Rahvaluule algkursus

vana hea klassika
Külaline

Rahvaluule algkursus

Postitus Postitas Külaline »

Paljud inimesed ei tunne meie vanasõnu. Või täpsemini, nad tunnevad, aga poolikult.

"Loll saab kirikus ka peksa"
see läheb edasi
"Tark ei saa kõrtsiski"

Või teine: "Tark ei torma"
läheb edasi
"aga loll jääb igale poole hiljaks "
Külaline

Vihma käest räästa alla on keeruline tänapäeval mõista
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Apr 2025 10:49 Vihma käest räästa alla on keeruline tänapäeval mõista
Seda küll, paljud ei saa aru
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Apr 2025 11:03
Külaline kirjutas: 18 Apr 2025 10:49 Vihma käest räästa alla on keeruline tänapäeval mõista
Miks ei saa aru? Vähe raamatuid lugenud? Pole elu sees vana maja näinud? Pole vanavanemaid näinud, ega nendega rääkinud?
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Apr 2025 11:49
Miks ei saa aru? Vähe raamatuid lugenud? Pole elu sees vana maja näinud? Pole vanavanemaid näinud, ega nendega rääkinud?
Tänapäeval on räästas vihmavee rennid.
Külaline

Saan kõnekäänust aru küll, aga tehnilise poole pealt tekitab see küsimusi. Sest ilmselgelt on kõnekäänus peetud silmas ilma veerennita ja kitsast räästaalust. Veerenniga laias räästasluses seistes on oluliselt kuivem ja parem, kui vihma käes. Isegi täitsa kuiv ja hea - korduvalt omal nahal järgi proovitud. Seega ka mina kratsisin selle kõnekäänu üle lapse ja noorena pikalt kukalt. Et mis mõttes?
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Apr 2025 11:57

Saan kõnekäänust aru küll, aga tehnilise poole pealt tekitab see küsimusi. Sest ilmselgelt on kõnekäänus peetud silmas ilma veerennita ja kitsast räästaalust. Veerenniga laias räästasluses seistes on oluliselt kuivem ja parem, kui vihma käes. Isegi täitsa kuiv ja hea - korduvalt omal nahal järgi proovitud. Seega ka mina kratsisin selle kõnekäänu üle lapse ja noorena pikalt kukalt. Et mis mõttes?
Nojah, mõte on ikka selles, et kui vihma tuleb silk-solk, siis räästast tuleb sirinal.
Külaline

Tänapäeva vanavanemad on ka juba 60-ndatel sündinud kuskil betoonist korrusmajas, need tea isegi.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Apr 2025 12:03

Tänapäeva vanavanemad on ka juba 60-ndatel sündinud kuskil betoonist korrusmajas, need tea isegi.
Mina olen üks vanavanem, kes sündinud 1960. Üles kasvanud Tallinna äärelinnas. No tean ikka küll. Meiega koos elas ka aastal 1900 sündinud vanaema, mistap ei pidanud õnneks päevagi lasteaias käima. Vanaema oli kõva lugeja ja siis me arutasime temaga kõiki maailma asju. Lisaks oli hulk vahvaid raamatuid nagu Peep ja sõnad, Sada saarelehte, tuhat toomelehte, Esivanemate varandus. Hulk teisi veel. Meil oli suur raamatukogu.
Ise ka püüan lastelastesse mingeidki teadmisi rahvapärimusest edasi anda. No meil hakkab minu lapsepõlve Sipsikki juba müütiliseks tegelaseks muutuma.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Apr 2025 12:28
Külaline kirjutas: 18 Apr 2025 12:03

Mina olen üks vanavanem, kes sündinud 1960. Üles kasvanud Tallinna äärelinnas. No tean ikka küll. Meiega koos elas ka aastal 1900 sündinud vanaema, mistap ei pidanud õnneks päevagi lasteaias käima. Vanaema oli kõva lugeja ja siis me arutasime temaga kõiki maailma asju. Lisaks oli hulk vahvaid raamatuid nagu Peep ja sõnad, Sada saarelehte, tuhat toomelehte, Esivanemate varandus. Hulk teisi veel. Meil oli suur raamatukogu.
Ise ka püüan lastelastesse mingeidki teadmisi rahvapärimusest edasi anda. No meil hakkab minu lapsepõlve Sipsikki juba müütiliseks tegelaseks muutuma.
Mis toda rääkida, pronksimässu aastal sündinud lapsed lõpetavad keskkooli.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Apr 2025 11:57

Mina olen 1973. aastal sündinud ja samuti lapsena juurdlesin selle väljendi üle. Sest isegi vanade rookatusega talumajade räästa all saab seista ja oluliselt kuivamaks jääda kui vihma käes. Jääb mulje, nagu see oleks tõlgitud väljend ja tulnud mingilt selliselt maalt, kus räästa all ruumi seista ei ole või on täiesti nelinurksed katused, kus maja äär ja räästa äär on üks.
Külaline

https://keeletoimetajateliit.ee/vihma-k ... asta-alla/

Siin on lihtsalt seletatud.
Külaline

Kirvega kurge püüdma on tore. Samuti karuteene.
Külaline

"Säh, sulle kooki moosiga" on selline, mis endalgi küsimusi tekitab :D
Külaline

No kuule, kui ise oled keskealine, ehk siis tõesti olid sinu vanavanemad mingid taluinimesed maalt. Aga nende, kes on preagu noored, vavanavanemad võivad olla ise 50 aastased ja need ei ole mingid räästaga taluhütis pesitsevad maainimesed, kes loomi peavad ja rätt peas õuel askeldavad.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Apr 2025 13:20 https://keeletoimetajateliit.ee/vihma-k ... asta-alla/

Ausalt öeldes oligi selline keeleteadlase häma, et mitte midagi ei saanud aru
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Apr 2025 14:26
Külaline kirjutas: 18 Apr 2025 13:20 https://keeletoimetajateliit.ee/vihma-k ... asta-alla/

Ausalt öeldes oligi selline keeleteadlase häma, et mitte midagi ei saanud aru
See on tihtipeale rumalamate inimestega niiviisi jah, seleta palju tahad, nagu kassile katekismust :lol:
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Apr 2025 14:24

No kuule, kui ise oled keskealine, ehk siis tõesti olid sinu vanavanemad mingid taluinimesed maalt. Aga nende, kes on preagu noored, vavanavanemad võivad olla ise 50 aastased ja need ei ole mingid räästaga taluhütis pesitsevad maainimesed, kes loomi peavad ja rätt peas õuel askeldavad.
Noor olemine ei õigusta loll olemist.
Sihuke ütlemine on ka:

Uhkus ajab upakile, kangus käima käpakile.

..... MINGID TALUINIMESED MAALT.... mnjah. Miks peab taluinimesi või ka vanemaid inimesi halvustama? Muide, räästas on ka tänapäevastel majadel.

Tammsaarel on hea essee matsist ja vurlest. Tasub lugemist.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Apr 2025 14:24No kuule, kui ise oled keskealine, ehk siis tõesti olid sinu vanavanemad mingid taluinimesed maalt. Aga nende, kes on preagu noored, vavanavanemad võivad olla ise 50 aastased ja need ei ole mingid räästaga taluhütis pesitsevad maainimesed, kes loomi peavad ja rätt peas õuel askeldavad.
Mis hütt ja maainimesed? Viilkatus on Eestis kõige levinum katusetüüp, ehitati vanasti ja ehitatakse praegu. Kõik linnad on selliseid maju täis. Kui vihmaveerenni pole, siis ju näha, kuidas vihmaga vesi räästa servast lahmab.
Meil majal on rennid, terrassil, saunal ja kõrvalhoonel pole. Lapsed teavad täpselt, mida see ütlus tähendab.
Keithy
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Keithy »

Ma arvasin väga kaua, et vihma käest räästa alla tähendab, et on selline niru ja ajutine lahendus, aga sutsu ikkagi parem kui enne. Minu silme-ette just selline pilt tekkib, et inimene jookseb paduka käest räästa alla varjule, aga endiselt on tal märg ja külm ja kuhugi edasi minna pole.
Alles täiskasvanuna sain aru, et minu antud tähendu ei sobi mingites kontekstises ning siis uurisingi välja, et olen alati valesti arvanud.
Aga endiselt tundub mulle minu pakutud tähendus loomulikum.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist