Guest kirjutas: ↑24 Mär 2026 08:27
Kaja Kallas (1977)
Taavi Rõivas (1979)
Maret Maripuu (1974)
Urmas Reinsalu (1975)
Mihhail Kõlvart (1977)
Kristen Michal (1975)
Hanno Pevkur (1977)
Hõre ikkagi see nimekiri, vaata kui palju nooremaid poliitikasse peale on pressinud.
Küsimus ei olnud, kas neid on rohkem või vähem kui nooremaid, vaid väide oli, et "70ndatel sündinud ja poliitikasse? Ei tea küll selliseid". Fakt on, et 1970ndatel sündinud moodustavad Eestis suure osa tänastest tipp-poliitikutest (peaministrid, ministrid, erakondade juhid viimase 10–15 aasta jooksul).
Guest kirjutas: ↑24 Mär 2026 09:13
Tartus lükatakse lasteaias rühmad hiiglaslikeks ja koondatakse lasteaia õpetajaid. Noore naisena Tartus oleks see vähemalt mulle küll punane lipp.
Tallinnas on alati lasteaiakohtadega kehvad lood olnud - pole see küll mingi argument. Minu laps näiteks käis eralasteaias, sest lasteaiakohta ei saanud.
Guest kirjutas: ↑24 Mär 2026 08:44
Kaja Kallas ja Maret Maripuu vaid 3 aastat vanusevahet. Urmas Reinsalu, Taavi Rõivas ja Hanno Pevkur kõik 70ndates. Rõivase ja Pevkuri vanusevahe vaid 2 aastat. Müstika.
Kui vanad sa arvasid nad siis olevat?
Arvasin, et Kaja Kallas on palju noorem kui Maret Maripuu ja veel arvasin, et Taavi Rõivas on palju noorem kui Pevkur ja Reinsalu. Seda arvasin.
Hõre ikkagi see nimekiri, vaata kui palju nooremaid poliitikasse peale on pressinud.
Küsimus ei olnud, kas neid on rohkem või vähem kui nooremaid, vaid väide oli, et "70ndatel sündinud ja poliitikasse? Ei tea küll selliseid". Fakt on, et 1970ndatel sündinud moodustavad Eestis suure osa tänastest tipp-poliitikutest (peaministrid, ministrid, erakondade juhid viimase 10–15 aasta jooksul).
Ennast kiitmast me ei väsi. Reformarid pearõhuga.
Kui faktid ei sobi, siis kutsume seda enesekiitmiseks? Mugav.
Guest kirjutas: ↑24 Mär 2026 09:12
Ennast kiitmast me ei väsi. Reformarid pearõhuga.
Kui faktid ei sobi, siis kutsume seda enesekiitmiseks? Mugav.
Muidugi ja ma pidasin iseennast kiitmise all silmas, mitte sind. Kuivik paistad. Faktid, faktid, lase lips vabaks.
Guest kirjutas: ↑24 Mär 2026 08:44
Kaja Kallas ja Maret Maripuu vaid 3 aastat vanusevahet. Urmas Reinsalu, Taavi Rõivas ja Hanno Pevkur kõik 70ndates. Rõivase ja Pevkuri vanusevahe vaid 2 aastat. Müstika.
Kui vanad sa arvasid nad siis olevat?
Arvasin, et Kaja Kallas on palju noorem kui Maret Maripuu ja veel arvasin, et Taavi Rõivas on palju noorem kui Pevkur ja Reinsalu. Seda arvasin.
Maret Maripuu tuli poliitikasse väga noorena, aga nägi juba siis väga täiskasvanud välja. Me oleme sama vanad ja mäletan 20+ vanuses, et mul olid patsid peas, kui vaatasin seda telekast, kus ta oli kostüümis ja rullisoenguga ja imestasin juba siis, et kuidas on võimalik, et ta on sama vana ja juba tähtis poliitik.
Guest kirjutas: ↑23 Mär 2026 19:47
Meie eelis on see, et saame sisserändajateks võtta venekeelseid - nendega on meil pikk kogemus ja oskused toimetulekuks olemas.
Mis eelis?? Minu arust pole neid 30 aastat suudetud integreerida - ma ütleksin pigem, et oskused nendega toimetulekuks on olematud.
Meile sobiksid sisserändajateks sellisest rahvusest inimesed, kel puudub suurrahva ja koloniseerija mentaliteet. Nt esmalt igasugused soome-ugri rahvad, siis vietnamlased, tailased. Sellised, kes on loomu poolest vaiksed, tagasihoidlikud, loodust hoidvad.
Muidugi ja ma pidasin iseennast kiitmise all silmas, mitte sind. Kuivik paistad. Faktid, faktid, lase lips vabaks.
Faktid jäävad endiseks, meeldib see sulle või mitte.
Gen X 70ndate väljalase pole poliitik. Fakt. Patoloogiatega tegeleb arst ja eks neid ikka satub ka poliitikasse.
Patoloogia on see, kui sa usud mingeid legende nagu "70-ndate generatsioon on selline ja kindlasti mitte teistsugune".
Erinevaid inimesi sünnib igas generatsioonis. Inimese kujunemisaastate vibe loomulikult kujundab tema eelistusi, kuid mitte kunagi nii kategooriliselt nagu sina seda mõistad. 70-ndatel sündinute hulgas on poliitikuid nii et vähe pole.
Üleüldse muidugi paneb kulmu kergitamine mingi sünniaasta järgi liigitamine. Et kes sündis 31.12.1969 see on oluliselt erinev inimene tollest, kes sündis 1.01.1970?
Guest kirjutas: ↑23 Mär 2026 21:06
Minu meelest on sisseränne vältimatu, kui aga suudame teha seda planeeritult ja proaktiivselt, voiks toime tulla vaiksema kahjuga. Ukraina pagulased paastsid meie kokkukukku a tooturu, ca 25 000 tookohta. Keegi ei taha meil tootada vaiksepalgalise ja suure töökoouse voi ebameeldiva keskkonnaga taksojuhina, külmlao tootajana, hooldajana… nimekiri on üsna loputu. Ukrainlased tulid ja votsid polatud kohad ja tuleme jalle toime.
Minu mote on, et kui planeerida sisseränne nagu teeb seda nt Kanada kui ma ei eksi, siis filipiinlastega meditsiiniõe kutsega. Kanada rahastab koole, millesse sisse astudes teatakse, et elu viib sellesse riiki. Kanada rahastab opet, lisaks ametialastele oskustele opitakse ka keelt ja kultuuri ning immigrandid on riiki kolides sobiva taustaga. Jah, me tahame, et sailiks meie keel ja meel, aga teisalt tahame “head elu”, korralikku palka ja mugavat keskkonda. Nuudisaegsed noored aga piisavalt lapsi ei taha, et rahvust taastoota (vabandust, nii on). Ega haid lahendusi polegi.
Muidu õiged mõtted, aga kas kunagi on keegi tahtnud lapsi teha selle jaoks, et rahvast taastoota? Ma olen 50+ ja pole oma lapsi küll selle mõttega sünnitanud. Ikka endale.
Tegelikult sünnitasidki endale, sest ainult nii on sul võimalik pensioni ja tervisekindlustust saada, lapsed lähevad tööle (loodetavasti) ja maksavad makse. Kui lapsi pole, siis peavad kellegi teise lapsed seda tegema. Kui palju nii mõtlevad, et las teised, siis jõuamegi olukorda, et kas sisseränne või kõik enda maksta, alustades tervishoiust ja lõpetades pensioniga. Nii lihtne see ongi ja mida haritum inimene, seda paremini sellest aru saab, sageli siiski kipub see mugav elu kõik muu üles kaaluma. Isiklikult arvan, et selle "ise maksa" süsteemiga lõpetame. Lapsi ei sünni ja ma ei näe, et kvaliteetsed (haritud oskustöölised) sisserändajad siia väga trügiks.
Külaline kirjutas: ↑23 Mär 2026 22:11
Kus nad seal vaesuse piiril on, kui on kuuendat aastat vist järjest maailma õnnelikem (mis tähendab peamiselt just sotsiaalmajanduslikku seisukorda, mitte naeratust näol) rahvas? Sa räägid mingist ultratillukesest segmendist, kes ei saanud oma eluga hakkama ja leidis mõnusa süüdlase, kelle kaela enda saamatus veeretada - ukrainlased. Nagu siinsed eluheidikud, kelle sotsiaaltoetused nende arust piisavalt kiiresti ja palju ei kasva ning selles süüd ukrainlastel näevad.
Kusjuures soomlased ei saa ise ka aru, kust see tulemus saadakse, et maailma õnnelikum rahvas. Foorumis väidatavad, et ei tunne ühtki sellist, kes seda arvaks. Praegu on nad ikka väga rahulolematud, kuna majandus sakib, siis töökohti ei teki ja tugesid vähendatakse. Kui juhtub isiklik korter, mitte üürikas olema, eeldatakse, et müüd maha, mitte ei küsi abiraha jne.
Seda ei küsitagi ju, vaid arvutatakse erinevate näitajate pealt. Kogu maailm on p-s, soomlaste oma lihtsalt on veidi vähem p-s kui mujal.
Lõpetage, Soomes on ikka vägagi hea elada, kui eestlased seal endiselt elada soovivad, onju. Kui oleks paha ning mujal parem, siis oleks see ritsikaparv ju edasi lennanud sinna, kus on mõnusam. Hispaaniasse mõned lendavad, aga see on veidi teistsugune seltskond.
Ega see edasiränne ei õnnestu nii lihtsalt, kui ette kujutatakse. Esiteks pead keelt oskama kohe ja teiseks olema mingil alal väga suur spetsialist. Kui kumbagi pole, peab olema päris palju raha. Eelistatakse ikka oma maa töötajaid. Eestlastega on see lihtne asi, et kui on Soomes tööd, saavad ikka suuremat palka kui Eestis, seega tasub ära, ka lisaks koguneb raha pensioniks. Seejärel on võimalik pensionärina tulla tagasi Eestisse.
Guest kirjutas: ↑23 Mär 2026 19:47
Meie eelis on see, et saame sisserändajateks võtta venekeelseid - nendega on meil pikk kogemus ja oskused toimetulekuks olemas.
Mis eelis?? Minu arust pole neid 30 aastat suudetud integreerida - ma ütleksin pigem, et oskused nendega toimetulekuks on olematud.
Meile sobiksid sisserändajateks sellisest rahvusest inimesed, kel puudub suurrahva ja koloniseerija mentaliteet. Nt esmalt igasugused soome-ugri rahvad, siis vietnamlased, tailased. Sellised, kes on loomu poolest vaiksed, tagasihoidlikud, loodust hoidvad.
Soomlased ise kirjutavad nende vietnamlaste ja tailaste kohta, et on küll väga töökad, aga raha kulutavad riigis minimaalselt ja saadavad kõik koju. Kuigi, eks seegi ole väärtus, et teevad tööd millele kohalikel suurt tungi pole.
Guest kirjutas: ↑24 Mär 2026 09:25
Faktid jäävad endiseks, meeldib see sulle või mitte.
Gen X 70ndate väljalase pole poliitik. Fakt. Patoloogiatega tegeleb arst ja eks neid ikka satub ka poliitikasse.
Patoloogia on see, kui sa usud mingeid legende nagu "70-ndate generatsioon on selline ja kindlasti mitte teistsugune".
Erinevaid inimesi sünnib igas generatsioonis. Inimese kujunemisaastate vibe loomulikult kujundab tema eelistusi, kuid mitte kunagi nii kategooriliselt nagu sina seda mõistad. 70-ndatel sündinute hulgas on poliitikuid nii et vähe pole.
Üleüldse muidugi paneb kulmu kergitamine mingi sünniaasta järgi liigitamine. Et kes sündis 31.12.1969 see on oluliselt erinev inimene tollest, kes sündis 1.01.1970?
Mulle on jäänud mulje, et suurem osa poliitikutest, ka 70ndatel ikkagi said lapsi, igal juhul ei rääkinud nad nii kõvahäälselt, kui praegused noored oma hedonistlikust ellusuhtumisest.
Mulle on jäänud mulje, et suurem osa poliitikutest, ka 70ndatel ikkagi said lapsi, igal juhul ei rääkinud nad nii kõvahäälselt, kui praegused noored oma hedonistlikust ellusuhtumisest.
Tead, juba 1920-ndatel vaatas taluperenaine Tiiu viltu kaasaja noortele naistele, kes piirdusid kolme lapsega, mitte ei sünnitanud seitset, nagu Tiiu õigeks pidas. Sama jätkub läbi sajandite, ainult numbrid vahetuvad. Noorus on alati hukas olnud.
Guest kirjutas: ↑24 Mär 2026 13:36
Tead, juba 1920-ndatel vaatas taluperenaine Tiiu viltu kaasaja noortele naistele, kes piirdusid kolme lapsega, mitte ei sünnitanud seitset, nagu Tiiu õigeks pidas. Sama jätkub läbi sajandite, ainult numbrid vahetuvad. Noorus on alati hukas olnud.
Külaline kirjutas: ↑24 Mär 2026 13:36Tead, juba 1920-ndatel vaatas taluperenaine Tiiu viltu kaasaja noortele naistele, kes piirdusid kolme lapsega, mitte ei sünnitanud seitset, nagu Tiiu õigeks pidas. Sama jätkub läbi sajandite, ainult numbrid vahetuvad. Noorus on alati hukas olnud.
Tuli ikka vàikse varuga neid lapsi saada, pooled ju surid ära. Aga soomlastega võrreldes on need Eesti naised ja mehed ikka parajad sitahädad. Soomlased suutsid saja aastaga 3 miljoni pealt oma rahvaaarvu 5,6 miljonini kasvatada (90% elanikest on soomlased), endal on maa kaljusem, talved külmemad ja samamoodi Venemaa on kogu aeg naaber olnud. Meie suutsime 1,1 pealt 1,35 miljoni peale. Nendestki 35% venelased, ehk siis kogu kasv on sisse veetud.
Guest kirjutas: ↑24 Mär 2026 13:36
Sina ei saa vist üldse pihta, millest teema on.
Ikka saan. Sa midagi targemat ei osanud öelda? No ega peagi, vait võib ka olla.
Külaline kirjutas: ↑24 Mär 2026 12:36
Esialgu on muidugi hea nina püsti ajada ja Tiiu üle muiata, et mis soga see ajab, nagu... misasja?
Aga lõpuks, kui mõrud viljad käes (nagu teemaalgatuses kirjeldatud), tõmbuvad võibolla näod tõsiseks ja tuleb tunnistada, Tiiu oli mõnes asjas targem.
Külaline kirjutas: ↑24 Mär 2026 13:36Tead, juba 1920-ndatel vaatas taluperenaine Tiiu viltu kaasaja noortele naistele, kes piirdusid kolme lapsega, mitte ei sünnitanud seitset, nagu Tiiu õigeks pidas. Sama jätkub läbi sajandite, ainult numbrid vahetuvad. Noorus on alati hukas olnud.
Tuli ikka vàikse varuga neid lapsi saada, pooled ju surid ära. Aga soomlastega võrreldes on need Eesti naised ja mehed ikka parajad sitahädad. Soomlased suutsid saja aastaga 3 miljoni pealt oma rahvaaarvu 5,6 miljonini kasvatada (90% elanikest on soomlased), endal on maa kaljusem, talved külmemad ja samamoodi Venemaa on kogu aeg naaber olnud. Meie suutsime 1,1 pealt 1,35 miljoni peale. Nendestki 35% venelased, ehk siis kogu kasv on sisse veetud.
Soomet ei mõjutanud sõda sama palju kui meid, Eestist käis ju rinne mitu korda üle, Soomest mitte. Lisaks kõik need õudused, mis sõjale järgnesid, küüditamised, vanglad. Üldine foon oli ikka optimistlikum. Veel 1960-ndal oli Eesti rahvaarv peaaegu sama, mis 1920-ndatel, ainult 90 tuhat oli juurde tulnud 40 aastaga. Soomlaste arv oli selle ajaga juba 1 miljoni suurenenud. Edasi suurenes soomlaste rahvaarv järgmise 60 aastaga veel ühe miljoni ehk veerandi võrra. Eestlaste rahvaarvu kasv jäi selles perioodis soomlaste omale alla umbes 150 tuhandega. Pole väga suur vahe minu arust, arvestades, et üks rahvas on vaba ja teine mitte.