Isegi selle napi kirjelduse põhjal võib aru saada et lapsel on tõsine probleem. Ja seda ei saa ravida mingi käsutamise või paikapanemisega. Tõenäoliselt enamik siin kirjutajaid arvab et tegemist on mingi lapse tahtliku ja sihipärase tegevusega mida siin kahjuks ei ole. Kirjeldatud muster viitab sellele, et lapse ajukeemias on midagi segamini ja aju toodab stressi või muid halbu ühendeid millede mõju tulemuseks on impusliivne käitumine, vanemates ja käsutamises ohu nägemine, ettearvamatu kõnepruuk, jne. Tulemuseks tujutsev, kuri ja ettearvamatu käitumine ning ka ropendamine. Kahjuks peate leppima et laps ise seda kontrollida ei saa. Samuti oma muud impulsiivset käitumist. TA kirjutab - ta ei saa isegi aru ja täpselt nii see ongi. Aju toodab stressi ja muid halbu hormoone lihtsalt niisama, ilma igasugu põhjuseta. Ka öösel, ehk siis hommikul ongi laps vihane just nende ainete pärast.Guest kirjutas: ↑10 Juun 2025 21:59 Küsin nõu, sest enam ei tea mida teha ja kas see on vale otsus mida teha. Ehk liiga ränk lapsele?
Mul on 12.aastane tütar. Igapäevane käitumine on kohutav. Pidevalt vastu hakkamine, trampimine, ropud sõnad, kadedus jne.
Mees plaanis lapsega reisile minna kui kool läbi. Reis oli ette teada alates märtsist. Pidid minema Disneylandi. Laps väga ootab/ootas. Iga päev oleme rääkinud tema käitumisest. Mitmeid kordi olen öelnud, et kui end kokku ei võta siis jätan selle reisi sul ära. Vahepeal isegi pööritatas silmi, teadis et ehk saab niikuinii. Mõni päev on tõesti väga okei ja korralik ja talitseb ennast. Täna aga viskas nii üle mul.
Hüppas kolme sõbrannaga batuudil ja sai vastu silma sõbranna käega. Kulm katki ja nuttu palju. Läksin sinna ja vaatasin silma üle. Polnud hullu midagi. Ütlesin, et see ju aja küsimus millal keegi haiget saab. Ma ei luba enam mitmekesi hüpata. Ja siis käratas sõbrannade kuuldes, et mis ema ma olen kes ei lohuta. Teiste emad küll lohutavad ja marssis tigeda näoga minema. Küsisin, et kuhu läheb nüüd ja isegi ei vastanud. Tel kõned vajutab alati poole pealt kinni kui ningi asi ei meeldi mida ütlen. Hetkel tundub see pisiasi, aga need kõik asjad kokku. Iga päev . Püüan rääkida temaga normaalselt. Teen tema lemmik sööki. Lähen tema tuppa temaga juttu ajama. Tema aga vaatab mind sellise näoga nagu ma oleks maailma halvim ema. Hommikuti on vihane nägu ees ja ilmselt ta ise ka aru ei saa miks ta selline on.
Nüüd täna ütlesin, et kõik. Reisile sa ei lähe ja ehk see mõjub su käitumisele. Nüüd terve päeva on nuttu ja hala, trampimist, asjade loopimist, kodust isegi jooksis minema ja jättis tel tuppa. Ostsime mitu tundi taga linnapeal. Ma olevat maailma halvim ema ja tema ei anna seda mulle kunagi andeks.
Nüüd mõtlen, et kas on õige karistus? Et ei lase reisile minna? Ma olen kuu aega öelnud, et see oleneb sinu käitumisest. Kui ei suuda end kontrollida siis on kõik.
Nüüd mul süda valutab ja näen kui valus tal on.
Reisile läheks kaasa mehega väiksem laps sel juhul.
Aga tõesti. Mitte miski muu asi pole aidanud. Olen mitmeid kordi hoiatanud. Mida Teie teeksite?
Selle lapse probleemi ja lihtsalt halva käitumise erinevusest paljud vist ei taha aru saada - ehk et lapse käitumine ja meeleolude muutus ei allu tema tahtele. Ta ei tee seda meelega ning oma sassis ajukeemiat ta ei saa muuta. Lisaks ei pruugi ta üldse aru saada et ta käitub valesti kuna selline käitumine tundub olevat tema tavaline olek. Ehk seetõttu ka tema valulik reageering selle reisi ärajätmise teatele kuna ta ei saa aru mille eest teda karistatakse.
Seda saab muuta raviga mis tõenäoliselt on mingi teraapia + ravimid. Millised täpsemalt oskavad prühhiaatrid ehk paika panna. Samuti diagnoosida mis tüdrukut tegelikult vaevab. Ropendamisega tuleb meelde ka näiteks Tourette sündroom, mis samuti ei allu kontrollile. Lisaks on kõiksugu erinevad ATH ja Aspergeri jt. häirete vormid olemas, ehk spekter on lai.
Reisi ärajätmine lapse probleemi ei lahenda ega paranda vaid tõenäoliselt süvendab seda nagu on ka mitu teist kirjutajat siin maininud. Tasuks pigem tõsiselt arstidega konsulteerida ning alustada mingite sammudega lapse ajukeemia korrastamiseks. Kui sellega aga mitte tegeleda võivad need hood ja impulsiivsed tegevused veelgi suureneda ning kõiksugu jamadega lõppeda. Ja võibolla on mingid leebemad ravimid millega alguses seda halva ajukeemia tekkimist maha suruda ning ka reisil paremini hakkama saada.