Hormoonspiraali kõrvaltoimed päris naistel

seks, suhted ja pereteemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 23:46
Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 23:00
Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 22:41Tervis hea, väljanägemine hea, meel rõõmus, magan nagu nott, mida veel tahta?
Kas sa seda meeste ja naiste vahelist asja ka veel teed või on sellega juba kõik ühelpool?
Mingid naljatilgad koos? Võta tekk ümber ja hakka surnuaia poole astuma.
Ei julge öelda, teed naljaks.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 22:41 Mitte midagi pole muutunud, elu on täpselt sama hea, kui varem. Tervis hea, väljanägemine hea, meel rõõmus, magan nagu nott, mida veel tahta?
Ja see tähendab, et luud pole sul hõrenema hakanud ega muud muutused toimuma? Looduse ime! 😀
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 19:12 Tohoh! Noomid siin kedagi, et ta ei tutvu ravivahendi infolehega. Aga ise sa ei ole ju ka ei loe infolehti. Vastasel juhul sa ei ajaks umbluud teemal, et moodsad hormoonspiraalid ei oma kõrvalnähte (näiteks kehakaalu tõus ja libiido langus). Spiraalide infolehel on väga selgelt need kõrvaltoimed välja toodud, ja just sageli esinevate kõrvaltoimete all.
Kontrolli oma info üle. Mitte sõnagi pole infolehes ei libiidost ega kaalutõusust. https://www.kliinik.ee/ravim/mirena/id-8345
käguan
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas käguan »

Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 22:14
Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 20:49
Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 20:31 Ma ei hakka sinuga vaidlema, aga on selge, et sa ajad segi kaks asja - menopausi kui protsessi sümptomid (kuumahood, unetus, naha kuivus jne), mis võivad tõesti inimeseti erineda, ja tagajärjed, mis hormoonide toime muutumine menopausis sinu kehale teeb. Viimastest ma räägingi, need tulevad absoluutselt kõigile ja ära tee end naeruväärseks väites, et sinu luud ei hõrene ega südametervis halvene peale menopausi.
https://novaator.err.ee/249051/sudameha ... e-menopaus
Kui menopaus algab enne 45. eluaastat, kasvab oluliselt risk haigestuda kroonilistesse tõbedesse. Näiteks on osteoporoosirisk suur varases menopausis ja suitsetajatel. Lisaks mõjuvad pärilikud tegurid, toitumisharjumused (ebapiisav kaltsiumi ja D-vitamiini saamine toiduga) vähene kehaline aktiivsus ja teised tegurid.
https://perejakodu.delfi.ee/artikkel/49 ... e-protsess

Mõnele siin on menopaus nagu mingi koll. Kas tegu samade inimestega, kes ühes teises teemas suremisele mõtlevad ja enam elust rõõmu ei tunne?
Sa ei saa vist üldse aru, millele ja mida vastad? Mine nüüd oma vastuseid pidi tagasi ja vaata järele, millest teema algas. Sina väitsid, et sina küll ei hakka kiiremini vananema kohe menopausi saabudes? Ei olnud sina? No igal juhul sellest väitest jutt algas.
Faktide teadmine ei ole kolli nägemine. Hakkad küll vananema, tervis muutub hüppeliselt nõrgemaks. Selles pole loomulikult midagi kohutavat, normaalne elu.
Eh, muidugi, kui antaks valida, et kas muutud tagasi 30- seks (kellel loomulikult päevad käivad) või lähed menopausi, siis enamus ütleks, et ma võtan selle 30-seks muutumise (koos päevadega), sest noorem on ju ikka parem olla - nahk siledam, energiat rohkem, risk mingi vanainimesehaigsu saada väiksem jne.

Aga kui seda nooremaks muutumist valida ei saa, vaid valik on ainult valida on, kas oled päevadega 50-ne või ilma päevadeta 50-ne, mis seal siis imelikku on, kui naine mõtleb niiet ah, 50-ne olen niikuinii. milleks enam minu vanuses neid päevi vaja, võiks juba olla nii, et neid ei ole?

Paljudel on 48/50 päevadest kõrini näit. seetõttu,et verekaotust on raskem taluda kui noorena - ei taastu verekaotusest enam ni hästi, rauavarud kukuvad alla (mis tekitab väsinud, "äraaetud" tunde) ja raua juurdevõtmien on ka nii ja naa, mõnel aitab ja mõnel ei taha omastuda. No j amis sis imestad, kui naisel tekib mõte, et - noor ma nagunii ei ole, milleks minu vanuses veel need päevad? Tean näiteks iniemest, kes saab tilgutiga rauda veeni - ainult nii saab rauataseme normaalseks, hormoonvahendid ei sobi (iiveldus tekib).

Jah, loomulikult võib südametervis ja luude tihedus seoses vananemisega kehvemaks muutuda. Aga ei ole sellist reeglit, et peaks toimuma tuntav hüppeline muutus just peale päevade ärajäämist.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 23:55
Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 22:41 Mitte midagi pole muutunud, elu on täpselt sama hea, kui varem. Tervis hea, väljanägemine hea, meel rõõmus, magan nagu nott, mida veel tahta?
Ja see tähendab, et luud pole sul hõrenema hakanud ega muud muutused toimuma? Looduse ime! 😀
No ja kui tal, oletame 55-selt päevad edasi käiksid (on sellisied naisi, see on erandlik, aga mitte päris võimatu) - kas siis saaks kilgata, et olen noor neiu ja ei mingit vananemist? Ei saa ju, keskealine on ikkagi.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Apr 2025 01:41No ja kui tal, oletame 55-selt päevad edasi käiksid (on sellisied naisi, see on erandlik, aga mitte päris võimatu) - kas siis saaks kilgata, et olen noor neiu ja ei mingit vananemist? Ei saa ju, keskealine on ikkagi.
Olen täitsa teine kägu.
Küsimus ei ole ainult vanusenumbris. Menstrueerival naisel on östrogeeni tase kõrgem kui menopausis naisel ja östrogeen hoiab südame-versoonkonna haiguste (infarkt, insult) eest, hoiab luude tiheduse normis ja naha-juuksed nooematena. Seetõttu ei ole oluline vaid vanus, vaid just ka menopausi aeg - mida kauem naine menstrueerib, seda nooruslikum ta neis valdkondades on. Uni, meeleolu jne veel lisaks - suuremad muutused naise kehas hakkavad pihta östrogeenitaseme langedes.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Apr 2025 06:33
Külaline kirjutas: 07 Apr 2025 01:41No ja kui tal, oletame 55-selt päevad edasi käiksid (on sellisied naisi, see on erandlik, aga mitte päris võimatu) - kas siis saaks kilgata, et olen noor neiu ja ei mingit vananemist? Ei saa ju, keskealine on ikkagi.
Olen täitsa teine kägu.
Küsimus ei ole ainult vanusenumbris. Menstrueerival naisel on östrogeeni tase kõrgem kui menopausis naisel ja östrogeen hoiab südame-versoonkonna haiguste (infarkt, insult) eest, hoiab luude tiheduse normis ja naha-juuksed nooematena. Seetõttu ei ole oluline vaid vanus, vaid just ka menopausi aeg - mida kauem naine menstrueerib, seda nooruslikum ta neis valdkondades on. Uni, meeleolu jne veel lisaks - suuremad muutused naise kehas hakkavad pihta östrogeenitaseme langedes.
https://novaator.err.ee/249051/sudameha ... e-menopaus
Eelnevalt juba pandi see link, südame-veresoonkonna haigustega seost ei ole.

Johns Hopkinsi ülikooli teadlaste uuring näitab, et eakamate naiste suremuse tõusu soodustab organismi vananemine, mitte menopausist tingitud hormonaalne mõju. Uurijad tõestasid vastupidist levinud arvamusele, et kliimaksisse jõudes tõuseb naistel märgatavalt risk haigestuda südameveresoonkonna haigustesse. Selgus, et südamehaiguste suremuse näitajad kasvavad ühtlaselt korrelatsioonis naise vananemisega.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 23:53
Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 23:46
Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 23:00

Kas sa seda meeste ja naiste vahelist asja ka veel teed või on sellega juba kõik ühelpool?
Mingid naljatilgad koos? Võta tekk ümber ja hakka surnuaia poole astuma.
Ei julge öelda, teed naljaks.
Kas sa oled väheke metsa poole?
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Apr 2025 00:11
Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 19:12 Tohoh! Noomid siin kedagi, et ta ei tutvu ravivahendi infolehega. Aga ise sa ei ole ju ka ei loe infolehti. Vastasel juhul sa ei ajaks umbluud teemal, et moodsad hormoonspiraalid ei oma kõrvalnähte (näiteks kehakaalu tõus ja libiido langus). Spiraalide infolehel on väga selgelt need kõrvaltoimed välja toodud, ja just sageli esinevate kõrvaltoimete all.
Kontrolli oma info üle. Mitte sõnagi pole infolehes ei libiidost ega kaalutõusust. https://www.kliinik.ee/ravim/mirena/id-8345
Loe nüüd ise ka https://www.ravimiregister.ee/Data/PIL/PIL_1009493.pdf

Sageli esinevad kõrvaltoimed: võivad esineda kuni ühel inimesel 10-st:

* depressiivne meeleolu/depressioon;
• libiido langus;
• migreen;
• pearinglus;
• iiveldus;
• akne;
• liigne karvakasv;
• seljavalu (endomeetriaalse kaitse uuringutes esines väga sageli);
• ülemiste suguteede põletik;
• munasarjatsüstid;
• valulik menstruatsioon;
rindade valulikkus (endomeetriaalse kaitse uuringutes esines väga sageli);
• emakasisese süsteemi väljalangemine (osaline või täielik);
kehakaalu tõus.

Mille üle sa vaidled?

Saan aru, et sul on mingi lühendatud versioon. See selleks! Aga on ju täiesti üldteada ja tuntud tõsiasi, et reaalselt väga paljud naised siiski kurdavad just nende kahe kõrvaltoime üle - kehakaalutõus ja libiido langus. Selliseid on minu enda tuttavate seas hulgi. Samuti oleme me siin sellest korduvalt ka nii perekoolist kui siinsest foorumist lugenud.

Hormoonspiraal on günekoloogide üks enim reklaamitud toode. Aga me kõik ju teame, kuidas ravimifirmad arstide kaudu müüki teevad. Sellepärast ei kipu arstid nii väga nendest kõige kardetumatest kõrvaltoimetest väga kõval häälel rääkima. Seda enam, et kõikidel ju nii ei ole.

Lisaks, jäta endale see tõsiasi meelde, et kõikidel hormonaalsetel vahenditel ON kõrvaltoimed. Nõus, need vahendid on maksimaalselt kehasõbralikuks timmitud, aga fakt on see, et tegemist on siiski sünteetiliste ehk siis mitte kehaomaste hormoonidega.

Tore, kui need paljudele mingit muret ei tekita. Tegelikult on ju spiraal väga mugav ja tõhus rasestumisvastane vahend. Aga ära eita, et on väga palju naisi, keda hormoonid mõjutavad. Ja ilmselt mõjutavad need hormoonid kaudselt ja pikas perspektiivis tervist halvemuse suunas ka nendel, kes kõrvaktoimeid ei taju.
Külaline

:lol: :lol: :lol: Nagu ta näeks enda sisse, mis tal seal luude või veresoonkonnaga toimub.

Mäletan vanast foorumist ka selliseid tegelasi, kes ütlevad, et nemad ei vanane ja oleksid tahtmise korral ka 50-aastaselt veel rasestumisvõimelised, kuna nemad on saledad, ilusad, hoolitsetud, tervisliku eluviisiga.... :lol: Mõni inimene ei saa aru, või õigemini ei suuda leppida sellega, et vaatamata sellele, et nad on peeglist vastuvaatava tegelasega rahul, tunnevad end hästi ja tervena, ei mõista, et bioloogiline vananemine toimub igal ühel ja eranditult kõikidel inimestel. See, et sa oled hoolitsetud ja elurõõmus ning endaga rahul, ja päevad ka veel käivad, ei tähenda, et sa oled oma eakaaslastest bioloogilises/anatoomilises mõttes noorem või et oled rasestumisvõimeline. Ei ole! Sa oled lihtsalt tubli, et oled valinud õige viisi vananemiseks - oled elurõõmus ja hoolitsed oma välimuse ja tervise eest.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Apr 2025 00:11
Mirena ei ole nüüd küll mingi uus ja moodne vahend. See on Eesti turul olnud juba 30+ aastat. Ja, nagu eespool juba öeldud - sünteetilised hormoonid mõjutavad alati naise keha ja tervist.

Sellepärast ongi soovitav, et kui soovitud laste arv on täis, teeb mees vasektoomia. See on mehe jaoks ohutu ja tagab edaspidiseks mugava elu. Ja naine on ka oma tervist säästnud.
Külaline

Olen täitsa teine kägu.
Olgu, ma saan aru, et kui menopaus algab ebatavaliselt vara, näit. 40-te alguses, siis tekitab see muret, et kas mitte ka vananemisega seotud muutused ei hakka pihta varem.

Kui aga menopausi algus jääb tavapärastesse piiridesse (mis on 45-55 aastat, keskmine oli vist 51a), siis, kas tõesti usud, et näit. paar aastat vahet - kas menopaus algab 48a või 50a - põhjustab kohe arvestatavaid vahesid nende naiste südametevises, luutiheduses ja näit. juuste olukorras? Et kohe kindlasti on sellel, kellel menopaus algas 48a, pärast pensionieeliku ja pensionärina süda haigem, luud hõredamad ja juuksed õhemad? Vabalt võib olla, et nende tervises pole mingit vahet või on see paar aastat varem menopausi läinud naine vanana isegi tragim ja tervem. On ju niiiiii palju tegureid (geenid, eluviisid jne.), mis tervist vanemas eas mõjutavad. Ja iniemesed on ebavõrdsed: mõnel eluaeg õhukesed juuksed või/ja lähevad vara halliks, teisel 60a (kui ammu juba menopausis) ikka paksud juuksed peas ja esimesi halle karvu alles hakkab tekkima.

Sest siis ju polnud juttu, et näit. 40a naine sooviks päevade ärajäämist, vaid et 48a naine soovis seda. Ei usu mina, et paar aasta vähem/paar aasta enam veritsemist mingeid tohutuid muutusi vananemises põhjustaks.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Apr 2025 01:41
No ja kui tal, oletame 55-selt päevad edasi käiksid (on sellisied naisi, see on erandlik, aga mitte päris võimatu) - kas siis saaks kilgata, et olen noor neiu ja ei mingit vananemist? Ei saa ju, keskealine on ikkagi.
Kindlasti mitte! Aga mida hiljem naisel menopaus algab, seda parem naisele. On ikka suur vahe, kas see algab 45- või 55-aastaselt. Mõistagi vanusenumbrit muuta ei saa, aga usun, et välimuse mõttes näevad hilises eas menopausini jõudvad naised paremad välja. Ja tervise mõttes kehtib sama.

Lisaks, paraku just nii see on, et menopausi saabudes, algab vananemine väga kiiresti.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Apr 2025 10:52
Olen täitsa teine kägu.
Olgu, ma saan aru, et kui menopaus algab ebatavaliselt vara, näit. 40-te alguses, siis tekitab see muret, et kas mitte ka vananemisega seotud muutused ei hakka pihta varem.

Kui aga menopausi algus jääb tavapärastesse piiridesse (mis on 45-55 aastat, keskmine oli vist 51a), siis, kas tõesti usud, et näit. paar aastat vahet - kas menopaus algab 48a või 50a - põhjustab kohe arvestatavaid vahesid nende naiste südametevises, luutiheduses ja näit. juuste olukorras? Et kohe kindlasti on sellel, kellel menopaus algas 48a, pärast pensionieeliku ja pensionärina süda haigem, luud hõredamad ja juuksed õhemad? Vabalt võib olla, et nende tervises pole mingit vahet või on see paar aastat varem menopausi läinud naine vanana isegi tragim ja tervem. On ju niiiiii palju tegureid (geenid, eluviisid jne.), mis tervist vanemas eas mõjutavad. Ja iniemesed on ebavõrdsed: mõnel eluaeg õhukesed juuksed või/ja lähevad vara halliks, teisel 60a (kui ammu juba menopausis) ikka paksud juuksed peas ja esimesi halle karvu alles hakkab tekkima.

Sest siis ju polnud juttu, et näit. 40a naine sooviks päevade ärajäämist, vaid et 48a naine soovis seda. Ei usu mina, et paar aasta vähem/paar aasta enam veritsemist mingeid tohutuid muutusi vananemises põhjustaks.
Huvitav, et nii paljud naised ohivad menstruatsiooni pärast. Ma ei saa aru, mis selles nii õudset on? Tänapäeval on ju nii mugavaid ja tõhusaid vahendeid, et lausa piinlik on hädaldada naise keha normaalse funktsiooni üle.

Kui hormoone ei taha kasutada, kasutage mooncupi või tampoone. Need on ju väga mugavad. Mõelge end meie emade ja vanaemade nahka, ja siis mõistate, mida tähendab menstruatsiooniga seotud ebamugavus ja elukvaliteet.

Ehkki minul olid metsikud verejooksud müoomide tõttu - lausa sellised, et lõpuks emakas opereeriti, ei leia ma ikka, et menstruatsioon on naise jaoks õudus, mille lõppemist peaks õhinal ootama. Ei saagi aru, kas mõni naine on eriline hellik või milleks selline hädakisa nii lihtsa teema pärast?
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Apr 2025 10:54
Külaline kirjutas: 07 Apr 2025 01:41
Külaline kirjutas: 06 Apr 2025 23:55 Ja see tähendab, et luud pole sul hõrenema hakanud ega muud muutused toimuma? Looduse ime! 😀
Kindlasti mitte! Aga mida hiljem naisel menopaus algab, seda parem naisele. On ikka suur vahe, kas see algab 45- või 55-aastaselt. Mõistagi vanusenumbrit muuta ei saa, aga usun, et välimuse mõttes näevad hilises eas menopausini jõudvad naised paremad välja. Ja tervise mõttes kehtib sama.

Lisaks, paraku just nii see on, et menopausi saabudes, algab vananemine väga kiiresti.
Jah, seda ma usun, et 10a võib olla oluline vahe. Aga seda, et soovida endale menopausi algust näit. 2a varem oleks kohutav patt - seda ma ei usu. 2a siia-sinna on inimese elueaga võrreldes nii lühike aeg, et ei muuda pikas perspektiivis tervise osas ilmselt midagi. Jah, kuumahood jams võib varem saada - kuid need võivad siis ka varem üle minna, sest enamusel need ju kestavad mõne aja ja lähevad siis (kui uus hormonaalne seis on paika loksunud) jälle üle.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Apr 2025 11:04

Olen täitsa teine kägu.
Ehkki minul olid metsikud verejooksud müoomide tõttu - lausa sellised, et lõpuks emakas opereeriti, ei leia ma ikka, et menstruatsioon on naise jaoks õudus, mille lõppemist peaks õhinal ootama. Ei saagi aru, kas mõni naine on eriline hellik või milleks selline hädakisa nii lihtsa teema pärast?

Õudus ja hädakida, see on ülepingutatud. Aga 50 ringis naiste seas jah, tõesti, on selliseid ootajaid.
Külaline

Mina usun, et kõrvalmõjude ilmnemine võib sõltuda ka vanusest. Minul oli Mirena vanuses 28-33. Polnud ühtegi kõrvalmõju. Ka liibido langust ei.
Küll aga nüüd 36sena, peale teist last, ei sobi mulle mitte üksgi hormonaalne vahend.
Menopausi eelses seisus vb aetakse kõrvalmõjud hoopis menupausi sümptomitega segi.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Apr 2025 11:30
Külaline kirjutas: 07 Apr 2025 11:04

Õudus ja hädakida, see on ülepingutatud. Aga 50 ringis naiste seas jah, tõesti, on selliseid ootajaid.
Tegelikult, mina näen siin mõne naise vähest teadlikkust neist asjadest. Ta lihtsalt ei ole kursis, mida menopaus täpsemalt tähendab.

Viril naisterahvas ei jõua ära oodata, millal tal ometi päevad lõppevad. Oma teadmatusest ja vähesest informeeritusest eelistab igakuisele veritsemisele kuumahooge, libiido langust, kaalutõusu, depressiooni, unetust, närvilisust, liivapaberit seal all, kiiret vananemise algust... Ta ei saa aru, et ühe ebamugavuse lõppemisel tuleb tal kümme märksa vastikumat ebamugavust asemele.

Ja arvata, et ülitundlikult menstruatsiooni taluvale naisele menopausi vaevuseid ei tule, on võhiklik.

Ehk siis praegu on suhteliselt arusaamatu, kuidas mõni naine räägib menopausist, kui kehale väga loomulikust protsessist, mis on täiesti talutav, kuid menstruatsioon, mis on tegelikult täpselt samasugune loomulik naise keha funktsioon, on täiesti talumatu.

Kuidas siis järsku nii juhtus, et menopaus on naise kehale kuidagi palju loomulikum olek kui menstrueerimine?
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Apr 2025 10:42
:lol: :lol: :lol: Nagu ta näeks enda sisse, mis tal seal luude või veresoonkonnaga toimub.

Mäletan vanast foorumist ka selliseid tegelasi, kes ütlevad, et nemad ei vanane ja oleksid tahtmise korral ka 50-aastaselt veel rasestumisvõimelised, kuna nemad on saledad, ilusad, hoolitsetud, tervisliku eluviisiga.... :lol: Mõni inimene ei saa aru, või õigemini ei suuda leppida sellega, et vaatamata sellele, et nad on peeglist vastuvaatava tegelasega rahul, tunnevad end hästi ja tervena, ei mõista, et bioloogiline vananemine toimub igal ühel ja eranditult kõikidel inimestel. See, et sa oled hoolitsetud ja elurõõmus ning endaga rahul, ja päevad ka veel käivad, ei tähenda, et sa oled oma eakaaslastest bioloogilises/anatoomilises mõttes noorem või et oled rasestumisvõimeline. Ei ole! Sa oled lihtsalt tubli, et oled valinud õige viisi vananemiseks - oled elurõõmus ja hoolitsed oma välimuse ja tervise eest.
Kõigest muust ma saan aru, aga vat sellest, et miks 48a nagu hurjutatakse selle eest, kui ta avaldab mõtte, et ah, nüüd aeg juba sealmaal,et võikski jääda need päevad ära. Umbes nii, et kuidas sa nimoodi räägid, et päevad võikski ära jääda, vat tuleb miljon tervisehäda - siis sa alles saad!

Fakt on ju see, et ühel hetkel (mõnel nats varem ja teisel nats hiljem) päevad lõppevad - nii neil, kes kunagi pole mõelnud, et päevad võiks lõppeda kui ka neil, kes on mõtteid mõlgutanud, et päevad võiks lõppeda. Ei saada selle viimasele kõiksus tingimata viletsamat tervist karistuseks nö. vale mõtlemise eest vms.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Apr 2025 10:42

Inimene vananeb, kogu lugu, see on paratamatus. Sul on nagu mingi hirm või probleem? On naisi, kes menopausi ei karda ja siis sinusugused närvihaiged. Mis ei tähenda, et need närvihaiged kuidagi tervemad oleks, oh ei, ikka haigemad. :D
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Roosad tulbid, Triibu ja 4 külalist