Oma peaga mõtlemine

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Oma peaga mõtlemine

Postitus Postitas Külaline »

Kas te mõtlete oma peaga ja mida te oma peaga olete välja mõelnud?
Kas olete uhke oma peaga mõtlemise oskuse üle?
Ma tihti põrkun oma pereski selle oma peaga mõtlemisega. Nt kui räägin midagi, siis mees küsib, et mõtlesid selle ise välja või? See tähendab seda, et ta minu arvamusega ei nõustu ja ta on võtnud omaks üldteada tõed või tõenduspõhised seisukohad või selle et nii lihtsalt tehakse.
Nt viimati põrkusime telekas magamistoas teemal. Mina tahan jääda magama telekaga. See kustutab mul päeva mõtted ja ma keskendun saatele, mitte eriti keskendunult. Ja jään magama 5-10 minutiga. Seevastu ilma telekata ma võin olla tund veel üleval, ma mõtlen. Uni läheb üldse ära.
Teadus aga räägib midagi muud. Ekraan on halb enne magama jäämist. Aga mulle mitte.
Külaline

Need "oma peaga mõtlejad" on enamasti inimesed, kes üritavad enda jaoks lihtsustada asju, millest arusaamine või mille aktsepteerimine neile üle jõu käib, mitte ei ole see mingi kriitilise mõtlemise ilming. Enamjaolt on nad omaks võtnud kellegi teise mõtted, mitte ei tule ise nende peale.

Mis puudutab aga seda "telekas magamistoas" näidet, siis see ei seostu mulle kuidagi oma peaga mõtlemisega. Inimestel on oma eripärad, erinev närvisüsteem, tundlikkus jne. Minu mees näiteks ei saaks enne magada, kui telekas kinni läheb. Samas on ta seda tüüpi, kes vaikuses magab sisuliselt kohe, kui pea patja puutub. Taolisi näiteid võib tuua väga palju. Nt mina ei saa kohvi juua pärast kella 16, sest siis ma öösel ei maga. Minu eks seevastu jõi öösel kohvi, kui tal und ei tulnud ning alles pärast seda suutis magama jääda. Tal oli ka ATH.
Külaline

See "oma peaga mõtlemine" on hakanud tähendama pigem seda, et sa pead "oma peaga mõtlema" täpselt nii, nagu teine tahab.

Näiteks koolis oli õpetaja, kes kahtlustas üht õpilast pättuse tegemises. Õpilane eitas seda. Selle peale ütles õpetaja talle: "Sina pead hakkama mõtlema oma peaga, nii et vasta nüüd mulle - sina tegid!"
Pärast selgus, et kõnealune õpilane siiski süüdi polnud.

Ehk siis tõlkes tähendab "oma peaga mõtlemine" = sa teed/mõtled nii, nagu mina tahan.
"Sa oled tark" = tähendab samuti, et sa mõtled nii, nagu mina tahan.
"Sul on vaimsed häired" = tähendab, et sinu arvamus ei ühti minu omaga. Vajad psühholoogi, kes õpetaks sind "õigesti" mõtlema, st nii, nagu mina mõtlen.
Külaline

Njah, kui inimesed enam väljendite tähendusi ei tea, siis ongi tüli kiire tulema.
See teema on ehe näide sellest.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Mai 2025 10:42 Mina tahan jääda magama telekaga. See kustutab mul päeva mõtted ja ma keskendun saatele, mitte eriti keskendunult. Ja jään magama 5-10 minutiga. Seevastu ilma telekata ma võin olla tund veel üleval, ma mõtlen. Uni läheb üldse ära.
Te teineteise kaisus pole proovinud magama jääda?
Kas teil teineteise vastu tunded läinud?
Seda meeste ja naiste vahelist asja veel teete?
Külaline

No mina mõtlen oma peaga. Probleem on rohkem selles, et ma olen suhteliselt loll, nii et häid mõtteid on harva.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Mai 2025 21:53 häid mõtteid on harva.
Aga selle eest head
mõtlenOMApeaga
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas mõtlenOMApeaga »

Hoi-hoi!
Külaline

Guest kirjutas: 12 Mai 2025 21:53 No mina mõtlen oma peaga. Probleem on rohkem selles, et ma olen suhteliselt loll, nii et häid mõtteid on harva.
Tsau, Ants.
kolja
Kontakt:

Postitus Postitas kolja »

Guest kirjutas: 12 Mai 2025 10:42 Kas te mõtlete oma peaga ja mida te oma peaga olete välja mõelnud?
No ega kellegi teise organeid ju oma elutegevuseks ei kasuta, ikka ainult enda pea on mu kasutada.
Aga väljendina on, jah, selles mõttes huvitav, et kui keegi küsib teiselt, kes ta ise mõtles selle välja, siis suure tõenäosusega tahab ta öelda, et teine inimene on loll ja ei suuda tegelikult eriti mõelda. Ja vastupidi- kui keegi soovitab oma peaga mõelda (eelkõige mingi "alternatiivinfo" kontekstis), siis tähendab see, et soovitaja on loll ja ei suuda tegelikult eriti mõelda.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 9 külalist