Suvalisi sünnipäevale
-
Külaline
Suvalisi sünnipäevale
Väikelaste seas on populaarne kutsuda kõik rühmakaaslased sünnipäevale või siis kõik klassiõed ja -vennad. Mis arvate sellest? Mu meelest veider komme suvalisi lapsi sünnipäevale kutsuda. Laps räägib rühmas selle või tollega ei suhtlegi ja ka rühmas on too laps kiusav... Ma isiklikult olen otsustanud sel aastal ei viigi last enam sünnipäevale, kellega ta rühmas ei mängi. Huvitav kas see komme on vaid eestlastel, või ka mujal maailmas, et kutsume terve rühma oma lapse sünnipäevale kuigi laps enamus lastega ei suhtlegi. Ongi 1-2 last rühmas, kellega rohkem mängitakse.
-
Külaline
Eks see oleneb, mida vanemad lubavad. Minu poeg ei ole kunagi tahtnud tervet lasteiarühma ega klassi sünnipäevale kutsuda. Lasteaiast kutsus max 3 sünnale. Koolist sama mõned klassist ja mõned peretuttavad. Nüüd kui ta on 12, ei taha üldse sünnipäeva pidada. Mõned aastad tagasi see innustus sünnipäevadega lakkas. Viimane pidu vist oligi 10 aastaselt.Külaline kirjutas: ↑28 Sept 2025 17:54 Väikelaste seas on populaarne kutsuda kõik rühmakaaslased sünnipäevale või siis kõik klassiõed ja -vennad. Mis arvate sellest? Mu meelest veider komme suvalisi lapsi sünnipäevale kutsuda. Laps räägib rühmas selle või tollega ei suhtlegi ja ka rühmas on too laps kiusav... Ma isiklikult olen otsustanud sel aastal ei viigi last enam sünnipäevale, kellega ta rühmas ei mängi. Huvitav kas see komme on vaid eestlastel, või ka mujal maailmas, et kutsume terve rühma oma lapse sünnipäevale kuigi laps enamus lastega ei suhtlegi. Ongi 1-2 last rühmas, kellega rohkem mängitakse.
-
Külaline
Kui lapsele sobib ja ta tahab, oleme kutsunud küll. Tore on olnud.Külaline kirjutas: ↑29 Sept 2025 20:11 Väga veider komme, ei ole iialgi sedasi teinud.
Seal lasteaias, kus minu lapsed käivad on üldiselt kombeks kutsuda kõik rühma lapsed, ok vanemal lapsel oli üks, kellega siis läbi ei saanud ja seetõttu palusin õpetajal saata kõigile lastele e-kutsed va. tollele lapsele. Ja sünnipäevapeod toimuvad ka enamasti mängutubades.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
-
Külaline
Tehku igaüks nii nagu ise tahab.
Alguses kutsusin ka ise oma lapse sünnipäevale ülirangelt ainult need lapsed, kellega mu laps lasteaias enda jutu järgi iga päev mängis. Neid oli 4 tükki. Ent üks teatas, et neil teine üritus, teine ja kolmas jäid haigeks ning lõpuks tuli sellest üks nukker sünnipäev. Ma võin ju peosaali kaunistada nii uhkeks kui jaksan, ent kui sotsiaalses mõttes kaaslasi seal pole, ei ole õnnesoovijaid, siis peomeeleolu ei teki ka.
Hilisematel aastatel loobusin jäigast koosmängimise reeglist ja lasin lapsel kutsuda need, kellega ta hästi läbi saab. Ja vahel tuli ka terve rühm. Lapsele meeldis ja meilegi sobis nii. Mängutuba rentides pole suurt vahet, kas on kohal 10 või 20 last.
Nüüd on lapsed juba teismelised ja väga valivad, keda kutsuvad, mängutoa ajad on läbi. Aga sellest varasest lapsepõlvest on helged mälestused.
Nii et kui kutsute terve rühma, on okei. Kui vaid ise jaksate neid võõrustada. Kui kutsute pool rühma või peaaegu kogu rühma, on samuti okei. Ja kui otsustate kutsuda vaid mõned lähimad sõbrad, siis palun väga - seegi on teie oma valik.
Alguses kutsusin ka ise oma lapse sünnipäevale ülirangelt ainult need lapsed, kellega mu laps lasteaias enda jutu järgi iga päev mängis. Neid oli 4 tükki. Ent üks teatas, et neil teine üritus, teine ja kolmas jäid haigeks ning lõpuks tuli sellest üks nukker sünnipäev. Ma võin ju peosaali kaunistada nii uhkeks kui jaksan, ent kui sotsiaalses mõttes kaaslasi seal pole, ei ole õnnesoovijaid, siis peomeeleolu ei teki ka.
Hilisematel aastatel loobusin jäigast koosmängimise reeglist ja lasin lapsel kutsuda need, kellega ta hästi läbi saab. Ja vahel tuli ka terve rühm. Lapsele meeldis ja meilegi sobis nii. Mängutuba rentides pole suurt vahet, kas on kohal 10 või 20 last.
Nüüd on lapsed juba teismelised ja väga valivad, keda kutsuvad, mängutoa ajad on läbi. Aga sellest varasest lapsepõlvest on helged mälestused.
Nii et kui kutsute terve rühma, on okei. Kui vaid ise jaksate neid võõrustada. Kui kutsute pool rühma või peaaegu kogu rühma, on samuti okei. Ja kui otsustate kutsuda vaid mõned lähimad sõbrad, siis palun väga - seegi on teie oma valik.
-
Külaline
Mina olen alati teinud nii, nagu laps tahab. Ja tegelikult annab palju külalisi ju peole rõõmu ja särtsu, mis paljudele lastele väga meeldib. Nad ei arutle selle üle, et kas need on ta südamesõbrad või ei ole. Temale meeldivad mängud, suur tort, palju kingitusi, palju saginat, esinejad vms, mis talle meelde jääb. Suur mängutoa sünnipäev on selles vanuses see, mida paljud lapsed soovivad ja miks mitte seda neile siis pakkuda, kui võimalik on. 4 last väikese lapse sünnipäevl on üsna kurb pidu. Väikestel lastel polegi sõprussuhted veel väga hästi välja kujunenud, et peaks kuidagi sellest lähtuma. Üks päev nii, teine päev naa. Meil kutsutaksegi terve lasteaiarühm, kes ei soovi, see ei tule, aga alati on suured ja väga vahvad peod.
Kui mina olin laps, mul käiski umbes 4 last, need, kellega ma mängisin, mingit kurba pidu polnud. Olid tort, tegevused, mängud, kingitused.. Aeg oli sisustatud, väga tore oli. Ei kujuta ette, et terve rühm kisaks ja käratseks. Ikka sõprade seas tahaks olla.
-
Külaline
Mis sina siia puutud. Ilmselt olid juba lapsena omapärane. Suurem osa väikeseid lapsi ei taha üksinda sünnipäeva pidada, et oleks vaikne ja rahulik.
-
Külaline
Vanasti polnudki muud võimalust, kui kodus pidada. Ja kuna kodud olid suht väikesed, siis 4 last oligi normaalne kutsuda.
Nüüd on mängutoad ja saab kutsuda nii palju lapsi kui meeldib.
Nüüd on mängutoad ja saab kutsuda nii palju lapsi kui meeldib.
-
Külaline
Ma mõned aastad tagasi mõtlesin, et teeks lapsele sellise vanaaegse sünnipäeva, nagu meil omal ajal oli. Et omas kodus ja kutsutud 4 lähemat sõbrannat. Laps meenutab seda sünnipäeva siiani vihaselt, et emps, mis sul ometi arus oli, pidu ei saanudki?! Ajad muutuvad.
-
Külaline
Lasteaia puhul saan sellest mingis mõttes aru, aga kui lapsi on rühmas palju, 20 ringis, siis võib teha ka valiku, et tüdrukud käivad tüdrukute ja poisid poiste sünnipäevadel. Enamasti on neil erinevad huvid ja mängud ja kuna kõik sünnipäevi kogu rühmale ei tee, siis 4-6 sünnipäeva aastas ei tohiks olla rahalises ega ajalises mõttes probleem. Sageli on mängutubades ka vanemad ja see on üks vähestest kohtadest, kus ollakse pikemalt koos ja kõrvalt jälgides saab hea ülevaate, kellega laps klapib, rohkem mängib ja kes on kiuslikum, et olla edaspidi tähelepanelikum.Külaline kirjutas: ↑28 Sept 2025 17:54 Väikelaste seas on populaarne kutsuda kõik rühmakaaslased sünnipäevale või siis kõik klassiõed ja -vennad. Mis arvate sellest?
-
Külaline
Mulle tundub, et kui lasta lapsel rangelt külalisi valida, siis ei pruugi lõpuks mängutuppa keegi jõuda ja nt 4-le lapsele mängutuba rentida pole ka mõtet. Ainult siis, kui kohal on ka sugulasi ja tuttavaid. Teine asi on see, et kui lasteaia algusaastatel kindel külaliste arv jäigalt paika panna ja eeldada, et võiks kutsuda üht ja teist, siis võib sellega puuse panna. Selles mõttes, et võib tunduda, et lapsed saavad nagu läbi ja vanemad tunduvad ka mõistlikud, aga tegelikult võib keegi neist osutuda hoopis kiusajaks.Külaline kirjutas: ↑07 Okt 2025 17:24 Alguses kutsusin ka ise oma lapse sünnipäevale ülirangelt ainult need lapsed, kellega mu laps lasteaias enda jutu järgi iga päev mängis. Neid oli 4 tükki. Ent üks teatas, et neil teine üritus, teine ja kolmas jäid haigeks ning lõpuks tuli sellest üks nukker sünnipäev.
-
Külaline
Kui mul olid lapsed väikesed, tekitas mus küsimusi üks läbiv käitumine mõnede vanemate poolt. Nimelt kui mu laps kutsus sünnipäevale oma rühmakaaslase, siis tuli lapsevanem ja küsis, et kas lapse õde- vend ka tohib tulla.
Mina poleks julgenud nii teha. Nagu ebaviisakas? Kui laps kutsub teise lapse, siis nii on, mitte "kaaslasega" Aga kas see on tavaline käitumine? Kodus neil nagunii mingi arutelu toimus? Ehk tahtis teine laps kaasa, mängutuppa mängima. Vanem ütleb siis, et olgu, küsime kas võib? Kui ei või, siis ei või, peab leppima?
Ehk oli see mingi eluõpetus( pead saama aru loa küsimisest ja keeldumisest), mida mina aga pidasin juba küsimusena ebaviisakaks ja sünnipäevalapse ema nö tanki panemiseks.
Mina poleks julgenud nii teha. Nagu ebaviisakas? Kui laps kutsub teise lapse, siis nii on, mitte "kaaslasega" Aga kas see on tavaline käitumine? Kodus neil nagunii mingi arutelu toimus? Ehk tahtis teine laps kaasa, mängutuppa mängima. Vanem ütleb siis, et olgu, küsime kas võib? Kui ei või, siis ei või, peab leppima?
Ehk oli see mingi eluõpetus( pead saama aru loa küsimisest ja keeldumisest), mida mina aga pidasin juba küsimusena ebaviisakaks ja sünnipäevalapse ema nö tanki panemiseks.
-
Külaline
Minu arust on see ka väga ebaviisakas. Meil õnneks selliseid oli vähe, aga üks mühkam oli küll, kes kasutas sünnipäeva ära tasuta lapsehoidmisteenusena, et ise saaks muid asju teha ja vedas kohale kõik oma pere lapsed. Mõni oli selline, et ei küsinud mitte midagi, vajus nende lastega kohale ja kogu moos, ise läks minema. Sama ema ei tulnud lastele ka õigel ajal järele, ootasin teda siis tund aega koos tema lastega, kes ei olnud kõige rahulikumast puust. Rohkem seda last oma lapse sünnipäevale ei kutsunud, kuigi laps ise oli tore.Guest kirjutas: ↑05 Nov 2025 08:21 Kui mul olid lapsed väikesed, tekitas mus küsimusi üks läbiv käitumine mõnede vanemate poolt. Nimelt kui mu laps kutsus sünnipäevale oma rühmakaaslase, siis tuli lapsevanem ja küsis, et kas lapse õde- vend ka tohib tulla.
-
Külaline
Kurb, et karistati toredat last tema vanemate ebaviisaka käitumise eest. Aga eks ütleb vanasõnagi, et vanemate patud nuheldakse laste kaela. Nii oli ja on edasi.Külaline kirjutas: ↑05 Nov 2025 17:15Minu arust on see ka väga ebaviisakas. Meil õnneks selliseid oli vähe, aga üks mühkam oli küll, kes kasutas sünnipäeva ära tasuta lapsehoidmisteenusena, et ise saaks muid asju teha ja vedas kohale kõik oma pere lapsed. Mõni oli selline, et ei küsinud mitte midagi, vajus nende lastega kohale ja kogu moos, ise läks minema. Sama ema ei tulnud lastele ka õigel ajal järele, ootasin teda siis tund aega koos tema lastega, kes ei olnud kõige rahulikumast puust. Rohkem seda last oma lapse sünnipäevale ei kutsunud, kuigi laps ise oli tore.
-
Külaline
No sinu käest vähemalt küsiti.Külaline kirjutas: ↑05 Nov 2025 08:21 Kui mul olid lapsed väikesed, tekitas mus küsimusi üks läbiv käitumine mõnede vanemate poolt. Nimelt kui mu laps kutsus sünnipäevale oma rühmakaaslase, siis tuli lapsevanem ja küsis, et kas lapse õde- vend ka tohib tulla.
Kui minu lapse 6a sünnipäev oli - mängutoas, kus pidin maksma mitte ruumirendi, vaid iga üksiku osaleja pealt - siis üks lasteaiakaaslane tuli kohale koos oma ema, 10a venna ja 3a õega. Kõik need jäid küsimata sünnipäevale enastmõistetavusega, selle konkreetse 1 lapse tõttu tuli mul maksta +3 inimese eest veel
-
Külaline
Ju see ema ei teadnud, sest tavaliselt on ikka ruumirent ükskõik palju lapsi või vanemaid on. Oleksid pidanud emale ütlema.Külaline kirjutas: ↑05 Nov 2025 19:53Kui minu lapse 6a sünnipäev oli - mängutoas, kus pidin maksma mitte ruumirendi, vaid iga üksiku osaleja pealt - siis üks lasteaiakaaslane tuli kohale koos oma ema, 10a venna ja 3a õega. Kõik need jäid küsimata sünnipäevale enastmõistetavusega, selle konkreetse 1 lapse tõttu tuli mul maksta +3 inimese eest veel
-
Külaline
Seda ma küll ei usu. Tegelen ise ruumide rentimisega ning alati on rendil tunni-või kogumaksumus, mis kehtib ükskõik, millise hulga puhul, mis siis konkreetses kohas lubatud on. Meie laste sünna kusagil mängutoas tavaliselt 2,5h, nagu mängutoas kombeks, kokku 50 inimesega, kellest 20 lapsed, summas 1000-1500 kokku. Ei ole veel kusagil pakutud, et maksta kohale tulnud inimeste pealt. Et siis kui tuleb 2, siis 25, aga kui 100, siis 2500Külaline kirjutas: ↑05 Nov 2025 19:53No sinu käest vähemalt küsiti.Külaline kirjutas: ↑05 Nov 2025 08:21 Kui mul olid lapsed väikesed, tekitas mus küsimusi üks läbiv käitumine mõnede vanemate poolt. Nimelt kui mu laps kutsus sünnipäevale oma rühmakaaslase, siis tuli lapsevanem ja küsis, et kas lapse õde- vend ka tohib tulla.
Kui minu lapse 6a sünnipäev oli - mängutoas, kus pidin maksma mitte ruumirendi, vaid iga üksiku osaleja pealt - siis üks lasteaiakaaslane tuli kohale koos oma ema, 10a venna ja 3a õega. Kõik need jäid küsimata sünnipäevale enastmõistetavusega, selle konkreetse 1 lapse tõttu tuli mul maksta +3 inimese eest veel
-
Külaline
Minumeelest klassikaaslased või rühmakaaslased ei saa olla suvalised lapsed, kuna nad veedavad üldjuhul su lapsega ju suure osa päevast, nädalast-nädalasse, aastast-aastasse.
Kui minu laps oli väiksem, siis tegime ka suuri sünnipäevi. Mingi hetk lasteaia lõpus ja esimeses klassis hakkas valima aga mina näiteks vanemana ei olnud nõus sellega, et kõik on kutsutud peale ühe või paari lapse. Jah, ei olnud just käitumise poolest parimad lapsed aga selline väljatõukamine enda ja teiste laste poolt ei olnud minu silmis lihtsalt aktsepteeritav.
Õed-vennad olid ka alati oodatud, kui polnud väga suur vanusevahe ning eelnevalt küsiti luba. Samuti väga okei, kui vanemad käivad ka veel 6-7 aastastega sünnipäeval kaasas.
Kui minu laps oli väiksem, siis tegime ka suuri sünnipäevi. Mingi hetk lasteaia lõpus ja esimeses klassis hakkas valima aga mina näiteks vanemana ei olnud nõus sellega, et kõik on kutsutud peale ühe või paari lapse. Jah, ei olnud just käitumise poolest parimad lapsed aga selline väljatõukamine enda ja teiste laste poolt ei olnud minu silmis lihtsalt aktsepteeritav.
Õed-vennad olid ka alati oodatud, kui polnud väga suur vanusevahe ning eelnevalt küsiti luba. Samuti väga okei, kui vanemad käivad ka veel 6-7 aastastega sünnipäeval kaasas.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist