Talveaeg versus suveaeg

vana hea klassika
Tolmukübe
Kontakt:

Talveaeg versus suveaeg

Postitus Postitas Tolmukübe »

Kumba eelistate? Mina eelistan talveaega, tundub loomulikum. Ja vene ajal oligi kogu aeg talveaeg, polnud mingit kella keeramist.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Mina tahan suveaega. On õhtuti valgem kellaajaliselt. Kui vahepeal oli talveaeg, siis kui Tarand oli peaminister, siis oli nagu polaar öö.

Vene aeg oli küll “talveaeg”, aga siis oligi tegelikult meie praegune suveaeg. Ja kui kella keerati, siis oli nagu kahekordne suveaeg.
Külaline

Praegu on talve aeg Utc +2 tundi.
Praegu on suvel aeg Utc+3 tundi.

Vene ajal talvel oli Utc+ 3 tundi.
Vene ajal suvel oli Utc + 4 tundi.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Eelistan kellakeeramist (sest minu meelest läheb see looduserütmiga üsna loogiliselt kokku, et kevad-suvisel ajal elatakse veidi valgemas-erksamas ja talvisel ajal hämarunisemas režiimis), aga kui peaks valima, siis kindlasti suveaega õhtuse veidigi valgema oleku tõttu kevade ja sügise pärastlõunatel. Mina tõesti kasutan seda õhtust lisavalgusetundi peale tööpäevalõppu õues ära ja tunnen, kui tugevalt see vaimset ja füüsilist tervist mõjutab, kas saab midagi veel päevavalguses toimetada peale tööd või on siis juba lootusetult pime.

Aga kuna mõlemal ajal on tuliseid pooldajaid ja vastaseid, võiks kogu maailmas kellad lihtsalt pool tundi edasi keerata nn talveajal ja siis oleks täielik kompromiss, elaksime täpselt suve- ja talveaja vahepeal.
Külaline

Talveaeg. Õhtusest valgusest on suva, aga hommikul pimedas ärgata on rõve.
Külaline

Mis iganes aeg, kui saaks hommikul magada. Suveajal ärgata kell 6 varasema 7 asemel on ikka päris jõhker.
Külaline

Ma tahan loomulikult vööndiaega ehk talveaega.

Meenub indiaani nali: ainult valge mees mõtleb, et tekki saab niimoodi pikemaks teha, et lõikad tüki ülemiselt äärelt ära ja õmbled alumisele äärele otsa.
Külaline

Minul eriliselt vahet pole. Ma nagunii funktsioneerin normalselt ainult siis, kui ma saan vähemalt 9-10ni magada.
Tööinimesena kell 7 ärgates, vahet pole kas on pime või valge. Torisev ja väsinud olen ikka 😃 ma nimelt öökull. Eluaeg olnud.
Külaline

Loomulikult tahan suveaega, mis on parim ja õigem inimesele.
Üleeelmine võib tekki lõigata kuidas tahab ja mitte aru saada.

Kui mul töö lõppeb talve ajal kell 17 ja päike loojub näiteks kell 22, siis on valget aega õhtul 5 tundi talveajas.
Kui suveks keerata kella tund edasi, siis töö lõppeks talve aja järgi kell 16 ja valget aega oleks õhtuti 6 tundi.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Õhtul sätivad inimesed end nagunii magama, misjaoks neile seda valget aega veel vastu ööd vaja on? Ja kui on öökull, see peaks ka pimedas funkama hästi, pole temalgi mingeid valgeid õhtuid vaja. Mõni vbl ei jää valges magamagi. Ikka talveaeg on see, mis on organismile sõbralikum.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 16 Mär 2025 07:36 Kumba eelistate? Mina eelistan talveaega, tundub loomulikum. Ja vene ajal oligi kogu aeg talveaeg, polnud mingit kella keeramist.
Sul on mäluga probleeme, kella keerati nõukaajal alates 1981.a. Kogu see jamps kellakeeramisega võiks olemata olla, rahva enamus on kellakeeramise vastu, aga kellelgi pole julgust see lõpuks ära teha (ja siis on veel vaidlus, kuhu kell siis jääks, kas suve või talveajale).
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Mär 2025 17:03 ja siis on veel vaidlus, kuhu kell siis jääks, kas suve või talveajale).
Kui enne koroonat see arutelu oli, siis oli täpselt nii, et põhjaeestlased tahtsid jääda Soomega samasse ajavööndisse (kes omakorda tahtis Rootsiga sama aega), lõunaeestlased jälle tahtsid Lätiga samas vööndis olla. Kusjuures, geograafiliselt jääbki Eesti vööndite piirile, Tallinn ja Hiiumaa on ju 59. paralleelil nagu Stockholm.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 16 Mär 2025 15:36 Õhtul sätivad inimesed end nagunii magama, misjaoks neile seda valget aega veel vastu ööd vaja on? Ja kui on öökull, see peaks ka pimedas funkama hästi, pole temalgi mingeid valgeid õhtuid vaja. Mõni vbl ei jää valges magamagi. Ikka talveaeg on see, mis on organismile sõbralikum.
Kui vara sa ennast siis magama sätid õhtuti? Ja kui vara ärkad hommikuti? Võtame keskmis kontoritöötaja, kelle tööpäev algab kell 9 ja lõpeb õhtul kell 17 ja kui oletada, et ta hommikul enne tööpäeva algust ei tee kastemärjas rohus aiatööd ega ei niida muru vaid teeks seda pigem pealke tööpäeva lõppu ühtul. Oletame et ta tõuseb kell 7 olles 8 tundi maganud ja läinud eelmisel õhtul kell 23 magama.
Kevadisel pööripäeval ehk 20 märtsil tõuesb päike praeguse talveaja järgi kell 6.22 ja loojub kell 18.36, seega see kesmine kontoriamentik magaks hommikul 40 minutit valget aega maha ja toimetaks õhtul umbes 4 tundi ja 20 minutit pimedas, ehk umbes veidi peale seda kui ta koju jõuaks hakkaks juba pimedaks minema. Suveaja puhul ärkaks ta küll hämaras, aga kui kodust välja läheb siis oleks päike ammugi tõusnud, Õhtul sevastu oleks valget aega tunnike rohkem, oletame et see kontoriametnik on kella 18ks kodus ja tal jääb veel poolteist tundi, et käia valges sportimas või koeraga jalutamas.
Või võtame näiteks 20.augusti sumeda suvise päeva. Suveaja järgi tõuseb päike kell 5:49 seega juba tund ja 10 minutit on enne ärkamist valge, talveaja järgi oleks just äsja valgeks läinud. Kui oletada et kontoriametnikul pole unega probleeme või on tal kardinad siis suurt vahet pole, ärkab ikka valges. Päike loojub kell 20:58, Ilmselt ongi aeg tuppa AK-d vaatama minna, aga sai ka ligi 3 tundi õues toimetada. Talveaja puhul oleks see vaid 2 tundi.
Ma tegelikult väga tahaks teada, kas need talveaja pooldajad on korteriinimesed, kellel mingeid hobisid pole või miks nad vähemalt pool aastat nagu väikelapsed õhtul kella 19-20 paiku magama lähevad?
Külaline

Ikka suveaeg on see, mis on organismile sõbralikum.
Talveaeg on nagu polaaröö, mis tekitab stressi. Eluks on valgust vaja. Peale tööd algab elu. Saab veel randa ka minna või väljas midagi muud teha.

Talveaja tahtjaid, te lihtsalt ei tea või ei mäleta seda kuidas on olla suvel talveajas. Kui keegi arvab, et nõuka ajal oli hea talveaeg, siis see oli praegune suveaeg aastaringselt.
Külaline

Ära leierdatud teema. Vahet pole mingitel arvamustel. Seda asja ei muudeta mitte kunagi. Arutletakse ELs veel kümme aastat ja veel 10 aastat.

Seega VÄGA TÜÜTU TEEMAPÜSTITUS.
Külaline

Mõttetu vaidlus. On piisavalt teadusuuringuid, miks inimesed magavad erinevatel aegadel ja piisavalt uuringuid unetsüklite kohta. Lõokesest ei saa öökulli ega vastupidi. Kehad funktsioneerivad erinevalt ja seda tuleb arvestada, sellest sõltub inimese tervis.
Öökull on palju produktiivsem, kui saab ärgata ajal, kui lõokesed juba lõunapausi teevad. Öökull saadab töömeile, kui lõokesed õhtul juba magavad.
Minu arvates võiks juba lõpetada selle jura, et kõik kell 7 üles ja kõik kell 22 magama. Kõik ei ole ühesugused ega peaks end painutama lõokeste loodud päevakava järgi.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Mär 2025 08:01 On piisavalt teadusuuringuid
Küll on piisavalt ja seljaga teadusuuringuid, mis tõestavad, et pidev kellanihutamine on kehale stress, inimeste töövõimele kahjulik, lastele ja vanuritele raskemini talutav jnejne. Võiks tõesti selle lolluse äöra lõpetada, sest mingina "daylight saving time", nagu seda alguses reklaamiti, ei ole see aktuaalne enam ammu. Ainuke küsimus on jah, et kuhu aega siis jääda, ja seda ei jõuat kokkuleppele. Kunagi 2000.a kanti oli suur kampaaia ja see luhtuski, sest kõik tahtsid eri asja, EL komisjonis läks samamoodi.
Külaline

Soovin, et õhtul oleks kauem valge - palju meeldivam jalutada või joosta. Hommikul pole väga vahet.
Nii et suveajale minu hääl.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Mär 2025 10:10 Soovin, et õhtul oleks kauem valge - palju meeldivam jalutada või joosta. Hommikul pole väga vahet.
Sina jalutad või jooksed, aga lapsed, kes paari nädala pärast kella 6 asemel kell 5 tõusma peavad, et kella kaheksaks kooli jõuda, ei loe.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Mär 2025 13:31
Külaline kirjutas: 17 Mär 2025 10:10 Soovin, et õhtul oleks kauem valge - palju meeldivam jalutada või joosta. Hommikul pole väga vahet.
Sina jalutad või jooksed, aga lapsed, kes paari nädala pärast kella 6 asemel kell 5 tõusma peavad, et kella kaheksaks kooli jõuda, ei loe.
Kella keeramise vastu on üldiselt kõik.
Ehk jääme suveaega.
Aga miks su lapsed niivara tõusma peavad?
Lase ikka magada ka.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 6 külalist