Ehk nagu mina ütlen, nad inisevad teise kallal.Külaline kirjutas: ↑28 Juun 2025 18:07 Osad on siin nagu koolikiusajad, norivad ja norivad Tolmukübeme kallal. Tal on õigus oma arvamusele ja see ei ole kuidagi halvem teie arvamusest. Nii et taltsutage oma madalaid instinkte ja kirjutage teemasse, kui teil midagi öelda on.
Nõukaaeg versus kaasaeg
-
Külaline
-
Külaline
Nõukaaja lõpul oli meil poes mõnikord nii https://www.nelli.ee/video-taielik-kaos ... hel-masuks
Ka täna tuleb tihti vait olla - lihtsalt põhjused on teised. Varem vaikiti riigikorra, nüüd karjääri ja edukuse nimel. Või selle nimel, et töökoht alles jääks ja nälg päris majas poleks. Minu meelest ei jooda praegu sugugi vähem, lisandunud on narko. Puudus võis nõukaajal paljus olla, aga oli olemas turvatunne - nälga ja peavarjuta sa ei jää. Ja see oli suur asi. (Muidugi ma olen nõus, et kõik muutused pole tulnud riigikorrast, IT-areng on elu ilmselt rohkemm muutnud, kui riigikord.)Guest kirjutas: ↑28 Juun 2025 10:37Tegelikult oli, enesetappe oli rohkem kui praegu, aga keegi sellest ei rääkinud. Õnnetustest näiteks lastega rääkimata. Igasugu probleeme oli, aga ei räägitud sellest mitte midagi. Vait olla ja edasi teenida, oli moto. Väga palju ka joodi, mis just samuti vaimsele tervisele kaasa ei aidanud.Guest kirjutas: ↑28 Juun 2025 08:46 Mina ütlesin teises teemas ja ütlen ka praegu: nii palju meeleoluhäireid, depressiooni ja ärevust (ja seda ka noorte hulgas) nõukaajal ei olnud. Elu oli üksluine, aga stabiilne. Stabiilsus on see, millest tänapäeval puudu jääb ja mis inimesed ärevaks teeb.
Mina ei ole nõukogude aega kiitnud ega igatse seda mitte grammigi, seega palun mitte teietada.Guest kirjutas: ↑28 Juun 2025 17:28Kui õnnelikud te oleks kui praegu oleks sama vähe poode, restorane, kulinaariaid (selle kaupa poest ei saanud) nagu täna?
Jaa, turvatunne, et iga kord, kui midagi venelastevastast ütled, lähed kinni? Turvatunne, et sind pärast kooli lõppu kusagile Karu-Vibulasse suunatakse ja sa peadki aastateks sinna elama kolima? Ma parem oleks näljas.
-
Külaline
Ilmselgelt ei ole sa päriselt näljas olnud, kui nii uljaid loosungeid loobid.
-
Külaline
See on siiski statistiline fakt, sinu isiklik tunnetus võib sind alt vedada, kuigi eks perioode on olnud ka erinevaid. Kaheksakümnendatel oli Eesti üks kõige rohkem alkoholi tarbivaid maid maailmas, isegi Venemaast ees. Samas Venemaa alkoholistatistikat ei saa muidugi päris tõe pähe ka võtta.Minu meelest ei jooda praegu sugugi vähem
-
Külaline
Valgamaal Otepääl toodetakse head vorsti, mis on õige maitsega. Kaaluga letist. Tallinnas pole näinud ja muidu eriti vorsti ei söö. Aga kui sugulastele külla lähen, siis pistan kogu nende Otepää vorsti nahka. Kui viilaka oled võtnud, siis pidama ei saa.
Ilmselgelt ei tea sina, mida tähendab turvatunne. Väikseks vihjeks: totalitaarne ühiskond ei võrdu turvatundega. See võrdub vanglaga. Ja see, et sa seda taga igatsed, meenutab kangesti Stockholmi sündroomi, mille all kannatavad pantvangid hakkavad idealiseerima ning õigustama oma kinnihoidjaid.Guest kirjutas: ↑28 Juun 2025 18:42Ilmselgelt ei ole sa päriselt näljas olnud, kui nii uljaid loosungeid loobid.
Totalitaarsele ühiskonnale ei ole õigustust. See on inimsusevastane, hoolimata sellest, et hernejahuga segatud "šokolaad" maitses mälu järgi niiii hästi ja tuba oli soe.
-
Külaline
Rohkelt maitsetugevdajat sees?Külaline kirjutas: ↑28 Juun 2025 18:45 Kui viilaka oled võtnud, siis pidama ei saa.
-
Külaline
Arukama lausega ei suuda vestlusse sekkuda?
-
Külaline
See ju roheline šoks
-
Külaline
Hiljuti oli vist Postimehes lugu ühest tublist eesti mehest, kes sündinud vist 1949 ja kes anti väikelapsena lastekodusse. Keegi leiab ehk lingi? See lugu nõukaaegsetest lastekodudest oli nii masendav ja kurb, et võttis pisara silma. Seal puudus igasugune inimlikkus ja soojus. Pani mõtlema miks nõukogude inimesed nii julmad olid? Polnud mingit vajadust ega sundi neil kasvatajatel ja töötajatel olla lastega julm. Ühel direktoril oli kombeks iga uus kasvandik alustuseks läbi peksta.
Mäletate millise kirjaniku raamatud müüsid nõukaajal nagu soojad saiad? Tohutud tiraažid. Täna oleks selline kirjanik miljonär. Raimond Kaugver. Kellest ta kirjutas? Noortest ja nende probleemidest. Seega probleeme jagus ka nõukogude noortel rohkem kui rubla eest.
Mäletate millise kirjaniku raamatud müüsid nõukaajal nagu soojad saiad? Tohutud tiraažid. Täna oleks selline kirjanik miljonär. Raimond Kaugver. Kellest ta kirjutas? Noortest ja nende probleemidest. Seega probleeme jagus ka nõukogude noortel rohkem kui rubla eest.
-
Külaline
Ei ole, naturaalse maitsega keeduvorst.
-
Külaline
Minu arust oli eriti hull elu nõukogude naisel. Tööd vihtus meestega võrdselt, aga kodune elu oli kõik naise kaelas. Lapsed, koristamine jne. Praegu jah kõik mõnusalt meenutavad, et näe, ema tuli aga töölt ja kukkus igal õhtul vaaritama, mõni pesi käsitsi pesu ka veel, aga millegipärast ise sellist elu enam elada ei soovita. Igasugune naistevärk oli veel eriti õudne, päevadega toimetamine, sünnitus, sünnitusmajades käituti naistega halvasti ja alandavalt. Vähe oli neid, kes ei olnud aborti teinud. Minu arust on naiste elu praegu ikka palju paremaks muutunud.
Kamašokolaadis ongi hernejahu sees. Lisaks veel nisu, rukis ja oder. See toode leiutati kakaokriisi ajal. Muide, 1960. aastatel lisati nõukogude šokolaadi vaid kakaopulber. Kakaovõi asemel kasutati muud taimsete rasvade segu (vanasti nimetati seda kondiitrirasvaks).
-
Külaline
Mina olen ka mõelnud, et naisena ma poleks tahtnud nõukaajal elada ja küll on hea, et see sai koos minu lapsepõlvega otsa. Kodutööde maht oli tõesti masendavalt suur ja eks nad jäid varakult vanaks ka. Kõik naise tervisega seonduv oli vähe arenenud, piinlik ja raskesti kättesaadav. Palju parem oleks olnud jääda vallaliseks, aga miskipärast nad kõik hirmsasti ja varakult mehele kippusid. Ja kui vaatad facebookis, kes konservatiivsete loosungite all innukalt kaasa kaagatavad, siis need on nõukogude naiste põlvkond. Tundub, et nad on oma koduorja staatusega rahul. Ju siis inimene harjub kõigega.Guest kirjutas: ↑28 Juun 2025 19:08 Minu arust oli eriti hull elu nõukogude naisel. Tööd vihtus meestega võrdselt, aga kodune elu oli kõik naise kaelas. Lapsed, koristamine jne. Praegu jah kõik mõnusalt meenutavad, et näe, ema tuli aga töölt ja kukkus igal õhtul vaaritama, mõni pesi käsitsi pesu ka veel, aga millegipärast ise sellist elu enam elada ei soovita. Igasugune naistevärk oli veel eriti õudne, päevadega toimetamine, sünnitus, sünnitusmajades käituti naistega halvasti ja alandavalt. Vähe oli neid, kes ei olnud aborti teinud. Minu arust on naiste elu praegu ikka palju paremaks muutunud.
-
Külaline
Mulle nii ei tundu. Pigem on nad kadedad noorema põlvkonna peale, et miks teie enam ei pea niimoodi kannatama, nagu meie pidime. Paras teile, kui mees petab, paras, kui midagi juhtub, meie pidime kõik üle elama, pole õiglane, et teie enam ei taha.Tundub, et nad on oma koduorja staatusega rahul. Ju siis inimene harjub kõigega.
-
Külaline
Pluss see veel ka, et paljud neist ei saa oma lastega hästi läbi, sest elasid kogu oma frustratsiooni laste peale välja ja head suhet lastega ei olnud. Nüüd ongi kibestunud, et mees lasi jalga või suri maha, lapsed ei suhtle, järelikult oli kogu see kannatamine asjata.Guest kirjutas: ↑28 Juun 2025 19:18Mulle nii ei tundu. Pigem on nad kadedad noorema põlvkonna peale, et miks teie enam ei pea niimoodi kannatama, nagu meie pidime. Paras teile, kui mees petab, paras, kui midagi juhtub, meie pidime kõik üle elama, pole õiglane, et teie enam ei taha.Tundub, et nad on oma koduorja staatusega rahul. Ju siis inimene harjub kõigega.
-
Külaline
Kui ma olin algklassides, siis ma ei saanud aru, mis õpetajad aeg-ajalt suurte vatikottidega õpetajate toast välja jooksid. Kuidas neil kodus nii tihti traumasid juhtub.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Kõuts ja 6 külalist