Suhlus sugulastega ja suguvõsa kokkutulekud

seks, suhted ja pereteemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 15 Mär 2025 21:32 Mind hakkas see teema täitsa huvitama. Ma olen seni arvanud, et mul on üsna väike suguvõsa. Sest meil poönud kunagi kombeks kellegagi kunagi suhelda, kui vaid lähiringis.

Kes sellega tegelenud on, küsimus neile, kuidas oma sugupuu uurimist alustada?
Ma ähmaselt mingeid isapoolseid vanaonude kaudu tean ja paar aastat tagasi, kui ema suri, siis tuli pärimisel välja ka suur haru ema bioloogilise isa kaudu. Ja minu üllatuseks oli seal ka üks tuttav nimi lihtsalt kaudsest sõpruskonnast.

Millest alustada? Mida vanemas saan, seda rohkem huvitama hakkab.
Kas sa genis oled? Mõni sugulane on sind sinna lisanud? Ma ise ei pea eetliseks elusolevate inimeste andmeid genisse lisada kui nendelt nõusolekut pole küsitud (isegi privaatsena mitte), aga arvan et paljudel on sugulasi kes sinna igasuguseid vähegi teadaolevaid nimesid on lisanud. Kui oled, siis on kaks võimalust, kas kirjutad inimesele kes on sind sinna lisanud ja palud kutset või siis liitud ise ja loodetavasti keegi liidab sind sinu olemasoelva profiiliga. Niiviisi võid saada ligi üsna suurele sugupuule. Genis on muidugi ka neid "üks loll jõuab rohkem postitada kui kümme tarka korrigeerida ja kustutada", aga neid ei ole liiga palju.
Kui sa genist alustada ei taha, siis võid alustada rahvusarhiivist kas nimede panemise järgi otsimisest https://www.ra.ee/apps/onomastika/index ... mepanekPtl, peregeistrist https://ais.ra.ee/et/content/family?utm ... esivanemad või siis konkreetse valla ja kihelkonna personaalraamatutest Saagas
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Mär 2025 20:57 Ma olen tähele pannud, et neid sugulaste kokkuajamisi korraldavad tihti need, kellel mingil põhjusel ei ole väga kellegagi suhelda- kas siis vanusest, isikuomadustest vm-st tulenevalt. No et kui sugulane, siis justkui peab suhtlema, olenemata sellest, kas inimene tegelikult on meeldiv või mitte. Ma tean väga hästi kes mu sugulased on aga osadega neist ma lihtsalt ei soovi suhelda, ei ole minu jaoks veri pakem kui vesi. Nendega, kellega suhelda soovin, suhtlen nagunii, olenemata kokkutulekutest vm üritustest.
Ma ka ei ole sinuga nõus. Elus on tavaliselt nii, et need, kel ei ole kellegagi suhelda, ei suhtle sugulastegagi. On olemas ekstravertsed inimesed, kellel on suur tutvuskond ja ka sugulaskond, suhtlevad kõigiga, korraldavad tihti pidusid ja muid üritusi, samuti on neil kodu avatud ehk selline, kus pole probleem külalisi vastu võtta. Ja siis on introverdid ehk need, kes elavad rahus ja vaikuses, veedavad aega oma kodus telerit vaadates või aias nokitsedes või lihtsalt tööl käies ja nende kodus puuduvad ka võimalused võtta vastu suuremat hulka rahvast kui paar lähimat inimest, olgu need siis sugulased või tuttavad.

Mulle tundub, et viimasel ajal rõhutatakse liialt palju inimese vabadust suhelda ainuüksi n-ö meeldivate inimestega. Mõnes mõttes on see teinud karuteene. Loomulikult ei pea suhtlema kellegagi (ka mitte sugulasega), kes sind lihtsalt kiusab ja sinuga ussitab. Kuid teise äärmusse ei maksa ka laskuda. "Meeldivateks" inimesteks kaldume me pidama neid, kes peavad meiega alati kõiges nõus olema, mõtlema täpselt nii nagu meie ja tegema kõike nii, nagu meie tahame. See viib pikas perspektiivis sallimatuse ja pealiskaudsuseni; me ei oska enam toime tulla nende inimestega, kes nendele kriteeriumitele ei vasta. Vanal ajal suhtlesid inimesed oma sugulastega palju rohkem ja lapsed õppisid maast madalast, et nende ümber ongi inimesed, kes on erinevast soost, erinevas vanuses, erineva iseloomu, vaadete ja tõekspidamistega. Praegusajal, mil valitseb suur vabadus "valida", kellega üldse suhtled, söödavad sotsiaalmeedia algoritmid sulle ette vaid neid, kes mõtlevad täpselt nii nagu sina. See viib tegelikult sotsiaalsete oskuste kängumiseni.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Mär 2025 20:57 Ma olen tähele pannud, et neid sugulaste kokkuajamisi korraldavad tihti need, kellel mingil põhjusel ei ole väga kellegagi suhelda- kas siis vanusest, isikuomadustest vm-st tulenevalt. No et kui sugulane, siis justkui peab suhtlema, olenemata sellest, kas inimene tegelikult on meeldiv või mitte. Ma tean väga hästi kes mu sugulased on aga osadega neist ma lihtsalt ei soovi suhelda, ei ole minu jaoks veri pakem kui vesi. Nendega, kellega suhelda soovin, suhtlen nagunii, olenemata kokkutulekutest vm üritustest.
Väga kahju, et sul nii nõme suguvõsa on ja et su juured pärinevad vastikutelt inimestelt! Kõikidel inimestel lihtsalt ei vea.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Mär 2025 10:55
Väga kahju, et sul nii nõme suguvõsa on ja et su juured pärinevad vastikutelt inimestelt! Kõikidel inimestel lihtsalt ei vea.
Juured? Paljud sinu elusolevatest sugulastest suguvõsas on muidu sinu otseseid eellased? Heal juhul mõni, kui sa just 5-aastane ei ole, mis muidugi sellise postituse puhul on ka variant.
Mul on enamus sugulasi siiski toredad aga kindlasti mitte kõik.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Mär 2025 11:05
Juured? Paljud sinu elusolevatest sugulastest suguvõsas on muidu sinu otseseid eellased? Heal juhul mõni, kui sa just 5-aastane ei ole, mis muidugi sellise postituse puhul on ka variant.
No sul on ju oma sugulastega ometi ühised eelkäijad. Kui su sugulased on nõmedad ja ebameeldivad inimesed, siis see alge pidi tulema ju ometi kuskilt teie esivanematelt. Kurb jah, et mõnele satuvad sugulaseks vastikud inimesed.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Mär 2025 12:11

No sul on ju oma sugulastega ometi ühised eelkäijad. Kui su sugulased on nõmedad ja ebameeldivad inimesed, siis see alge pidi tulema ju ometi kuskilt teie esivanematelt. Kurb jah, et mõnele satuvad sugulaseks vastikud inimesed.
Ei viitsi mingisuguse lugemispuudelisega rohkem vaielda ausaltöeldes.
Siit käis mitmest vastusest läbi, et kokkutulekuid ei tehta soovitud tihedusega või üldse mitte ning selgelt eristuvad generatsioonid postitustes. Eks siis need, kes tihedamat suhtlust soovivad, peaksid mõtlema miks seda ei toimu.
Külaline

Vanasti(2-3 põlvkonda tagasi)oli inimestel rohkem vaba aega.
Praegusel ajal on kõigil nii kiire ja ka meie vanemad peavad ennast tööga tapma. Pole aega lastelaste jaoks ja ka endale. Ja kuna tööorjus kestab nii kaua, hävitatakse ka oma tervis.
Kui pole aega lähedaste jaoks, siis veelvähem korraldada suguvõsakokkutulekuid.
Külaline

... või siis ei peeta oma siin vastavaid ülitoredaid sugulasi siiski nii toredaks, et sooviks pidevalt kohtuda ja suhelda :)
Külaline

Ma olen 51, sugulastega suhtlemine pole iialgi huvitanud ja ühelgi suguvõsa kokkutulekul ka käinud ei ole (ei tea, et oleks korraldatudki).
Küll aga huvitab mind genealoogia ja ajalugu, olen ise Genis teinud põhjalikku uurimistööd. Huvitav on teada oma päritolu. Aga see ei tähenda, et ma tahaksin suhelda mulle tundmatute inimestega puhtalt sellel pinnal, et me oleme kaugelt sugulased. Kui mind kellegagi neist midagi muud ka seoks, nt eriala või töövaldkond vmt, siis küll, aga lihtsalt niisama, sellisest suhtlusest ma ausalt öeldes lihtsalt ei saa aru, sest ma ei kujuta ette, mis need vestlusteemad võiksid üldse olla.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Mär 2025 14:13 Ma olen 51, sugulastega suhtlemine pole iialgi huvitanud ja ühelgi suguvõsa kokkutulekul ka käinud ei ole (ei tea, et oleks korraldatudki).
Küll aga huvitab mind genealoogia ja ajalugu, olen ise Genis teinud põhjalikku uurimistööd. Huvitav on teada oma päritolu. Aga see ei tähenda, et ma tahaksin suhelda mulle tundmatute inimestega puhtalt sellel pinnal, et me oleme kaugelt sugulased. Kui mind kellegagi neist midagi muud ka seoks, nt eriala või töövaldkond vmt, siis küll, aga lihtsalt niisama, sellisest suhtlusest ma ausalt öeldes lihtsalt ei saa aru, sest ma ei kujuta ette, mis need vestlusteemad võiksid üldse olla.
Tahtsin just sama kirjutada. See, et sugupuu ja põlvnemine huvitab, ei tähenda automaataselt, et kõigiga kohe tihedalt suhtlema peaks.
Külaline

Sul paarituvad sugulased omavahel?
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Mär 2025 13:38 Vanasti(2-3 põlvkonda tagasi)oli inimestel rohkem vaba aega.
Praegusel ajal on kõigil nii kiire ja ka meie vanemad peavad ennast tööga tapma. Pole aega lastelaste jaoks ja ka endale. Ja kuna tööorjus kestab nii kaua, hävitatakse ka oma tervis.
Mulle tundub, et midagi on siin väga nihkes. Mitmel vastajal ülivõrdes sugulased, huvitavad ja toredad inimesed aga mitmekümne aasta jooksul ei toimu kokkutulekut, kuna inimestel on liiga palju tööd? Tõesti?
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Mär 2025 14:45
Külaline kirjutas: 16 Mär 2025 13:38 Vanasti(2-3 põlvkonda tagasi)oli inimestel rohkem vaba aega.
Mulle tundub, et midagi on siin väga nihkes. Mitmel vastajal ülivõrdes sugulased, huvitavad ja toredad inimesed aga mitmekümne aasta jooksul ei toimu kokkutulekut, kuna inimestel on liiga palju tööd? Tõesti?
Võib olla ka väheses huvis. Ma üleüldse teine vastaja. Meil ei ole kunagi suguvõsakokkutulekuid tehtud.
Pigem asi on selles, et ole enam sellist usinat ja aktiivset korraldajat.
Kui on ülivõrdes sugulased, siis suhtlemiseks ometi ju ei peagi kokkutulekuid tegema. Niisama võib ka suhelda.

Ma selle ajapuuduse teemal lihtsalt üleüldiselt spekuleerisin ja tegelikult võibki see olla üks põhjus, miks neid ei korraldata. Lisaks pool suguvõsa võib mööda maailma laiali olla.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Mär 2025 13:38 Praegusel ajal on kõigil nii kiire ja ka meie vanemad peavad ennast tööga tapma. Pole aega lastelaste jaoks ja ka endale. Ja kuna tööorjus kestab nii kaua, hävitatakse ka oma tervis.
Mulle näiteks meeldib mu töö ja see ei tapa mind ühestki otsast. See ei tähenda, et ma sugulastega suhtlemisest väga huvitatud peaksin olema lihtsalt sellepärast, et nad on sugulased.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Mär 2025 14:57
Külaline kirjutas: 16 Mär 2025 13:38 Praegusel ajal on kõigil nii kiire ja ka meie vanemad peavad ennast tööga tapma. Pole aega lastelaste jaoks ja ka endale. Ja kuna tööorjus kestab nii kaua, hävitatakse ka oma tervis.
Mulle näiteks meeldib mu töö ja see ei tapa mind ühestki otsast. See ei tähenda, et ma sugulastega suhtlemisest väga huvitatud peaksin olema lihtsalt sellepärast, et nad on sugulased.
Absoluutselt. Eks see sõna sugulane ongi väga laiali valguv sõna. Oma lapsed ja lapselapsed ja õde/vend, ema/isa võiks siiski huvitada, kui nad normaalsed inimesed sinu arust on.

Ega ma ka oma isapoolse vanatädi lastega suhtle. Ma nimepidi tean kes nad on aga mingit suhtlust pole. Veel kaugematega ammugi mitte.
Külaline

Ma olen poole Eestiga sugulane, mu vana vanaisal oli 6 venda, kõik sama perenimega inimesed on tõenäoliselt mu sugulased või vähemalt hõimlased. Üle 500 inimese. Väga mugav on asju ajada, kui mõni tuttava nimega inimene ees, ikkagi pole võõras! Abikaasal ka suur pere ja jõululauas ikka 40 inimest alati.
Asi on võrgustumise, palju sugulasi on pigem hea asi, kui vaja midagi väljaspool järjekorda või ametnikega võidelda :P
Külaline

Siin polegi kordagi olnud teema selles, et keegi oma lähedaste sugulastega suhtlemist väldiks, neid nõmedaks peaks või suguvõsa ei tunneks. Jauramiseks läkski siis, kui mõni tulihingeline entusiast pidi sussid püsti viskama, et kõik ei ajagi genis jälgi ja ei löö suure hurraaga käsi kokku, kui järjekordset kokkutulekut suguvõsas planeeritakse ning ei pea kõiki oma sugulasi mingiteks ülivõrdes jumalateks. Muidugi ise nad kokkutulekutel valdavalt osalenud ei ole, sest neid lihtsalt ei korraldata, rääkimata ise mõne korraldamisest.
Minu sugulased on tavalised inimesed, leidub toredamaid ja vähem toredaimaid, kokkutulekutele vean kohale, lähedaste sugulastega suhtlen väga tihedalt ning läbisaamine hea.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Mär 2025 14:29

Miks nad omavahel paarituma peavad? Sinu sugulased on nad ju igal juhul, mis siis, et saavad järglasi kellegagi, kes ei ole sinu suguvõsa liinist.

Aga ma isegi mõistan, miks sa nendega ei suhtle - oled ise ka ebameeldiva suhtlusstiiliga inimene. Ja, kui kõik sugulased on samasugused, siis ei imestagi, et omavahel ei suhelda.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Mär 2025 19:59
Külaline kirjutas: 16 Mär 2025 14:29
Miks nad omavahel paarituma peavad? Sinu sugulased on nad ju igal juhul, mis siis, et saavad järglasi kellegagi, kes ei ole sinu suguvõsa liinist.

Aga ma isegi mõistan, miks sa nendega ei suhtle - oled ise ka ebameeldiva suhtlusstiiliga inimene. Ja, kui kõik sugulased on samasugused, siis ei imestagi, et omavahel ei suhelda.
Geneetika on küll tume maa sul nagu nähtavasti ka lugemine ja teksti mõistmine. Ei ole kuskil öelnud, et ma oma sugulastega ei suhtle, vastupidi. Enamus pole siin ühelgi sugulaste kokkutulekul käinud aga teoorias on hästi huvitatud oma sugulastest ja nendega suhtlemisest. Äkki on hoopis neil miskit viga, et ühelgi kokkutulekul osalenud ei ole ja suhted nii kehvad, et peab genist uurima reaalse näost-näkku suhtlemise asemel.
Ma olen käinud mitmel suguvõsa kokkutulekul, kuigi olen üsna noor ning suhtlen oma lähedaste sugulastega igapäevaselt. Kui ma olen seetõttu ebameeldiv inimene, et mu esimeseks eelistuseks ei ole vanatädi poja kolmanda naisega vestluse pidamine teemal kuidas muru jubedalt kuivab, sest juba 10 päeva ei ole sadanud, siis olgu nii 😀 Mulle lähevad korda lähedased sugulussuhted ja sügavamad arutelud intiimsemas ja väiksemas seltskonnas, mitte 100 inimesega turismitalus päeva veetmine.
Külaline

Läheb siin tõesti kogu jutt järjest jaburamaks. Osadel kogu suguvõsa geneetiline jackpot kuigi kunagi näinud ei ole omavahel. Kõik on eranditult toredad aga kokkutulekuid ei korraldata, sest elatakse erinevates maailma otstes või on liiga palju tööd aastaid ja aastakümneid. Ise ka muidugi kokkutulekut korraldada ei viitsi, sest nii toredaid sugulasi ei peagi päriselt nägema, piisab netis nägemisest.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist