Nõudepesumasin

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Nõudepesumasin

Postitus Postitas Külaline »

Teema ei ole soovituse küsimisest, vaid teise nurga alt püstitatud.

Mul on fb-s mingi "Kodused lood". Seal visati õhku küsimus "Miks sina ei kasuta nõudepesumasinat". Vastuseid on tohutult. Ma ei jõua ära imestada, miks osadel inimestel on justkui pime viha selle aparaadi vastu?

"Kui kraanist tuleb sooja vett ja kaks kätt ka olemas, siis on see kõige mõttetum vidin üldse.

Ei kasuta ja ei hakka ka mitte kunagi kasutama. Mõttetu ruumiraiskaja köögis. Eriti mõttetu, kui oleme abikaasaga kahekesi. Mul käed ilusti töötavad, svamm seisab näpu vahel ja saan ise oma nõud puhtaks pestud.

Sest mul on käed otsas ja terved.

Siiani on kraanist tulnud soe vesi ja käed on ka olemas!" jne.

Kas siis mõne arvates nõudepesumasina omanikel ei ole käsi otsas ja kraanist ei tule sooja vett? Miks osad inimesed näevad selle masina kasutamises mingit tonti? Just nagu oleks masina kasutamine midagi häbiväärset? Laiskuse tunnusmärk?
Külaline

mul ka ei ole, aga köök on väike ja nõudepesumasinale pole kohta. muidu vist ostaks. mulle ei meeldi see keemia, mida asjale sisse topitakse. ise pesen nõusid leebelt rohelise seebiga ja sooja veega :P
Külaline

Guest kirjutas: 14 Juun 2025 17:45 mul ka ei ole, aga köök on väike ja nõudepesumasinale pole kohta. muidu vist ostaks. mulle ei meeldi see keemia, mida asjale sisse topitakse. ise pesen nõusid leebelt rohelise seebiga ja sooja veega :P
Nõudepesumasina tablette saab ise ka teha - selliseid, mis ei ole keemilised.
Külaline

Paljude selliste "elu kergemaks tegevate" masinate regulaarne hooldus ja korrastamine nõuab rohkem aega kui asi väärt.
Külaline

See ei ole nii, et võtan laualt mustad nõud, hops viskan masinasse ja hops võtan puhtad välja ja panen kappi. Enne masinasse panemist tuleb nõud toidujääkidest ja suuremast mustusest puhastada. Sageli ei ole need masinast väljavõetavad nõud ka täiesti puhtad, tuleb kõik üle vaadata.
Külaline

Lisaliigutuste tegemiseks on see masin ok.
Nõude paigutamine, nõude jääkidest puhastamine, nõude väljavõtmine, nõude käsitsi üle pesemine, tableti keemia sisse söömine, masina hooldamine....
Saab teha ka naturaalset pesuvahendit, mis jällegi lisaülesanne
Külaline

Nõudekasse pole kohustuslik mingit vahendit panna - peseb suht hästi ka täitsa ilma vahenditeta, eriti kui nt 60-70°C veega pesta. Minu jaoks on suurim eelis see, et saab nõud paari sekundiga kiirelt kuhugi ära panna ja rohkem ei pea teema peale mõtlema enne, kui vaja nõudekas tööle panna. No ja siis välja võttes ka muidugi läheb oma 3 minutit. Jah, loputan või pühin suurema sodi maha enne kui masinasse panen, aga see eh hea ka selleks, et mingit haisu ei tekiks, mis on mureks ka kas või üle öö kraanikaussi jäetud mustade nõude puhul.

Mul on kitsas, 45cm mudel, mis tähendab, et ilmselt peab marginaalselt tihedamini tööle panema, kui laiemat. Aga mahutab siiski väga hästi.

Hind pole ka ilmtingimata argument. Ostsin 3 a tagasi kasutatud töötava nõudeks 60 euroga. Ühendasin ise ära. On väga sarnane eelmises elukohas 17 aastat kasutuses olnud masinale. Seni 0 probleemi. Mina olen rahul.
Külaline

Paljud ei tea näiteks seda, et nõudepesumasin hoiab väga palju vett kokku.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Juun 2025 19:38 Paljud ei tea näiteks seda, et nõudepesumasin hoiab väga palju vett kokku.
No ei hoia, kui sa nõusid pestes kraani just põhja ei keera.
Külaline

Minul ka ei ole aga ma ei ole selle vastane absoluutselt. Miks mul seda ei ole, on just ruumipuudus. Mul väga väike köök. Idee poolest saaks ühe kapi asemele panna aga siis ei ole mul potte ja panne no mitte kuhugi panna. Kindlasti vee kokkuhoid oleks olemas.

Ma arvan, et need tugevad "vastased" on pigem need, kellel ei ole absoluutselt selle kasutamise kogemust. Umbes nii, et kui pole kasutanud, siis ei oska ka igatseda.
Mina seda suviti sugulasel külas olles kasutan ja tõesti väga mugav on.
Külaline

Mul enamus elu ei ole nõudepesumasinat olnud ja ei osanud ka puudust tunda. Kui kahekesi elasime, siis kasutasime nõudepesumasinat puhtaks pestud nõude "kuivatusrestina" - terve igaviku oleks võtnud selle piisavalt täis saamine.
Nüüd kui lapsed on ja kehvemal päeval ei jõua isegi normaalselt süüa, siis on küll nõudepesumasin regulaarses kasutuses max üle päeva. Aga loputusvahendit küll ei kasuta ja tabletid üldiselt mingid ökod, et pärast haisu (mõni ütleks, et lõhna) juures ei oleks. Korra kasutasin mingit puhastusvahendit masinal, mis tugevalt lõhnas, ja siis olid nõud ka mõnda aega natuke rõvedad.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Hämmastav, mille üle inimesed ikka mõtlevad: nõudepesuvahend on paha-paha keemia?
Te ikka kujutate ette, mida te välisõhu saastena endale sisse hingate? Julgelt üle poole Eestist joob vett, millele lisatakse igapäevaselt selliseid kemikaale nagu alumiinium, naatrium, kloor, osoon jmt. Sosa-sola näol larbite fosforhapet, tavalises hambapastas on Eesti tingimustes tüüpselt fluor.
Roheline seep, nagu keegi siin mainis, ei ole keemia? Lubage naerda. Pesupulbrites on tüüpselt vee karedusest tingitult kasutatud erinevaid tseoliidi vorme. Need aga tekitavad riietele peenikese tolmu ja jällegi sisse hingatava õhu kvaliteet. Vetsupaberit pleegitatakse klooriga ja teie nühite sellega oma intiimpiirkonda?

Kui on vaja nõusid toidu jääkidest puhastada siis vast toidu raiskamine või nigel masin jmt.
Külaline

Olen nõudepesumasina(te) pidev omanik aaastast 2006. Mitte iialgi ei ela enam vabatahtlikult ilma nõudepesumasinata. Selline elu oleks täiesti absurdne, aastal 2025? Päriselt?
Ma olen viimase 10 a jooksul ostnud 3 korterit ja üks kindel korteri väljapraakimise punkt on olnud, et nõudekat pole võimalik kööki panna. Olen nõus ostma vaid korteri, milles on see võimalus olemas. Kui korter kõikide muude parameetrite poolest ideaalselt sobib, jääb see ostmata, kui kööki ei ole võimalik masinat integreerida.
Täiesti arusaamatu ja absurdne teema minu jaoks.
Külaline

Kas need kodanikud, kes ütlevad, et enne masinasse panemist tuleb nõud ära pesta, oskavad selgitada, miks see nende arvates on vajalik?

Iga inimene võiks teada, et enne masinasse panekut EI OLE VAJA nõusid ära pesta. Tõsi, Kanakondid jmt tuleb taldikult maha lükata, aga nõusid eelnevalt loputada või pesta ei ole vaja.

Ja see jutt, et kahe inimesega ju ei teki nõusid? Ok, kui te sööte koguaeg kodust väljas, siis ehk mitte. Aga minul üksinda tekib juba kolme päevaga terve masinatäis nõusid, ja tegemist on laia, mitte kitsa masinaga.
nelz
Kontakt:

Postitus Postitas nelz »

Meeleldi soetaks nõudeka aga kahjuks ei mahu mu kööki. Mulle meeldib, et masin peseb kuumema veega kui käsitsi ning vett kulub ka vähem. Keemia sisse söömise vastu aitab pesuvahendi valik ja lisaloputus. Need ajad kui enne masinasse panemist tuli nõud üle loputada on ammu möödas, lihtsalt toidujäägid vaja maha lükata (aga seda teeme ju ka käsitsi pesu puhul).
Külaline

Mulle jälle tundub, et nõudepesumasina omanikud vajavad tõestust, et see riist päriselt hädavajalik on, miks muidu ikka ja jälle tehakse teema "miks te ei kasuta nõudepesumasinat". Ühegi teise kodumasina kohta selliseid teemasid siia ei tehta, ainult nõudepesumasina üle on vaja tuliselt vaielda, miks selle kasutamine just möödapääsmatu on.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Juun 2025 19:55
Guest kirjutas: 14 Juun 2025 19:38 Paljud ei tea näiteks seda, et nõudepesumasin hoiab väga palju vett kokku.
No ei hoia, kui sa nõusid pestes kraani just põhja ei keera.
Mul on lai nõudepesumasin. Ma pesen terve pere, terve päeva nõud ära. Ja masin võtab 9 liitrit. Kui ma pesen käsitsi, voolava vee all, siis mul läheb enam kui 9 liitrit juba üheainsa toidukorra nõud.

Kujuta korraks ette, kui palju on 9 liitrit - kolm 3-liitrist purki. Kas sa pesed selle kogusega terve pere nõud ära + potid ja pannid?
Külaline

Guest kirjutas: 14 Juun 2025 18:20 Lisaliigutuste tegemiseks on see masin ok.
Nõude paigutamine, nõude jääkidest puhastamine, nõude väljavõtmine, nõude käsitsi üle pesemine, tableti keemia sisse söömine, masina hooldamine....
Saab teha ka naturaalset pesuvahendit, mis jällegi lisaülesanne
Kas sa oskad selgitada, mida tähendab masina hooldamine?

Loen juba mitmest kommentaarist mingist hooldamisest, mis võtab tohutult aega ja on mingi suur lisaülesanne.

Kas käe vahel pesemine, kuivatamine, kappi panemine jne, ei ole lisaülesanne?

Minul on masin olemas 25 aastat. Minu jaoks tähendab hooldamine seda, et panen spetsiaalse vahendi masinasse ja seejärel masin tühjalt käima. Kuidas sinu silmis masina hooldamine välja näeb? Pesed käsitsi, nühid seest lappidega?

Ahjaa, no soola panen ka masinasse. Aga seda juhtub umbes kord poole aasta tagant. Ja aega võtab see umbes 3 minutit.

Lisaks võiksid kommenteerida, mida tähendab nõude käsitsi üle pesemine? Sa vist ikka ei saa päris täpselt aru, mille jaoks on nõudepesumasin mõeldud?

Nõude sisse-välja panemine-võtmine on aga selline töö millega saavad ka lapsed hakkama. Meie peres on kujunenud kuidagi nii, et sisse paneb igaüks ise oma nõud. Välja võtab laps.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Juun 2025 20:14 Mul enamus elu ei ole nõudepesumasinat olnud ja ei osanud ka puudust tunda. Kui kahekesi elasime, siis kasutasime nõudepesumasinat puhtaks pestud nõude "kuivatusrestina" - terve igaviku oleks võtnud selle piisavalt täis saamine.
Nüüd kui lapsed on ja kehvemal päeval ei jõua isegi normaalselt süüa, siis on küll nõudepesumasin regulaarses kasutuses max üle päeva. Aga loputusvahendit küll ei kasuta ja tabletid üldiselt mingid ökod, et pärast haisu (mõni ütleks, et lõhna) juures ei oleks. Korra kasutasin mingit puhastusvahendit masinal, mis tugevalt lõhnas, ja siis olid nõud ka mõnda aega natuke rõvedad.
Kuidas lastega perel ei kogune musti nõusid? Kas te sööte iga päev kuskil väljas? Meil on 3-liikmeline pere ja meil peseb lai masin natukene tihemini kui kord päevas. Loomulikult ei pese me masinas ainult taldrikut ja tassi, vaid sinna lähevad potid, ahjuvormid, ahjuplaadid, fritüüri nõud jne.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Juun 2025 06:08 Mulle jälle tundub, et nõudepesumasina omanikud vajavad tõestust, et see riist päriselt hädavajalik on, miks muidu ikka ja jälle tehakse teema "miks te ei kasuta nõudepesumasinat". Ühegi teise kodumasina kohta selliseid teemasid siia ei tehta, ainult nõudepesumasina üle on vaja tuliselt vaielda, miks selle kasutamine just möödapääsmatu on.
Kas sa pesed riideid ka käsitsi?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist