AI muusikud - pange oma looming siia.

käsitöö, kunst, raamatud jm
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Egalitaar kirjutas: 06 Okt 2025 19:33Ja nad kas ei hooli sellest või ei tea seda, et see on AI. Lõppude lõpuks ei ole sellel ka mingit tähtsust.
Mul kunagi 45a tagasi vanaisa ütles, et tänapäeva elektoonilised pillid ei kõlba kuskile. Pole õiget kõla.
Nüüd nii põhiliselt ongi.
Varsti keegi ei hakka oma aega raiskama millegi meloodia ja sõnade peale kui AI seda kiirelt valmis teeb ja asi ilmselt areneb edasi ka.

Keegi ei tee pilte enam fotolindile ja ei käi ilmutamas.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Egalitaar »

Guest kirjutas: 07 Okt 2025 07:55
Egalitaar kirjutas: 06 Okt 2025 19:33Ja nad kas ei hooli sellest või ei tea seda, et see on AI. Lõppude lõpuks ei ole sellel ka mingit tähtsust.
Mul kunagi 45a tagasi vanaisa ütles, et tänapäeva elektoonilised pillid ei kõlba kuskile. Pole õiget kõla.
Varsti keegi ei hakka oma aega raiskama millegi meloodia ja sõnade peale kui AI seda kiirelt valmis teeb ja asi ilmselt areneb edasi ka.

Sõnadega on asi nadivõitu, sest isegi inglise keeles ei suuda AI korralikku lüürikat luua, kuigi see on AI enda nö. emakeeleks. Eesti keeles....

"Kuu kumab üle tühja tee,
tuuled sosistavad: “boo, ma tean, kes see!”
Kõrvits naeratab küünlasuu sees,
õhtu toob nõiad ja mustad kasse mees.

Ukse taga koputus – “komm või pomm!”,
lapsi täis on tänav, kostab rõõmus summ.
Varjud tantsivad, kõlavad naerud,
Halloweeni öös sünnivad väikesed pahed."

Noh, peaaegu nagu Arvi Siig :P

PS: Jah, asi areneb kiiresti. Vähemalt viie aasta pärast suudab ka sõnu luua.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Aug 2025 06:49
PS: Mis puutub "odavasse maiku" , siis see on puhtakujuline eelarvamus.
Pole ju, See sinu üllitis on ju samuti odavamaiguline. Pole ju nagu "päris" muusika. Isegi kui asjaarmastaja loob mingi kehvapoolse teose, siis on sellel ikkagi mingisugune inimlik mõõde olemas, vead ja saamatus teevad selle omamoodi armsaks. Aga selline nn muusika on täiesti sisutu.
ütled kõrva järgi et Ai tehtud, tõesti või, et pole emotsioone, hinge ega midagi?naer saalis...

https://www.youtube.com/watch?v=mq4AubgkHdw
linnuvaatleja
Kontakt:

Postitus Postitas linnuvaatleja »

Egalitaar kirjutas: 06 Okt 2025 19:33
linnuvaatleja kirjutas: 05 Okt 2025 00:36
Guest kirjutas: 31 Aug 2025 22:08 Täna kuulasin YT-st oma lemmikmuusikat. Album albumi järel. YT-ga on nii, et kui album läbi, siis hakkab kanal ise sarnaseid lugusid soovitama. Kuulan ja tajun ühtäkki, et kuulatav pala on kuidagi tuim ja elutu. Muusikapala infole klikates nähtub, et tegu on AI poolt kokku pandud "muusikaga". Lool oli tiitel ja esitaja ning bändil mingi suvalistest tähtedest nimi, umbes nagu jjj_ZD. Ausalt öelda kurvaks tegi, et sellist toodangut üha enam tõelise muusika hulka sattuma hakkab.
See konkreetne lugu polnud otseselt halb, aga hea ka mitte. Läbivaks jooneks olid kordused ja kogu kompott jättis pealiskaudse mulje. Mingeid nüansse või pointi, mida muidu muusikalt ootad, ei olnud. Seega mina ei saa aru sellest AI-muusikast vaimustujaid. See ei anna ju muusikamaailmale mitte midagi juurde.
Näiteks see on minu meelest AI muusika, mitte mingit infot bändi kohta ei leia ja kirjeldustes on selge AI teksti käekiri. https://www.youtube.com/watch?v=pA2sIHv108s
Absoluutselt kindlalt on AI, paljude lugude olematu outro ütleb kohe ära. Mitte kõige parem helikvaliteet, eriti lugude teises pooles, ütleb samuti ära, et 4.5 versiooni Suno'ga tehtud. Varasema kvaliteet oleks halvem, uuemaga parem. Muidugi on paljuütlev ka lugude hulk, ja selgelt AI abil tehtud pildid ja videoklipid. Samas ma ei oska midagi öelda lugude enda kohta, sest see stiil mind ei kõneta. Halb ilmselt mitte, sest kuulajatele, nagu näha, läheb peale. Ja nad kas ei hooli sellest või ei tea seda, et see on AI. Lõppude lõpuks ei ole sellel ka mingit tähtsust. Vähemalt minu jaoks mitte.

Kuulasin mõnda varasemat lugu, osaliselt, ja selgeks sai ka see, et autor pole neid välja valinud ega järeltöödelnud - kõik mis torust tuli on letti läinud. Varasemate lugude helikõla vaheldub, kohati on isegi mõne loo vokaal kas paremale või vasakule viltu - selline lugu mille mina välja viskaksin kui ebaõnnestunud- , aga tema on üles laadinud.
Mulle endale meeldib see muusikastiil, aga ei tundu ikkagi nii hea kui bändid, mida ta imiteerida üritab (nt Portishead). AI muusika tegija ei pruugi kusjuures üldse mingi produtsent olla ega muusikaga muidu kursis, et kas subjektiivselt meeldib või mitte (või isegi mitte seda, lihtsalt mehaaniliselt valitakse lood, mis müüvad). Siis lastaksegi igasuguseid vigu läbi. Mina lihtsalt muusika kuulajana ei oska ka öelda, et mis täpselt valesti on, lihtsalt tundub natuke elutum kui mitte-AI muusika. Lood on omavahel natuke liiga sarnased, päris plaadil oleks mingi läbiv teema või vaheldus (nt tempokamad lood vahelduks aeglasematega). Aga professionaalselt ei oska öelda, et kus tal vead on, enamik kuulajaid ei oska niimoodi analüüsida.
Külaline

Olen AI-ga tegelikult üpris palju muusikat teinud, eriti seal 90-ndate power-metali nostalgiat.
Lükkad kitarriga mingi poolpiduse riffi ette ja AI vôtab selle ilusti omaks. Vôi mümised niisama viisi - kuigi see viimane polegi nii lihtne tegelikult, nôuab omajagu harjutamist. Ai-muusika loomisel on see omapära, et kôik need ägedad meloodiad, mis inimene on oma peas loonud, näiteks dushi all olles vôi voodis enne magama jäämist, on vôimalik nüüd realiseerida!
Helikvaliteedi poole pealt jah ei ole kaugeltki nagu stuudio salvestus, eriti kôrvaklappidega kuulates, kus iga pisemgi anomaalia vôi puudujääk ei jää märkamatuks. Järeltöö ja tuunimine vôtaks aga omajagu aega ja lisaoskusi (näiteks Reaperis).
Suurte kôlaritega kuulates on aga juba suht ok.

Palju on räägitud sellest, et AI-ga loodud muusika on emotsioonitu, värvitu jne. Teatud muusikastiilide puhul, näiteks death metali sellised funeral, incantation, cavernous suundades, vôib AI-l olla aga isegi eeliseid. Inimene kirjutab surmast alati läbi hirmu, leina, viha või isegi lootuse prisma. Seal on alati mingi inimlik jälg. AI-l pole seda.Ta suudab surma käsitleda kui puhast, lõpmatut tühjust – ilma igasuguse lootuse või pääsemise võimaluseta. See annab muusikale sellise ebainimlikult külma ja lõputu tunde, mida inimene lihtsalt ei suuda täielikult välja pigistada. Inimene otsib alati mingit "pääset" või struktuuri ja enamasti tahab inimene, et lugu mingil hetkel tooks kergendust, tekitaks mingi kulminatsiooni. AI looming on ses suhtes tôsiselt karm ja ôôvastav.
Külaline

Üks viimaseid. Lihvimata kujul, esimese asjana tuleks näiteks lauljal kõrgeid maha keerata ja midagi juurde lisada (süntekas, kerge taustavokaal). Seda saab kallima Suno paketiga juba kohapeal teha. https://drive.google.com/file/d/1d0Y6x- ... sp=sharing
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Jaan 2026 14:53 Üks viimaseid. Lihvimata kujul, esimese asjana tuleks näiteks lauljal kohati kõrgeid maha keerata ja midagi juurde lisada (süntekas, kerge taustavokaal). Seda saab kallima Suno paketiga juba kohapeal teha. https://drive.google.com/file/d/1d0Y6x- ... sp=sharing
krüptik
Kontakt:

Postitus Postitas krüptik »

Külaline kirjutas: 07 Okt 2025 07:55
Mul kunagi 45a tagasi vanaisa ütles, et tänapäeva elektoonilised pillid ei kõlba kuskile.

Ma ütleksin sedasama praeguse muusika kohta ja minu isa rääkis sarnast juttu minu enda muusikameele kohta. Pole raske arvata, mida tema isa omakorda asjast arvas 😆 Igaüks on oma ajas kinni lihtsalt.
Külaline

Loominguga ei tegele, aga istun hetkel kohas, kus juba pikalt mängib kuidagi äratuntavalt AI abil loodud taustamuusika. Noh, on ju muusika küll, aga kuulamine jätab kuidagi kiirtoidu-laadse kogemuse. Et täidab eesmärki ja kohati isegi on hea, aga suurem elamus või sügavus on selgelt puudu.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Guest kirjutas: 28 Jaan 2026 13:23 Loominguga ei tegele, aga istun hetkel kohas, kus juba pikalt mängib kuidagi äratuntavalt AI abil loodud taustamuusika.
Sa ei teeks praegusel AI-muusikal ja inimloodud muusikal treenimata kõrvaga vahet. See muusika, mida kuulasid, võis vabalt olla inimese kätetöö. Eriti puudutab see taustamuusikat millisel tavaliselt - ja eesmärgipäraselt- puudub iseloomulik kandev meloodia. Varem või hiljem tuleb sul eelarvamustest vabaneda, sest tehisaru muudab maailma, sh. kunsti ja muusikat. Maailm areneb, ja kes ise ei arene see jääb rongist maha...
Viimati muutis Egalitaar, 11 Veebr 2026 12:33, muudetud 1 kord kokku.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Guest kirjutas: 27 Jaan 2026 11:44 Olen AI-ga tegelikult üpris palju muusikat teinud, eriti seal 90-ndate power-metali nostalgiat.

Helikvaliteedi poole pealt jah ei ole kaugeltki nagu stuudio salvestus, eriti kôrvaklappidega kuulates, kus iga pisemgi anomaalia vôi puudujääk ei jää märkamatuks. Järeltöö ja tuunimine vôtaks aga omajagu aega ja lisaoskusi (näiteks Reaperis).
Suurte kôlaritega kuulates on aga juba suht ok.
Teen järeltöötlust just kvaliteetsete kõrvaklappidega, et kõik vead välja tuleksid. Suurem osa neist on parandatavad, aga kahjuks mitte kõik. Eriti kipub kannatama lugude teine pool. Teen lugusid alati enda sõnade peale.
Külaline

Egalitaar kirjutas: 11 Veebr 2026 10:13
Guest kirjutas: 28 Jaan 2026 13:23 Loominguga ei tegele, aga istun hetkel kohas, kus juba pikalt mängib kuidagi äratuntavalt AI abil loodud taustamuusika.
Sa ei teeks praegusel AI-muusikal ja inimloodud muusikal treenimata kõrvaga vahet. See muusika, mida kuulasid, võis vabalt olla inimese kätetöö. Eriti puudutab see taustamuusikat millisel tavaliselt - ja eesmärgipäraselt- puudub iseloomulik kandev meloodia. Varem või hiljem tuleb sul eelarvamustest vabaneda, sest tehisaru muudab maailma, sh. kunsti ja muusikat. Maailm areneb, ja kes ise ei arene see jääb rongist maha...
Pole see, kellele vastad, aga jah, teen küll vahet. AI abil loodud muusika on selgelt äratuntav. See on kuiv, ühetooniline, suuremalt jaolt on seal samu käike kasutatud.

Kuulan küllaltki tihti YTs saada olevaid albumeid (mul on huvi teatud stiili suhtes) ja see on lihtsalt masendav, KUI palju on selles žanris AI-muusikat üles laetud. Minu meelest on see küll puhas risustamine.

*Sinu muusikat pole kuulnud ja ei kritiseeri.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Guest kirjutas: 12 Veebr 2026 10:03
Egalitaar kirjutas: 11 Veebr 2026 10:13
Pole see, kellele vastad, aga jah, teen küll vahet. AI abil loodud muusika on selgelt äratuntav. See on kuiv, ühetooniline, suuremalt jaolt on seal samu käike kasutatud.

Kuulan küllaltki tihti YTs saada olevaid albumeid (mul on huvi teatud stiili suhtes) ja see on lihtsalt masendav, KUI palju on selles žanris AI-muusikat üles laetud. Minu meelest on see küll puhas risustamine.

*Sinu muusikat pole kuulnud ja ei kritiseeri.
Ma tõin eespool välja lingid uuringutele, mis näitavad, et enamik kuulajaid põrus testides ega teinud vahet inim- ja masinmuusikal. Ilmselt uskusid ka nemad, et suudavad vahet teha.
Veelgi enam: kuulajad arvasid, et muusika on lame ja halb, kui neile öeldi, et selle on loonud AI — kuigi tegelikult ei loonud. Ja vastupidi: nad arvasid, et muusika on hea, kui neile öeldi, et selle on teinud inimene — kuigi tegelikult ei teinud. Eelarvamus AI suhtes on väga sügav.
Külaline

Egalitaar kirjutas: 12 Veebr 2026 13:38 Ma tõin eespool välja lingid uuringutele, mis näitavad, et enamik kuulajaid põrus testides ega teinud vahet inim- ja masinmuusikal. Ilmselt uskusid ka nemad, et suudavad vahet teha.
Ok, sinu jutu järgi enamik kuulajaid põrusid, aga mitte kõik. Mina olen pea igapäevane kuulaja ja minu tundlik kõrv tunneb suht eksimatult ära, kui tegu AI poolt loodud muusikaga.
Külaline

Ma tõin eespool välja lingid uuringutele, mis näitavad, et enamik kuulajaid põrus testides ega teinud vahet inim- ja masinmuusikal. Ilmselt uskusid ka nemad, et suudavad vahet teha.
Veelgi enam: kuulajad arvasid, et muusika on lame ja halb, kui neile öeldi, et selle on loonud AI — kuigi tegelikult ei loonud. Ja vastupidi: nad arvasid, et muusika on hea, kui neile öeldi, et selle on teinud inimene — kuigi tegelikult ei teinud. Eelarvamus AI suhtes on väga sügav.
Suurem enamus inimesi pole musikaalsed ja ei tee üldse mitte millelgi vahet. Ei saa aru, mis on hea või halb muusika, kas laulja laulab mööda või mitte. Nendele ilmselt kärab see sinu toodang küll. Hea kõrvaga inimesi ongi vähe, aga see ei tee seda AI toodangut kuidagi heaks. Suurem osa inimesi ei naudi klassikalist muusikat, vaid palju kehvemaid muusikastiile. Mida see siis õigupoolest peaks näitama.
Külaline

Aga muusika ongi ju halvemaks läinud. Vaata neid tänapäeva Eesti lauljaid, hea häälega ja laulda oskavaid inimesi on nende hulgas vähe. Muusika on kehval tasemel. Tehnika võimaldab keskpärastel küll muusikat teha, aga selle muusika tase on kehv. Samamoodi näiteks on kunagi vaese talupoja kodus tehtud mööbel paremal tasemel, kui praegune plastmass ja vineerplaat, riided olid keerukad ja headest materjalidest. Jne, jne. Mida see näitab üldse.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 13:03
Ei saa aru, mis on hea või halb muusika, kas laulja laulab mööda või mitte
Hmm, nagu Inger laivis? Tegelikult ma olen üritanud AI'd erinevate promptide abil mööda laulma panna, aga seda AI ei suuda. Isegi kui valin stiiliks kõige toorema pungi. Muus osas jään ma erimeelsusele , ja vaidlema ei hakka.
Külaline

ja vaidlema ei hakka.
Mitu kuud juba vaidled.
Külaline

Kuula näiteks seda lugu. Alguses tundub isegi ok, aga kuulama jäädes saad aru, et AI looming.

https://m.youtube.com/shorts/FTS1kBnJKmg
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Guest kirjutas: 15 Veebr 2026 16:36 Kuula näiteks seda lugu. Alguses tundub isegi ok, aga kuulama jäädes saad aru, et AI looming.

https://m.youtube.com/shorts/FTS1kBnJKmg

https://www.youtube.com/watch?v=kPufNGS7rL4
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Mammut ja 4 külalist