Tomati-hapukooresalat on ülihea asi. Muidugi juhul, kui on oma koduaia tomatid. Juba lapsena fännasin. Eriti veel seda hapukoore tomatimahla vedelikku, mis pärast tomatite söömist kausipõhja jäi.Külaline kirjutas: ↑14 Mär 2025 18:59Mina olen siis see, kellele sa vastasid. Kui aus olla, siis ega ma ise ei ole sellist makaronisalatit ise kunagi teinud, lihtsalt improviseerisin, mis võiks sobida. Minu tavaline hapukooresalat on riis + hallid krevetid. Vahel olen ka oliiviõliga salateid proovinud, väikesed kobartomatid, rukola, jne. Kõik need on alati head välja kukkunud.Külaline kirjutas: ↑14 Mär 2025 18:33Huvitav, et maitsed võivad ikka väga erinevad olla. Minu jaoks oleks pastasalatis redis, sibul, seller täiesti vastuvõetamatud. Muu jutt on ka selline, et midagi sellist proovima küll ei kutsu. Aga eks inimeste maitsemeel ongi erinev.Külaline kirjutas: ↑14 Mär 2025 15:51 Soovitan vorsti asemel kasutada kuiva tailiha või suitsusinki.
Juust, redis on head ideed. Isegi suitsujuustu võiks kasutada, aga mitte suures koguses. Tomatit ega kurki ei paneks, mitte mingis koguses ega mingil kujul. Makaronid, juust, tailiha, redised, sibul, muna, võib-olla natuke paprikat. Roheline paprika sobib ehk paremini kui punane. Ka näiteks sellerit võid proovida, aga mitte liialdada, sellel on väga tugev maitse. Isegi õige pisut küüslauku võid proovida lisada. Katseta erinevate maitsetega.
Ilma sibula ega munata minu jaoks salatit ei eksisteeri, aga üle 2 muna kunagi ei pane, 5 tundub palju.
Ise makaronisalatit ei tee, lihtsalt pole ette tulnud, aga riisisalati jaoks lisan riisikeeduveele alati puljongikuubiku, salatile endale sidrunimahla, musta pipart, mida jahvatan kohapeal, see on palju parema maitsega kui poes valmistehtud. Majoneesiga liialdada ei tasu, suhe hapukoor-majonees võiks olla 80-20.
Elan ammu Eestist eemal ja seega on maitsemeel ka teisenenud ilmselt. Kurk ega tomat kooresalatis ei ole mulle aga kunagi meeldinud, v.a. hapukurk kartulisalatis ja värske kurgi salat, kus ei olegi midagi peale kooritud kurgi, tilli ja hapukoore. Majoneesiga liialdamine on ka suur no-no, kui, siis ainult kartulisalatis.
Kuidas teha maitsvat makaronisalatit?
-
Külaline
-
Külaline
Minu pasta- ja kartulisalatisse ei lähe kunagi sibul, õun, mais, seller, paprika, hapukurk, tomat, mädarõigas, sinep.
Läheb kartul/pasta, suitsusink, muna, värske kurk, majonees ja veidi hapukoort.
-
Külaline
Wow, ma pigem vaidleks vastu, et hapukoorega liialdada ei tasu, enamik alati majonees.Külaline kirjutas: ↑14 Mär 2025 15:51 Soovitan vorsti asemel kasutada kuiva tailiha või suitsusinki.
Juust, redis on head ideed. Isegi suitsujuustu võiks kasutada, aga mitte suures koguses. Tomatit ega kurki ei paneks, mitte mingis koguses ega mingil kujul. Makaronid, juust, tailiha, redised, sibul, muna, võib-olla natuke paprikat. Roheline paprika sobib ehk paremini kui punane. Ka näiteks sellerit võid proovida, aga mitte liialdada, sellel on väga tugev maitse. Isegi õige pisut küüslauku võid proovida lisada. Katseta erinevate maitsetega.
Ilma sibula ega munata minu jaoks salatit ei eksisteeri, aga üle 2 muna kunagi ei pane, 5 tundub palju.
Ise makaronisalatit ei tee, lihtsalt pole ette tulnud, aga riisisalati jaoks lisan riisikeeduveele alati puljongikuubiku, salatile endale sidrunimahla, musta pipart, mida jahvatan kohapeal, see on palju parema maitsega kui poes valmistehtud. Majoneesiga liialdada ei tasu, suhe hapukoor-majonees võiks olla 80-20.
-
Külaline
Jah. Majoneesi on ju alati salatis rohkem, kui hapukoort.Külaline kirjutas: ↑15 Mär 2025 09:12Kas tõesti 900 grammi majoneesi? Ma ei ole majoneesivihkaja, nagu paljud vist on, aga 900 grammi on ju see suur pudelKülaline kirjutas: ↑14 Mär 2025 14:33Retsept oli:Külaline kirjutas: ↑14 Mär 2025 14:17
kas 500 grammist makaronidest pluss mǒned koostisosad veel, tuleb 5 kilo salatit?
1 pakk Tartu Milli väikeseid makarone, 2 pakki õrnsuitsu fileekuubikuid, 3 paprikat, 3-4 tomatit, kurk, majonees ja hapukoor.
Makaron 1 pakk-1,25 kg
2 pakki kuubikuid-500g
3 paprikat 600g
4 tomatit 600g
kurk 500g
majonees 900g
hapukoor 500g
https://www.selver.ee/majonees-provansaal-tarplan-900-g
-
Külaline
Mul on hapukoort alati rohkem kui majoneesi.Külaline kirjutas: ↑15 Mär 2025 17:54Jah. Majoneesi on ju alati salatis rohkem, kui hapukoort.Külaline kirjutas: ↑15 Mär 2025 09:12Kas tõesti 900 grammi majoneesi? Ma ei ole majoneesivihkaja, nagu paljud vist on, aga 900 grammi on ju see suur pudelKülaline kirjutas: ↑14 Mär 2025 14:33
Retsept oli:
1 pakk Tartu Milli väikeseid makarone, 2 pakki õrnsuitsu fileekuubikuid, 3 paprikat, 3-4 tomatit, kurk, majonees ja hapukoor.
Makaron 1 pakk-1,25 kg
2 pakki kuubikuid-500g
3 paprikat 600g
4 tomatit 600g
kurk 500g
majonees 900g
hapukoor 500g
https://www.selver.ee/majonees-provansaal-tarplan-900-g
Aga ma oma kommentaariga ei pidanud silmas hapukoore-majoneesi omavahelist suhet, vaid just majoneesi kogust konkreetse salati koguse kohta. 900 grammi sellise makaroni koguse peale on meeletult palju. See salat siis lihtsalt ujub hapukoore ja majoneesi kastmes.
Muide, ma eile tegin selle retsepti järgi makaroni salati. Piirdusin ühe suure punase paprikaga. Ja lihaollust panin kahe paki asemel ühe (muide, täiesti piisav!). Hapukoort läks salatisse vast 400 grammi. Ja majoneesi ca 300 grammi. Siis oli täiesti paraja vedelsusega salat. Terve see suur pudel majoneesi oleks olnud liig, mis liig.
-
Külaline
Marineeritud kurk salatis on alati maitsvam kui värske kurk. Tavaliselt ikka kiidetakse just neid salateid, mis on marineeritud kurgiga tehtud.Külaline kirjutas: ↑15 Mär 2025 17:40 Minu pasta- ja kartulisalatisse ei lähe kunagi sibul, õun, mais, seller, paprika, hapukurk, tomat, mädarõigas, sinep.
Just eile tegin seda siinkiidetud makaronisalatit. Ja nii kahetsen, et panin värsket kurki. Värske kurk on alati järgmisel päeval salati sees pehme. Väga ebameeldiv. Ja noh, maitse on ka kehvem kui marineeritud kurgil.
-
Külaline
"Maitsvam" on alati subjektiivne, kuna inimeste maitsemeel on erinev. Mulle maitseb jälle värske kurk salati sees palju rohkem.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2025 12:04 Marineeritud kurk salatis on alati maitsvam kui värske kurk. Tavaliselt ikka kiidetakse just neid salateid, mis on marineeritud kurgiga tehtud.
Just eile tegin seda siinkiidetud makaronisalatit. Ja nii kahetsen, et panin värsket kurki. Värske kurk on alati järgmisel päeval salati sees pehme. Väga ebameeldiv. Ja noh, maitse on ka kehvem kui marineeritud kurgil.
-
Külaline
Majoneesi peaks salatis olema alati rohkem, kui hapukoort. Salat ei ole nagunii mingisugune dieet-toit, seega "tervislikkuse" seisukohalt ei ole mõttekas sinna hapukoort uhada, lihtsalt maitse kannatab. Värske kurk ei anna mingit erilist maitset salatile, küll aga tekstuuri seega ma kasutan salatis alati nii marineeritud kui ka värsket kurki. Värskel kurgil võib ka seemned eemaldada eelnevalt, kui on väga vesine ja seest pehme kurk.
-
Külaline
Nõus sellega. Maitsed ongi erinevad.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2025 14:05"Maitsvam" on alati subjektiivne, kuna inimeste maitsemeel on erinev. Mulle maitseb jälle värske kurk salati sees palju rohkem.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2025 12:04 Marineeritud kurk salatis on alati maitsvam kui värske kurk. Tavaliselt ikka kiidetakse just neid salateid, mis on marineeritud kurgiga tehtud.
Ma panen ka majoneesi rohkem, sest kurk(mõlemad) ja sool tõmbab ka 20% hapukoore nii vesiseks(kartul või makaron küll imab selle sisse mingil määral) ja maitse jääb selline läila.
Kurgi koha pealt mina makaroni ja riisisalatisse panen ainult värsket kurki. Marineeritud/hapukurk käib vaid kartulisalatisse.
-
Külaline
Nõus, ausalt öeldes, ma ei panegi tavaliselt hapukoort.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2025 14:49 Ma panen ka majoneesi rohkem, sest kurk(mõlemad) ja sool tõmbab ka 20% hapukoore nii vesiseks(kartul või makaron küll imab selle sisse mingil määral) ja maitse jääb selline läila.
-
Külaline
Ma ikka 1/3 panen. 3/4 osa läheb majonees. Ja just see Tarplan. Ja retsepti järgi ei ole mina kunagi teinud. Panen tunde järgi. Kui kuivaks tõmbab, siis panen majoneesi juurde järgmine päev.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2025 14:51Nõus, ausalt öeldes, ma ei panegi tavaliselt hapukoort.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2025 14:49 Ma panen ka majoneesi rohkem, sest kurk(mõlemad) ja sool tõmbab ka 20% hapukoore nii vesiseks(kartul või makaron küll imab selle sisse mingil määral) ja maitse jääb selline läila.
Külalistele pakutava salati ma olen alati eelmine õhtu valmis teinud. Siis näebki, kas on vaja midagi lisada ja maitsed jõuavad sisse tõmmata.
Ja ma ütleks, et kartuli sordist, kartulisalati puhul oöeneb ka väga palju.
Väga vesisest või jahusest kartulist head salatit ei saa.
Jah siin on küll makaronisalati teema. Aga ka makaronisalatisse ma ikkagi panen rohkem majoneesi.
Nii tore, et maitsev salat sai!Külaline kirjutas: ↑14 Mär 2025 16:22 Aitäh kaasa mõtlemast ja arutlemast!
Täna oli mul katse 2. Võtsin Tartu Milli pisikesi makarone, taist suitsusinki panin u 600 grammi, ikkagi 5 muna (mulle hirmsasti meeldib, kui salatis on normaalselt muna), 1 värske Luunja kurk, Hellmansi rammus majonees, hapukoor. Sibulat ei pannud.
Sel korral tuli niiiii hea salat.
Sibulat panime makaronisalatisse juba lapsepõlves ja ma pole siiani selle peale tulnud, et see välja jätta. Nii et kes siin soovitasid sibul välja jätta, singiga mitte koonerdada ja lisada korralikku majoneesi - suur aitäh!
Muutsite mu elu veidi maitsvamaks ja tõenäoliselt päästsite mu seltskonnahäbist.
