Kuidas kaalust alla saada?

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Kuidas kaalust alla saada?

Postitus Postitas Külaline »

On 20 üleliigset kilo ja kuidagi ei suuda neist vabaneda. Viimati olin normaalkaalus 12 a tagasi keskkooli ajal, pärast seda muudkui tõusis ja jõudis 96 peale välja. Isegi 35 aastane 2 lapsega sõbranna näeb minu kõrval noorem ja kenam välja. Mingi imeläbi suutsin küll vahepeal 15 kg kaotada, aga siis oli hästi ebamugav stressirohke periood kodus ja polnudki tahtmist ega isu süüa, nüüd kõik isud tagasi ja 5 kilo ka juures. Proovisin intervallpaastu, aga häda selles et kui peale 18 enam ei söönud, siis 23 magama heites oli kõht tühi mis hirmus. Lisaks psühholoogiline pool, õhtul kõik teised söövad ja keeruline ise mitte süüa. Tean et paljud ei söö hommikuti, et isu pole, aga mul kell 8 ärgates kõht juba koriseb ja nõuab süüa, seega hommikust ka nagu vahele ei saa jätta. Võibolla kui oleks töö kuhu kell 8 juba jõudma peab, siis suudaks mitte süüa, sest see nõuaks kiirustamist ja pigem tõesti lõunani ära kannatada. Toitumiskavasid olen proovinud, aga see toidu pidev planeerimine ja kaalumine ei sobinud üldse. Lisaks enamus kordi käib elukaaslane poes ja siis sööme mida ja kuidas juhtub, igapäevast vaaritamist ei armasta. Ja ei taha teda kurnama hakata et kuule vaata et juust oleks light ja singi rasvaprotsenti vaata ka, ta läheks lolliks seal 😀 Mingeid nippe kuidas ilma mingite kavadeta normkaalu tagasi võiks saada?
Külaline

Nipid on tavalised:
- Igasugune suhkur, sh puuviljad menüüst maha. Ei pane suhkrut tee ega kohvi sisse, puuvilja asemel sööd köögivilja.
- Kõrge glükeemilise indeksiga toit menüüst maha, sh eriti sai, aga ka kartul, riis, pastatooted. Sööd köögivilju, salatit, vähesel määral kinoad ja tatart.
- Valgu hulka toidus tõsta, see hoiab kõhu täis ja boonusena välimuse ka noorena. Iga päev min 100g valku süüa.

Tundub vbl keeruline, aga tegelikult ei ole keeruline niimoodi toituda. Ühel päeval nädalas teed "patupäeva" ka siis sööd kõike, mida muidu väldid.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Mär 2025 10:45 On 20 üleliigset kilo ja kuidagi ei suuda neist vabaneda. Viimati olin normaalkaalus 12 a tagasi keskkooli ajal, pärast seda muudkui tõusis ja jõudis 96 peale välja. Isegi 35 aastane 2 lapsega sõbranna näeb minu kõrval noorem ja kenam välja. Mingi imeläbi suutsin küll vahepeal 15 kg kaotada, aga siis oli hästi ebamugav stressirohke periood kodus ja polnudki tahtmist ega isu süüa, nüüd kõik isud tagasi ja 5 kilo ka juures. Proovisin intervallpaastu, aga häda selles et kui peale 18 enam ei söönud, siis 23 magama heites oli kõht tühi mis hirmus. Lisaks psühholoogiline pool, õhtul kõik teised söövad ja keeruline ise mitte süüa. Tean et paljud ei söö hommikuti, et isu pole, aga mul kell 8 ärgates kõht juba koriseb ja nõuab süüa, seega hommikust ka nagu vahele ei saa jätta. Võibolla kui oleks töö kuhu kell 8 juba jõudma peab, siis suudaks mitte süüa, sest see nõuaks kiirustamist ja pigem tõesti lõunani ära kannatada. Toitumiskavasid olen proovinud, aga see toidu pidev planeerimine ja kaalumine ei sobinud üldse. Lisaks enamus kordi käib elukaaslane poes ja siis sööme mida ja kuidas juhtub, igapäevast vaaritamist ei armasta. Ja ei taha teda kurnama hakata et kuule vaata et juust oleks light ja singi rasvaprotsenti vaata ka, ta läheks lolliks seal 😀 Mingeid nippe kuidas ilma mingite kavadeta normkaalu tagasi võiks saada?
Esiteks mainin ära, et ma ise olen ka umbes sama palju ülekaalus. Olen 81-82kg ja 160cm. KMI on üle 30ne. Seega ei ole see kindlasti mingi moraalilugemine ja niisama näpuga näitamine, sest tean ise ka, kui raske on kaalu alla saada.

Aga ega ainuke nipp ongi see, et peabki täielikult oma mõtlemist ja söömisharjumusi muutma. Ja eks see psühholoogiline võitlus on selle juures paratamatus.

Kui kaaslast koormata ei taha, siis tuleb ise vastutus võtta ja ise omale enda toit poest tuua ja teha. Jah jaa tean, et see kaalumine ja koguaeg ette valmistamine on koormav. Olen isegi vahelduva eduga fitlapi teinud aga kui kolme kuuga ikka vaid 1-2kg läheb, on motivatsioonikriis ja tagasilangus.

Minul hetkel on kõik raha taga kinni. Sest ütleme nii, et tervislikult toitumine on kallivõitu. Ma lapsega kodune(üksikema) ja raha väga vähe. Salatikraam, mis on nö vabavara fitlapis maksab palju(kurk, tomat, paprika jne).
Ja minu nõrkus on see, et ma ei ole suutnud harjutada ennast kohvi jooma ilma piima ja suhkruta 🥲. Stevia no kohe üldse ei istu. Magusat pole ma kunagi söönud. Küll aga soolane toit meeldib. Ma kasutan toitudes üsna palju soola ja see ilmselt on ka põhjus, miks kaal ei alane.

Liikumist olen ma teadlikult lisanud. Nüüd lapsel jalad all ja ikka oleme palju õues aga no tegelt alandav liikumine ikkagi eeldab tempokat järjestikust kõndimist, mitte iga paarisaja meetri tagant pausi 😀

Mul on ülekaal viimased 3 aastat. Vaikselt ligi hiilinud. Ma olin 1.5a tagasi sünnitama minnes ka kergem, kui ma nüüd olen. Vanus on 36.
Külaline

Ikkagi intervallpaast, mõtle nii, kui õhtul kell 23 kõht koriseb, et see kerge näljasus pole ohtlik ega halb, vaid lihtsalt kõhnakssaamise tunne. Siis võibolla ei löö kõhukorin su aju sedasi lühisesse, et tekib paanile ind midagi põske pista. Kord nädalas võid ju õhtuti ka näksida, nt reede või laupäeva õhtul, lihtsalt plaanigi siis oma päevaed toidukorrad kergemad.

Aga tegelikult ei aitagi muu, kui ise pead päriselt ka otsustama selle teekonna ette võtta, mitte et oih, mees tõi liiga häid asju ja aih, hommikuti tahaks ikka saiakest ja lõunasöögi järel magustoitu. Veits ikkagi peabki ise mingist harjumusest või mugavusest loobuma, kui päriselt ka tahta saledamaks saada. Kui niiväga nagu ei tahagi, siis võib muidugi foorumis ventida ja kurvikas edasi olla :)
Külaline

Kaalust on väga lihtne alla saada - tuleb vähem süüa.
Külaline

Esiteks pead oma peas selle lüliti üles leidma, et päriselt tahad alla võtta. Proovi Jessie Inchauspe soovitusi. Kui inglise keel ok, siis vaata ta kodulehekülge ja Youtube videosid, kui ei, siis võta raamatukogust ta eesti keelde tõlgitud raamat. Lühidalt: 1. joo enne sööki õunaäädika vett (1 spl naturaalset, "äädika emaga" äädikat klaasi vee peale. Mina joon kõrrega ja loputan pärast veega suud). 2. söö toite sellises järjekorras: aedviljad, salat esimesena, siis proteiin (liha, kala, kana), siis tärklis (kartul jne) ja siis suhkur (magustoit), kui tahad. 3. soolane hommikusöök. 4. Iga kord peale söömist liigu vähemalt 10 min (kui midagi muud ei saa teha, siis liigu kodus ringi ja korista) 4. ei mingit magusat vahepala, magusat sööd ainult söögikorra lõpus. 5. väldi ultra-töödeldud toite. Need on toidud, mille pakendil on pikk nimekiri.
Tema soovituste põhimõte on see, et me peame sööma nii, et veresuhkur ei lendaks lakke ja siis kukus kolinal alla. See hirmus nälg tekibki siis, kui veresuhkur alla tuleb.
Kui sa kohe oma söömiste vahet ei saa pikendada, siis tee seda järk-järgult. Sea endale oma elu- ja töökorraldust arvestav realistlik plaan näiteks kuu aja peale või veel pikemalt. Ja kui ikka kõht õhtul tühi on, siis mõtle nii: "Küll ma olen täna tubli, ei liialdanud söömisega! Las kere võtab sealt tagavaraks pandud pekist nüüd!". Sa tead ju, et sa ei sure nälga, see on lihtsalt ebamugavus.
Ole vapper ja edu sulle! Kui tahad, siis leiad oma, just sulle sobiva meetodi alla võtmiseks.
Külaline

Milliseid ravimeid võtad? Enamik närvihaiguste raviks mõeldud ravimeid tõstavad kehakaalu ja mitte vähe. Perekooli foorumis oli kunagi pikk teema kus paljud hooplesid et juba aastaid võtavad rahusteid. Need rahustid tõstavad kehakaalu.Kindlasti ma ei taha öelda et närvitablette ei tohiks võtta, kuid need tuleks ikka esimesel võimalusel ära jätta ja enne kindlasti konsulteerida raviarstiga.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 22 Mär 2025 17:40 Kaalust on väga lihtne alla saada - tuleb vähem süüa.
... ja kui juhtub tegevuseks minema siis pikemalt mäluda.
Külaline

Minul isegi see peale 18 mittesöömine ei toimi. 3-4nädalat olen proovinud ja noo tõesti kaal langenud heal juhul 0,5kg.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Mär 2025 00:05 Minul isegi see peale 18 mittesöömine ei toimi. 3-4nädalat olen proovinud ja noo tõesti kaal langenud heal juhul 0,5kg.
Kui enne kella 18 valimatult hekseldad, siis muidugi ei toimi!
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Mär 2025 00:05Minul isegi see peale 18 mittesöömine ei toimi. 3-4nädalat olen proovinud ja noo tõesti kaal langenud heal juhul 0,5kg.
Vähemalt juurde ei ole tulnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Mär 2025 00:05 Minul isegi see peale 18 mittesöömine ei toimi. 3-4nädalat olen proovinud ja noo tõesti kaal langenud heal juhul 0,5kg.
Kui kiiresti ülekaal tekkis? Kas 4 nädalaga? Eesmärkide seadmisel tuleb olla realistlik- ei ole võimalik aastaid või aastakümneid kogutud kaalu saada püsivalt alla mõnenädalase või -kuulise dieedi või vahelduvpaastumisega. Aeglane kaalulangetus pikema perioodi vältel on nagunii tulemuslikum, kuna sellisel juhul on lootust reaalseks elustiilimuutuseks ning uute harjumuste kujunemiseks ja kinnistumiseks.
Külaline

Teemaalgatajale soovitan siiski mingi perioodi vältel planeerida toidukordi ning kaaluda ja kirjutada üles söödud toit, et tekiks arusaam mida ja kui palju süüakse. Tänapäeval on asja lihtsustamiseks igasugused äpid, kus lihtsalt skännid nt juustupakendilt triipkoodi ja lisad menüüsse mitu viilu sõid. Sedasi terve päeva menüü jälgimisel näed palju on kaloraaž ning kui palju on kaetud süsivesikud-rasvad-valgud ning mis on nende suhe, mida peaks sööma rohkem ja mida vähem. Kellaaegadest olulisem on söödud toit ja selle kogus.
Mõnele paastumine lihtsalt ei sobigi, sellisel juhul tuleb süüa tihedamalt aga väikesed toidukorrad. Mina isiklikult söön näiteks 6-7 toidukorda päevas, esimese kohe tõustes ning viimase vahetult enne magamaminekut (u 22 paiku). Kaaluga ei ole probleeme olnud juba üle 10 aasta, kuigi olen enne seda kaalu langetanud ning vahepeal saanud ka 2 last.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Mär 2025 10:45 Proovisin intervallpaastu, aga häda selles et kui peale 18 enam ei söönud, siis 23 magama heites oli kõht tühi mis hirmus. Lisaks psühholoogiline pool, õhtul kõik teised söövad ja keeruline ise mitte süüa. Tean et paljud ei söö hommikuti, et isu pole, aga mul kell 8 ärgates kõht juba koriseb ja nõuab süüa, seega hommikust ka nagu vahele ei saa jätta.
Kui kaua sa seda "proovisid" ja kas keha üldse jõudis harjuda uue süsteemiga ja vahepealsete paastuaegadega, kui keha glükoosivarud otsa saavad ja keha läheb rasvapõletamisele üle? Kui "hirmus nälg", siis arvatavasti ei proovinud kaua, sest kui keha harjub ainevahetust ümber lülitama, siis stabiilse madala insuliinitasemega pole mingeid näljavalusid. Minu jaoks on palju lihtsam süüa korraga ja korralikult, kui mingit vähekalorilist jama, mis isegi ei maitse hästi, süüa vähe korraga ja tihedamalt. Liikusingi 16.8 juurest 20:4 toitumisele, sest ülejäänud päev pole kõht lihtsalt tühi. No muidugi ei saa sellist asja prauh hurraaga teha, vaid tasapisi, vähemalt 2-3 nädalat läheb kehal aega, et iga muudatusega harjuda.
Külaline

