Põhiväärtused

vana hea klassika
Külaline

Põhiväärtused

Postitus Postitas Külaline »

Mis on teie põhiväärtused, mille olete aluseks võtnud, et elamisväärselt ja õnnelikult elada?

Mida soovitaksite noorele, kelle kasvutingimused on olnud keskmisest kehvemad ja kel pole häid eeskujusid olnud, et temast saaks enesega hakkama saav inimene, kes ei satuks elu hammasrataste vahele?
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Guest kirjutas: 04 Juun 2025 18:49 Mis on teie põhiväärtused, mille olete aluseks võtnud, et elamisväärselt ja õnnelikult elada?

Mida soovitaksite noorele, kelle kasvutingimused on olnud keskmisest kehvemad ja kel pole häid eeskujusid olnud, et temast saaks enesega hakkama saav inimene, kes ei satuks elu hammasrataste vahele?
Mu jaoks vist ei kattu elu põhiväärtused ja soovitused, et olla edukas ja mitte elu hammasrataste vahele jääda. Ma arvan, et elu hammasrataste vahele võib jääda ka täitsa üllas ja põhimõttekindel inimene ja mõnikord on kasulikum olla nahaalsem või trügijam kui põhimõtete poolest moraalne tunduks. Ja põhiväärtused kipuvad vist ikkagi kujunema väga noores eas, neid hiljem kunstlikult istutada kellessegi on keeruline.

Muidu soovituseks, et mitte sattuda elu hammasrataste vahele, oleks:

... hoiduda sõltuvustest,
... hoiduda kõigest kriminaalsest,
... olla päriselt hea oma sõprade ja potentsiaalsete kallimate vastu,
... olla hea iseenda vastu (piisavalt und, liikumist, regulaarne söök, mõõdukus pidutsemisel, riskikäitumisest hoidumine).
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Ära loe arvamus.ee foorumit. Elu on selleks liiga lühike. :-p
Külaline

Ants kirjutas: 04 Juun 2025 20:59 Ära loe arvamus.ee foorumit. Elu on selleks liiga lühike. :-p
Aga näita siis eeskuju.
Külaline

Kümme käsku oleks vast elementaarne algus, kuidas mitte oma elu keeruliseks elada.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Ela ise ja lase teistel elada. Austa ennast ja teisi, hoidu sõltuvustest ja kriminaalsest, hooli oma tervisest, ole rahul sellega, mis sul on, ära võrdle end teistega.
Külaline

Keegi pole veel välja toonud haridust. Hariduse omandamisel on kriitiline roll selles, et inimesest inimene kasvaks ja ta hiljem ka tööturul konkurentsivõimeline oleks. Keskharidus on absoluutne miinimum, sellest tuleks edasi pürgida.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juun 2025 08:57 Keegi pole veel välja toonud haridust. Hariduse omandamisel on kriitiline roll selles, et inimesest inimene kasvaks ja ta hiljem ka tööturul konkurentsivõimeline oleks. Keskharidus on absoluutne miinimum, sellest tuleks edasi pürgida.
Väga nõus sellega. Kahjuks aga teeb riik meie noortele gümnaasiumipääsu uskumatult keeruliseks ja pigem kultiveerib arusaama, et keskharidust pole vaja. Et mingu 15-aastane laps kähku kutset õppima, sellest piisab! Aga ei piisa ju. Riik püüab keskharidust muuta millekski elitaarseks, mis on lubatud vaid vähestele väljavalitutele, aga see on täiesti kuritegelik mõtteviis.

Meie tänapäevane maailm on elamiseks nii keeruline koht, et sellest arusaamiseks on haridust ikka hädasti vaja, ilma ei saa. Seega mina olen seda meelt, et riik peab looma juurde gümnaasiumikohti ja iga noor, kes vähegi suudab ja tahab, peab saama võimaluse omandada ka keskharidus.
Külaline

Ants kirjutas: 04 Juun 2025 20:59 Ära loe arvamus.ee foorumit. Elu on selleks liiga lühike. :-p
Sellise mööndusega: "Ära loe Antsu postitusi...". Ma enamasti ei loegi, see siin oli nii lühike, et silmadega ülelibistamisest piisab. Pikematest postitustest pole ammu enam aimugi kui postitaja on Ants sest alati on sisu saast.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juun 2025 10:07
Sellise mööndusega: "Ära loe Antsu postitusi...". Ma enamasti ei loegi, see siin oli nii lühike, et silmadega ülelibistamisest piisab. Pikematest postitustest pole ammu enam aimugi kui postitaja on Ants sest alati on sisu saast.
Ärge kakelge igas jumala teemas.
Külaline

Haridus. Vot seda ei oska enam tänapäeval väärtustada. Kas gümnaasium või kutsekas? Ok lõpetad gümnaasiumi. Edasi ikka mingi ameti pärast vaja minna edasi õppima . Kui kutsehariduse omandajal on pea sama ajaga käes nii gümnaasiumi haridus kui amet.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juun 2025 10:29 Haridus. Vot seda ei oska enam tänapäeval väärtustada. Kas gümnaasium või kutsekas? Ok lõpetad gümnaasiumi. Edasi ikka mingi ameti pärast vaja minna edasi õppima . Kui kutsehariduse omandajal on pea sama ajaga käes nii gümnaasiumi haridus kui amet.
Kutsekas keskharidust saada on kindlasti parem kui seda üldse mitte omandada, aga see haridus pole päris võrreldav sellega, mida gümnaasiumis antakse. Olen näinud selle õppematerjali taset seal, arvestatakse kõige nõrgematega. Vähe pädevam õpilane õpib seal täielikult alla oma võimete, seal pole mingit väljakutset tema jaoks.
Külaline

Mul on ka selline tuttav noor. Ma tahaks teda aidata kuidagi, aga ma ei oska. Esiteks ei saa ta lahti vanemate süüdistamisest. Või mitte otsest süüdistamisest vaid arvamusest, et tal oligi kehvem kodu ja peremudel. Vanemad on teinud tema puhul nii palju vigu, ja seepärast ta ongi nüüd " selline".
"Ma olen nüüd selline, sest vanemad olid sellised, tegid või ütlesid nii või naa".
Minu arust peaks ta saama aru, et need vanemate vead on tõesti olnud küll vead. Aga kui kaua saab seda õigustada oma elu mitte edenemises. Mu arust võiks ta olla õigustatult nende peale vihane, aga ükskord peab enda heaolu eest ise vastutama hakkama.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juun 2025 18:49Mis on teie põhiväärtused, mille olete aluseks võtnud, et elamisväärselt ja õnnelikult elada?
Nooruses oli mul selline põhimõte, et üle kahe partneri korraga olla ei tohi. Kaks oli veel nagu lubatud, kellega vaheldumisi võis suguelu elada, aga mitte rohkem.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juun 2025 11:32 Mul on ka selline tuttav noor. Ma tahaks teda aidata kuidagi, aga ma ei oska. Esiteks ei saa ta lahti vanemate süüdistamisest. Või mitte otsest süüdistamisest vaid arvamusest, et tal oligi kehvem kodu ja peremudel. Vanemad on teinud tema puhul nii palju vigu, ja seepärast ta ongi nüüd " selline".
"Ma olen nüüd selline, sest vanemad olid sellised, tegid või ütlesid nii või naa".
Minu arust peaks ta saama aru, et need vanemate vead on tõesti olnud küll vead. Aga kui kaua saab seda õigustada oma elu mitte edenemises. Mu arust võiks ta olla õigustatult nende peale vihane, aga ükskord peab enda heaolu eest ise vastutama hakkama.
Kahju. Paljudel n-ö vati sees kasvatatud noortel puudub ettekujutus, mida tähendab tõeliselt halb pere, halb kasvukeskkond. Nad kannavad aastakümneid endas viha ema vastu, kuna ema hakkas laupäeva hommikul koristama ja ajas ta sellega üles. Nad ei kujuta ettegi, et mõne teise lapse peres ei korista ema iialgi ja põrandad on täis väljaheiteid ja okset. Võrdlusmoment puudub, väärtushinnangud on paigast ära ja tulemuseks on noore sügav rahulolematus ja maailmavalu.

Tänapäeva noori on õpetatud suhtuma oma emasse ja isasse kui klienditeenindajatesse. Nende kohus on muuta noore elu lõbusaks ja toredaks ja huvitavaks, vanemad peavad vastutama ka lapse ja noore elu nende külgede eest, mis otseselt nende vastutada ei olegi (näiteks koolikeskkonnas või sõpradega seoses saadud traumad). Ka kogu meie ühiskond soosib ainult vanemate süüdistamist ("Laps on kodu peegel!"). Kui vanematel motivatsiooni selle pideva süüdistustelaviini all enam ei ole, siis lapsi ei sünni, eelistatakse võtta perre lapse asemel koer.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 05 Juun 2025 10:07
Midagi aga ärgitas Teid foorumisse postitust tegema. Huvita küll, mis? Stressi taseme tõusu tõttu tekkisid organismi metabolismi tagajärjel sellised ühendid, mis muutsid ärevaks ka naaskelsabad ja nad aktiviseerusid? :lol:
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juun 2025 12:58Tänapäeva noori on õpetatud suhtuma oma emasse ja isasse kui klienditeenindajatesse. Nende kohus on muuta noore elu lõbusaks ja toredaks ja huvitavaks, vanemad peavad vastutama ka lapse ja noore elu nende külgede eest, mis otseselt nende vastutada ei olegi (näiteks koolikeskkonnas või sõpradega seoses saadud traumad). Ka kogu meie ühiskond soosib ainult vanemate süüdistamist ("Laps on kodu peegel!"). Kui vanematel motivatsiooni selle pideva süüdistustelaviini all enam ei ole, siis lapsi ei sünni, eelistatakse võtta perre lapse asemel koer.
1. Kes on neid noori siis õpetanud nii suhtuma, endal ka mingit rolli lapsekasvatamises näed?
2. Oma lapse käekäigu, sh kooli- ja sotsiaalelus toimuva vastu huvi tundmine on elementaarne, liiatigi veel kui asi puudutab vaimset tervist. Sinu märkamata jätmisel võib sinu lapsest saada üks osa statistikast - nagu uudistes kirjutati, Eesti on noorte enesetappude arvu poolest maailma mustas tipus.
3. Kui tõesti nii raske on oma last kasvatada ja tema eest seista, siis igaühel polegi vaja neid saada. Tore, kui selle järelduseni õigel ajal jõutakse.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juun 2025 13:49
Guest kirjutas: 05 Juun 2025 13:10
Guest kirjutas: 05 Juun 2025 11:35

Nooruses oli mul selline põhimõte, et üle kahe partneri korraga olla ei tohi. Kaks oli veel nagu lubatud, kellega vaheldumisi võis suguelu elada, aga mitte rohkem.
Postitus on kustutatud
Postitus on kustutatud
Sinu arust on siis täitsa normaalne magada kahe inimesega korraga? Mis sul viga on? Oma kaaslase puhul aktsepteerid ikka sama, eks.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juun 2025 15:00Sinu arust on siis täitsa normaalne magada kahe inimesega korraga? Mis sul viga on?
Miks peab kohe midagi viga olema? Inimesed on erinevad. Mina tõmbasin nooruses selge piiri. Vallalisena. Kahe inimesega korraga vaheldumisi suguelu elada on normaalne. Kolmandat ei võtnud kunagi ligi, ikka kaks oli maximum.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juun 2025 15:00
Guest kirjutas: 05 Juun 2025 13:49
Guest kirjutas: 05 Juun 2025 13:10
Postitus on kustutatud
Postitus on kustutatud
Sinu arust on siis täitsa normaalne magada kahe inimesega korraga? Mis sul viga on? Oma kaaslase puhul aktsepteerid ikka sama, eks.
Ma ei näe, kuidas see sellesse teemasse üldse puutub ja miks sa iseendaga siin sõimled - ise kommenteerid ja ise vastad, et mingit libuteemat üles tõmmata. Häbi võiks olla sellist jura foorumisse toota.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], SeaTongue ja 13 külalist