Mis siin keerulist? Kolm korda päevas sooja toitu teha, poes käia, koristada. Kui on hommikusöögi valmis teinud, sõidab paariks tunniks linna teise otsa koju või? Tund aega lasnamäelt mustamäele, tund aega tagasi, nii või? Kui nt hommikusöök on kl 9.30, pool tundi teeb, siis poodi, koristused, pesu pesemised. Umbes kell 11 lõppevad. Kui lõuna on nt kell 13, 2 tundi aega, inimene elab linna teises otsas, tund aega sinna, tund aega tagasi - nii söögitegemiseks ega kodus olemiseks aega ei jätkugi. Ikka istub kohapeal. Õhtusöök 16.30, jälle vaba aega 3 tundi, teise linna otsa ei sõida edasi-tagasi, kui on hooldatav, siis vahepealse aja pakub seltsidaami teenust. Iseasi, miks peaks kohapeal elama. Eraelu ja töö võiksid ikkagi lahus olla. Muidu tuleb välja, et hooldaja 24/7. Kui on, kellel kuskil elada pole, selline vbl on diiliga nõus. See rohkem hooldaja teenus.Külaline kirjutas: ↑05 Mai 2025 12:42Miks peab inimene olema kl 9-17 E-R kättesaadav? Lapsehoidmise või liikumispuudega inimese jaoks arusaadav, aga seda pole mainitud. Teeb hommikusöögi, lõuna- ja õhtusöögi, käib poes, koristab, aga see ei võta 8 tundi. Pigem peaks olema paindlik graafiku osas, et ei saa päeval lisaks käia poole kohaga tööl, siis ei jõuaks õigeks ajaks süüa valmistada.Külaline kirjutas: ↑04 Mai 2025 21:35 Tööülesanded hõlmaksid siis tavapärast n-ö pereema tööd (korrashoid, poeskäimine, toiduvalmistamine jne; lapsehoidmist ei ole). Tööaeg muidugi piiritletud, palk ametlik, auto kasutamise võimalus.
Kui oma tööülesanded on täitnud, siis istugu internetis või tehku ristpistes tikandeid, vahet pole ja ise teab. Aga 9-17 E-R peab siiski töökohal olema, kättesaadav olema.
Majapidajanna
-
Külaline
Kui TA pakub täiskoormusega tööd, mis on E-R 9-17 ning selle eest töötajale täispalka, siis miks peab töötaja vahepeal kuskil ära käima, veel enam kuskil mujal raha teenima? Minumeelest on loogiline, et kui on täiskohaga töötaja, kellega on kokku lepitud töö aeg ja koht, siis sellel ajal ka töökohas viibitakse, olenemata sellest kas parasjagu hetkel on tööd või mitte. Oletame nt, et otsitakse poodi töötajat E-R 9-17. Kui kliente ei ole, siis kas töötava võiks ukse kinni panna ja näiteks minna tunnikese bolti sõita lisatööna?Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 12:42Miks peab inimene olema kl 9-17 E-R kättesaadav? Lapsehoidmise või liikumispuudega inimese jaoks arusaadav, aga seda pole mainitud. Teeb hommikusöögi, lõuna- ja õhtusöögi, käib poes, koristab, aga see ei võta 8 tundi. Pigem peaks olema paindlik graafiku osas, et ei saa päeval lisaks käia poole kohaga tööl, siis ei jõuaks õigeks ajaks süüa valmistada.Külaline kirjutas: ↑04 Mai 2025 21:35 Tööülesanded hõlmaksid siis tavapärast n-ö pereema tööd (korrashoid, poeskäimine, toiduvalmistamine jne; lapsehoidmist ei ole). Tööaeg muidugi piiritletud, palk ametlik, auto kasutamise võimalus.
Kui oma tööülesanded on täitnud, siis istugu internetis või tehku ristpistes tikandeid, vahet pole ja ise teab. Aga 9-17 E-R peab siiski töökohal olema, kättesaadav olema.
TA-le, ma ei usu, et sa siit mingit adekvaatset infot saad. Pigem pane kuulutus kuhugi FB koristuse vm teemalisse gruppi, sealt on suurem tõenäosus normaalset infot saada.
-
Külaline
Selleks saab tööandjaga tööülesanded paika panna ja oma asi, palju tegevusteks aega kulutab, peaasi, et kõik oleks õigeks ajaks tehtud. Kindlasti ei pea seetõttu nõudma töökohal kättesaadavust kl 9-17 E-R. Kui otsitakse lapsehoidjat väikesele lapsele, kl 9-17 E-R, siis on teine lugu ja töötaja peab olema tööajal lapse jaoks olemas.Tolmukübe kirjutas: ↑05 Mai 2025 14:32Mis siin keerulist? Kolm korda päevas sooja toitu teha, poes käia, koristada. Kui on hommikusöögi valmis teinud, sõidab paariks tunniks linna teise otsa koju või?Külaline kirjutas: ↑05 Mai 2025 12:42Miks peab inimene olema kl 9-17 E-R kättesaadav? Lapsehoidmise või liikumispuudega inimese jaoks arusaadav, aga seda pole mainitud. Teeb hommikusöögi, lõuna- ja õhtusöögi, käib poes, koristab, aga see ei võta 8 tundi. Pigem peaks olema paindlik graafiku osas, et ei saa päeval lisaks käia poole kohaga tööl, siis ei jõuaks õigeks ajaks süüa valmistada.Külaline kirjutas: ↑04 Mai 2025 21:35 Tööülesanded hõlmaksid siis tavapärast n-ö pereema tööd (korrashoid, poeskäimine, toiduvalmistamine jne; lapsehoidmist ei ole). Tööaeg muidugi piiritletud, palk ametlik, auto kasutamise võimalus.
Vbl on lamaja voodihaige? Vaja pampersit vahetada, ja just siis, kui häda tuleb, mitte ei taha oodata, kuni töötaja uuesti kuskilt tööpostile laekub. Toidukordade vahel tahab oodet süüa või vedelikku rüübata. Juttu kellegagi rääkida. Lähebki 9-17 aeg ära, kuni pereliige koju jõuab ja hoolduse üle võtab.
-
Külaline
Pole mõtet mingeid oletusi teha voodihaigest TA-st või muust, see on täiesti asjakohatu. Kui otsitakse töötajat, kes viibib töökohal 9-17, siis nii on. Kes tahab vahepeal kuskil mujal ära käia või kiiremini töölt ära saada varem koju, see otsib teise töökoha kus seda võimaldatakse.
-
Külaline
Sulle ju ilmselgelt pakutavad tingimused ei sobi, milleks niisama heietada.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 10:38 Olen ise hoopis teise ala inimene, aga mulle meeldib koristada, aias toimetada ja lihtsamate toitudega saan ka hakkama.
Seega, mingis teises olukorras ma ilmselt kaaluksin sinu ettepanekut või üldse sarnast tööd.
Aga. Kindlasti ei sooviks ma elada tööandja juures, vaid omaette. Esiteks, ma vajan oma aega ja ruumi, ning privaatsust. Teiseks, kus on garantii, et tööandja ei helista mulle 7.00 hommikul või 22.00 õhtul? Sellise asjade korralduse puhul on suur tõenäosus kuritarvitusteks. Võib-olla sina nii ei teeks, aga väga paljud teeksid. Eriti Eestis, kus töötaja õigused on nõrgalt kaitstud. Kui siis vastata, et pole veel või enam tööaeg, kukutakse ähvardama, välja visata, jne. Ma ei võtaks sellist riski.
Kolmandaks, oleksin nõus töötama sellise tööajaga üksnes siis, kui ma saaksin nädalas kolm täielikult vaba päeva - pühapäeva, ja veel kaks päeva.
Palk võiks sellistel tingimustel olla 1500 eurot neto.
Ja Eestis on töötaja õigused ülimalt kaitstud, isegi ülekaitstud.
Kui on tavaline kellast-kellani töö ja tööleping, mis lisagarantiisid sulle veel vaja on?
-
Külaline
Samamoodi passid sina 9h kontoris, et äkki boss soovib midagi. Pole mingit erinevust.
-
Külaline
Kindlasti mitte, pole kunagi üle 8h tööpäeva olnud. Tavapärane on 5,5-6h. Töö peab olema tehtud ja asjad hallatud.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 17:16Samamoodi passid sina 9h kontoris, et äkki boss soovib midagi. Pole mingit erinevust.
-
Külaline
Mis töölepingu see teemaalgataja teeb? Palkab Oü alt endale teenija?Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 17:02Sulle ju ilmselgelt pakutavad tingimused ei sobi, milleks niisama heietada.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 10:38 Olen ise hoopis teise ala inimene, aga mulle meeldib koristada, aias toimetada ja lihtsamate toitudega saan ka hakkama.
Seega, mingis teises olukorras ma ilmselt kaaluksin sinu ettepanekut või üldse sarnast tööd.
Aga. Kindlasti ei sooviks ma elada tööandja juures, vaid omaette. Esiteks, ma vajan oma aega ja ruumi, ning privaatsust. Teiseks, kus on garantii, et tööandja ei helista mulle 7.00 hommikul või 22.00 õhtul? Sellise asjade korralduse puhul on suur tõenäosus kuritarvitusteks. Võib-olla sina nii ei teeks, aga väga paljud teeksid. Eriti Eestis, kus töötaja õigused on nõrgalt kaitstud. Kui siis vastata, et pole veel või enam tööaeg, kukutakse ähvardama, välja visata, jne. Ma ei võtaks sellist riski.
Kolmandaks, oleksin nõus töötama sellise tööajaga üksnes siis, kui ma saaksin nädalas kolm täielikult vaba päeva - pühapäeva, ja veel kaks päeva.
Kui on tavaline kellast-kellani töö ja tööleping, mis lisagarantiisid sulle veel vaja on?
-
Külaline
Siis pole see töökoht ju sulle mõeldud.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 17:20Kindlasti mitte, pole kunagi üle 8h tööpäeva olnud. Tavapärane on 5,5-6h. Töö peab olema tehtud ja asjad hallatud.
-
Külaline
Kas sulle on segane töölepingu mõiste? Töölepingu seadus on sulle abiks: https://www.riigiteataja.ee/akt/102052024028Külaline kirjutas: ↑05 Mai 2025 17:22Mis töölepingu see teemaalgataja teeb? Palkab Oü alt endale teenija?
-
Külaline
Seda ma räägin, et need ajad, kui lepingu järgi oli töökoht 9h ja passiti tagumikutunde, on jäädavalt möödas.
-
Külaline
Ma küll pole selle sinu poolt tisteeritu kirjutanu, aga olen temaga väga nõus. Juhul, kui inimene seob oma töökoha elukohaga, siis see ongi ju ohtlik. Kui ikka tööandja hakkab mingeid asju nõudma nt väljaspool tööaega ja ähvardab mittetegemise korral lahtilaskmisega, siis mis valikud töötajal on? Uue kodu leidmine võtab ju aega, ei saa nii lihtsalt ja kiiresti tööd vahetada, kui tavalisel tööl.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 17:02Sulle ju ilmselgelt pakutavad tingimused ei sobi, milleks niisama heietada.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 10:38 Olen ise hoopis teise ala inimene, aga mulle meeldib koristada, aias toimetada ja lihtsamate toitudega saan ka hakkama.
Teemaalgataja, kas sa soovisid seda enda juures elamist seepärast, et arvad, et siis saab töötaja ju kuludelt kokku hoida ning sellevõrra võib palk väiksem olla? Au pairi moodi tegelast otsid? Au pairiks käiakse vist enamasti välisriigis keeleoskuse parandmise pärast. Ma väga ei usu, et eestisse väga au pairiks tulla tahetakse. Kui Eestis sellist kohalikku otsid, siis võimalik, et leiad ka kellegi. No mõni elu alustav noor, lahku minev ja kodu ja tööd otsiv üksikema vmt. Kindlasti ei tule sellistel tingimustel tööle inimene, kel elu paigas ja elukoht olemas. Ja lepingus peavad asjad sel juhul väga selgelt paigas olema. Tööaeg, töötasu ning ka see, kuidas töölepingu lõpetamine ning elukohast väljakolimine käib. Et etteteatamise ja uue elukoha leidmise aeg peaks piisav olema, üks kuu võib ollaliiga vähe. Palk.. Ma ei teagi, mingi 1500 tunduks mulle ka sellistel tingimustel reaalne. Elukoht on küll sinu poolt, aga isiklikud kulud jäävad ju ikka. Pluss vajadus enda tagalat kindlustada ajaks, kui sinu juures töö otsa saab.
Ma arvan, et kui reaalselt sellist inimest leida tahad, pead üsna paindlik olema. Kui su elukoht on nt Tartu või Tallinn, kas siis oleks võimalik mingi tudengiga hoopis kokkuleppele saada? Saab sinu juures elada, saab mingi raha ning tööülesanded, mida saab täita siis koolist vabal ajal. Kolm korda päevas ehk süüa ei tee, aga kas sul on seda üldse vaja? Poes jõuab käia, hommiku-õhtusöögi teha, koristada jõuab ka.
Maksukorralduse seaduse järgi võib tööandjaks olla ka eraisik, kes ei ole FIE (füüsilisest isikust ettevõtja) ja kes võtab tööle teise eraisiku, näiteks lapsehoidja, remonditöölise, koduabilise vm. Eraisik ei pea ennast tööandjana registreerima.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 17:22Mis töölepingu see teemaalgataja teeb? Palkab Oü alt endale teenija?Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 17:02Sulle ju ilmselgelt pakutavad tingimused ei sobi, milleks niisama heietada.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 10:38 Olen ise hoopis teise ala inimene, aga mulle meeldib koristada, aias toimetada ja lihtsamate toitudega saan ka hakkama.
-
Külaline
Sellepärast ei saa ju lahti lasta, kui inimene keeldub väljaspool lepingulist tööaega töötamast. Ja ilmselgelt tuleks ette näha nii-öelda üleminekuperiood töölt lahkumise ja uue kodu leidmise perioodiks. Ehk peaks siis üüri maksma hakkama pärast töösuhte lõpetamist.Külaline kirjutas: ↑05 Mai 2025 17:30Ma küll pole selle sinu poolt tisteeritu kirjutanu, aga olen temaga väga nõus. Juhul, kui inimene seob oma töökoha elukohaga, siis see ongi ju ohtlik. Kui ikka tööandja hakkab mingeid asju nõudma nt väljaspool tööaega ja ähvardab mittetegemise korral lahtilaskmisega, siis mis valikud töötajal on? Uue kodu leidmine võtab ju aega, ei saa nii lihtsalt ja kiiresti tööd vahetada, kui tavalisel tööl.
-
Külaline
No kahju, et sulle on tundmatud päästjate, med. töötajate, klienditeenindajate jm ametid aga need endiselt eksisteerivad.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 17:28Seda ma räägin, et need ajad, kui lepingu järgi oli töökoht 9h ja passiti tagumikutunde, on jäädavalt möödas.
-
Külaline
Mis printsess sina siin nüüd siis oled, et lihttöö eest on vaja 1500 eurot neto, sama palju kui õpetaja teenib, kellelt nõutakse magistrikraadi kindlal erialal ja iga teise tunni andmisel juba kisatakse, et kvalifikatsiooni pole.Olen ise hoopis teise ala inimene, aga mulle meeldib koristada, aias toimetada ja lihtsamate toitudega saan ka hakkama.
-
Külaline
Lisaks nõuab neljapäevast töönädalat.Külaline kirjutas: ↑05 Mai 2025 17:48Mis printsess sina siin nüüd siis oled, et lihttöö eest on vaja 1500 eurot neto, sama palju kui õpetaja teenib, kellelt nõutakse magistrikraadi kindlal erialal ja iga teise tunni andmisel juba kisatakse, et kvalifikatsiooni pole.
-
Külaline
Õpetajal on 56p puhkust pluss kuni 35 päeva aasta sees.Guest kirjutas: ↑05 Mai 2025 17:48Mis printsess sina siin nüüd siis oled, et lihttöö eest on vaja 1500 eurot neto, sama palju kui õpetaja teenib, kellelt nõutakse magistrikraadi kindlal erialal ja iga teise tunni andmisel juba kisatakse, et kvalifikatsiooni pole.Olen ise hoopis teise ala inimene, aga mulle meeldib koristada, aias toimetada ja lihtsamate toitudega saan ka hakkama.
-
Külaline
See on täiesti riskibisnis ju. Sellel laps kogu aeg haige ja ei saa ta mingit tööd tehtud. Ma valiks sellisele tööle kindlasti ilma lasteta inimese. Pärast pead ise haiget last valvama, kuni majapidajanna sulle suppi keedab.Külaline kirjutas: ↑05 Mai 2025 17:30 Kui Eestis sellist kohalikku otsid, siis võimalik, et leiad ka kellegi. No mõni elu alustav noor, lahku minev ja kodu ja tööd otsiv üksikema vmt.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: kiisu, Kirile, Kõuts ja 10 külalist