Ja minu nõrkus on see, et ma ei ole suutnud harjutada ennast kohvi jooma ilma piima ja suhkruta 🥲. Stevia no kohe üldse ei istu. Magusat pole ma kunagi söönud. Küll aga soolane toit meeldib. Ma kasutan toitudes üsna palju soola ja see ilmselt on ka põhjus, miks kaal ei alane.
Kohvi joomine piima ja suhkruga või soola kasutamine siiski ei saa olla 20 kg ülekaalu põhjuseks. Ilmselgelt on su toitumises ka muid kalasid sees. Näen sõbranna pealt, kes tegi Fitlapi, et need tema vabandavad asjaolud ei olnud õiged. Tegi Fitlapi järgi küll süüa, aga õli ta ei mõõtnud, mida praadimisel kasutas, toidule lisas törtsu ketšupit ja majoneesi, sest ilma polevat toit maitsev, samas rääkis samamoodi midagi kallist toidust. Hellmanni majoneesis on 900 kcal, väike törts võib olla üle 100 kcal. Järgmine törts õli mingi 200 kcal. Siis pistis suhu peotäie mandleid, seda ei arvestanudki lisaks toidule. Nii tõesti kaal langeda kuidagi ei taha.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Mär 2025 10:18
Kohvi joomine piima ja suhkruga või soola kasutamine siiski ei saa olla 20 kg ülekaalu põhjuseks. Ilmselgelt on su toitumises ka muid kalasid sees. Näen sõbranna pealt, kes tegi Fitlapi, et need tema vabandavad asjaolud ei olnud õiged. Tegi Fitlapi järgi küll süüa, aga õli ta ei mõõtnud, mida praadimisel kasutas, toidule lisas törtsu ketšupit ja majoneesi, sest ilma polevat toit maitsev, samas rääkis samamoodi midagi kallist toidust. Hellmanni majoneesis on 900 kcal, väike törts võib olla üle 100 kcal. Järgmine törts õli mingi 200 kcal. Siis pistis suhu peotäie mandleid, seda ei arvestanudki lisaks toidule. Nii tõesti kaal langeda kuidagi ei taha.
Hellmann'si ükski majonees ei sisalda 900 kcal/100 g, sa räägid õlist pigem. Real peaks suurima kalorisisaldusega olema - 725 kcal/100 g.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Mär 2025 10:29
Hellmann'si ükski majonees ei sisalda 900 kcal/100 g, sa räägid õlist pigem. Real peaks suurima kalorisisaldusega olema - 725 kcal/100 g.
Sul on õigus, rääkisin õlist ja majoneesist segamini ja siis läks sassi. Aga mõte jääb samaks, need nö väikesed törtsukesed õli, majoneesi, ketšupit või veel mingit kastet annavad väga palju kilokaloreid lisaks. Keegi ei lähe sellest paksuks, et sööb liiga palju soola. See hoiab küll vett kinni, aga kaloreid ei sisalda ja küsimus saab siin olla paaris kilos.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Mär 2025 10:49
Külaline kirjutas: 23 Mär 2025 10:29

Sul on õigus, rääkisin õlist ja majoneesist segamini ja siis läks sassi. Aga mõte jääb samaks, need nö väikesed törtsukesed õli, majoneesi, ketšupit või veel mingit kastet annavad väga palju kilokaloreid lisaks. Keegi ei lähe sellest paksuks, et sööb liiga palju soola. See hoiab küll vett kinni, aga kaloreid ei sisalda ja küsimus saab siin olla paaris kilos.
Jah, see törts majoneesi või muud kastet on ka minu nõrk koht. Samuti törts piima kohvis on mul ca 40-50g(mõned korrad kaalusin ära). Pluss kaks tl suhkurt. See juba 10g.
Ja kohvi ma joon ikka 3-4tassi päevas.
No ja need ongi üleliigsed kalorid kõik. Törts, tilk siit-sealt päeva lõpuks annab ikka arvestatava koguse.
Mingi aeg proovisin ka nii, et jätsin Fitlapis vahepeala üldse ära, et need törtsud kalorsuse piiresse jääks aga ikka kasu 0.

Ega see muidugi vabandus pole, aga on väga raske neid harjumusi muuta. Ma tean ennast(ma see teine ülekaaluline, mitte TA) ja ma olen väga nõrga iseloomuga 😃
Külaline

Lisaks on see, et mõned jõuavad selle Fitlapi ühe vabaks lastud söögikorra jooksul päris palju kcal ära süüa. 4 saiakest, natuke jäätist, veidi kommi ja ongi paar tuhat kcal lisaks. Sageli tehakse seda nädlavahetusel, esmaspäeval siis kaalutakse, keha on vett kogunud selle suure süsivesikute portsu peale ja tulemus ongi see, et nädalaga pole taas mitte midagi langenud. See võtab motivatsiooni maha ja siis ongi maksimum kuu aega, millal toitumiskava suudetakse teha. Ja öeldakse, et näe, mitte midagi ei mõju.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Mär 2025 10:45 On 20 üleliigset kilo ja kuidagi ei suuda neist vabaneda. Viimati olin normaalkaalus 12 a tagasi keskkooli ajal, pärast seda muudkui tõusis ja jõudis 96 peale välja. Isegi 35 aastane 2 lapsega sõbranna näeb minu kõrval noorem ja kenam välja. Mingi imeläbi suutsin küll vahepeal 15 kg kaotada, aga siis oli hästi ebamugav stressirohke periood kodus ja polnudki tahtmist ega isu süüa, nüüd kõik isud tagasi ja 5 kilo ka juures. Proovisin intervallpaastu, aga häda selles et kui peale 18 enam ei söönud, siis 23 magama heites oli kõht tühi mis hirmus. Lisaks psühholoogiline pool, õhtul kõik teised söövad ja keeruline ise mitte süüa. Tean et paljud ei söö hommikuti, et isu pole, aga mul kell 8 ärgates kõht juba koriseb ja nõuab süüa, seega hommikust ka nagu vahele ei saa jätta. Võibolla kui oleks töö kuhu kell 8 juba jõudma peab, siis suudaks mitte süüa, sest see nõuaks kiirustamist ja pigem tõesti lõunani ära kannatada. Toitumiskavasid olen proovinud, aga see toidu pidev planeerimine ja kaalumine ei sobinud üldse. Lisaks enamus kordi käib elukaaslane poes ja siis sööme mida ja kuidas juhtub, igapäevast vaaritamist ei armasta. Ja ei taha teda kurnama hakata et kuule vaata et juust oleks light ja singi rasvaprotsenti vaata ka, ta läheks lolliks seal 😀 Mingeid nippe kuidas ilma mingite kavadeta normkaalu tagasi võiks saada?
Õhtusöögist ei raatsi loobuda, hommikusööki "kõht nõuab", mees ei ole nõus väherasvaseid asju ostma, proovisin ja üritasin ühte ja teist, ei sobi nii ega naa, kohvi piima ja suhkruga ei saa loobuda- mida sa OLED valmis tegema? Niisama hädaldades see kaal ei liigu kuhugi kui ainult ülespoole. See "proovin vähem süüa" on enamasti enesepett ja soovmõtlemine, kui reaalselt ei arvesta kokku KÕIKE, mida sööd- nagu siin üks rääkis, et õli kallab lahkelt, majoneesi ikka "natuke" toidule ja näksid lähevad meelest arvesse võtta...

Soovitan J.Inschauspe siin juba mainitud raamatut "Glükoosrevolutsioon", vähemalt hakkad aru saama, kus toitumine kraavi läheb ja mida ette võtta. See, ja intervallpaastumine ja oled sügiseks sale. Aga siis, kui selle jaoks midagi teed ka.
(Oma eelmiste raamatu ja vahelduvpaastu nippidega kaotanud 8kg)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 3 külalist