-
Külaline
Tarplan ei kõlba ju süüa. Ühe korra kasutasin seda täidetud munade tegemisel ja maitse oli täiesti rikutud. Astusin ämbrisse sellega, et valisin hinna järgi, ei maksa ikka neid kõige odavamaid võtta. Nüüd seisabki kapis, üks kord kasutatud, mitte keegi seda ei taha. Kallima otsa majoneesidest on jällegi Hellmanns minu meelest üle hinnatud, justkui äädika maitse käib üle. Kui vähegi aega, siis majoneesi on ise väga lihtne kodus valmistada.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2025 14:59Ma ikka 1/3 panen. 3/4 osa läheb majonees. Ja just see Tarplan
-
Külaline
Oli ikka Tarplani Provansaal? Ainult see konkreetne on õige.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2025 22:44Tarplan ei kõlba ju süüa. Ühe korra kasutasin seda täidetud munade tegemisel ja maitse oli täiesti rikutud. Astusin ämbrisse sellega, et valisin hinna järgi, ei maksa ikka neid kõige odavamaid võtta. Nüüd seisabki kapis, üks kord kasutatud, mitte keegi seda ei taha. Kallima otsa majoneesidest on jällegi Hellmanns minu meelest üle hinnatud, justkui äädika maitse käib üle. Kui vähegi aega, siis majoneesi on ise väga lihtne kodus valmistada.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2025 14:59Ma ikka 1/3 panen. 3/4 osa läheb majonees. Ja just see Tarplan
-
Külaline
Kasutad salatis tiireid krevette? Hallid krevetid on ju keetmata.Külaline kirjutas: ↑14 Mär 2025 18:59Mina olen siis see, kellele sa vastasid. Kui aus olla, siis ega ma ise ei ole sellist makaronisalatit ise kunagi teinud, lihtsalt improviseerisin, mis võiks sobida. Minu tavaline hapukooresalat on riis + hallid krevetid. Vahel olen ka oliiviõliga salateid proovinud, väikesed kobartomatid, rukola, jne. Kõik need on alati head välja kukkunud.Külaline kirjutas: ↑14 Mär 2025 18:33Huvitav, et maitsed võivad ikka väga erinevad olla. Minu jaoks oleks pastasalatis redis, sibul, seller täiesti vastuvõetamatud. Muu jutt on ka selline, et midagi sellist proovima küll ei kutsu. Aga eks inimeste maitsemeel ongi erinev.Külaline kirjutas: ↑14 Mär 2025 15:51 Soovitan vorsti asemel kasutada kuiva tailiha või suitsusinki.
Elan ammu Eestist eemal ja seega on maitsemeel ka teisenenud ilmselt. Kurk ega tomat kooresalatis ei ole mulle aga kunagi meeldinud, v.a. hapukurk kartulisalatis ja värske kurgi salat, kus ei olegi midagi peale kooritud kurgi, tilli ja hapukoore. Majoneesiga liialdamine on ka suur no-no, kui, siis ainult kartulisalatis.
-
Külaline
Hallid väikesed krevetid ehk nn dutch shrimps ei vaja eraldi keetmist ja roosaks need ei lähegi. Ei kasutata tooreid krevette.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2025 23:41 Kasutad salatis tiireid krevette? Hallid krevetid on ju keetmata.
-
Külaline
Hellmanns küll kallis majonees ei ole, samas hinnaklassis mis seesama tarplangi ju. Hellmanns on muidu ok majonees aga näiteks salatitesse, täidistesse jm ei sobi üldse.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2025 22:44Tarplan ei kõlba ju süüa. Ühe korra kasutasin seda täidetud munade tegemisel ja maitse oli täiesti rikutud. Astusin ämbrisse sellega, et valisin hinna järgi, ei maksa ikka neid kõige odavamaid võtta. Nüüd seisabki kapis, üks kord kasutatud, mitte keegi seda ei taha. Kallima otsa majoneesidest on jällegi Hellmanns minu meelest üle hinnatud, justkui äädika maitse käib üle. Kui vähegi aega, siis majoneesi on ise väga lihtne kodus valmistada.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2025 14:59Ma ikka 1/3 panen. 3/4 osa läheb majonees. Ja just see Tarplan
-
Külaline
Ise majoneesi teha on tõesti odav ja lihtne, komponendid kõigil suure tõenäosusega kodus olemas. Küll aga ei tahaks toorest muna kasutada salatis kui sööjate hulgas väikelapsed/rasedad.
-
Külaline
Jah, odav ja ka lihtbe teha aga see ei seisa üle paari päeva.Külaline kirjutas: ↑17 Mär 2025 14:10 Ise majoneesi teha on tõesti odav ja lihtne, komponendid kõigil suure tõenäosusega kodus olemas. Küll aga ei tahaks toorest muna kasutada salatis kui sööjate hulgas väikelapsed/rasedad.
Kui ikka suurema koguse salati jaoks vaja on, ostan poest.
Oma väikesele kausile salatile tasub küll jah ise teha.
-
Külaline
Just. Mulle meeldib, kui makaronisalatis makarone pole. Kartuliga on maitsvam.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2025 14:05"Maitsvam" on alati subjektiivne, kuna inimeste maitsemeel on erinev. Mulle maitseb jälle värske kurk salati sees palju rohkem.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2025 12:04 Marineeritud kurk salatis on alati maitsvam kui värske kurk. Tavaliselt ikka kiidetakse just neid salateid, mis on marineeritud kurgiga tehtud.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline