Kellakeeramisest

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 29 Mär 2026 10:49 Mina olen kindel keeramise pooldaja. Kevadine kellakeeramine ei mõjuta mind mitte kuidagi, ei võta ka harjumiseks aega. Sügisest seevastu ei jõua ära oodata, õhtuti on nii unekas, et vaevu venitan vähegi normaalse õhtutunnini välja. Oli mingi periood 90ndatel kui kella ei keeratud ja elasime vööndiajas. Suvel läks kell 3 öösel valgeks ja augustis hakkas juba töölt tulles pimedaks kiskuma. Jube aeg oli.
Pooldan samuti keeramist, nii saavad oma tahtmise mõlemad pooled. Meie peres on vastupidi - kevadine keeramine lööb rütmi segamini, laste pealt on seda eriti hästi näha. Nutiseadmeid ja arvutit ei saa siin süüdistada, sest need lähevad meil mingist kellast lihtsalt kinni (isegi e-kooli ei saa nad oma seadmetest vaadata).
Inimesed ongi erinevaks loodud, ühtset "õiget aega" pole olemas.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mär 2026 11:41Teadmiseks, et nõukaaegu me olime talvel praeguses suveajas ja suvel võitsime veel 1 tunni lisaks valget aega õhtuti.
Kohutav
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mär 2026 08:10
Guest kirjutas: 29 Mär 2026 00:26 Ma ei ole kunagi aru saanud, miks peaks selles asjas küsima, mida arvavad inimesed tänavalt. Selleks on arstid ja teadlased, kellel on juba selge seisukoht. Loodetavasti riik arvestab teadusega.
https://www.err.ee/1609980699/uus-uurin ... e-valikule
Seda kellakeeramise lõpetamise juttu räägitakse juba vähemalt 20 aastat. Midagi pole muutunud. Mida vanemaks ma saan, seda rohkem see mind häirib ja raskem on kohanemine, aga ma ei usu, et minu eluajal midagi muudetakse.
Mind ka veidi häirib, aga ma proovin sellele mitte mõelda. Samas olen nõus, et see on mõttetu närvikulu paljudele. Et Eesti peab selle lõpetamiseks ootama Brüsseli luba on veelgi jaburam.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mär 2026 11:51Eesti peab selle lõpetamiseks ootama Brüsseli luba on veelgi jaburam.
Minule õnneks, sest muidu meie teadlased tahavad veel aastaringseks talve ajaks jätta mis oleks õudus kuubis.
Külaline

eriti ei häiri kellakeeramine, niikuinii nädalavahetusele jääb. Reisides on ju kogu aeg üks keeramine ja midagi hullu pole.
Kui kogu Euroopa otsustaks kellakeeramisest loobuda, siis kindlasti tahaks et oleks kauem õhtul valge. HIrmus on see kell kolm pimedus talvel.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Mär 2026 00:26 Ma ei ole kunagi aru saanud, miks peaks selles asjas küsima, mida arvavad inimesed tänavalt. Selleks on arstid ja teadlased, kellel on juba selge seisukoht. Loodetavasti riik arvestab teadusega.
Nõus.

Eesti on väga põhjapoolne maa ja talvel on hommikud niigi pimedad. Kui Eesti jääks püsivasse suveaega, nihkuks talvine valgus veel tunni võrra hilisemaks. See võib tunduda meeldiv õhtuse valguse mõttes, aga bioloogilise kella jaoks on hommikune valgus tähtsam kui valged õhtud. Just sellepärast ongi teadlased jõudnud järeldusele, et kui kellakeeramine lõpetada, siis on püsiv vööndiaeg parem kui püsiv suveaeg.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37904574/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39439274/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31170882/

Lisaks on olemas 16 Euroopa riigi andmetel põhinev uuring, mis leidis, et üleminek suveajale mõjutab suremusmustreid üleminekujärgsetel nädalatel. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/P ... hatgpt.com
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mär 2026 12:38Lisaks on olemas 16 Euroopa riigi andmetel põhinev uuring, mis leidis, et üleminek suveajale mõjutab suremusmustreid üleminekujärgsetel nädalate
seda keeramist lõpetada tahavad enamus ju.
siis seda üleminekut pole.
aga see ei tähenda, et vööndi ajale peaks jääma
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mär 2026 12:38bioloogilise kella jaoks on hommikune valgus tähtsam
ole nüüd. Talvel lähed ja tuled töölt pimedas.
Ja kes nii räägivad? Vanad nõukaaegsed kes ise oli talvel suveajas
Külaline

Guest kirjutas: 29 Mär 2026 12:42
Külaline kirjutas: 29 Mär 2026 12:38Lisaks on olemas 16 Euroopa riigi andmetel põhinev uuring, mis leidis, et üleminek suveajale mõjutab suremusmustreid üleminekujärgsetel nädalate
seda keeramist lõpetada tahavad enamus ju.
siis seda üleminekut pole.
aga see ei tähenda, et vööndi ajale peaks jääma
Kas eelnevad teadusartiklid ei veennud sind? Ikka arvad, et "mulle meeldivad valged õhtud" on parem argument kui teaduslikult kindlaks tehtud bioloogiline vajadus valgete hommikute järele? Puhas müstika.
Külaline

Mina pooldan vööndiaega. Ma tõusen hommikul kell 5 ja asun kell 6 maanteele, et sõita tööle (mitukümmend kilomeetrit). Suveajaga peaksin talvel tõusma kell 4 ja kell 5 sõitma hakkama. Vot see on õudus. Suveaega pooldavad inimesed, kes saavad hommikuti kaua magada. Eks igaühel on oma elu- ja töörütm ja seetõttu ka erinevad arvamused.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mär 2026 12:47Kas eelnevad teadusartiklid ei veennud sind?
Ma isegi ei loe neid. Ma tean mida ma tahan.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mär 2026 12:53 Mina pooldan vööndiaega. Ma tõusen hommikul kell 5 ja asun kell 6 maanteele, et sõita tööle (mitukümmend kilomeetrit). Suveajaga peaksin talvel tõusma kell 4 ja kell 5 sõitma hakkama. Vot see on õudus. Suveaega pooldavad inimesed, kes saavad hommikuti kaua magada. Eks igaühel on oma elu- ja töörütm ja seetõttu ka erinevad arvamused.
Talvel pole ju vahet, kas kell on 4 ja või 5. Pime on nagunii. Ja miks sa peaksid talvel varem tõusma hakkama? Kui praegu tõused kell 5, siis tõused ka siis kell 5. Või tõused nüüd homme kell 4?
Ja ma ei tea, mis on sinu jaoks "kaua". Kas kell 9 tööpäeva alustav inimene saab su arvates kaua magada?
Külaline

Guest kirjutas: 29 Mär 2026 12:53 Mina pooldan vööndiaega. Ma tõusen hommikul kell 5 ja asun kell 6 maanteele, et sõita tööle (mitukümmend kilomeetrit). Suveajaga peaksin talvel tõusma kell 4 ja kell 5 sõitma hakkama. Vot see on õudus. Suveaega pooldavad inimesed, kes saavad hommikuti kaua magada. Eks igaühel on oma elu- ja töörütm ja seetõttu ka erinevad arvamused.
Päevavalguse seisukohalt ei ole mingit vahet, kas sa asud teele 6, 7 või 8, ikka on pime. Ja õhtul kell kolm on jälle pime. Talvel tõused ka kell 5, mitte kell 4. Ei saa sinu loogikast sugugi aru, kuidas see vööndiaeg sind päästab.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mär 2026 12:38
Nõus.

Eesti on väga põhjapoolne maa ja talvel on hommikud niigi pimedad. Kui Eesti jääks püsivasse suveaega, nihkuks talvine valgus veel tunni võrra hilisemaks. See võib tunduda meeldiv õhtuse valguse mõttes, aga bioloogilise kella jaoks on hommikune valgus tähtsam kui valged õhtud. Just sellepärast ongi teadlased jõudnud järeldusele, et kui kellakeeramine lõpetada, siis on püsiv vööndiaeg parem kui püsiv suveaeg.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37904574/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39439274/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31170882/

Lisaks on olemas 16 Euroopa riigi andmetel põhinev uuring, mis leidis, et üleminek suveajale mõjutab suremusmustreid üleminekujärgsetel nädalatel. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/P ... hatgpt.com
Sellele viimasele on ju väga lihtne lahendus. Ärme sügisest enam kella keera.

Eestis ei ole novembris-detsembris vahet, kas meil on suveaeg või talveaeg ja mingit hommikuse valguse juttu ära tule siin seletama. Meil on öösel pime ja pääeval veidi vähem pime. Küll on aga ülejäänud aastal ja eriti suvisel ajal märgatav vahe. Sa ilmselt ei mäleta enam sajandi alguse katset olla suvel talveajas ja kui hirmus see oli ja kuidas valdav enamus polnud rahul olukorraga, et suvel särab päike juba kell 3 öösel ja õhtul läheb selle võrra varem pimedaks. Käed eemale meie valgetest ja pikkadest suveõhtutest. Niigi peab talv läbi pimedust kannatama.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Mär 2026 12:59 Talvel pole ju vahet, kas kell on 4 ja või 5. Pime on nagunii.
Suvel pole ju samamoodi vahet - nagunii on suurem osa ööpäevast kogu aeg valge.

See näitabki, et täiesti mõttetu vaidlus ja ainus adekvaatne kriteeriumgi on see, mida ütlevad uuringute põhjal teadlased.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Mär 2026 12:47
Külaline kirjutas: 29 Mär 2026 12:38bioloogilise kella jaoks on hommikune valgus tähtsam
ole nüüd. Talvel lähed ja tuled töölt pimedas.
Ja kes nii räägivad? Vanad nõukaaegsed kes ise oli talvel suveajas
Siinsed ju ongi enamasti vanad inimesed.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mär 2026 10:40Sa ei saanud üldse aru, millest ma rääkisin, mine magama parem.
Tsirkadiaanrütmid on inimese isiklikud, mitte kokkuleppelised, vööndiaeg sobib mulle isiklikult rohkem. Võiks veelgi nihutada. See pole vaidlemise koht, eks, sest sina ei ela minu pea ega minu kehaga.
Pimeda toa jaoks on pimendavad kardinad, mis pole, muide, eriti kallid.
Kus ma väitsin, et Euroopa riigid on samas ajavööndis? Ütlesin, et sobib lõuna poole reisimine. Alates Poolast on nad praegu meie talveajas. Hotellide hommikusöögiajad klapivad paremini, ei peagi selleks äratust panema.
Mine maga ise. Aga enne mine osta omale korralikud pimendavad kardinad. Või mine reisi Poola.
Kui sulle sobib vööndiaeg rohkem, siis sa tahad just nimelt varem magama minna, sest vööndiajas läheb meil õhtul varem pimedaks ja hommikul varem valgeks. Ja see ongi ok, aga ära arva, et enamus inimesi sinu moodi varakult tuttu minna soovivad.
Külaline

M.oskva aega ja Kremli kelli tahate uuel aastal tagasi?
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mär 2026 13:08siis sa tahad just nimelt varem magama minna, sest vööndiajas läheb meil õhtul varem pimedaks ja hommikul varem valgeks.
Jah ja ei. Asi selles, et meie ühiskond on joondatud hommikuinimeste järgi. Kooli ja töö algusajad, näiteks. Õhtuinimesest on ühiskonnale rohkem tulu, kui ka tema saab end vahepeal välja magada. Enamus meist on seal kusagil keskel, harjunud tõusma kell 7, kuid oma uneaega (keskmine vajadus 8,5h) täis ei saa. Üle 100 000 inimese Eestis tarvitab regulaarselt uinuteid (jäi meelde kusagilt podcastist K.Vernikuga).
Siin on vaja põhimõttelist muutust. Ja see muutus pole see, et võtame neilt rohud ära, sest siis saame 100 000 düsfunktsionaalset persooni.
Meie vööndis ei saa arvestada sellega, et "läheb pimedaks, siis lähen magama", sest talvel enamasti ainult pime ongi ja talveund inimene ei maga. Suvel on kogu aeg valge, pole vahet, mis kell on.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Mär 2026 13:17 M.oskva aega ja Kremli kelli tahate uuel aastal tagasi?
mine ise oma kremli.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot] ja 1 külaline