Guest kirjutas: ↑09 Juun 2025 14:03
Guest kirjutas: ↑09 Juun 2025 12:50
Guest kirjutas: ↑09 Juun 2025 12:30
Sul on veidi idealiseeritud vaade sellele asjale.
Miks ma olen kindel, et inimesed olid unustatud hooldekodudesse - sest ma räägin inimestest, kes OLID unustatud sinna ning ei omanud eestkostet ega lähedasi. Neid on rohkem, kui sa arvad - dementsed, erivajadusega, lihtsalt väga vanad, kes ei tule ise toime.
Selliseid oli enne ja on ka praegu. Inimest saab hooldekodusse unustada samahästi ka eestkostetavana, seega kuidas see praegu teemasse puutub?
Mismoodi saab unustada, kui eestkostjal on kohustused ning ta peab kohustuste kohta kohtule regulaarselt aru andma? Puutub igati asjasse. Kui inimesel, kes tegelikult ise hakkama ei saa ei enda eest seismise ega praktiliste asjade ajamisega, pole eestkostjat, siis võib küll tunduda, et awwww, nii tore, ta on vaba ja keegi ei piira teda, kuid tegelikult on tema elu ju kaos.
Saad aru, et eestkoste seadmine ei võrdu hoolimisega! See, et su ID-kaart on kellegi ametniku käes ja ta aeg-ajalt astub sisse sind kontrollima ega luba sul sõbrannale külla minna, ei ole hoolimine ega lisa turvatunnet mitte kuidagi.
Ka eespool tsiteeritud eestkosteteemalises uuringus nenditi, et viimase aja trendiks muutunud eestkostega liialdamise puhul kohtunikud võib-olla lihtsalt ei tea võimalikke alternatiive ja pigem minnakse mugavalt täieliku eestkoste määramise teed. Uuringus avaldati kahtlust, et selmet juhtumitesse süveneda ja erinevaid võimalusi kaaluda, püütakse meil eestkoste seadmise abil lahendada kõiki sotsiaalprobleeme. Tahab kurt inimene viipekeeletõlki - selge, määrame talle linna poolt hoopis eestkoste! Ja siis veel imestatakse, miks inimesed sellise kirvetööga rahul ei ole.
Uuringust selgub veel, et ka kohtupsühhiaatrilise ekspertiisi kvaliteet on väga kõikuv, ehk siis eeskoste võidakse määrata ka neile, kes seda tegelikult ei vajagi. See toob kaasa rämeda inimõiguste riive ja mõjub inimese vaimsele tervisele hävitavalt. Sellisel juhul saab öelda, et nüüd on tema elu tõesti kaos.
Endiselt ei saa ma aru, mis haige himu neil LOV ametnikel on oma eestkostet inimestele vägisi peale suruda? Kui selgub, et ei inimene ise ega tema lähedased seda ei taha ja inimene ei tunne, et tema elukvaliteet oleks nüüd kuidagi paranenud, miks ei võiks siis inimest kuulata ja ta lihtsalt rahule jätta? Miks peab ametnik oma jonni ajama ja eaka ning niigi põdura inimese vastu veel kohtusse kaklema minema, sellest mina aru ei saa?