Nõukaaeg versus kaasaeg

vana hea klassika
Vasta
Tolmukübe
Kontakt:

Nõukaaeg versus kaasaeg

Postitus Postitas Tolmukübe »

Kummas oli parem elada? Ei saanud reisida, piirid kinni - praegu on parem. Poed olid tühjad, polnud kõike saada, mida vaja oli. Praegu on poed täis, aga tihtipeale juhtub, et ikka pole, mida vajad. Toit oli vene ajal parem. Siiamaani mäletan Eskimo jäätist, keeduvorsti ja majoneesi. Ja palju muid häid tooteid. Praegu ma keeduvorsti ei söö. Ja jäätised on ka kehvaks jäänud, mõni üksik kõlbab, aga see pole see.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Mina ütlesin teises teemas ja ütlen ka praegu: nii palju meeleoluhäireid, depressiooni ja ärevust (ja seda ka noorte hulgas) nõukaajal ei olnud. Elu oli üksluine, aga stabiilne. Stabiilsus on see, millest tänapäeval puudu jääb ja mis inimesed ärevaks teeb.
Külaline

Lisaks pidevate negatiivsete uudiste laviin, mis iga päev peale tuleb. Kui nõukaajal kirjutati ainult headest asjadest ja õnnetused ja katastroofid vaikiti maha, siis nüüd on risti vastupidi: võtad hommikul uudised lahti ja tahaks silla pealt alla hüpata, ainult halvad asjad: hinnatõusud, uute maksude ideed, liiklusõnnetused, sõjas surmasaanute üksikasjad ja arv. Isegi mingid kolmandate riikide õnnetused ja tapmised kirjutatakse üksipulgi lahti. Kui ka uudist ei ava, juba pealkiri masendab. Nõukaajal loeti uudistest propagandat ja naerdi selle üle, nüüd loetakse uudiseid ja nutetakse. Üha rohkem kuulen tuttavatelt, kuidas nad oma vaimse tervise huvides meediat enam ei tarbi.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Asi pole niivõrd riigikorras, kui üldises muutunud maailmas - ongi info üleküllus ja inimestel ongi raske sellega toime tulla.
Riigikord oli muidugi nõukaajal hullem, mis sellest rääkidagi. Elatustase võrreldamatult madalam, ka need, kes praegu kurdavad, et elavad halvasti, lubavad endale märksa rohkem, kui keskmine nõukaaegne inimene, kelle jaoks juba see oli luksus, et oli sooja veega pesemisõimalus vmt, mis tänapäeal tundub täiesti elementaarne.
Niimoodi ei saa erinevaid ajastuid võrrelda. Kogu aeg on midagi muutunud paremaks ja midagi muud keerulisemaks.
Inimene on bioloogiliselt määratud edasi liikuma ja paremat tahtma, olema rahulolematu selle seisuga, mis parasjagu on. Seega mingit ideaalset rahulolu ühiskonda ilmselt ei saagi tulla, kuni inimesed on veel inimesed. Iga arenguga kaasnevad aga (vähemalt sama suured) pahupooled, raskused, rebenemised, väljakutsed, ja kuigi arengu positiivsetest külgedest saavad enamasti üsna kiiresti kõik osa, siis tumedama poolega kõik võrdselt hästi toime tulla ei oska.
No ja siis ongi nii, et ei ole paremaid, halvemaid aegu, on ainult hetk, milles viibime praegu.
Viimati muutis iiR, 28 Juun 2025 10:35, muudetud 1 kord kokku.
Külaline

Vahel meenutan seda nõukaaega ning võrdlen praegusega ja kui ma veel kümme aastat tagasi oleks öelnud, et nõukaaeg oli hullem, siis nüüd... pigem eelistaks mõnes asjas nõukaaega. Maeiteagi, endal on ka imelik seda tunnistada. Mäletan ju selgelt enda ja mu pereliikmete rõõmupisaraid, kui Eesti ja kogu Baltikum vabaks sai. Milline õnne- ja vabaduse tunne. Eesti on lõpuks vaba ja saame ISE otsustada.

Kahjuks tundub, et me pole osanud seda vahepealset aega hästi ära kasutada. Praegune olukord poliitikas on selle hea näide. Riigis laiavad korruptandid ja instsntsid pigistavad selles suhtes silma kinni. Rahval pole suurt midagi kaasa rääkida ja paljud enam ei oskagi midagi arvata. Valitakse inertsist ikka sama parteid, mida aastaid tagasi, sest "ega hullemaks ikka minna ei saa". Aga näed, saab. Praegu on see kõik kenasti mustvalgel näha.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Juun 2025 08:46 Mina ütlesin teises teemas ja ütlen ka praegu: nii palju meeleoluhäireid, depressiooni ja ärevust (ja seda ka noorte hulgas) nõukaajal ei olnud. Elu oli üksluine, aga stabiilne. Stabiilsus on see, millest tänapäeval puudu jääb ja mis inimesed ärevaks teeb.
Tegelikult oli, enesetappe oli rohkem kui praegu, aga keegi sellest ei rääkinud. Õnnetustest näiteks lastega rääkimata. Igasugu probleeme oli, aga ei räägitud sellest mitte midagi. Vait olla ja edasi teenida, oli moto. Väga palju ka joodi, mis just samuti vaimsele tervisele kaasa ei aidanud.
kaegu
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas kaegu »

Tolmukübe kirjutas: 28 Juun 2025 08:24 Kummas oli parem elada? Ei saanud reisida, piirid kinni - praegu on parem. Poed olid tühjad, polnud kõike saada, mida vaja oli. Praegu on poed täis, aga tihtipeale juhtub, et ikka pole, mida vajad. Toit oli vene ajal parem. Siiamaani mäletan Eskimo jäätist, keeduvorsti ja majoneesi. Ja palju muid häid tooteid. Praegu ma keeduvorsti ei söö. Ja jäätised on ka kehvaks jäänud, mõni üksik kõlbab, aga see pole see.
Mainitud toidud olid sinu meelest paremad, kuna kõik muu ümberringi, sh muu toit, oli lihtsalt nii palju halvem või tähelepandamatum. Pakun, et kui reaalselt saaksid täna nõukaaja majoneesi või Eskimo jäätist, leiaksid, et see ei kõlba üldse süüa.
kaegu
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas kaegu »

Mul on vana maja, vanem veel, kui nõukaaeg. Ikka juhtub, et pean mõne nõukaaegse kruvi või mutriga jõudu katsuma. Ka leidub mul vanu tööriistu. Ja aru ma ei saa, kuidas tollal üldse oli võimalik näiteks kruvisid kasutada, kuna esiteks on need nii pehmest metallist, et kruvipea sälk või rist läheb juba vähese jõu kasutamisel sodiks. Ja teiseks on kõik tollased tööriistad nii kohmakad, et neid lihtsalt pole võimalik edukalt sihipäraselt kasutada.

Ma tolleaegseid autosid pole pidanud parandama, aga tõenäoliselt oli seal sama jama? Et algatuseks ei sobi mutter ja õige suurusega mutrivõti piisava täpsusega kokku ja siis on veel mutter pehme ka? Jne.

Ausalt, üldse ei saa aru, kuidas kogu see tehnika toimida sai. Üldteada oli ju "parandamismeetod," kus mingi asja tööle saamiseks pidi sellele lihtsalt kõva obaduse andma.
Külaline

kaegu kirjutas: 28 Juun 2025 11:16Mul on vana maja, vanem veel, kui nõukaaeg. Ikka juhtub, et pean mõne nõukaaegse kruvi või mutriga jõudu katsuma. Ka leidub mul vanu tööriistu. Ja aru ma ei saa, kuidas tollal üldse oli võimalik näiteks kruvisid kasutada, kuna esiteks on need nii pehmest metallist, et kruvipea sälk või rist läheb juba vähese jõu kasutamisel sodiks. Ja teiseks on kõik tollased tööriistad nii kohmakad, et neid lihtsalt pole võimalik edukalt sihipäraselt kasutada.
Nõus. Vanasti ehitati ikka asju nii, et need ka kestma jäid.
Mul sugulane renoveerib vanaisa ehitatud maja. Ütles, et asjad on seinas nii kõvasti kinni, et annab ikka lahti kangutada 😃
Külaline

Mul on nõukaagse Viisnurga sektsiooni riidekapiosa veel toas ja ma ei raatsi seda välja vahetada! See on nii tugev, mingi 40 aastat on seisnud, kuskilt ei lagune, lakk on tugev peal, koledaks ei lähe. Paljuhaibitud Ikea mööblil on sahtlipõhjad kaardus, kui 2 fotoabumit sisse paned ja mõlgid mööbli jalgadel, kuhu tolmuimejaga pihta on mindud. Täielik p.sk võrreldes nõukaagse mööbliga.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Juun 2025 10:35 Vahel meenutan seda nõukaaega ning võrdlen praegusega ja kui ma veel kümme aastat tagasi oleks öelnud, et nõukaaeg oli hullem, siis nüüd... pigem eelistaks mõnes asjas nõukaaega. Maeiteagi, endal on ka imelik seda tunnistada. Mäletan ju selgelt enda ja mu pereliikmete rõõmupisaraid, kui Eesti ja kogu Baltikum vabaks sai. Milline õnne- ja vabaduse tunne. Eesti on lõpuks vaba ja saame ISE otsustada.

Kahjuks tundub, et me pole osanud seda vahepealset aega hästi ära kasutada. Praegune olukord poliitikas on selle hea näide. Riigis laiavad korruptandid ja instsntsid pigistavad selles suhtes silma kinni. Rahval pole suurt midagi kaasa rääkida ja paljud enam ei oskagi midagi arvata. Valitakse inertsist ikka sama parteid, mida aastaid tagasi, sest "ega hullemaks ikka minna ei saa". Aga näed, saab. Praegu on see kõik kenasti mustvalgel näha.
Mind paneb kõige enam imestama see, et poliitikud valetavad inimestel suud-silmad täis ja MITTE MIDAGI EI JUHTU! (Kaja Kallase ja maksutõusu näide). Pigem saavad ametikõgendust veel. Või Lehtme juhtum - miljonid kadunud ja kuhu on uurimisega jõutud mitu aastat hiljem?! Vaktsiinide külmalaos keeras keegi vale temperatuuriga terve partii vaktsiine pekki, kahju ulatus miljonitesse ja kes vastutas?! Neid asju on tekkinud palju ja kõik need tekitavad riigi suhtes vastumeelsust, kui mitte öelda tülgastust. Kui sõda tuleb, siis mina küll selle korruptantide kamba eest oma nahka turule ei vii. Arvan, et väga paljud ei vii.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Juun 2025 12:06 Kui sõda tuleb, siis mina küll selle korruptantide kamba eest oma nahka turule ei vii. Arvan, et väga paljud ei vii.
Kas sa elad keskajas, kus sõditi paavsti ja kuninga eest? Sõditakse Eesti Vabariigi ja eestlaste vabaduse eest. Mingit vahet pole, kui "väga paljud" sinulaadsed oma nahka turule ei vii. Enamik siiski võitlevad.

Mis krdi teema see jälle on? Kuidas saab üldse küsida, kas elu oli nõuka ajal parem või halvem? Kui pole vabadust - liikumis-, majandus-, sõna- ega usuvabadust, siis mismoodi saab olla oluline elu hindamise kriteerium, kas laual on vorst või mitte või kas kraanist tulev vesi maksab natuke või rohkem?
Tulge mõistusele.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 12:06Mind paneb kõige enam imestama see, et poliitikud valetavad inimestel suud-silmad täis ja MITTE MIDAGI EI JUHTU! (Kaja Kallase ja maksutõusu näide). Pigem saavad ametikõgendust veel. Või Lehtme juhtum - miljonid kadunud ja kuhu on uurimisega jõutud mitu aastat hiljem?! Vaktsiinide külmalaos keeras keegi vale temperatuuriga terve partii vaktsiine pekki, kahju ulatus miljonitesse ja kes vastutas?! Neid asju on tekkinud palju ja kõik need tekitavad riigi suhtes vastumeelsust, kui mitte öelda tülgastust. Kui sõda tuleb, siis mina küll selle korruptantide kamba eest oma nahka turule ei vii. Arvan, et väga paljud ei vii.
Leidsid kah mille üle uhke olla. Aga võid ju juba täna Venemaa poole reisima asuda.
Oma riiki korruptantide kambaks tasandada on kah...Aga ilmselt oled see 18%, kes ekrele iga ilmaga truudust vannub.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 12:06Mind paneb kõige enam imestama see, et poliitikud valetavad inimestel suud-silmad täis ja MITTE MIDAGI EI JUHTU! (Kaja Kallase ja maksutõusu näide). Pigem saavad ametikõgendust veel. Või Lehtme juhtum - miljonid kadunud ja kuhu on uurimisega jõutud mitu aastat hiljem?! Vaktsiinide külmalaos keeras keegi vale temperatuuriga terve partii vaktsiine pekki, kahju ulatus miljonitesse ja kes vastutas?! Neid asju on tekkinud palju ja kõik need tekitavad riigi suhtes vastumeelsust, kui mitte öelda tülgastust. Kui sõda tuleb, siis mina küll selle korruptantide kamba eest oma nahka turule ei vii. Arvan, et väga paljud ei vii.
Nojah, ega sinul ju vahet pole, kas seinal ripub Brežnevi või Helme pilt.
Külaline

Mulle väga meeldis nõukaaegne seltsimehelik kohus. Kui mul ikka Jorss liiga palju naabrimuti poole vaatas, siis seltsimeheliku kohtu mutid ikka andsid talle nii et tolmas.

Ja siis mulle meeldis, et tööd ei pidanud tegema. Sai mõnusalt vorstisabas neli tundi seista ja teistega uudiseid vahetada. Ajalehest lugesin ainult surmakuulutusi. Neid kah enam ei avaldata.
taivopalm
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas taivopalm »

Jälle üks teema, kus saavad sõna võtta nõukogude aja järgi igatsejad. Mina ütlen ainult ühe sõna. Vabadus. Nõuka aeg oli sellega kuidas oli, kes on elanud need teavad. See on kõige olulisem. Elada vaba inimesena vabal maal.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Juun 2025 12:49 Ajalehest lugesin ainult surmakuulutusi. Neid kah enam ei avaldata.
Mis jutt see on, muidugi avaldatakse
Külaline

No kui sa oleksid nõukaajal avalikult sellist arvamust välja öelnud, siis oleks sulle jah prii toit riigilt kindlustatud olnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 12:54
Guest kirjutas: 28 Juun 2025 12:49 Ajalehest lugesin ainult surmakuulutusi. Neid kah enam ei avaldata.
Mis jutt see on, muidugi avaldatakse
Aga mina ei näe neid kuskilt. Vanasti oli Edasil terve leht ainult surmakuulutusi.
Külaline

See oli huvitav jah, et nõukaaegne mööbel oli tugev. Kas sellest, et siis võis igasuguseid mürgiseid aineid tootmiseks kasutada?
Samas tehnika oli täielik praak. Näha tee ääres parandatavaid autosid oli siis täiesti tavaline.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: nsp03 ja 6 külalist