Lennuhirm

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 19 Mär 2025 18:56
Külaline kirjutas: 19 Mär 2025 09:04 Miks ma Xanaxi ei soovita lennuhirmu ravimiseks? Sest tegemist on sõltuvust tekitava ravimiga.
Sõltuvuse tekkimiseks peab olema soodumus. Mulle on kirjutatud jubedate seljavaludega terve hunnik erinevaid sõltuvust tekitavaid valuvaigisteid ja on ka Xanaxit kirjutatud, mul ei ole mingit isu neid võtta. St paar korda olen kunagi sihtotstarbeliselt võtnud, natuke aega oli tore ja oligi kõik. Ei tekkinud mingit isu neid suuremas koguses või kauem võtta. Kõik karbid seisavad sahtlis ega tekita mingit ahvatlust. Sama on mul alkoholiga. Ei kujuta ette, kuidas alkohoolikud päevi kaanivad. Ma saan vaevu peo puhul ühe klaasi ära libistatud kord kvartalis. Mingit isu ei tekita.
narko.ee lehel on siiski öeldud, et sõltuvus võib tekkida erinevatel põhjustel ja meil kõigil. Keegi ei ole selle eest kaitstud. Jah, muidugi on olemas nn päästikud, eelsoodumused jne. Kuid öelda, et vot kui minul 14 päevaga ei tekkinud, siis ei tekigi üldse, mitte mingil juhul, on küll naiivsus.
Külaline

Võtsin aastaid Xanaxit generaliseerunud ärevushäire ja paanikahoogude tõttu. Mingit sõltuvust ei tekkinud, kogused ei suurenenud. Mahatulek ei tekitanud ühtegi võõrutusnähtu. Lihtsalt ükspäev enam ei võtnud ja kõik. Minu jaoks puhas jama need hirmujutud Xanaxist.
Nüüd on hoopis selgunud, et mul on tugev ATH. Võtsin Xanaxit ka siis, kui oli vaja pikemalt keskenduda, toimis väga hästi. Teine arst sai lõpuks pärispõhjusele pihta, aga enne jõudsin 3 aastat Xanaxit ja AD-sid võtta.
Võib ka nii olla.
Kui Xanaxiga lennukisse lähed, peab vastav dokument kaasas olema. Niisama Xanax taskus olla ei tohi.
Külaline

Mulle andis küll perearst Xanaxit ärevuse vastu, kõige lahjemas annuses (o,25 mg)
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Mär 2025 12:43 Võtsin aastaid Xanaxit generaliseerunud ärevushäire ja paanikahoogude tõttu. Mingit sõltuvust ei tekkinud, kogused ei suurenenud. Mahatulek ei tekitanud ühtegi võõrutusnähtu. Lihtsalt ükspäev enam ei võtnud ja kõik. Minu jaoks puhas jama need hirmujutud Xanaxist.
Nüüd on hoopis selgunud, et mul on tugev ATH. Võtsin Xanaxit ka siis, kui oli vaja pikemalt keskenduda, toimis väga hästi. Teine arst sai lõpuks pärispõhjusele pihta, aga enne jõudsin 3 aastat Xanaxit ja AD-sid võtta.
Võib ka nii olla.
Kui Xanaxiga lennukisse lähed, peab vastav dokument kaasas olema. Niisama Xanax taskus olla ei tohi.
Neeh, pole kunagi mingit dokut teinud Xanaxi ja unerohu jaoks. Probleem ilmselt tekib siis kui tahad karpide kaupa kaasa vedada.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Mär 2025 12:43Kui Xanaxiga lennukisse lähed, peab vastav dokument kaasas olema. Niisama Xanax taskus olla ei tohi.
Nalja teed või.
Külaline

Huvitav, mis dokument see olema peaks?
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Mär 2025 20:02 Huvitav, mis dokument see olema peaks?
https://ravimiamet.ee/ravimitegareisimine
Head lugemist!
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Mär 2025 21:37
Head lugemist!
Mitte kunagi pole mitte kedagi huvitanud ükski ravim ega ka nende kogus. No v-o huvitaks, kui oleks kümneid originaalpakendeid sadade tablettidega.
Kõik ravimid olen toppinud lehtede kaupa ühte kotti kokku ja selle pannud oma kohvrisse.
Seal on olnud 4 inimese igapäevased ravimid ja üle igasugu lubatud piiri ühes kohvris.
Samuti on mul olnud suvalised tabletid käsipagasis, kunagi pole huvi tuntud, mis need on või kui palju neid on.
Mitte üheski maailma lennujaamas.
Viimasel pikemal reisil olid mul kaasas 2 tabletti, mille kohta oleks pidanud retsept kindlasti olema. Püksitaskus. Ükski värav ei reageeri ju nende peale.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Mär 2025 22:01
Head lugemist!
Mitte kunagi pole mitte kedagi huvitanud ükski ravim ega ka nende kogus. No v-o huvitaks, kui oleks kümneid originaalpakendeid sadade tablettidega.
Kõik ravimid olen toppinud lehtede kaupa ühte kotti kokku ja selle pannud oma kohvrisse.
Seal on olnud 4 inimese igapäevased ravimid ja üle igasugu lubatud piiri ühes kohvris.
Samuti on mul olnud suvalised tabletid käsipagasis, kunagi pole huvi tuntud, mis need on või kui palju neid on.
Viimasel pikemal reisil olid mul kaasas 2 tabletti, mille kohta oleks pidanud retsept kindlasti olema. Püksitaskus. Ükski värav ei reageeri ju nende peale.
Sellega on nii, et kuniks ei kontrollita, on hästi. Kui aga mingil põhjusel juhukontrolli satud ja kohvri peensusteni lahti pead pakkima, tuleb alprasolaami oeale suurem pahandus (vist sellepärast, et narkootiline. Vererõhutabletiide või antidepressantide tõttu ei tule) Tõenäosus on väike, aga minul ka perearst soovitas tõendi kaasa pakkida)
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Mär 2025 11:22
Külaline kirjutas: 21 Mär 2025 22:01

Head lugemist!
Sellega on nii, et kuniks ei kontrollita, on hästi. Kui aga mingil põhjusel juhukontrolli satud ja kohvri peensusteni lahti pead pakkima, tuleb alprasolaami oeale suurem pahandus (vist sellepärast, et narkootiline. Vererõhutabletiide või antidepressantide tõttu ei tule) Tõenäosus on väike, aga minul ka perearst soovitas tõendi kaasa pakkida)
Lennuhirmuga inimene on kindlasti keskmisest närvilisem, äratab kahtlust, kindlasti tuleb kontroll.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Mär 2025 17:38Lennuhirmuga inimene on kindlasti keskmisest närvilisem, äratab kahtlust, kindlasti tuleb kontroll.
Ja mismoodi sa seda kontrolli ette kujutad, kui sul paar tabletti taskus on?
Kott jookseb röntgenist läbi, ise kõnnid väravast läbi, vahel tupsutatakse su käsi või kotti ja kontrollitakse püssirohu jääke. V-o ka mingeid narkoainete jääke. Juhuslikkuse alusel.
Kui värav piiksuma hakkab, siis kobatakse kergelt.
PS: lennujaamades on sadu närvilisi inimesi. Kes kardab lendamist, kelle lend hilineb paar tundi ja jätkulend pees, kelle lend on lihtsalt teadmata ajaks edasi lükatud (need on enamasti kõige närvilisemad), kes on laste peale tige või lihtsalt vihkab järjekordset lähetust.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Mär 2025 20:41
Külaline kirjutas: 22 Mär 2025 17:38Lennuhirmuga inimene on kindlasti keskmisest närvilisem, äratab kahtlust, kindlasti tuleb kontroll.
Kott jookseb röntgenist läbi, ise kõnnid väravast läbi, vahel tupsutatakse su käsi või kotti ja kontrollitakse püssirohu jääke. V-o ka mingeid narkoainete jääke. Juhuslikkuse alusel.
PS: lennujaamades on sadu närvilisi inimesi. Kes kardab lendamist, kelle lend hilineb paar tundi ja jätkulend pees, kelle lend on lihtsalt teadmata ajaks edasi lükatud (need on enamasti kõige närvilisemad), kes on laste peale tige või lihtsalt vihkab järjekordset lähetust.
Kui oled närviline, siis pead valmis olema, et su kott sorteeritakse läbi. Minul sorteeriti, kui olin võõra koha tõttu närvis ja teadnud, mis suunas täpselt minna jne.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Mär 2025 22:00
Külaline kirjutas: 22 Mär 2025 20:41
Kui oled närviline, siis pead valmis olema, et su kott sorteeritakse läbi. Minul sorteeriti, kui olin võõra koha tõttu närvis ja teadnud, mis suunas täpselt minna jne.
Jätsin vist mulje, et olen narkomuul ja esimene kord :D
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Mär 2025 22:00Kui oled närviline, siis pead valmis olema, et su kott sorteeritakse läbi. Minul sorteeriti, kui olin võõra koha tõttu närvis ja teadnud, mis suunas täpselt minna jne.
Korduvalt on sorteeritud. Vajalikud paar "kahtlast" tabletti olid taskus. Kotis olid ka mõned lehed ibut ja aspiriini. Üks südamerohu purk samuti. Kedagi ei huvitanud isegi tablettide nimetus, ei loetud, lapati niisama kiirelt läbi.
Ja närvis ma polnud. Lihtsalt tüdinud.
Mehe ja lapse kotte on ka mõnel korral läbi otsitud ja tupsutatud. Ei tea, kas laps tundus närvis, mees kindlasti mitte.
Külaline

Alkohol oleks hea mõte, aga lihtsalt ei kujuta ette, et hakkan hommikul kell 4-5 jooma.
seitse
Kontakt:

Postitus Postitas seitse »

Tundub, et paljud, kes kommenteerivad ei oma ise kogemust ei lennuhirmu ega rahusti tarbimisega.
Minul on lennuhirm olnud väga pikka aega. Varem nii tugev, et ei suutnud lennata aastaid. Ca 7 aastat tagasi tuli tööga seoses siiski uuesti lendama hakata ja kurtsin muret perearstile, kes ise kohe pakkus, et kirjutab välja kõige lahjema Xanaxi. Ütlen ausalt, et ega hirmu ikka täiesti ära ei võtnud, aga tegi kõvasti paremaks. Nüüdseks olen jõudnud aastatega nii kaugele, et enam praktiliselt lendamisel Xanaxi abi ei vaja (va pikad ca 10-tunnised lennud). Lühematel lendudel olen jäänud klaasi veini juurde, mind aitab :)
Sõltuvusest rääkides, siis on väga vähe tõenäoline, et see üldse tekiks, kui inimene just iga nädal ei lenda max kogust Xanaxit tarbides. Mina ei saa isegi aru, kuidas või miks see tekkima peaks, sest kui suure lennuhirmuga inimene seda võtab, siis tal ei teki mingit "mõnusat suminat" vms pähe, lihtsalt võtab rahulikumaks.

Oma kogemuse põhjalt soovitan proovida.
Külaline

Mina viimane postitaja. Tahtsin veel lisada mõned soovitused, mis mind on aidanud:
- istekoha valin võimalusel alati vahekäiku, kuna akna all ei suuda istuda ja vahekäigust saan jälgida lennupersonali (või vastupidi akna alla, kui just see rahustab);
- lennukisse sisenedes võib alati personalile öelda, et teil on suur lennuhirm ja paluda infot nt eesootava lennuilma kohta (kas on oodata turbulentsi vms) - seda soovitavad ka lennufirmad ise teha ja nad tõesti pööravad kohe rohkem tähelepanu ja käivad lausa vahel küsimas, kas kõik on korras, mind on see väga palju aidanud;
- lennuki õhkutõusmisel (või ka kogu lennu ajal) kuulata klappidest mõnusat muusikat piisavalt valjusti, et mitte kuulda erinevaid ärevust tekitavaid helisid, mis tegelikkuses on täiesti normaalsed, aga foobikule mõjuvad halvasti;
- minna lennujaama aegsasti, istuda rahulikult ootesaalis ja vaadata, kuidas lennujaamas "elu käib" - kõik lendavad ja see on normaalne :)
- Xanax võtta sisse ca tund enne lendu.

Head lendamist!
Külaline

TA olen. Mulle kõlab ka see sõltuvuse tekkimise jutt kummaliselt. Ma sõidan harva - kaks korda aastas. Seekord on kaks lendu vahemaandumistega. Kokku siis kaks korda minnes ja kaks korda tulles. Lennu ühe otsa kogupikkus 6 h. No ma ei usu, et kui ma nüüd võtan selle reisi ajal kaks tabletti või no hea küll neli tabletti, et siis olen kohe sõltlane.

Muide, mu elukaaslane tarvitas vahepeal regulaarselt Xanaxit. Arsti ettekirjutusel muidugi. Ehkki ta on muidu üsna kerge sõltuvustekkega inimene (näiteks suitsetas aastaid), siis tema sai kohe Xanaxiga lõpetada, kui tahtis. Ravimid vedelesid pikka aega sahtlis ja olid nö igaks juhuks.

Ma ise olen ka võtnud kaks korda, kui läksin matustele (ilma arsti ettekirjutuseta - võtsin elukaaslase tagant). No isegi ei kujuta ette, kuidas oleks saanud sellest kahest tabletist sõltuvusse jääda. Ma täiesti usun, et see on sõltuvusttekitav ravim, kuid ilmselt tuleks seda siis juba pikaajaliselt tarvitada ja ehk isegi kuritarvitada (loe: võtta rohkem kui arst on ette kirjutanud).

Eriti naljakas on kellegi soovitus võtta hoopis Diazepami, mis on ju tegelikult täpselt samasugune väga tugev rahusti ja sõltuvusttekitav ravim.
Külaline

Üksikud korrad psühhotroopse ravimi kasutamist ei põhjusta sõltuvust seega see kindlasti on üks variantidest, kui muud meetmed ei toimi. Küll aga soovitan igal juhul ravimitega reisimisel lähtuda etteantud seadustest, mitte loota teiste kogemustele. Jah, väga suure tõenäosusega kedagi ei huvita piirikontrollis ka lahtised tabletid aga miks põhjustada asjatult mingit võimalikku ebamugavat olukorda, kui seda on tegelikult nii lihtne vältida.
elemaskaee
Kontakt:

Postitus Postitas elemaskaee »

küsige istekoht lennuki eesossa – seal on lennuk kõige stabiilsem
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist