Guest kirjutas: ↑09 Dets 2025 21:27
Guest kirjutas: ↑09 Dets 2025 16:33
Guest kirjutas: ↑20 Nov 2025 19:32
Mina olen see, kes eespool kirjutas, et kuumahood käivad iga 10 minuti tagant. Minul on eelnevalt diagnoositud liigne östrogeenitase. Kui algab üleminekuiga, siis hakkab östrogeenitase langema. Ja
just see östrogeenitaseme langemine põhjustab kuumahoogusid. Kuna mul on östrogeenitase ülikõrge, siis selle langemine järelikult annab ka oluliselt tugevamalt ja pikemalt tunda, kui tavajuhtudel.
Kuumahoogusid ei põhjusta mitte östrogeenitaseme langus, vaid selle tasemel hüplemine üleminekueas. Kui tase on jõudnud postmenopausi tasemele, siis ta sealt enam tagasi ei tule ja mingeid hoogusid ka enam ei tule.
östrogeeni taseme langus on peamine tegur, mis põhjustab üleminekueas (menopausis) kuumahoogusid.
Peamine tegur on hüpotalamuse soojusregulatsioon. Hüpotalamus on aju piirkond, mis töötab keha termostaadina. Normaalselt hoiame kehatemperatuuri väga kitsas vahemikus (umbes ±0.3 °C).
Kui östrogeenitase järsult langeb:
– termotundlikkuse tsoon kitseneb,
– hüpotalamus reageerib väga väikestele muutustele,
– tekib äkiline signaal: „keha on liiga kuum“, kuigi tegelik temperatuur praktiliselt ei muutu.
Tulemuseks on kuumahoog.
Kui inimesel on kalduvus termotundlikkuse kitsenemisele, siis kuumahood algavad perimenopausis, kui östrogeen kõigub. Kui need ei teki kõikumisfaasis, ei ole enam mehhanismi, mis need hiljem käivitaks — sest postmenopausis on östrogeenitase stabiilselt madal, mitte kõikuv.