Esiteks on vabu päevi 3 ja teiseks ei ole neist ükski nädalavahetusel.Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2024 11:44Kahte vaba päeva, vist. Tvaline nädalavahetus.Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2024 11:21Mida te siis täpsemalt ootate?Külaline kirjutas: ↑01 Nov 2024 21:58 jõulud on meie peres alati oodatud aeg, ja ausalt öeldes, natuke ootan juba küll! Kingitustele olen sel aastal isegi varem mõtlema hakanud – on ju tore leida midagi erilist, mis rõõmu valmistab. Lastele ja abikaasale on mõned ideed juba välja mõeldud, kuid ikka vaatan ja otsin midagi, mis südant soojendaks.
Kodukaunistamise osas oleme traditsioonilised – alustame esimesel advendil. Kuuse toome detsembri alguses, aga akendele paneme valgusketid ja mõned väikesed dekoratsioonid juba advendiajaks. Kogu see pühadehõng kodus teeb südame soojaks ja loob mõnusa ootuse.
Jõulud
-
Külaline
-
Külaline
Mina olen sündinud 1971 ja ka mäletan, et nii meie kui kõikide tuttavate pered pidasid jõule. Mu vanavanemad olid usklikud ka, teisiti polnud mõeldavgi. Minu jaoks oli tohutu segadus, kui kooli läksin ja seal räägiti ainult nääridest, midagi ei saanud algul aru. Nääripeod olid muidugi väga toredad ja need meeldisid mulle väga. Klassikaaslastega rääkides tuli välja, et ka nendel on kodudes jõulud, nii et ilmselt ikka enamasti peeti. Mina elasin Tallinnas ja seal peeti, maal ma arvan, et isegi rohkem. Kellel vanavanemad olid elus ja oma riigi usku, ei olnud kahepalgelised, seal polnud vist üldse võimalik mitte pidada.Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2024 21:51Jajah, kõik pidasid jõule, muidugi.Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2024 21:20Lapsed olla oma kodu peegel. Kui sinu kodus jõule ei peetud ja sa ei ole selle teemaga koos üles kasvanud, siis võibki olla keeruline seda aduda. Aga minu meelest aeg ei mänginud siin küll mingit rolli, mina olen sündinud 1973 ja meie kodus peeti alati jõule, peeti ka pärast sõda. Nääre ei pidanud ei meie pere tutvusringkonnas minu teada keegi, see oli nn riiklik propaganda. Ikka oma perega olid vaiksed-pühalikud jõulud ja siis külalisterohked aastavahetuse peod.Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2024 10:00 Kasvanud olen ajal ja kodus, kus peeti nääre ning sama jätkan ka mina, kuid..ikka täiesti emotsioonitult.
-
Külaline
Ei öelnud ta nii. Ütles, et üks ehe on 8 eurot, tal on kuuse ehtimiseks vaja 20.Külaline kirjutas: ↑09 Nov 2024 23:528 eurot ehe, ühele kuusele 15-20tk. Kokku vaja ehtida 10-20 kuuske. Nii sa rääkisid. Nüüd ütled, et meie oleme lollid?Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 17:23Iga vähegi ajudega inimene, no isegi 5 aastane oleks aru saanud et jutt käib ikkagi jõuluehetest. Või kus sa neid 8 euroseid kuuski saad ja miks peaks kellelgi neid 15-20 vaja olema? Krdi mõttetu närimine, lasteaed.Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 16:51
Mina ka sain aru, et pead ehtima 10-20 kuuske ja ma pole see, kellele vastasid. Äkki on probleem hoopis sinu väljendusoskuses?
Miks sa meietad ennast, oled rase? Paistab küll, et oled loll. Väikese lugemusega, mistõttu ei mõista teksti.
-
Külaline
Meie pere ega ükski sugulane ei pidanud, ei teadnud sellest midagi enne 1990ndaid.Külaline kirjutas: ↑10 Nov 2024 07:48Mina olen sündinud 1971 ja ka mäletan, et nii meie kui kõikide tuttavate pered pidasid jõule. Mu vanavanemad olid usklikud ka, teisiti polnud mõeldavgi. Minu jaoks oli tohutu segadus, kui kooli läksin ja seal räägiti ainult nääridest, midagi ei saanud algul aru. Nääripeod olid muidugi väga toredad ja need meeldisid mulle väga. Klassikaaslastega rääkides tuli välja, et ka nendel on kodudes jõulud, nii et ilmselt ikka enamasti peeti. Mina elasin Tallinnas ja seal peeti, maal ma arvan, et isegi rohkem. Kellel vanavanemad olid elus ja oma riigi usku, ei olnud kahepalgelised, seal polnud vist üldse võimalik mitte pidada.Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2024 21:51Jajah, kõik pidasid jõule, muidugi.Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2024 21:20
Lapsed olla oma kodu peegel. Kui sinu kodus jõule ei peetud ja sa ei ole selle teemaga koos üles kasvanud, siis võibki olla keeruline seda aduda. Aga minu meelest aeg ei mänginud siin küll mingit rolli, mina olen sündinud 1973 ja meie kodus peeti alati jõule, peeti ka pärast sõda. Nääre ei pidanud ei meie pere tutvusringkonnas minu teada keegi, see oli nn riiklik propaganda. Ikka oma perega olid vaiksed-pühalikud jõulud ja siis külalisterohked aastavahetuse peod.
-
Külaline
Saan aru, kui ei pidanud. Aga et ei teadnud sellest midagi? Kotis elasite või?Külaline kirjutas: ↑10 Nov 2024 09:16Meie pere ega ükski sugulane ei pidanud, ei teadnud sellest midagi enne 1990ndaid.Külaline kirjutas: ↑10 Nov 2024 07:48Mina olen sündinud 1971 ja ka mäletan, et nii meie kui kõikide tuttavate pered pidasid jõule. Mu vanavanemad olid usklikud ka, teisiti polnud mõeldavgi. Minu jaoks oli tohutu segadus, kui kooli läksin ja seal räägiti ainult nääridest, midagi ei saanud algul aru. Nääripeod olid muidugi väga toredad ja need meeldisid mulle väga. Klassikaaslastega rääkides tuli välja, et ka nendel on kodudes jõulud, nii et ilmselt ikka enamasti peeti. Mina elasin Tallinnas ja seal peeti, maal ma arvan, et isegi rohkem. Kellel vanavanemad olid elus ja oma riigi usku, ei olnud kahepalgelised, seal polnud vist üldse võimalik mitte pidada.
Meie pidasime jõule.
-
Külaline
Näärideks nimetati neid nõukogulikke jõulude asenduspühi, kus lastele käis kinke toomas sinises rüüs näärivana. NB! Mitte segi ajada rahvapärimusliku aastavahetuse tähistamisega, mis tuleb rootsikeelsest sõnast nyår (ny - uus, år - aasta). Nõukogude ajal võeti sama termin kasutusele uute pühade kontekstis.Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2024 22:08Mis need näärid siis sinu meelest on?!Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2024 21:20
Nääre ei pidanud ei meie pere tutvusringkonnas minu teada keegi, see oli nn riiklik propaganda. Ikka oma perega olid vaiksed-pühalikud jõulud ja siis külalisterohked aastavahetuse peod.
-
Külaline
Need on kaks eraldi lauseosa. Meie kodus peeti alati jõule: nii minu lapsepõlves 1970. ja 80. aastatel kui ka peale sõda. Meil on sellest ajast fotosid ka ja vanaema rääkis, kuidas kuusk toodi koju ja kaunistati jne.Külaline kirjutas: ↑09 Nov 2024 23:26Kus te siis elasite, et peale 1973. a veel sõda oli?Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2024 21:20Aga minu meelest aeg ei mänginud siin küll mingit rolli, mina olen sündinud 1973 ja meie kodus peeti alati jõule, peeti ka pärast sõda.Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2024 10:00 Kasvanud olen ajal ja kodus, kus peeti nääre ning sama jätkan ka mina, kuid..ikka täiesti emotsioonitult.
-
külaline
Jah, meil ka vanaema oli nö. eestiaegne inimene, usklik ka. Minu lapsepõlves oli ta juba pensionär. Jõuluõhtuks ostis turult sealiha ja kapsad ning küpsetas jõulusaia. Paar päeva enne tuli kuusk tema juurde viia. Jõululaupäeva õhtul (mis oli üks 80.-tel tavaline koolipäev) kutsus vanaema lähedased enda juurde kokku.
Lasteaias ja koolis toimusid üritused (kus saadi ka kommipakid) hiljem, enne aastavahetust. Selle kohta öeldi nääripidu ja usklikku temaatikat/kirikulaule muidugi ei olnud, kõik muu atribuutka - kuused, kuuseehted, lumehelbed, piparkoogid, vana, päkapikud, isegi mõned laulud ("Oh kuusepuu", "Aisakell" ) jne.- oli aga sama.
Lasteaias ja koolis toimusid üritused (kus saadi ka kommipakid) hiljem, enne aastavahetust. Selle kohta öeldi nääripidu ja usklikku temaatikat/kirikulaule muidugi ei olnud, kõik muu atribuutka - kuused, kuuseehted, lumehelbed, piparkoogid, vana, päkapikud, isegi mõned laulud ("Oh kuusepuu", "Aisakell" ) jne.- oli aga sama.
-
Külaline
Mina sündinud 1969. Jõule ei peetud ja ma ei teadnud nendest ka suurt midagi enne Eesti taasseseisvumist. Ikka näärid ja nääripeod olid kodus ja koolis. Lapsena meeldis see aeg väga, eriti meeldis mulle saada ja saata postkaarte uue-aasta soovidega. Osad on siiani alles.
-
Külaline
Eks see ole nii, kelle vanavanemad veel elus olid ja väga usklikud, siis oli see jõuluteema, muidu mitte.Külaline kirjutas: ↑10 Nov 2024 14:10 Mina sündinud 1969. Jõule ei peetud ja ma ei teadnud nendest ka suurt midagi enne Eesti taasseseisvumist. Ikka näärid ja nääripeod olid kodus ja koolis. Lapsena meeldis see aeg väga, eriti meeldis mulle saada ja saata postkaarte uue-aasta soovidega. Osad on siiani alles.
-
Külaline
Minu vanavanavanemad, vanavanemad ja vanemad olid täielikud ateistid, aga jõulupuhade ajaks toodi alati kuusk tuppa, toidud-värgid, küünlad põlema. Kirikus ei saanudki käia tol ajal, see võimalus tuli alles hiljem tagasi, et jõululauba kirikusse minna. Vanavanema ütlus, kui ta surema hakkas, ja lohutasin, et mamma ära karda, on siiamaani meeles. "Ma ei karda keda kuraditki!" Ateist mis ateist, aga jõule pidas ja jõulutoite valmistas.
-
Külaline
Hehe, sa vist pole jõulude ajal Havail käinud? Ma olen. Teadmiseks sulle, et seal elavad ühed suurimad jõulufännid, nii imelik, kui see meile ka ei tundu.Külaline kirjutas: ↑27 Okt 2024 18:51Oo, ikka väga lühike ponnistus. Sulle öeldi, et peab.Või kõik inimesed ärkasid ükspäev üles ja arvasid, et nad kohutavalt tahavad 25.12 kuuske tuppa. Eriti need, kes elavad nt Havail või Sitsiilas ja pole kunagi kuuske näinud.Külaline kirjutas: ↑27 Okt 2024 18:44Miks inimesed teevad asju mida nad tahavad. Suure ringi küsimus. Mõtle natuke, äkki mõtled välja ka pika ponnistuse pealeKülaline kirjutas: ↑27 Okt 2024 18:19
No aga miks sa tood keset talve kuuse tuppa? Ja topid karda külge? Miks? Ja tõesti, miks sa värvid mune? Mis otstarbel?
Ja siin me oleme, oktoobris räägime kuusest ja kinkidest.
-
Külaline
Mina sündisin 1965 ja alati peeti kodus jõule. Koolis me sellest väga ei rääkinud, aga küllap teistelgi peeti. Meie kirikus ei käinud, aga ema otsis läbi ragina raadiost Soome kanalitelt jõulumuusikat ja meil oli kuusk, kingitused, joulutoidud. Kust nad alati kuuse said, ei tea, aga mäletan, et kuuseküünlaid ei tohtinud enne müüki panna, kui jõulud läbi
. Kuidagi neid ikka sai, ehk olid eelmise aasta nääridel valmis ostetud.
-
Külaline
Nüüd pea novembri keskpaik ja võib hakata jõulude peale mõtlem aküll. Piparkoogitaigna tegu on varsti plaanis näiteks.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist