Toimetulek ärevuse ja stressiga

sh kaaluga seotud teemad
rohekasokkake
Teerajaja
Kontakt:

Toimetulek ärevuse ja stressiga

Postitus Postitas rohekasokkake »

Andke nõu kuidas ärevuse ja stressiga edukalt toime tulla? Mis aitaks hästi?
cat
Kontakt:

Postitus Postitas cat »

Sport kindlasti aitab.Kehaline aktiivsus,vähemalt 8000 sammu värskes õhus teha.Spordi tegemisega dopamiini tase tõuseb,meeleolu paraneb ja ärevus kaob.
Diivani lösutades aga ärevus süveneb.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

rohekasokkake kirjutas: 28 Apr 2025 21:49 Andke nõu kuidas ärevuse ja stressiga edukalt toime tulla? Mis aitaks hästi?
Et väärt nõu anda, siis oleks rohkem algandmeid vaja. Kui vana, kas vallaline või abielus, elukoht maal või linnas, töökoht olemas või töötu, kas on kaaluprobleeme, mis tingitud ülesöömisest, kas arstidega on sel teemal suheldud?
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Apr 2025 12:38
Et väärt nõu anda, siis oleks rohkem algandmeid vaja. Kui vana, kas vallaline või abielus, elukoht maal või linnas, töökoht olemas või töötu, kas on kaaluprobleeme, mis tingitud ülesöömisest, kas arstidega on sel teemal suheldud?
Mida sa veel ei taha
Külaline

Eks ikka sporti tuleb teha, saunas kämine väikese õllega maandab hästi stressi. Rahuldust pakkuv suguelu vähendab ärevust. Kindel ja suurepalgaline töö, meeldivad hobid. Need meenuvad esimesena.
Külaline

Regulaarne füüsiline aktiivsus, meeldivad tegevused, värske õhk, tasakaalustatud toit, piisav uni, kvaliteetsed suhted (inimestega, kes mõjuvad emotsionaalselt hästi).

Siin saad testida, millest sul puudu on: https://peaasi.ee/vitamiinitest/

Ärevuse korral tasub proovida erinevaid hingamistehnikaid, neid on palju erinevaid. Näiteks 4-7-8: hingad 4 sek sisse, hoiad 7 sek hinge kinni, hingad 8 sek välja. Kordad.

Või kasti-hingamine: hingad 4 sek sisse, hoiad 4 sek kinni, hingad 4 sek välja, hoiad jälle 4 sek kinni. Kordad.

Liblikakallistus - Käed on risti rindkerel ja teevad kergeid aeglaseid patsutamisliigutusi nagu liblikatiivad. Harjutus lõdvestab ja rahustab kesknärvisüsteemi.

Meeleharjutused. Näiteks: nimeta 5 kandilist asja, mida näed; 4 asja, mida saad puudutada; 3 heli, mida kuuled, 2 asja, mida saad nuusutada; 1 asi, mida saad maitsta.

Siin on lastele mõeldud harjutusi, aga neid võib igaüks teha: https://vaikuseminutid.ee/harjutused/
Külaline

rohekasokkake kirjutas: 28 Apr 2025 21:49 Andke nõu kuidas ärevuse ja stressiga edukalt toime tulla? Mis aitaks hästi?
Ma mingi aeg tahtsin ka täpselt sama teemat teha. Aga sa jõudsid ette.
Räägi meile välja, mis stressi ja ärevust tekitab.
Läheb äkki kergemaks. Küll me siin juba sulle head nõu anname ja probleemi lahendame. Siis on see ka juba meie probleem. Algpõhjuseni võiks muidu jõuda.
Või kirjuta AI-le. Tema ei väsi sinuga suhtlemast ja ei pahanda ka.

Ma enda olukorras hakkasin ka sporti tegema, aga tegin liiga.
Ei tohi alguses üle pingutada. Kokkuvõttes ikka olen veel stressis, ärevuses ja mingi hirm on ka sees.
Külaline

Kuidas te ärevuseni ja stressini jõudsit? Mul pole kumbagi olnud, millest see tuleb?
Külaline

Guest kirjutas: 29 Apr 2025 17:48 Kuidas te ärevuseni ja stressini jõudsit? Mul pole kumbagi olnud, millest see tuleb?
Mis sul siis sellest, millest see tuleb, kui see sind ei puuduta.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Apr 2025 17:48 Kuidas te ärevuseni ja stressini jõudsit? Mul pole kumbagi olnud, millest see tuleb?
Tegemist võib olla ka depressiooniga.Ärevus on depressiooni tunnus.Perearst peaks antidepressandi välja kirjutama. Ja peaksid psühhiaatri vastuvõtule minema.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Apr 2025 19:40
Miks mitte? Mind huvitab, miks sa valisid ohvrirolli?
Külaline

Guest kirjutas: 29 Apr 2025 20:46
Tegemist võib olla ka depressiooniga.Ärevus on depressiooni tunnus.Perearst peaks antidepressandi välja kirjutama. Ja peaksid psühhiaatri vastuvõtule minema.
See on pisikene osa. Ma pole õnneks sellise probleemiga inimest kohanud, Mingeid depressioonis vaevlevaid isikuid küll enda ringi ei soovi.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Apr 2025 21:08
Guest kirjutas: 29 Apr 2025 19:40
Miks mitte? Mind huvitab, miks sa valisid ohvrirolli?
Ära pöördu minu poole, minul ei ole depressiooni. Aga ma ei küsi ka rumalaid küsimusi ega mõnita teiste haigusi. Depressioon ei ole kellegi isiklik valik. Huvitav, kas vähki haigestunud inimesi ka niimoodi mõnitad, et ei tea, millest see tuleb küll. Kust sa selle endale hankisid. Miks sa valisid ohvrirolli, hakka terveks. Minul küll vähki pole, mina olen ikka tubli inimene.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Apr 2025 20:46
Olles antidepressantidega lähedalt kokku puutunud, ütlen vaid üht: hoia neist eemale nii kaua kui vähegi võimalik. Mitte kunagi ei tea, kuidas need konkreetselt sinu ajule mõjuvad. Isegi arst ei tea seda. AD-d on mõnesid aidanud, ent vähemalt sama palju on neidki, keda see aidanud ei ole, või on teinud koguni kahju. AD-de ravimiuuringute osas on kõlanud üha enam kahtlusi, et nende statistika on kasulikumaks manipuleeritud.

Tavaliselt on inimestel isetervenemisvõime. Ehk et väga tihti paraneb inimene ise, kui luua selleks soodsad tingimused. Esimene nõue - tuleb elimineerida stressi allikas, kui selline on olemas ja kui seda on võimalik teha. Nt kui töökoht sulle enam tõesti ei meeldi, tunned, et oled seal läbi põlenud - tule ära. Või kui suhted kellegagi söövad sind seestpoolt - kui vähegi võimalik, lõpeta temaga suhtlemine. Mõtle ise läbi, mis sulle stressi valmistab, ja püüa sellega tegeleda.

Minu puhul aitas see, kui teatasin oma perekonnale, et lugu nüüd niisugune, mul on asjad kehvasti. Et stress, depressioon ja ärevus. Palusin neil võtta mu kohustustest ajutiselt suurem osa enda kanda. Võtsin end töölt lahti paariks kuuks. Pikutasin ja lugesin raamatuid, jalutasin koeraga, kokkasin. Kõike hästi tasa ja targu. Liikusin hästi aeglaselt, lülitasin telefoni välja. Kütsin ahju, vaatasin kaminatuld ja mässisin end teki sisse. Abikaasaga oli kokku lepitud, et ta ei pane seda imeks. Mees ja lapsed tegutsesid majas, elu läks tasapisi rööbastesse. Vaikselt hakkasin ümbrust märkama ja suutsin juba isegi majapidamises osaleda jälle. Praegu olen palgatöö juurde naasnud. Saavutasin selle ilma ravimiteta. Kes tunneb, et ravimid teda aitaksid ja usub neisse, no katsetagu neid siis pealegi. Aga mina neisse ei usu, eelnevate kogemuste põhjal.
Külaline

Vaimsete häirete - mida depressioon ja ärevus on - põhjused on sageli geneetilised, keemilised tasakaaluhäired ajus, stress ja muud keskkonnategurid, mitte midagi, mida inimene lihtsalt otsustab kogeda. Kui ajus on keemiline tasakaal paigast ära või kui inimene on kogenud tõsist stressi või traumat, ei ole see midagi, mida ta saaks lihtsalt "ära jätta" või "valida".
Külaline

Olles antidepressantidega lähedalt kokku puutunud, ütlen vaid üht: hoia neist eemale nii kaua kui vähegi võimalik.
Äkki ei levitaks avalikult oma ohtlikke soovitusi? Mõnel juhul võib kaalul olla inimese elu. Kui üks ravim ei sobi, siis proovitakse järgmist, see ongi koostöö arstiga. See, et sinu olukord oli nii kerge, et piisas väiksest puhkusest ja kohustuste delegeerimisest, ei tähenda, et teised samasuguste asjadega rinda pistavad. Sa ei kujuta ettegi, mis kellegi vaimse tervise taustal võib olla toimunud ja mida ta läbi elab.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Apr 2025 21:52Pikutasin ja lugesin raamatuid, jalutasin koeraga, kokkasin. Kõike hästi tasa ja targu. Liikusin hästi aeglaselt, lülitasin telefoni välja. Kütsin ahju, vaatasin kaminatuld ja mässisin end teki sisse. Abikaasaga oli kokku lepitud, et ta ei pane seda imeks. Mees ja lapsed tegutsesid majas, elu läks tasapisi rööbastesse.
Sind need aitasid, aga TA on üksi elav ning perest irdunud ja kes teda sel raskel hetkel toetaks? Kes sööki ostaks ja vaaritaks? Kes tablette annaks? Mitte keegi. Kurb aga tõsi.
Külaline

Minu puhul aitas see, kui teatasin oma perekonnale, et lugu nüüd niisugune, mul on asjad kehvasti. Et stress, depressioon ja ärevus. Palusin neil võtta mu kohustustest ajutiselt suurem osa enda kanda. Võtsin end töölt lahti paariks kuuks. Pikutasin ja lugesin raamatuid, jalutasin koeraga, kokkasin. Kõike hästi tasa ja targu. Liikusin hästi aeglaselt, lülitasin telefoni välja. Kütsin ahju, vaatasin kaminatuld ja mässisin end teki sisse.
Sinul ei olnudki depressiooni, kui sellised asjad aitasid. Lihtsalt läbipõlemine ja ülekoormus. Ja muide, ärevus ja depressioon ei ole üks ja sama, võivad esineda täiesti eraldi. Depressioon tavaliselt ravita üle ei lähe.
Külaline

Ja muide, ärevus ja depressioon ei ole üks ja sama, võivad esineda täiesti eraldi. Depressioon tavaliselt ravita üle ei lähe.
Kui on välja kujunenud ärevushäire, siis ega sellest ka ravimiteta lahti ei saa. Pean siis silmas füüsiliste sümptomitega ärevust, mitte lihtsalt tunnet kui sellist.
Külaline

Guest kirjutas: 30 Apr 2025 08:01
Ja muide, ärevus ja depressioon ei ole üks ja sama, võivad esineda täiesti eraldi. Depressioon tavaliselt ravita üle ei lähe.
Kui on välja kujunenud ärevushäire, siis ega sellest ka ravimiteta lahti ei saa. Pean siis silmas füüsiliste sümptomitega ärevust, mitte lihtsalt tunnet kui sellist.
Jah, ärevushäirest ei saa ka koduste vahenditega lahti. Depressioon ja ärevushäire on haigused, neid peab ravima nagu kopsupõletikku või midagi muud taolist. Aga depressioon ei ole suvaline paha tuju ja ärevushäire ei ole ajutine stressisituatsioon. Ma mõtlesin, et inimeste teadlikkus on juba veidi suurenenud, aga siin on jälle mingid tüübid platsis, kes teemast mitte midagi ei jaga. See ei käinud muidugi praegu tsiteeritud kirjutaja kohta, vaid osade eelnevate kohta.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist