Ettevõtetes rääkimata jätmine - kust maalt algab petmine?

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Ettevõtetes rääkimata jätmine - kust maalt algab petmine?

Postitus Postitas Külaline »

Viimasel ajal on olnud korduvalt kogemusi, et kaubandusest midagi ostes ei hoolita kliendist üldse, kauba kohta jäetakse rääkimata väga olulisi asju ja nii käituvad isegi suured ja tuntud poed.

Näide 1. Ostsime Electroluxist uue keraamilise pliidi. Kodus seda paika panema hakates selgus aga, et pliidil puudub juhe. Vot ei olnudki üldse juhet, mille abil saaks pliiti pistikupessa ühendada. Õnneks mu abikaasa jagab elektrist natuke ja lubas järgmisel päeval leida selle aja, et ekstra linna sõita ja elektroonikapoest juhe osta, mida siis pliidile taha aretada proovib. Kodulehelt tellimust uurides ei selgunud aga mitte kusagilt sellist infot, et pliiti müüakse ilma juhtmeta.

Näide 2. Ostsin ühest Eesti netipoest kaks maguskirsipuud, makstes kokku 52 eurot. Juures olid suured värvilised pildid ja pikk jutt sellest, kui jube hea ja saagikas ja magusate viljadega ja kui haigus- ja külmakindel see ikka on. Tundus tore ja saigi tellitud. Ent kui saabus arve, siis nägin sealt esimest korda ka sordinime, ja sain lõpuks guugeldada, millega tegu. Ning guugeldades selgus, et see sort ei vilju iialgi ise, ka mitte teise samast sordist puuga, vaid ma pean hakkama otsima sinna juurde konkreetset sorti ehk ostma kolmanda kirsipuu veel kusagilt lisaks. Kõige tagatipuks näitas otsing, et meie Eesti aianditest on konkreetsed just selle sordi tolmeldajateks sobilikud puud otsas. Pakkumise lehel puudus sordi nimi, samuti puudus seal absoluutselt info, et see puu ei kanna ühtegi vilja ilma tolmeldajata, st kohustuslik on osta 2 puu asemel hoopis 3 puud, ja kolmas puu on lisaks veel haruldane. Need puud ei ole odavad, ja puu ostust kuni normaalse kandmiseni on pikk maa. Ta ei pruugi talve üle elada, mügrid võivad juured läbi närida jne.

Jah, nüüd saan oma kaela ilmselt korraliku sõimu, et ise olen loll ja miks ei kontrolli ega uuri enne ostu sooritamist. Aga ma tõesti ei taibanud enne pliidi ostmist saata Electroluxi firmale eraldi küsimust, et kas teie pliidil ka juhe on. No ei tulnud selle pealegi, sest usaldasin ettevõtet. Ma tõesti eeldasin heas usus, et ettevõte mainib oma kodulehel elektroonikakauba juures ära vajaliku informatsiooni. Ja juhtme puudumine on kahtlemata vajalik informatsioon.

Kuna sellelaadseid kogemusi on viimasel ajal erinevate ettevõtetega tekkinud üha rohkem, tunnen, et mul hakkab kaduma usaldus kaupmeeste vastu. Kunagi vanasti öeldi, klient on kuningas. Sinna juurde lisati kohe otsa: ... aga ainult siis, kui ta käitub ka kuningale vääriliselt, st austab ettevõtet.
Kui aga ettevõte ise kohtleb tarbijat lugupidavat suhtumist mitteväärivana, miks ootab ta siis, et tarbijagi temast kangesti lugu peaks?
Külaline

Elektroluxis näiteks on lisainfos täiesti olemas: "Toitejuhe- pole komplektis."!
Külaline

Pliitidel enamasti polegi toitejuhet kaasas, sest on ette nähtud, et spetsialist ühendab, ise ei soovitata. Oleme ostnud nii Electroluxi kui Boschi pliidi, kummalgi polnud juhet. Spetsifikatsioonide all oli ka kirjas, et juhe ei kuulu komplekti.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Aug 2025 10:33 Pliitidel enamasti polegi toitejuhet kaasas, sest on ette nähtud, et spetsialist ühendab, ise ei soovitata. Oleme ostnud nii Electroluxi kui Boschi pliidi, kummalgi polnud juhet. Spetsifikatsioonide all oli ka kirjas, et juhe ei kuulu komplekti.
Vabandust, aga mis spetsialisti peab olema vaja, kui sul läheb vana pliit rikki ja ostad asemele uue? Loogiline on, et uue toob transpordifirma ukseni, ise tarid kööki, paned juhtme otsa seinal olevasse pistikusse ja hakkad süüa tegema.
Spetsialisti oleks võibolla vaja, kui sul tuttuus maja, kus pole köögis veel seinapistikuid ega kaableid. Aga ma pakun, et 90% inimestel, kes pliite ostavad, on olemas nii köök, koht pliidi jaoks kui pistik, ja loomulikult piisavalt oskusi, et juhe seina panna.
Kas siis, kui sa fööniga õhtul juukseid kuivatad, tellid ka eraldi spetsialist ulmelise hinna eest, et tas sul juhtme seinakontakti paneks ja pärast föönitamist välja võtaks?
Külaline

Minu arust sa liialdad, et kõik tahavad petta. Pigem on need teenindajad ise väheinformeeritud. Vahetuvad tihti ja ei tunnegi kaupa. Mingi suva inimene müüs sulle need puud, ta lihtsalt ise ei teagi, et seal peab kolm puud ostma, ei tea midagi sortidest jne. Pigem mina kahtlustan seda probleemi.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Aug 2025 10:53
Külaline kirjutas: 13 Aug 2025 10:33 Pliitidel enamasti polegi toitejuhet kaasas, sest on ette nähtud, et spetsialist ühendab, ise ei soovitata. Oleme ostnud nii Electroluxi kui Boschi pliidi, kummalgi polnud juhet. Spetsifikatsioonide all oli ka kirjas, et juhe ei kuulu komplekti.
Vabandust, aga mis spetsialisti peab olema vaja, kui sul läheb vana pliit rikki ja ostad asemele uue? Loogiline on, et uue toob transpordifirma ukseni, ise tarid kööki, paned juhtme otsa seinal olevasse pistikusse ja hakkad süüa tegema.
Spetsialisti oleks võibolla vaja, kui sul tuttuus maja, kus pole köögis veel seinapistikuid ega kaableid. Aga ma pakun, et 90% inimestel, kes pliite ostavad, on olemas nii köök, koht pliidi jaoks kui pistik, ja loomulikult piisavalt oskusi, et juhe seina panna.
Kas siis, kui sa fööniga õhtul juukseid kuivatad, tellid ka eraldi spetsialist ulmelise hinna eest, et tas sul juhtme seinakontakti paneks ja pärast föönitamist välja võtaks?
No mis sa minuga pahandad, küsi seda tootjate käest. Iga pliidi juhendis on kirjas, et paigaldama peab elektrik.
Me panime muidugi ise seina, aga teadsime küll, et juhet kaasas ei ole.
Tõsi, induktsioonpliidi ühendamine võttis ikka aega, et kõik tööle hakkaks nagu peab.
Külaline

võibolla elektroonikamüüja jaoks on juhtme puudumine lihtsalt nii loogiline ja loomulik asi, et ta ei taibanud seda jutuks võtta. Juhe tuleb valida vastavalt voolule, see ei ole kõigil tarbijatel ühesugune.

No viljapuude osas on puu ostmine ilma sordinime teadmata küll ülimalt veider. Ikka uurid enne netist, millised viljad ja mis tingimusi vaja. Algaja aedniku kooliraha - või siis osta tolmendaja lisaks.
Külaline

Suurema võimsusega pliidid ei tulegi mingi voolujuhtmega ega kasuta seinakontakti, need ühendatakse otse elektrivõrku kuumakindlate kaablitega. Loomulikult on elektrik see, kes ühendab ja testib. Kui ise kodus midagi vusserdama hakata siis võib ühel päeval tulekahju tekkida, ärge jamage.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Aug 2025 10:53Vabandust, aga mis spetsialisti peab olema vaja, kui sul läheb vana pliit rikki ja ostad asemele uue? Loogiline on, et uue toob transpordifirma ukseni, ise tarid kööki, paned juhtme otsa seinal olevasse pistikusse ja hakkad süüa tegema.
Inimesed ostavad kodumasinaid igasugustesse korteritesse ja majadesse, isegi teadmata, kas nende elektrisüsteem kõiki neid välja kannatab. Üha suuremad külmikud ja sügavkülmakirstud, võimsamad pesumasinad ja kuivatid, pliidid ja boilerid, kõikvõimalikud muud elektritarbijad lisaks. Vanemates magalate korterites polnud isegi maandusega pistikuid, keegi ei teadnud ehitamise ajal, et pesumasin võiks Rigast võimsam olla.
See on tarbija ohutuse tagamiseks ja tootja kaitsmiseks mõeldud, et elektrik tuleks ja teeks.
Loomulikult ühendatakse ise, kui oskusi jagub. Peaasi, et ei juhtuks nii nagu me tuttavatel, et pesu pesemisega samal ajal suppi keeta ja tolmu imeda ei saa.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Aug 2025 11:32 Suurema võimsusega pliidid ei tulegi mingi voolujuhtmega ega kasuta seinakontakti, need ühendatakse otse elektrivõrku kuumakindlate kaablitega. Loomulikult on elektrik see, kes ühendab ja testib. Kui ise kodus midagi vusserdama hakata siis võib ühel päeval tulekahju tekkida, ärge jamage.
Ja sellisel juhul ei pruugi kindlustus ka kahju korvata, kui pole sertifitseeritud elektrik ühendanud. Meil on vaja nö spetsialisti isegi pesumasina ühendamiseks. Selline on kindlustuse ja ühistu reegel.
Külaline

No mida iganes, aga müüja oleks võinud mainida küll, et juhet kaasas pole. Oleks saanud lisamüüki teha vajaliku juhtme müümisega ja klient oleks rõõmus, see pole ju nii raske. Ei saa alati eeldada, et klient on asjadest teadlik ja juba kuskilt netipoest kirjeldusi lugenud.
Külaline

Guest kirjutas: 13 Aug 2025 15:55 No mida iganes, aga müüja oleks võinud mainida küll, et juhet kaasas pole. Oleks saanud lisamüüki teha vajaliku juhtme müümisega ja klient oleks rõõmus, see pole ju nii raske. Ei saa alati eeldada, et klient on asjadest teadlik ja juba kuskilt netipoest kirjeldusi lugenud.
Lõpeta, kes jõuaks kõike ette lugeda, mida komplektis ei ole? Panni ka ei ole. Pigem on see kompliment, et ei öeldud - peeti ise arukaks. Küllap vanamemmele, kes üksi poodi tuleb, antakse rohkem infot.
Külaline

Guest kirjutas: 13 Aug 2025 16:15
Guest kirjutas: 13 Aug 2025 15:55 No mida iganes, aga müüja oleks võinud mainida küll, et juhet kaasas pole. Oleks saanud lisamüüki teha vajaliku juhtme müümisega ja klient oleks rõõmus, see pole ju nii raske. Ei saa alati eeldada, et klient on asjadest teadlik ja juba kuskilt netipoest kirjeldusi lugenud.
Lõpeta, kes jõuaks kõike ette lugeda, mida komplektis ei ole? Panni ka ei ole. Pigem on see kompliment, et ei öeldud - peeti ise arukaks. Küllap vanamemmele, kes üksi poodi tuleb, antakse rohkem infot.
Et siis varsti võib osta auto, ja pärast selle eest maksmist sisse istudes avastad oma üllatuseks, et autol puudub rool. Osta eraldi!
Külaline

Guest kirjutas: 13 Aug 2025 11:14 Minu arust sa liialdad, et kõik tahavad petta. Pigem on need teenindajad ise väheinformeeritud. Vahetuvad tihti ja ei tunnegi kaupa. Mingi suva inimene müüs sulle need puud, ta lihtsalt ise ei teagi, et seal peab kolm puud ostma, ei tea midagi sortidest jne. Pigem mina kahtlustan seda probleemi.
Aga pikka kiidulaulu laulda oskavad nad küll, detailideni kirjeldatakse, kui saagikas ja haiguskindel ja külmakindel see sort ikka on! Et siis, kuidas müüja saab seda kõike detailselt kirjeldada, kui ta samas ei teadvat oma kaubast mitte midagi?
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Aug 2025 09:35 Viimasel ajal on olnud korduvalt kogemusi, et kaubandusest midagi ostes ei hoolita kliendist üldse, kauba kohta jäetakse rääkimata väga olulisi asju ja nii käituvad isegi suured ja tuntud poed.

Näide 1. Ostsime Electroluxist uue keraamilise pliidi. Kodus seda paika panema hakates selgus aga, et pliidil puudub juhe. Vot ei olnudki üldse juhet, mille abil saaks pliiti pistikupessa ühendada. Õnneks mu abikaasa jagab elektrist natuke ja lubas järgmisel päeval leida selle aja, et ekstra linna sõita ja elektroonikapoest juhe osta, mida siis pliidile taha aretada proovib. Kodulehelt tellimust uurides ei selgunud aga mitte kusagilt sellist infot, et pliiti müüakse ilma juhtmeta.

Näide 2. Ostsin ühest Eesti netipoest kaks maguskirsipuud, makstes kokku 52 eurot. Juures olid suured värvilised pildid ja pikk jutt sellest, kui jube hea ja saagikas ja magusate viljadega ja kui haigus- ja külmakindel see ikka on. Tundus tore ja saigi tellitud. Ent kui saabus arve, siis nägin sealt esimest korda ka sordinime, ja sain lõpuks guugeldada, millega tegu. Ning guugeldades selgus, et see sort ei vilju iialgi ise, ka mitte teise samast sordist puuga, vaid ma pean hakkama otsima sinna juurde konkreetset sorti ehk ostma kolmanda kirsipuu veel kusagilt lisaks. Kõige tagatipuks näitas otsing, et meie Eesti aianditest on konkreetsed just selle sordi tolmeldajateks sobilikud puud otsas. Pakkumise lehel puudus sordi nimi, samuti puudus seal absoluutselt info, et see puu ei kanna ühtegi vilja ilma tolmeldajata, st kohustuslik on osta 2 puu asemel hoopis 3 puud, ja kolmas puu on lisaks veel haruldane. Need puud ei ole odavad, ja puu ostust kuni normaalse kandmiseni on pikk maa. Ta ei pruugi talve üle elada, mügrid võivad juured läbi närida jne.

Jah, nüüd saan oma kaela ilmselt korraliku sõimu, et ise olen loll ja miks ei kontrolli ega uuri enne ostu sooritamist. Aga ma tõesti ei taibanud enne pliidi ostmist saata Electroluxi firmale eraldi küsimust, et kas teie pliidil ka juhe on. No ei tulnud selle pealegi, sest usaldasin ettevõtet. Ma tõesti eeldasin heas usus, et ettevõte mainib oma kodulehel elektroonikakauba juures ära vajaliku informatsiooni. Ja juhtme puudumine on kahtlemata vajalik informatsioon.

