Hormoonspiraali kõrvaltoimed päris naistel

seks, suhted ja pereteemad
Külaline

Hormoonspiraali kõrvaltoimed päris naistel

Postitus Postitas Külaline »

Tere. Hoiatan, et järgnevas tekstis võib olla liiga palju intiimseid detaile, kes uih ja aih on, ei pea lugema. Muidu olen tänulik, kes kaasa mõtlevad.

Olen 40-aastane naine ja peame mehega otsustama mingi rasedusvastase vahendi kasuks, kuna soovitud hulk lapsi on käes.
Mida rohkem ma mõtlen, seda enam selgub, et ma olen nagu paha siga, kel iga asjaga sada viga, mitte ükski vahend ei tundu hea.

Praegu kasutame kondoomi, mehe meelest on ilma küll natuke mõnusam, aga pm pole tal selle kasutamise vastu ka midagi - aga mind ennast häirib, kui kirglikul hetkel peab hakkama sahtlist pakikest kobama, vahel saavad kondoomid ka otsa või pole neid kaasas, see võtab ikkagi spontaansust vähemaks. Ja no ma pean lisama, et nii mõnus on ikkagi meest ilma kondoomita enda sees tunda. No ja need maksavad tegelikult päris palju, kui pidevalt kasutada. Siiski tundub see praegu meile parim vahend, kuid pikas perspektiivis tahaks midagi, millega oleks vähem sehkendamist.

Pillid - ma olen 3 korda elus eri perioodidel pille võtnud ja iga kord on need mõjutanud mu tuju ja eriti tugevalt libiidot. Selles suhtes hea rasedusvastane vahend muidugi, et võtab seksiisu ära lihtsalt. Haha. Aga tegelikult ka, ma olen praeguseks küpseks vanuseks aru saanud, et mu menstruatsioonitüskkel või siis need hormonaalsed muutused, mis tsükliga kaasnevad, mõjutavad mind väga palju - mu tuju, energiataset, erksust maailma suhtes, seksiisu. Perioodil päevade algusest kuni uue ovulatsioonini olen ma erk, kiire mõtlemisega, energiline, unistan, teen trenni, tunnen end elu suhtes motiveeritunda, tahan oma meest. Peale ovulatsiooni muutun tuimemaks, laisemaks, seksiisu väheneb tunduvalt, kõik tundub mõõdukalt mõttetu. Pillide võtmise ajal olen ma kogu aeg nagu selles tsükli kehvemas pooles. Seega ma neid jälle võtma hakata ei soovi.

Steriliseerimine - tunduks minu vanuses ja laste arvu juures täiesti ok. Steriliseerimise järgselt ju OV toimub nagu ikka, lihtsalt munarakkude edasine teekond on takistatud. Miinuseks on see, et tegu on üldnarkoosis tehtava operatsiooniga. Mulle on tehtud kunagi laporoskoopiline operatsioon ühe iseenesest kerge protseduuri jaoks, kõik rääkisid, sh arstid, kui lihtne see on, aga mul oli väga ränk taastumine, kohutavad kõhu- ja õlavalud, tõusis palavik, mille tõttu pidin kaks ööpäeva haiglas olema jne. Kuidagi ränk tundub see mõte uuesti midagi taolist läbi teha, kui otsest meditsiinilist vajadust pole.

Vasektoomia - tundub samuti üsna tõsine protseduur, kuigi vähemasti mitte üldnarkoosi vajav. Ikkagi, lugesime, et taastumine võib olla päris ebamugav, mehe vennal ilmnes aga kuu aja pärast kontrolli minnes vajadus teist korda uuesti minna, sest neid juhasid ei saadudki korralikult kinni esimese opiga :shock: Osal meestest pidi mingil määral vähenema testosterooni tootmine, mis ei kõla ka nagu hea uudis.

Vaskspiraal - võiks muidu sobida, aga mul on niigi olnud alati väga pikad ja vererohked menstruatsioonid.

Ja jõuame hormoonspiraali juurde. Lugesin ja uurisin, aga aru ei saanud - kas see takistab ka ovulatsiooni või üksnes muudab emaka limaskesta ja lima nii, et seemnevedeliku liikumine on häiritud ja munarakk ei saa kuskile kinnituda? Kas naised, kel endal see on, on täheldanud mingeid kõrvaltoimet peale esialgset mõnekuulist kohanemisperioodi? Kas leidub veel naisi, kelle meeleolu ja liiido on suhteliselt seotud mens-tsükliga ja kellel see hormoonspiraaliga on normaalselt toimima jäänud? Olen nii tänulik, kui leidub, kes räägiks paigaldamisest, toimest ja kõrvaltoimetest.
Külaline

Olen täitsa päris naine ja hormoonspiraali lasin esmakordselt paigaldada neljakümnendate lõpus. Seni kasutasin vaskspiraali ja kunagi noorena, kahekümnendates, ka tablette. Kuna ma libiidokõikumisi pole märganud ei tablettide ega hormoonspiraaliga, siis selle koha pealt ma ilmselt pole parim vastaja.

Hormoonspiraali kõrvaltoimeks on minu puhul kaalutõus. Ja pole mõtet mulle tulla rääkima mingit vanuse ja kaalu juttu - olen alates viimase lapse sünnist, kes tänaseks on teismeline, pidevalt ja aktiivselt tegelenud kaalulangetuse ja kaalu hoidmisega. Enne hormoonspiraali toimis asi väga hästi, enam mitte nii hästi. Toimeaineks on ju progesteroon ehk sama hormoon, mille tase on kõrge raseduse ajal. Mõlema rasedusega võtsin juurde ca 25kg. Nii et kindlasti mõjub progesteroon minu organismile kaalu tõstvalt.

Teisalt - vanus on juba selline, kus nii progesterooni kui östrogeeni tase langeb ning selles mõttes jälle on hormoonspiraal hea. Kui ka östrogeeni üritada toitumisega kõrgemal hoida, on see nagu mingi HAR. Igatahes üleminekueale omaseid vaevusi pole veel täheldanud.

Parim hormoonspiraali juures on aga see, et päevi pole! Suisa superluks. Selle külje pealt soovitaks küll igale naisele.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mär 2025 17:02Olen täitsa päris naine ja hormoonspiraali lasin esmakordselt paigaldada neljakümnendate lõpus.
See on ka viimane aeg. Saad viiskümmend ja päevad jäävad loomulikul teel ära.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mär 2025 17:02

Parim hormoonspiraali juures on aga see, et päevi pole! Suisa superluks. Selle külje pealt soovitaks küll igale naisele.
Mitte midagi ei jäänud ära, hea oli see, et muutusid korrapäraseks nagu kellavärk.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mär 2025 18:29
Külaline kirjutas: 29 Mär 2025 17:02

Mitte midagi ei jäänud ära, hea oli see, et muutusid korrapäraseks nagu kellavärk.
Olen ka päris naine ja ka mul ei jäänud päevad ära. Mirena oli veidi üle 5 aasta. Samamoodi käisid nagu kellavärk aga selle erinevusega, et tavapärase 7 päeva lahmimise asemel oli 3-4päeva vähest määrimist, mis tihtipeale vajas vaid pesukaitset. Vahel isegi seda mitte.

Pille ma kasutasin nii umbes 3 aastat enne spiraali. Aga siis diagnoositi autoimmuunhaigus ja kombineeritud pillid vahetasingi Mirena vastu. Minipillid on tegelikult Mirenaga sama toimeaimega aga vot need mulle ei sobinud. Neid katsetasin peale Mirenat veidi.
Mirena õhendab emakaseina, et rasestumist toimuda ei saaks. Seepärast ka leevenevad menstruatsiooni vaevised nagu rohke verejooks ja kõhuvalud.

Mina olen ähmaselt kuulnud ka nii hõbeda kui ka kuldspiraalist, lisaks vasele. Ja hormonaalsetest on olemas ka mingisugine Kylena(ilmselt minispiraal 3ks aastaks).

Ja on ka olema näiteks implantaat ja Nuvaring.

Mirena iseenesest mulle ei tekitanud absoluutsel kõrvalnähte. Kaalus ka mitte.
Külaline

Mul oli samuti Mirena. Kaal ei tõusnud, päevad jäid ära. Mingeid kõrvalmõjusid ei olnud. Aasta eest lasin ära võtta, tuli menopaus.
Külaline

Kasutasin alati vaskspiraali, kuid müoomide tõttu soovitati Mirena panna. Panin vanuses 43 ja 49. Kõrvaltoimeid polnud, väga mugav.
Külaline

Ausõna, täitsa päris naine. Vanus üle 50 (ei, ei jäänud juubelisünnipäevast alates päevad ära!), vererohkete päevade vastu pandi Mirena. Ülirahul olin, 3 ja natuke rohkem aastat kasutasin. Päevi polnud, kaalutõusu polnud (olen kogu aeg kaaluga hädas, seepärast teaksin täpselt, kui oleks eriti keeruliseks läinud kaalu hoidmine), mingeid meeleolukõikumisi tsükli taktis ei olnud (varem enne päevi 2 päeva alati olin väga pisaraaldis) - ainus, mida ma kahtlustan, et muutusin veidi depressiivsemaks ja apaatsemaks. Nüüd on Mirena eemaldatud ja meeleolu on parem, kuigi see võib ka olla algavast kevadest.
meri2
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas meri2 »

Külaline kirjutas: 29 Mär 2025 16:31 Tere. Hoiatan, et järgnevas tekstis võib olla liiga palju intiimseid detaile, kes uih ja aih on, ei pea lugema. Muidu olen tänulik, kes kaasa mõtlevad.

Olen 40-aastane naine ja peame mehega otsustama mingi rasedusvastase vahendi kasuks, kuna soovitud hulk lapsi on käes.
Mida rohkem ma mõtlen, seda enam selgub, et ma olen nagu paha siga, kel iga asjaga sada viga, mitte ükski vahend ei tundu hea.

Praegu kasutame kondoomi, mehe meelest on ilma küll natuke mõnusam, aga pm pole tal selle kasutamise vastu ka midagi - aga mind ennast häirib, kui kirglikul hetkel peab hakkama sahtlist pakikest kobama, vahel saavad kondoomid ka otsa või pole neid kaasas, see võtab ikkagi spontaansust vähemaks. Ja no ma pean lisama, et nii mõnus on ikkagi meest ilma kondoomita enda sees tunda. No ja need maksavad tegelikult päris palju, kui pidevalt kasutada. Siiski tundub see praegu meile parim vahend, kuid pikas perspektiivis tahaks midagi, millega oleks vähem sehkendamist.

Pillid - ma olen 3 korda elus eri perioodidel pille võtnud ja iga kord on need mõjutanud mu tuju ja eriti tugevalt libiidot. Selles suhtes hea rasedusvastane vahend muidugi, et võtab seksiisu ära lihtsalt. Haha. Aga tegelikult ka, ma olen praeguseks küpseks vanuseks aru saanud, et mu menstruatsioonitüskkel või siis need hormonaalsed muutused, mis tsükliga kaasnevad, mõjutavad mind väga palju - mu tuju, energiataset, erksust maailma suhtes, seksiisu. Perioodil päevade algusest kuni uue ovulatsioonini olen ma erk, kiire mõtlemisega, energiline, unistan, teen trenni, tunnen end elu suhtes motiveeritunda, tahan oma meest. Peale ovulatsiooni muutun tuimemaks, laisemaks, seksiisu väheneb tunduvalt, kõik tundub mõõdukalt mõttetu. Pillide võtmise ajal olen ma kogu aeg nagu selles tsükli kehvemas pooles. Seega ma neid jälle võtma hakata ei soovi.

Steriliseerimine - tunduks minu vanuses ja laste arvu juures täiesti ok. Steriliseerimise järgselt ju OV toimub nagu ikka, lihtsalt munarakkude edasine teekond on takistatud. Miinuseks on see, et tegu on üldnarkoosis tehtava operatsiooniga. Mulle on tehtud kunagi laporoskoopiline operatsioon ühe iseenesest kerge protseduuri jaoks, kõik rääkisid, sh arstid, kui lihtne see on, aga mul oli väga ränk taastumine, kohutavad kõhu- ja õlavalud, tõusis palavik, mille tõttu pidin kaks ööpäeva haiglas olema jne. Kuidagi ränk tundub see mõte uuesti midagi taolist läbi teha, kui otsest meditsiinilist vajadust pole.

Vasektoomia - tundub samuti üsna tõsine protseduur, kuigi vähemasti mitte üldnarkoosi vajav. Ikkagi, lugesime, et taastumine võib olla päris ebamugav, mehe vennal ilmnes aga kuu aja pärast kontrolli minnes vajadus teist korda uuesti minna, sest neid juhasid ei saadudki korralikult kinni esimese opiga :shock: Osal meestest pidi mingil määral vähenema testosterooni tootmine, mis ei kõla ka nagu hea uudis.

Vaskspiraal - võiks muidu sobida, aga mul on niigi olnud alati väga pikad ja vererohked menstruatsioonid.

Ja jõuame hormoonspiraali juurde. Lugesin ja uurisin, aga aru ei saanud - kas see takistab ka ovulatsiooni või üksnes muudab emaka limaskesta ja lima nii, et seemnevedeliku liikumine on häiritud ja munarakk ei saa kuskile kinnituda? Kas naised, kel endal see on, on täheldanud mingeid kõrvaltoimet peale esialgset mõnekuulist kohanemisperioodi? Kas leidub veel naisi, kelle meeleolu ja liiido on suhteliselt seotud mens-tsükliga ja kellel see hormoonspiraaliga on normaalselt toimima jäänud? Olen nii tänulik, kui leidub, kes räägiks paigaldamisest, toimest ja kõrvaltoimetest.
Vasektoomia ei saa mitte kuidagi testosterooni taset mõjutada, sest seemnejuha läbilõikamise või kinni sidumisega tkaistatakse vaid semmnerakkude liikumist. Testosterooni toodavad munadid ikka samamoodi edasi.
Külaline

Minule soovitas naistearst nö menopausi edasilükkamiseks ja tsükli stabiliseerimiseks sest varasema operatsiooni tõttu algasid need süptomid juba enne 40 eluaastat. Esimesed 6kuud oli küll väga tüütu määrimine suhteliselt pidevalt, samuti ka meeleolumuutused ja kaalutõus ning kaalusin juba eemaldamist, kuid siis loksus asi paika. Nüüd on kerge määrimine kindla aja tagant, meeleolu on OK kuid nn seksiisu kindlasti väiksem kui enne Mirena panekut, mis mulle aga sobib täiesti. Kadunud on menopausi sümptomid nagu liighigistamine ja uinumisraskused, seega olen rahul otsusega. Kaaluga veel vaja tegeleda, siis oleks kõik täitsa tip-top.
Külaline

Päris lootusetu lugemine ikka, et mõnel veel 50.aastasrlt ka päevad. Ise saan 48, päevad siiani kui kellavärk ja mingeid menopausi tunnuseid ei ole.
Mul on spiraali koha pealt hoopis selline küsimus ja kahtlus, kas mees seda ei tunne juhul kui tegemist on keskmisest paremini varustatud mehega?
Külaline

Minule teadaolevalt võtavad hormoonidega mängivad vahendid enamustel isu vähemaks ja/või tõstavad kehakaalu. Lihtsalt naised ise ei pruugi nendest sümptomitest alati aru saada või kahtlustavad muud põhjust.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 08:50 Minule teadaolevalt võtavad hormoonidega mängivad vahendid enamustel isu vähemaks ja/või tõstavad kehakaalu. Lihtsalt naised ise ei pruugi nendest sümptomitest alati aru saada või kahtlustavad muud põhjust.
Vot just. Aga sellest arstid tõesti ei räägi (et libiido võib väheneda või tuju muutuda apaatsemaks), ometi see mõjutab elukvaliteeti ju üsna olulisel määral. Seepärast küsisingi reaalsete naiste päriskogemusi.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 06:38 Päris lootusetu lugemine ikka, et mõnel veel 50.aastasrlt ka päevad. Ise saan 48, päevad siiani kui kellavärk ja mingeid menopausi tunnuseid ei ole.
Mul on spiraali koha pealt hoopis selline küsimus ja kahtlus, kas mees seda ei tunne juhul kui tegemist on keskmisest paremini varustatud mehega?
20 cm riistaga ei tunne. Suurema kohta andmed puuduvad.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 08:50 Minule teadaolevalt võtavad hormoonidega mängivad vahendid enamustel isu vähemaks ja/või tõstavad kehakaalu. Lihtsalt naised ise ei pruugi nendest sümptomitest alati aru saada või kahtlustavad muud põhjust.
Tohoh. Ega su kogemused 30 aasta vanused ei ole? Moodsad hormoonspiraalid seda kõike siiski enamasti ei tee. Pigem mõjutavad meeleolu. Kui üldse midagi.
Aga sellest arstid tõesti ei räägi (et libiido võib väheneda või tuju muutuda apaatsemaks), ometi see mõjutab elukvaliteeti ju üsna olulisel määral.
Sul pole 50-selt veel tekkinud harjumust kõigi ravimite ja ravivahendite infolehte läbi lugeda? Seal on absoluutselt kõik kirjas. Arst ei pea ju ometi sulle seda ette lugema. Eks nad mainivad mõjusid, mida nemad ise tervise vaatest olulisemaks peavad. Muu on mugavus ja selle kohta loed ise.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 13:5020 cm riistaga ei tunne. Suurema kohta andmed puuduvad.
Kas riist on mõõdetud tikutopsi meetodil? See käib nii. Tikutops laua peale ja mees hakkab seda oma riistaga edasi lükkama kuni veel saab lükata. Mingi hetk jäävad kotid laua ääre taha kinni. Siis mõõdetakse joonlauaga kui kaugel tikutops laua servast on. See on kõige õiglase ja nii mõnedki 20 cm riistad osutuvad tegelikkuses 16 cm riistadeks :D
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 10:25
Vot just. Aga sellest arstid tõesti ei räägi (et libiido võib väheneda või tuju muutuda apaatsemaks), ometi see mõjutab elukvaliteeti ju üsna olulisel määral. Seepärast küsisingi reaalsete naiste päriskogemusi.
Arstid ei räägi sellest selle pärast, et see on 'äri. See pole gripirohi, mille retseptle aasta aja kohta paar hooaega jagada saab. Seda tarbitakse aastaringselt ja aastaid järjest. Ja ravimitootjad kasutavad seda võimalust ära ja hoolitsevad selle eest, et arstid ikka pakuks neid.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 14:03
Tohoh. Ega su kogemused 30 aasta vanused ei ole? Moodsad hormoonspiraalid seda kõike siiski enamasti ei tee. Pigem mõjutavad meeleolu. Kui üldse midagi.
Kui pole 30 aastaga inimese hormoonid muutunud, siis vaevalt et ravimite kõrvaltoimedki on.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 14:03
Aga sellest arstid tõesti ei räägi (et libiido võib väheneda või tuju muutuda apaatsemaks), ometi see mõjutab elukvaliteeti ju üsna olulisel määral.
Sul pole 50-selt veel tekkinud harjumust kõigi ravimite ja ravivahendite infolehte läbi lugeda? Seal on absoluutselt kõik kirjas. Arst ei pea ju ometi sulle seda ette lugema. Eks nad mainivad mõjusid, mida nemad ise tervise vaatest olulisemaks peavad. Muu on mugavus ja selle kohta loed ise.
Tohoh! Noomid siin kedagi, et ta ei tutvu ravivahendi infolehega. Aga ise sa ei ole ju ka ei loe infolehti. Vastasel juhul sa ei ajaks umbluud teemal, et moodsad hormoonspiraalid ei oma kõrvalnähte (näiteks kehakaalu tõus ja libiido langus). Spiraalide infolehel on väga selgelt need kõrvaltoimed välja toodud, ja just sageli esinevate kõrvaltoimete all.

Kui juba sinu harimiseks läks, siis tuleb öelda, et 30+ aastat tagasi olid spiraalid küll olemas, aga ainult vaskspiraal või siis tavaline plastspiraal. Kumbki hormoone ei sisaldanud. Seega kumbki neist ei põhjustanud ka kehakaalutõusu või libiidolangust.

Just need nn "moodsad" spiraalid on selliste kõrvaltoimetega, kuna sisaldavad hormoone.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 06:38 Päris lootusetu lugemine ikka, et mõnel veel 50.aastasrlt ka päevad. Ise saan 48, päevad siiani kui kellavärk ja mingeid menopausi tunnuseid ei ole.
Sa juba ootad, millal sul menopaus algab? Ausalt, on ikka kummalisi inimesi olemas! Sa ju saad ikka aru, et menstruatsiooni lõpp tähendab naise jaoks seda, et keha hakkab kiiresti vananema. Suure tõenäosusega kaasnevad menopausiga kaasnevad vaevused. Lisaks algab luude hõrenemine, naha lõtvumine, juuste hõrenemine.

See on tõesti asi, mida igatseda! Ja ainult sellepärast, et neid "tüütuid päevi" enam ei oleks.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider] ja 2 külalist