Eesti kahanev sündimus

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 15:17
Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 14:50
Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 14:29 Noortel pole raha endale kinnisvara osta, elatakse üürikorterites ja sinna lapsi sünnitada pole turvaline. Pikenenud eluiga on tekitanud olukorra, et kinnisvara läheb nooremale põlvkonnale üle 15-20 aastat hiljem, sest eakad on pikaealised, paljud käivad veel tööl ning vajavad oma kinnisvara ise.
Kinnisvarast pole Eestis puudust, probleem on selles, et soovitakse omada maja, ridaelamut Tallinnas või Tallinnast max 10 km raadiuses ja seal on hinnad tõepoolest kõrged. Ega nõukaajal, 70ndatel, 80ndatel polnud samuti lihtne osta maja ei Tallinnasse, Tartusse ega Pärnusse. Isegi väikelinnadesse saadi tutvuste kaudu või kui keegi loobus krundist. Suuremates linnades elasid majades tihti selle aja nooremate inimeste vanavanemad. 90ndatel tekkis rahakamatel ostuks rohkem võimalusi ja ehitati tihti suuri, kahekordseid elamuid.
Loogiline et tahavad? Sest seal on väljakujunenud infrastruktuur, piisavalt võimalusi, töökohad, korralik ühistranspordi graafik? Mida on teha tänapäeval maakohas oma lastega kus kohalikud töökohad on valdavalt madalalt tasustatud ja buss käib 1-2 korda päevas? Jah mingi hurtsiku saad tõepoolest kuhugi pärapõrgusse osta ja seal lapsi tegema hakata, aga raha ja töökohti, koole ja lasteaedu pole seal ka. Ega see madal kinnisvarahind madal põhjuseta pole….
Jutt ei käinud maahurtsikutest, kus lähim suurem linn (ka Tartu, Pärnu on Eesti mõistes suuremad linnad) on kaugemal, kui 60-70 km. Elu Tallinnast 10+ km kaugusel on ka täiesti olemas, aga kui eesmärgiks on osta maja Tallinnasse või kuni 10 km raadiusse, enne laste saamist, siis võivad paljud seda aega ootama jäädagi. Tallinn pole Eestis ainuke linn, kus elada ja kinnisvara osta.
külaline

Postitus Postitas külaline »

Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 16:45
Loogiline et tahavad? Sest seal on väljakujunenud infrastruktuur, piisavalt võimalusi, töökohad, korralik ühistranspordi graafik? Mida on teha tänapäeval maakohas oma lastega kus kohalikud töökohad on valdavalt madalalt tasustatud ja buss käib 1-2 korda päevas? Jah mingi hurtsiku saad tõepoolest kuhugi pärapõrgusse osta ja seal lapsi tegema hakata, aga raha ja töökohti, koole ja lasteaedu pole seal ka. Ega see madal kinnisvarahind madal põhjuseta pole….
Ära üldista! Kõik ei taha. Nt Tartu lähedal (isegi mitte linnas sees) on ka kõik vajalik pereelu elamiseks, laste kasvatamiseks olemas.
Tartu ümbrus, mis on tihedalt uusarendusi täis, on Harjumaaga sarnane.

Aga kui saaks nii, et kasvõi kõikide väiksemate linnadesse ja lähiümbrusse, kus on pood/kool/lasteaed/huvitegevus olemas, tuleks rohkem noorte kodusid, oleks juba suur asi.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 14:05
Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 13:38 lVaadates kärpeid, mis valusalt just peresid puudutavad, siis pole lootustki, et sündivus kasvaks.
Aga pole ju aidanud ei 3-aastane emapuhkus ega kõrge vanemahüvitis. Mida siis VEEL peaks tegema, et noored sünnitama hakkaksid?! Tuletan meelde, et nõukaajal polnud värsketel lapsevanematel mingit suuremat erikohtlemist, aga lapsed sündisid siiski. Seega pole vahet, kas kärbitakse või ei kärbita, kes sünnitada ei taha, see ei sünnita nii või teisiti.
Kust sa tead, et pole aidanud? Äkki oleks sündivus poole väiksem, kui poleks pikka emapuhkust ja vanemahüvitist? Eks pärast kärpeid on näha, kas sündivus püsib samal tasemel või läheb langusesse.
Külaline

külaline kirjutas: 15 Okt 2024 17:08
Ära üldista! Kõik ei taha. Nt Tartu lähedal (isegi mitte linnas sees) on ka kõik vajalik pereelu elamiseks, laste kasvatamiseks olemas.
Tartu ümbrus, mis on tihedalt uusarendusi täis, on Harjumaaga sarnane.

Aga kui saaks nii, et kasvõi kõikide väiksemate linnadesse ja lähiümbrusse, kus on pood/kool/lasteaed/huvitegevus olemas, tuleks rohkem noorte kodusid, oleks juba suur asi.
Tartu ümbrus, pole nii uusarendusi täis, kui Tallinna lähedal. Nõo, Kambja jmt kohad võiksid olla ka noori inimesi täis, aga näed, Ülenurmest kaugemale eriti ei julgeta tulla. Et kui Tallinnas on piiriks kuni 10 km, siis Tartu kandis max 5 km.
Külaline

Ei näe probleemi, kui juurdetulijad eestindatakse. jne. Geneetiliselt me ju oleme suht väike protsent ugrimugrit, kes olid esimesed saabujad siia alale, aga ometigi on see ugrimugride keel edasi läinud vaatamata sellele, et tuli muu suuna mitte ugrimugri inimesi mingist hetkest üha juurde ja juurde ja nende geenid said valdavaks.

Emadusele siiski tuleb rohkem aupaistet juurde anda. Oleme juba näinud, kuidas naiselt, kes on sünnitanud 3 last, mis on üle keskmise, kisutakse lapsed käest. Teatud partei mehed tormasid omakorda teda verbaalselt peksma. Emad peavad olema juba seaduse järgi tähtsamad ja neil peab olema rohkem õiguseid otsustada. Milleks küll siin Eestis lapsi saada, kui niimoodi emasid koheldakse.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 15:46
Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 14:01 Ei tunne muret. Vähem konkurssi koolikohtadele, töökohtadele, kinnisvarale, bussid vähem rahvast täis, laste nuttu kisa vähem kuulda linnapildis.
Väga rumal arvamus. Loodus tühja kohta ei salli. Firmad nõuavad odavat tööjõudu ja tuuakse sisse, Konkurss jääb igale alale, bussides saab olema isegi rohkem rahvast, ainult et teisi keeli ja kombeid seal siis rohkem. Sissetulnud rahvas on reeglina ka harjunud madalama elatustasemega ja neile ei ole mingi probleem elada terve elu toimetulekutoetusest, see on nende meelest suur raha. Toimetulekutoetuse jagamine on viimastel aastatel mitmekordistunud! Ja kasv ei ole oluliselt tõusnud eestlaste hulgas.
Kõike annab korraldada, et seda ei juhtuks. Ameerikas on hordide viisi immigrante kes teenivad enamgi kui kohalikud ja panustavad kohalikku ellu rohkem. Sinu hirmujutud ja reaalsus on paraku öö ja päev. Miks me peaks vastu võtma madala kvalifikatsiooniga odavtööjõudu? Muideks ongi hea, milline eestlane tahab burgeriputkas tiksuda?
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 15:46
Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 14:01 Ei tunne muret. Vähem konkurssi koolikohtadele, töökohtadele, kinnisvarale, bussid vähem rahvast täis, laste nuttu kisa vähem kuulda linnapildis.
Väga rumal arvamus. Loodus tühja kohta ei salli. Firmad nõuavad odavat tööjõudu ja tuuakse sisse, Konkurss jääb igale alale, bussides saab olema isegi rohkem rahvast, ainult et teisi keeli ja kombeid seal siis rohkem. Sissetulnud rahvas on reeglina ka harjunud madalama elatustasemega ja neile ei ole mingi probleem elada terve elu toimetulekutoetusest, see on nende meelest suur raha. Toimetulekutoetuse jagamine on viimastel aastatel mitmekordistunud! Ja kasv ei ole oluliselt tõusnud eestlaste hulgas.
“Harjunud madalama elatustasemega” kallikene, need kes tulevad vaesusest ja viletsusest tulevad eesmärgiga oma elus kannapööre teha ja euroopas usas korralikku raha teenima hakata. Ei taha nad midagi siin külmas kallis riigis 300 eurikuga vireleda, filipiinodel kes välismaale kolivad on terve suguvõsa surve peal et saaks vaid hea töökoha kodustele raha saatmiseks. Kuidas saab toimetulekutoetusest välismaalane elada? Mõtle ka vähe…..
Külaline

külaline kirjutas: 15 Okt 2024 16:43
Kinnisvarast pole Eestis puudust, probleem on selles, et soovitakse omada maja, ridaelamut Tallinnas või Tallinnast max 10 km raadiuses ja seal on hinnad tõepoolest kõrged. Ega nõukaajal, 70ndatel, 80ndatel polnud samuti lihtne osta maja ei Tallinnasse, Tartusse ega Pärnusse. Isegi väikelinnadesse saadi tutvuste kaudu või kui keegi loobus krundist. Suuremates linnades elasid majades tihti selle aja nooremate inimeste vanavanemad. 90ndatel tekkis rahakamatel ostuks rohkem võimalusi ja ehitati tihti suuri, kahekordseid elamuid.
Seda väljakujunenud infrastruktuuri (pood, kool, lasteaed) on ka mujal Eestis, aga... pangad on ju äriasutused ja ega neid ei huvita, et noorel perel kuskil väljaspool Tallinna/Harjumaad hea elada oleks.

Alles oli uudis, Tõrvas müüdi noortele mõeldud uusarenduse krundid (osta said kuni 45a inimesed) ühe tunniga (!) ära nagu soojad saiad. Ostjaid olnud nii mujalt Eestist kui ka oma valla elanike seast. Näiteks üks maja ehitav pere ütles, et saavad teha kaugtööd ja seega pole tingimata suuremas linnas elamine oluline. Kiidavad väga ka Tõrva võimalusi - lasteasutused olemas, roheline jne. Ehk siis isegi leidub noori, kes oleksid nõus kodu rajama kuhugi mujale kui Tallinn, Harjumaa (kus kinnisvara on väga kallis) - aga see on raskendatud, kuna odavamasse piirkonda ehitada soovijale ei pruugi pank laenu anda.

Tõrva vallavanema jutt (kui Tõrva uusarendust alles kavandati):
"Kuna moodsa eramu rajamine on kallis ja pangad seda ääremaal lihtsalt rahastama ei kipu, on tema sõnul pooleli arutelud, et Maaelu Edendamise Sihtasutus tuleks appi laenude garanteerimisel. «Kui lähed täna panka ja ütled, et tahad ehitada maja, mis maksab 200 000 eurot, siis pank ütleb, et enne laenu ei anna, kui karp on valmis. Ja soovib lisatagatist, kuna sellise ehitusmaksumusega maja hakkab valmides maksma kuskil 130 000 eurot,» selgitas vallavanem.

Ehk siis, kuni ei likvideerita nn. turutõrget, on noortel tõesti raske kuhugi mujale pereelu asutada kui kõige kallimad tiheastuspiirkonnad.
No sorry aga kui ma olen elanud terve elu Tallinnas siis ma ei koli kuhugi Tõrvasse lapsi saama. Sama nagu kuhugi üksikule saarele kolida. Siis jäävad lapsed saamata, ei hakka ma nende pärast nüüd kodulinnast minema kolima.
Külaline

Ja elupõlised tartlased ja tallinlased kindlasti soovivad linnast välja kolida, autoga linna ja tagasi sõita iga päev ja olla eemal meelelahutusest, linnamelust? Laste kasvatamise pärast? Nalja teete?
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 18:11
Ja elupõlised tartlased ja tallinlased kindlasti soovivad linnast välja kolida, autoga linna ja tagasi sõita iga päev ja olla eemal meelelahutusest, linnamelust? Laste kasvatamise pärast? Nalja teete?
Elupõlised võib-olla ei tahagi, aga mina näiteks olen oma elust kaks aastat Tartus ja neli Tallinnas elanud ja sealne meelelahutus + linnamelu on mulle äärmiselt vastumeelne. Inimesed ongi erinevad, mina olen hingelt maakas.
Külaline

Mis hala, et tänapäeval ei jõua noored korterit osta? Mina ostsin oma esimese korteri ühetoalise, aastal 1995. See maksis 240 000 EEK. Minu brutopalk tollal oli ca 5000 EEK. Ehk korter maksis 48 kuupalka.

Täna saaks samaväärse korteri 45 000 EUR eest. Võttes võrdluseks brutopalga 1800 EUR, teeb see korteri hinnaks 25 kuupalka. Selle võrdluse järgi on tänapäeval pea poole lihtsam oma esimest korterit osta.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 18:09
külaline kirjutas: 15 Okt 2024 16:43
No sorry aga kui ma olen elanud terve elu Tallinnas siis ma ei koli kuhugi Tõrvasse lapsi saama. Sama nagu kuhugi üksikule saarele kolida. Siis jäävad lapsed saamata, ei hakka ma nende pärast nüüd kodulinnast minema kolima.
See ei olnud jutu mõte, et linlasi, kes kohe kuidagi ei taha, hakatakse vägisi kuhugi vedama. Paljud ei ole elanud kogu elu Tallinnas, seega ei ole nii suurt emotsionaalset sidet ja vabalt võiksid elada ka mujal. Aga kui mujal ei saa kodu rajamine tehakse väga raskeks või lausa võimatuks (pank laenu ei anna), koonduvad nad ikkagi näit. kuhugi Harjumaale. See oli jutu mõte.

Kuigi, inimesed on erinevad, tunnen ka Tallinnas üleskasvanuid, kes peale vanaematekodust lahkumist enam sünnilinna tagasi ei läinud, vaid mingitel asjaoludel sattusid noorena mujale Eestisse, vaatasid, et täitsa sobib ja asutasid oma pereelu sinna. Tartusse kolinuid tallinlasi on minu tuttavate hulgas kõige rohkem (õppisid seal ja jäid), aga ka näiteks Läänemaale ja Põlvamaale.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 18:50 Mis hala, et tänapäeval ei jõua noored korterit osta? Mina ostsin oma esimese korteri ühetoalise, aastal 1995. See maksis 240 000 EEK. Minu brutopalk tollal oli ca 5000 EEK. Ehk korter maksis 48 kuupalka.

Täna saaks samaväärse korteri 45 000 EUR eest. Võttes võrdluseks brutopalga 1800 EUR, teeb see korteri hinnaks 25 kuupalka. Selle võrdluse järgi on tänapäeval pea poole lihtsam oma esimest korterit osta.
Nojaa, aga tänapäeva noored ei taha ju ühetoalisest korterist alustada, vaid kohe oma maja. Ja kui maja ei ole, siis lapsi ei tule. Vanaduses ehk hindavad oma prioriteedid ümber, siis sünnivadki need 50-aastaste mammade esiklapsed. Rahvastiku kestmajäämiseks on sellest muidugi vähe.
Külaline

[/quote]

[/quote]

Oh, linnast väljakolinud tallinlasi ja tartlasi tean massiliselt. Ma ei oska öelda, kas just konkreetselt laste pärast, aga oma kodu pärast küll. Ükskord Tallinnas jäin lapsepõlvekodu ukse taha (kodus polnud parajasti kedagi, võtit kah kaasas polnud) ja mõtlesin siis, et näe, kooliaajal oleks olnud ümbruskond sõbrannasid täis, kelle juurde minna, aga nüüd elavad oma perega - kes Kiisal, kes Sauel, Kiilis, Jüris ja kus kõik veel. Kesklinna, lapsepõlvekodu lähikonda polegi kedagi jäänud!
Külaline

Naised on väga haavatav grupp, kui neil on lapsed. Vaadake või hetkel aktuaalset juhtumit. Perevägivald on Eestis väga kõrge, midagi sellega reaalses elus ette ei võeta.
Kinnisvara osta ei saa, hea, kui üldse tööle saab.
Ei, tänases Eestis ma lapsi ei sünnitaks. Kui mu oma lapsed seda sama väidavad, nõustun ka nendega. Siin pole naistel turvaline, siin pole ka majanduslikult turvaline ja naine ei sünnita, kui tal pole turvaline.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 19:49 Naised on väga haavatav grupp, kui neil on lapsed. Vaadake või hetkel aktuaalset juhtumit. Perevägivald on Eestis väga kõrge, midagi sellega reaalses elus ette ei võeta.
Ei, tänases Eestis ma lapsi ei sünnitaks. Kui mu oma lapsed seda sama väidavad, nõustun ka nendega. Siin pole naistel turvaline, siin pole ka majanduslikult turvaline ja naine ei sünnita, kui tal pole turvaline.
100% nõus. Ei saa ju ometigi tänapäeval naistele ette heita, et nad teevad teadlikke otsuseid. Vanasti oli jah nende ups-laste osakaal suurem ja kui juba rase oldi, eks ju siis ikka enamus sünnitab ja kasvatab üles, saab kuidagi hakkama. Täna ei taha enam keegi "kuidagi hakkama saada", vaid elada ise inimväärset elu ja pakkuda seda ka oma lastele.
Eraldi elukoht on elementaarne, ei pea olema uhke korter või maja, piisab ka tagasihoidlikumast. Lapsepõlvest on tore meenutada kuidas mitu põlvkonda sama elukohta jagasid aga täiskasvanuna saan aru, kui ebamugav võis selline korraldus olla minu vanematele ja eks nad tagantjärele tunnistavad, et oligi.
Lisaks on tänapäeval ka ühiskonnapoolne surve, et naine peab olema haritud, hea töökohaga, soovitavalt omama kinnisvara, sääste jne, kodused pereemad tambitakse maa alla ja sõimatakse rumalateks. Kahjuks kõike korraga ei saa või saab millegi arvelt, näiteks selle sündimata teise ja kolmanda lapse arvelt, sest see vanus, kus on see kogu tagala saavutatud, ei pruugi olla võimalus saada enam rohkem lapsi või lapsi üleüldse.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 19:49 Naised on väga haavatav grupp, kui neil on lapsed. Vaadake või hetkel aktuaalset juhtumit. Perevägivald on Eestis väga kõrge, midagi sellega reaalses elus ette ei võeta.
Mis sajandis sa elad?!
Külaline

Nõustun täielikult. Ei saa laikida, sest pole sisselogitud, aga +12 punkti hea kommentaari eest. Nii ongi.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 14:05
Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 13:38 lVaadates kärpeid, mis valusalt just peresid puudutavad, siis pole lootustki, et sündivus kasvaks.
Aga pole ju aidanud ei 3-aastane emapuhkus ega kõrge vanemahüvitis. Mida siis VEEL peaks tegema, et noored sünnitama hakkaksid?!
NII lühinägelik! Kas lapse saamiseks piisab pooleteisest aastat rahast? Ja mis saab ülejäänud 16,5 aastat, kauemgi, kui vähegi last koolitada kavatsed??

Need mudelid on muidugi jama, ei jää see pidevalt konstantse % kahanevaks või kasvavaks. Sõda, majandus ja muud on juba aastaid faktor, miks lükatakse lapsesaamine helgemasse tulevikku- ja kes teab, kas siis enam see mõte tulebki. Ja praegu ongi lapsesaamise eas väiksemaarvuline põlvkond, kuna laulva revolutsiooni noored (keda oli suurem vanusegrupp) on oma lapsed juba üles kasvatanud ja seepärast pannakse kinni koole jne- lapsi ei ole ja ei paista buumi ka tulemas lähiaastatel.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Okt 2024 21:01
NII lühinägelik! Kas lapse saamiseks piisab pooleteisest aastat rahast? Ja mis saab ülejäänud 16,5 aastat, kauemgi, kui vähegi last koolitada kavatsed??
Just, iga vähegi mõtlev ja mitte vanemapalga"pärmi" peal arutult sigiv naine muretseb selle üle, kuidas oma lapsed suuta ka üles kasvatada. Ja kui mehed ka ei ole täisvanema eest ja võivad minema jalutada ilma tagajärgedeta, ja kui noored nagunii "päästavad keskkonda" ja võtavad laste asemel koeri jnejne.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Mauno, Semrush [Bot] ja 3 külalist