? Meie keedame paljalt söömiseks mune väga harva, küll aga kulub mune palju just toidu sisse, nt pannkookidesse. Samuti rosolje, kartulisalat... Näiteks täna tegin kartulisalatit, kuhu sisse läks 3 muna. Ja homme on plaanis pannkoogid, samuti 3 munaga. Õhtusöögiks plaanin homme kiluvõileibu, neilegi käib peale muna. Ongi kahe päevaga kümnene pakk mune vabalt läinud.
-
Külaline
Jah, meil samuti. Hommikuseks omletiks viiele inimesele kulub juba 10 muna. Pannkookidesse 4-5. Lahtise piruka kattele samuti 3-4.Külaline kirjutas: ↑15 Mär 2025 00:03 Oot, mis jutt siin nüüd munadest? Meie keedame paljalt söömiseks mune väga harva, küll aga kulub mune palju just toidu sisse, nt pannkookidesse. Samuti rosolje, kartulisalat... Näiteks täna tegin kartulisalatit, kuhu sisse läks 3 muna. Ja homme on plaanis pannkoogid, samuti 3 munaga. Õhtusöögiks plaanin homme kiluvõileibu, neilegi käib peale muna. Ongi kahe päevaga kümnene pakk mune vabalt läinud.
Aga siin kirjutas inimene, kes elab üksi!
Ta ei tee ilmselt nii suuri koguseid kiluleibu, kuhu kuluks mitu muna ega ka suurt portsu salatit. Kolm pannkooki ka ei vaja üle ühe muna.
Kui turg on lähedal, siis sealt saab ka vähem osta.
Üleeile tellisin Selverist 10 muna ja karp maksis 1.19 €. No pole kallis. Kuu aega vähemalt saab kasutada, sõltumata aegumise kuupäevast. Munadele see kuupäev on peale kirjutatud lambist, pole üldse vaja peljata, nad ei lähe pahaks ka kuu hiljem, kui külmikus hoida.
-
Külaline
Eks jah. alati saab üle tähtaja läinud kaupa süüa, enamasti pole maitsest aru saada. 
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: augustikass, Google [Bot] ja 3 külalist