Kuidas teha maitsvat makaronisalatit?

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 13 Mär 2025 11:26 Väga-väga hea salat tuleb nii: 1 pakk Tartu Milli väikeseid makarone, 2 pakki õrnsuitsu fileekuubikuid, 3 paprikat, 3-4 tomatit, kurk, majonees ja hapukoor. Ülihea, kõik, kes söövad, küsivad retsepti. Mõnikord panen ka mitu muna, ananassitükke ja riivjuustu. Kõik need teevad salati veelgi paremaks.
Kolm suurt punast paprikat? TTundub kuidagi liiga palju. Ja kas värske kurk või marineeritud? Ja kas 3-4 suurt tomatit, mitte kirsstomatit? Kirjeldus ei tundu midagi erilist. Aga kuna nii kiidad, siis püüan homme sama retsepti järgi teha. Siis annan teada, kuidas välja kukkus.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Mär 2025 21:38
Külaline kirjutas: 13 Mär 2025 21:29
Külaline kirjutas: 13 Mär 2025 21:25

Ma ei teagi praegu täpselt, tean täpselt, milline pakk on ja kus asuvad, lähen ja võtan....äkki oli Maks ja Mooritsa...nad on samas kohas nt Selveris ja Prismas, kus on pitsakuubikud ja muud kuubikud. Peale on kirjutatud õrnsuitsu fileekuubikuid ja ilmselt siis midagi veel, aga tõesti ei mäleta:)
Mis liha või kala?, oli mõeldud.
Kana ikka ilmselt. Ma küll ei ole see algne kirjutaja.
On mõlemat müügil, nii kana kui siga.
Maks&Moorits:
https://www.selver.ee/sisefilee-kuubiku ... rits-200-g
Maks&Moorits:
https://www.selver.ee/kanafileesingi-ku ... rits-250-g

Olen mõlemaga salateid teinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Mär 2025 23:52
Külaline kirjutas: 13 Mär 2025 21:38
Külaline kirjutas: 13 Mär 2025 21:29

Mis liha või kala?, oli mõeldud.
Kana ikka ilmselt. Ma küll ei ole see algne kirjutaja.
On mõlemat müügil, nii kana kui siga.
Maks&Moorits:
https://www.selver.ee/sisefilee-kuubiku ... rits-200-g
Maks&Moorits:
https://www.selver.ee/kanafileesingi-ku ... rits-250-g

Olen mõlemaga salateid teinud.
Kummaga parem on?
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Mär 2025 11:26Väga-väga hea salat tuleb nii: 1 pakk Tartu Milli väikeseid makarone, 2 pakki õrnsuitsu fileekuubikuid, 3 paprikat, 3-4 tomatit, kurk, majonees ja hapukoor. Ülihea, kõik, kes söövad, küsivad retsepti. Mõnikord panen ka mitu muna, ananassitükke ja riivjuustu. Kõik need teevad salati veelgi paremaks.
Minu jaoks oleks selline salat jube. Kolm paprikat? No ma ei kahtle selles, et on inimesi, kellele selline toore paprika salat maitseb. Samamoodi aga on neid, kellele see on söödamatu. Inimesed on erinevad.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Mär 2025 06:15
Külaline kirjutas: 13 Mär 2025 11:26Väga-väga hea salat tuleb nii: 1 pakk Tartu Milli väikeseid makarone, 2 pakki õrnsuitsu fileekuubikuid, 3 paprikat, 3-4 tomatit, kurk, majonees ja hapukoor. Ülihea, kõik, kes söövad, küsivad retsepti. Mõnikord panen ka mitu muna, ananassitükke ja riivjuustu. Kõik need teevad salati veelgi paremaks.
Minu jaoks oleks selline salat jube. Kolm paprikat? No ma ei kahtle selles, et on inimesi, kellele selline toore paprika salat maitseb. Samamoodi aga on neid, kellele see on söödamatu. Inimesed on erinevad.
Kas sinu arust on 3 paprikat 5 kilo kohta palju?
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Mär 2025 09:02
kas 500 grammist makaronidest pluss mǒned koostisosad veel, tuleb 5 kilo salatit?
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Mär 2025 14:17

kas 500 grammist makaronidest pluss mǒned koostisosad veel, tuleb 5 kilo salatit?
Retsept oli:
1 pakk Tartu Milli väikeseid makarone, 2 pakki õrnsuitsu fileekuubikuid, 3 paprikat, 3-4 tomatit, kurk, majonees ja hapukoor.
Makaron 1 pakk-1,25 kg
2 pakki kuubikuid-500g
3 paprikat 600g
4 tomatit 600g
kurk 500g
majonees 900g
hapukoor 500g
Külaline

paprika salatis on õudus kuubis, aga see on maitse asi.
Ülejäänud komponendid on samuti maitse asi, oluline on minumeelest hoopis kaste - et salat oleks mahlane. Lisan majoneesi-hapukoore kastmele sinepit, soolatilli, rõigast ja kurgivedelikku.

Mulle meeldib ka kappar pastasalati komponendina.
Külaline

Paprika ja tomatiga majoneesi-hapukoorekastmega salat tundub päris õudne, ei kutsu proovima.
Sellisel juhul teeks juba mingisuguse vahemerelise retsepti nt. lipsumakaronid, sibul, paprika, tomat (päikesekuivatatud), oregano, rukola, oliivid, feta, kurk, kapparid ja õlikaste.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Mär 2025 14:33

Retsept oli:
1 pakk Tartu Milli väikeseid makarone, 2 pakki õrnsuitsu fileekuubikuid, 3 paprikat, 3-4 tomatit, kurk, majonees ja hapukoor.
Makaron 1 pakk-1,25 kg
2 pakki kuubikuid-500g
3 paprikat 600g
4 tomatit 600g
kurk 500g
majonees 900g
hapukoor 500g
kas värske kurk vǒi marineeritud?
Külaline

Soovitan vorsti asemel kasutada kuiva tailiha või suitsusinki.

Juust, redis on head ideed. Isegi suitsujuustu võiks kasutada, aga mitte suures koguses. Tomatit ega kurki ei paneks, mitte mingis koguses ega mingil kujul. Makaronid, juust, tailiha, redised, sibul, muna, võib-olla natuke paprikat. Roheline paprika sobib ehk paremini kui punane. Ka näiteks sellerit võid proovida, aga mitte liialdada, sellel on väga tugev maitse. Isegi õige pisut küüslauku võid proovida lisada. Katseta erinevate maitsetega.

Ilma sibula ega munata minu jaoks salatit ei eksisteeri, aga üle 2 muna kunagi ei pane, 5 tundub palju.

Ise makaronisalatit ei tee, lihtsalt pole ette tulnud, aga riisisalati jaoks lisan riisikeeduveele alati puljongikuubiku, salatile endale sidrunimahla, musta pipart, mida jahvatan kohapeal, see on palju parema maitsega kui poes valmistehtud. Majoneesiga liialdada ei tasu, suhe hapukoor-majonees võiks olla 80-20.
Külaline

Novot see ongi nii maitse asi. Mina jälle ei pane kunagi ise sibulat. Ei makaroni ega ka kartulisalatisse. Kui siin on juttu mugulsibulast.
Sibulat ma söön küll ja kui pakutavas salatis on, siis söömata ei jäta aga ise ma kunagi seda ei pane.

Suvel, kui värsket kraami omal võtta on, siis rohelist sibulat ja tilli natuke panen.
Külaline

Aitäh kaasa mõtlemast ja arutlemast!

Täna oli mul katse 2. Võtsin Tartu Milli pisikesi makarone, taist suitsusinki panin u 600 grammi, ikkagi 5 muna (mulle hirmsasti meeldib, kui salatis on normaalselt muna), 1 värske Luunja kurk, Hellmansi rammus majonees, hapukoor. Sibulat ei pannud.
Sel korral tuli niiiii hea salat.

Sibulat panime makaronisalatisse juba lapsepõlves ja ma pole siiani selle peale tulnud, et see välja jätta. Nii et kes siin soovitasid sibul välja jätta, singiga mitte koonerdada ja lisada korralikku majoneesi - suur aitäh!
Muutsite mu elu veidi maitsvamaks ja tõenäoliselt päästsite mu seltskonnahäbist.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Mär 2025 15:06Paprika ja tomatiga majoneesi-hapukoorekastmega salat tundub päris õudne, ei kutsu proovima.
Mulle ka paprika hapukoorega salatis ei meeldi. Ühe korra olen makaronisalatit paprikaga saanud ja ma muid komponente seal ei tundnudki, see maitse on nii vänge ja matab kõik enda alla. Muidu söön paprikat küll, mul pole selle vastu midagi, aga minu makaronisalatist jääb ta välja.

Tomatit olen salatisse pannud ainult värvi andmiseks väikses koguses (seemned välja). Nimelt ema oli nõukaajal õppinud kokk ja temalt on see harjumus külge jäänud. Küll aga olen kartulisalatit saanud, kus tomatit oli päris palju ja tuleb tunnistada, et natuke häiris see lisamekk. Tomatit muidu täiega armastan, aga muudes kohtades.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Mär 2025 15:51 Soovitan vorsti asemel kasutada kuiva tailiha või suitsusinki.

Juust, redis on head ideed. Isegi suitsujuustu võiks kasutada, aga mitte suures koguses. Tomatit ega kurki ei paneks, mitte mingis koguses ega mingil kujul. Makaronid, juust, tailiha, redised, sibul, muna, võib-olla natuke paprikat. Roheline paprika sobib ehk paremini kui punane. Ka näiteks sellerit võid proovida, aga mitte liialdada, sellel on väga tugev maitse. Isegi õige pisut küüslauku võid proovida lisada. Katseta erinevate maitsetega.

Ilma sibula ega munata minu jaoks salatit ei eksisteeri, aga üle 2 muna kunagi ei pane, 5 tundub palju.

Ise makaronisalatit ei tee, lihtsalt pole ette tulnud, aga riisisalati jaoks lisan riisikeeduveele alati puljongikuubiku, salatile endale sidrunimahla, musta pipart, mida jahvatan kohapeal, see on palju parema maitsega kui poes valmistehtud. Majoneesiga liialdada ei tasu, suhe hapukoor-majonees võiks olla 80-20.
Huvitav, et maitsed võivad ikka väga erinevad olla. Minu jaoks oleks pastasalatis redis, sibul, seller täiesti vastuvõetamatud. Muu jutt on ka selline, et midagi sellist proovima küll ei kutsu. Aga eks inimeste maitsemeel ongi erinev.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Mär 2025 18:33
Külaline kirjutas: 14 Mär 2025 15:51 Soovitan vorsti asemel kasutada kuiva tailiha või suitsusinki.

Huvitav, et maitsed võivad ikka väga erinevad olla. Minu jaoks oleks pastasalatis redis, sibul, seller täiesti vastuvõetamatud. Muu jutt on ka selline, et midagi sellist proovima küll ei kutsu. Aga eks inimeste maitsemeel ongi erinev.
Mina olen siis see, kellele sa vastasid. Kui aus olla, siis ega ma ise ei ole sellist makaronisalatit ise kunagi teinud, lihtsalt improviseerisin, mis võiks sobida. Minu tavaline hapukooresalat on riis + hallid krevetid. Vahel olen ka oliiviõliga salateid proovinud, väikesed kobartomatid, rukola, jne. Kõik need on alati head välja kukkunud.

Elan ammu Eestist eemal ja seega on maitsemeel ka teisenenud ilmselt. Kurk ega tomat kooresalatis ei ole mulle aga kunagi meeldinud, v.a. hapukurk kartulisalatis ja värske kurgi salat, kus ei olegi midagi peale kooritud kurgi, tilli ja hapukoore. Majoneesiga liialdamine on ka suur no-no, kui, siis ainult kartulisalatis.
Külaline

Ainus, mida mina ise mitte kunagi ei paneks ei kartuli- ega makaronisalatisse, on mais. Ma ei ütle, et see on vastik, aga minu jaoks on see mõttetu toiduaine. Ja väidetavalt ka kõige kehvem köögivili (kalorid ja keemia).

Kõik muud komponendid on ok.

Minu makaronisalatis käib makaronid. Täpselt need: https://www.selver.ee/makaron-ditalini-reggia-500-g. Riisimakaronid ei ole ok. Muna, maasuitsusink, värske kurk (muidu armastan väga marineeritud kurki), ohtralt tilli, hapukoor ja Provansaal majonees.

Paprika, õun, juust, varsseller... Need kõik sobiksid ka, mõõdukas koguses.
Igihaljas
Kontakt:

Postitus Postitas Igihaljas »

Külaline kirjutas: 14 Mär 2025 15:10
Retsept oli:
Makaron 1 pakk-1,25 kg
2 pakki kuubikuid-500g
3 paprikat 600g
4 tomatit 600g
kurk 500g
majonees 900g
hapukoor 500g
kas värske kurk vǒi marineeritud?
Mina olen pannud värsket
Igihaljas
Kontakt:

Postitus Postitas Igihaljas »

Külaline kirjutas: 14 Mär 2025 15:06 Paprika ja tomatiga majoneesi-hapukoorekastmega salat tundub päris õudne, ei kutsu proovima.
Sellisel juhul teeks juba mingisuguse vahemerelise retsepti nt. lipsumakaronid, sibul, paprika, tomat (päikesekuivatatud), oregano, rukola, oliivid, feta, kurk, kapparid ja õlikaste.
Tegelikult on väga hea. Hapukoort ei ole palju ja tösee kuidagi tasakaalustab maitset. Ja paprika mulle endale väga maitseb, kuid nagu ütlesin, peaaegu kõik, kes söönud, kiidavad väga ja mõni ongi öelnud, et talle muidu paprika ei maitse, aga selles salatid on väga hea.
Mul ta ka natuke erinevalt välja tulnud. Üldiselt on riivjuustu sees hea, aga viimane kord ostsin vist mingit muud juustu, kuidagi nagu jäi suulakke kinni:) see veidi häiris. Aga minu arust on veel ananass, mis annab lõplikult hea maitse. Ja need suitsukuubikud ka. Olen teinud ka suitsukanaga, siis ei tulnud nii maitsev.
Külaline

Retsept oli:
Makaron 1 pakk-1,25 kg
2 pakki kuubikuid-500g
3 paprikat 600g
4 tomatit 600g
kurk 500g
majonees 900g
hapukoor 500g
Kas tõesti 900 grammi majoneesi? Ma ei ole majoneesivihkaja, nagu paljud vist on, aga 900 grammi on ju see suur pudel

https://www.selver.ee/majonees-provansaal-tarplan-900-g
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: augustikass ja 3 külalist