Kuna sellelaadseid kogemusi on viimasel ajal erinevate ettevõtetega tekkinud üha rohkem, tunnen, et mul hakkab kaduma usaldus kaupmeeste vastu. Kunagi vanasti öeldi, klient on kuningas. Sinna juurde lisati kohe otsa: ... aga ainult siis, kui ta käitub ka kuningale vääriliselt, st austab ettevõtet.
Kui aga ettevõte ise kohtleb tarbijat lugupidavat suhtumist mitteväärivana, miks ootab ta siis, et tarbijagi temast kangesti lugu peaks?
Võtsin Euronicsist esimese ettejuhtuva pliidi, avan spetsifikatsiooni ja ilusasti kirjas: toitejuhe-puudub.
Spetsifikatsioon on asi, mida loed enne ostu ju läbi, kust muidu tead, mida ostad.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Aug 2025 15:55Oleks saanud lisamüüki teha vajaliku juhtme müümisega ja klient oleks rõõmus, see pole ju nii raske.
Üldiselt kodumasinaid müüvad kauplused elektrijuhtmeid ei paku.
Külaline

Ma imestan, et kuidas siis Euronics lisamüüki teha ei taha, et kohe toitekaablit juurde osta ei paku. Igalpool ju tavaks lisasju pakkuda. Näiteks ostad talvesaapad, siis alati üritatakse pähe määrida hooldusvahendeid ja muid jubinaid neile.
Äkki siis müüjad ei oska ka arvata, et juhet kaasas pole?

Pettuseks ma agaseda siiski ei pea.
kaegu
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas kaegu »

Pliitide-ahjudega on see teema, et need on enamasti mõeldud kolmefaasilisele elektrile. Seega pole tehniliselt võimalik - või olgu, mõistlik - neile külge panna juhet, mis on mõeldud kasutama ühte faasi. Nagu seda on tavaline pistikupesa. Jah, ahjusid-pliite saab sillates ümber teha ühefaasilise elektri peale ja midagi keerulist seal pole, kuid mõistlikum on neid siiski kasutada kolmefaasilise elektriga, kui vähegi võimalik. Selleks aga tuleb kilbist vedada eraldi viiesooneline juhe. Uuemates majades või kui elektrivärk on uuendatud, on nii ka tehtud.

Paljud vist lihtsalt ei tea neid nüansse. Võib-olla tõesti peaks poes igaks juhuks mainima? Mine tea, mida mõni muidu veel korraldada võib teadmatusest.
Külaline

Aga pikka kiidulaulu laulda oskavad nad küll, detailideni kirjeldatakse, kui saagikas ja haiguskindel ja külmakindel see sort ikka on!
Ma võin ka seda kirjeldada, et tuleb maitsev saak, haiguskindel ja külmakindel.
Külaline

Siin foorumis on üsna tavaline, et ükskõik, mis teema keegi püstitab, saabub kümmekond inimest talle selgeks tegema, kuidas ta ikka ise loll on. Mina olen TA-ga küll nõus - info on eriti elektroonikakaupade kohta väga puudulik või arusaamatu. Netis veel eriti - ennem tuleb mitu lehte läbi guugeldada, kui kõik vajalik info saab kokku korjatud. Näiteks seadme võimsus on üks asi, mida tihti pole. Olen ka kohanud lehti, kus pole seadme mõõtmeid. Või siis on osa infost nii-öelda väikses kirjas kolmandal lehel - viimatine kogemus robotniidukit otsides. Jõudsin ikka enne pisut aega odavat hinda imestada, kui lõpuks leidsin, mis kõik komplektis tegelikult puudu on. Issake, ma ei osta neid iga päev! Ma ei teagi, mis seal komplektis üldse olema peab! Ja et pliidil puudub juhe?? No tõesti, mina ka ei tuleks selle peale, võrdlus panniga on kohatu.
Ok, viljapuud ma sorti teadmata ei ostaks, aga ma olen ka Räpina lõpetanud. Kaupmees tõesti võiks kliendist nii palju lugu pidada, et nii olulise info, nagu vajalik viljaandja ise välja toob. Mina küll teeksin seda.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline