Lasteaias mure
-
Külaline
Lasteaias mure
Mul käib lasteaias 4 aastane poisslaps. Laps pigem selline üliaktiivne ja püsimatu. Samas rühmas käib ka lapse parim sõber kellega pidevalt lasteaias nad ninapidi koos on. Sõber isegi palju aktiivsem ja rohkem rahmeldaja. Nüüd täna kasvataja rääkis minuga, et kui nad koos lasteaias on, siis need lasteaiapäevad on nii rasked. Nad alati koos jooksevad, ei kuula sõna, korraldavad midagi. Mängivad, et on supermanid, ämblikmehed jne. Nagu poisid ikka. Kasvaja ütles, et see läheb aasta aastalt aina hullemaks. Mina ei ole kodus nagu probleemi näinud. Laps tuleb koju. Vaatab multikaid või mängib oma legodega. Aeg ajalt paneb ka ämblikmehe kostüümi selga ja ronib mööda diivanit, et on ämblikmees. Kodus ei ole kunagi midagi hullu.
Samas eile seisime bussijaamas ja see parim sõber oli ka seal emaga. Poiss tal jooksis, hüppas, üldse sõna ei kuulanud. Minu laps seisis minu kõrval ja häbenes. Hoidis käest kinni ja pani lausa pea mulle peaaegu põue. Kuidas see lasteaias siis nii erinev on. Ma tunnen end nii kehvasti kui kasvatajad selle jutuga tulevad, et mu laps ei kuula sõna ja ei võta ühistest tegevustest osa. Saan aru, et võibki olla raske ja väsitav. Aga mida ma selles olukorras teha saan? Viin lapse lasteada kui teist poissi pole? Või vahetan üldse lasteaeda? 4 aastasega väga rääkida ju mõistlikult ei saa.
Laps käib ka tasulises jalgpalli trennis lasteaias. Treener olevat keeldunud neid kahte last sinna edaspidi võtmast.
Mida Teie teeksite? Kodus on laps rahulik ( ilmselt siis lasteaias elab end välja ). Samas teised lapsed rühmas on nii kukununnud. Mul nagu mingi rakett kes seal ringi laseb.
Samas eile seisime bussijaamas ja see parim sõber oli ka seal emaga. Poiss tal jooksis, hüppas, üldse sõna ei kuulanud. Minu laps seisis minu kõrval ja häbenes. Hoidis käest kinni ja pani lausa pea mulle peaaegu põue. Kuidas see lasteaias siis nii erinev on. Ma tunnen end nii kehvasti kui kasvatajad selle jutuga tulevad, et mu laps ei kuula sõna ja ei võta ühistest tegevustest osa. Saan aru, et võibki olla raske ja väsitav. Aga mida ma selles olukorras teha saan? Viin lapse lasteada kui teist poissi pole? Või vahetan üldse lasteaeda? 4 aastasega väga rääkida ju mõistlikult ei saa.
Laps käib ka tasulises jalgpalli trennis lasteaias. Treener olevat keeldunud neid kahte last sinna edaspidi võtmast.
Mida Teie teeksite? Kodus on laps rahulik ( ilmselt siis lasteaias elab end välja ). Samas teised lapsed rühmas on nii kukununnud. Mul nagu mingi rakett kes seal ringi laseb.
-
Külaline
Tavalised lapsed, kes lõbutsevad. Nüüdse aja lasteaiad on lastevaenulik kohad, kus sunnitakse kogu aeg paigal olema. Liikuda ei tohi palju, siis kui energiast tulvil, vaid ainult teatud kohtades ja aegadel on lubatud. Sellepärast ei tulegi läänest häid jooksjaid, Aafrikas lapsed jooksevad terve päev iga natukese aja tagant.
-
Külaline
Ütlegi, et kodus on laps rahulik ja kuulab sõna ka. Oma viga neil kasvatajatel, kui nende sõna ei kuulata. Olen seda elus ka kuulnud: ainult sinuga on selles asjas probleem. Hiljem selgub, et nii öeldi väga paljudele.
-
Külaline
Ma küsiks lasteaialt otse, mida nad siis ootavad või kuidas nende arvates "probleem" lahendada tuleks.
Nõme tegelikult niimoodi kriitika näkku paisata aga lahenduse osa jäetajse müstikaks. Nagu meelega tahetakse lapsevanemale süütunnet tekitada.
Kas teise laose vanemake samasugune märkus tehti?
Nõme tegelikult niimoodi kriitika näkku paisata aga lahenduse osa jäetajse müstikaks. Nagu meelega tahetakse lapsevanemale süütunnet tekitada.
-
Külaline
Muidugi tehti.Guest kirjutas: ↑12 Nov 2025 11:12 Ma küsiks lasteaialt otse, mida nad siis ootavad või kuidas nende arvates "probleem" lahendada tuleks.
-
Sajajalgne
- Kontakt:
Mina vestleksin oma lapsega antud teemal, uurisin miks ta nii käitub. Tundub, et teine poiss on käivitajaks. Samas tuleb ka mõista õpetajat, õppetööd ja tegevusi polegi võimalik teha, kui osad lapsed ei kuula. See häirib teiste tööd. Jah, on ebameeldiv negatiivset sidet lasteaiast saada aga samas mina vanemana tahaks teada, kuidas mu laps käitub väljaspool kodu. Edu!
-
Külaline
mina olen lasteaia eripedagoog. esmalt soovitan kasvatajaga - üldiselt on lasteias tänapäeval õpetajad - teemat põhjalikult arutada. kas probleemid on ainult lastel koos või ka eraldi? millises olukorras need tekkivad? mis õpetaja siis teeb? kas see toimib? kas ja kuidas rühma meeskond koostööd teeb ( nt ühe poisiga võib abiõpetaja laua taga arendavat tegevust teha, samal ajal, kui teine eripedagoogi individuaaltundi läheb. kummaliselt kõlab, et mürakarud takistamatult koos kaost korraldavad ja õpetaja ei ole lapsevanemaga tegevusplaane arutanud, eripedagoogi appi palunud, mingeid nõuandeid andnud? sellisel juhul oleks mõistlik kaaluda lasteaia vahetust.Guest kirjutas: ↑12 Nov 2025 14:10Muidugi tehti.Guest kirjutas: ↑12 Nov 2025 11:12 Ma küsiks lasteaialt otse, mida nad siis ootavad või kuidas nende arvates "probleem" lahendada tuleks.
-
Külaline
Lasteaias võivad ju need kasvatajad üksteist professoriteks, doktoriteks jne kutsuda, kui tahavad, keegi ei keela. Teiste inimeste jaoks on nad ikka kasvatajad.Guest kirjutas: ↑12 Nov 2025 14:31mina olen lasteaia eripedagoog. esmalt soovitan kasvatajaga - üldiselt on lasteias tänapäeval õpetajad - teemat põhjalikult arutada. kas probleemid on ainult lastel koos või ka eraldi? millises olukorras need tekkivad? mis õpetaja siis teeb? kas see toimib? kas ja kuidas rühma meeskond koostööd teeb ( nt ühe poisiga võib abiõpetaja laua taga arendavat tegevust teha, samal ajal, kui teine eripedagoogi individuaaltundi läheb. kummaliselt kõlab, et mürakarud takistamatult koos kaost korraldavad ja õpetaja ei ole lapsevanemaga tegevusplaane arutanud, eripedagoogi appi palunud, mingeid nõuandeid andnud? sellisel juhul oleks mõistlik kaaluda lasteaia vahetust.Guest kirjutas: ↑12 Nov 2025 14:10Muidugi tehti.Guest kirjutas: ↑12 Nov 2025 11:12 Ma küsiks lasteaialt otse, mida nad siis ootavad või kuidas nende arvates "probleem" lahendada tuleks.
-
Külaline
Jaa, nii on. Oli mul laps väike, oli küll aktivne, aga kodus ikka sai temaga hakkama. Ta ikka kuulas sõna ja ei läinud päris pööraseks. Aga 2 pead on ikka 2 pead. Kõik see oli unustatud või keelud ignoreeritud, kui kellegagi koos oli.
-
Külaline
Päris julm oleks lapsepõlve parimad sõbrad üksteisest lahutada. Lihtsalt sellepärast, et neil oli üheskoos liiga lõbus.
-
Külaline
hm, nelja-aastased, kellest üks teist tänaval häbeneb ja ema seljataha peitu läheb? siis küll.Guest kirjutas: ↑12 Nov 2025 15:25 Päris julm oleks lapsepõlve parimad sõbrad üksteisest lahutada. Lihtsalt sellepärast, et neil oli üheskoos liiga lõbus.
-
Külaline
Tegelikult 4 aastane on juba päris pädev ka vestluses osalema, kui kõne ja arusaamine on normaalne. Lihtsalt lühidalt peaks vestkema, mitte pikki dialooge pidama ngu täiskasvanud teevad. Eriti, kui TA väitel kaos kodus rahulik ja sõnakuulelik on.
Eks muidugi oleneb lapsest aga tihtipeale lapsi ja nende mõistmist alahinnatakse.
Kindlasti räägiks ka selle parima sõbra emaga. Äkki aitaks lastega koos rääkimine probleemi veidi lahebdada või neil tuure alka tõmmata.
Eks muidugi oleneb lapsest aga tihtipeale lapsi ja nende mõistmist alahinnatakse.
Kindlasti räägiks ka selle parima sõbra emaga. Äkki aitaks lastega koos rääkimine probleemi veidi lahebdada või neil tuure alka tõmmata.
-
Külaline
No lasteaia vahetus tundub küll pisut drastilise meetmena. Näiteks meie kodukandis on üks lasteaed 400 meetri kaugusel ja järgmise lähima lasteaiani on 12 kilomeetrit. Lisaks ei ole neid lasteaiakohti jalaga segada.Guest kirjutas: ↑12 Nov 2025 14:31mina olen lasteaia eripedagoog. esmalt soovitan kasvatajaga - üldiselt on lasteias tänapäeval õpetajad - teemat põhjalikult arutada. kas probleemid on ainult lastel koos või ka eraldi? millises olukorras need tekkivad? mis õpetaja siis teeb? kas see toimib? kas ja kuidas rühma meeskond koostööd teeb ( nt ühe poisiga võib abiõpetaja laua taga arendavat tegevust teha, samal ajal, kui teine eripedagoogi individuaaltundi läheb. kummaliselt kõlab, et mürakarud takistamatult koos kaost korraldavad ja õpetaja ei ole lapsevanemaga tegevusplaane arutanud, eripedagoogi appi palunud, mingeid nõuandeid andnud? sellisel juhul oleks mõistlik kaaluda lasteaia vahetust.Guest kirjutas: ↑12 Nov 2025 14:10Muidugi tehti.Guest kirjutas: ↑12 Nov 2025 11:12 Ma küsiks lasteaialt otse, mida nad siis ootavad või kuidas nende arvates "probleem" lahendada tuleks.
Mina teeks endale selgeks, kui hull see olukord päriselt siis on. Et kas tõesti need kaks poissi kokku saades laamendavad nii et maa on must ja ülejäänud rühm hiilib seinaääri mööda? Või õpetaja natuke siiski liialdab? Õpetajal peaks siiski olema pedagoogiline eriharidus, mis sisaldab ka oskust selliste olukordadega toime tulla, või siis vähemalt teab ta, kust nõu ja abi küsida. Paisata niimoodi emale näkku, et teie laps selle teise poisiga kokku saades hakkab laamendama, mis lahendust see õpetaja nüüd siis ootab? Loomulikult saab ema kodus oma lapsega rääkida, panna südamele et käitugu ilusti, seada sisse kasvõi premeerimise süsteemi (ei ühtki intsidenti päevas - saab õhtul midagi head) jne. Aga ikkagi jäävad lapsevanema käed siin lühikeseks, kuna vanemaid ju lasteaia ruumidesse päeval ei lasta.
Minu meelest ei tööta see ``räägin lapsega kodus, et ta lasteaias/koolis nii ei teeks`` koolis käivate laste puhul ka. Kui probleem on lasteaias, siis seal tuleb see ka lahendada. Et vanemaid kaasatakse, on normaalne, aga ei saa eeldada, et vanemad lahendaks lapse käitumisega seotud probleeme kodust õhtuse vestlusega.
4 aastane pole eelkooliealine, teda saaks ka vanemate-nooremate rühma ringi liigutada.Guest kirjutas: ↑12 Nov 2025 17:29No lasteaia vahetus tundub küll pisut drastilise meetmena. Näiteks meie kodukandis on üks lasteaed 400 meetri kaugusel ja järgmise lähima lasteaiani on 12 kilomeetrit. Lisaks ei ole neid lasteaiakohti jalaga segada.Guest kirjutas: ↑12 Nov 2025 14:31mina olen lasteaia eripedagoog. esmalt soovitan kasvatajaga - üldiselt on lasteias tänapäeval õpetajad - teemat põhjalikult arutada. kas probleemid on ainult lastel koos või ka eraldi? millises olukorras need tekkivad? mis õpetaja siis teeb? kas see toimib? kas ja kuidas rühma meeskond koostööd teeb ( nt ühe poisiga võib abiõpetaja laua taga arendavat tegevust teha, samal ajal, kui teine eripedagoogi individuaaltundi läheb. kummaliselt kõlab, et mürakarud takistamatult koos kaost korraldavad ja õpetaja ei ole lapsevanemaga tegevusplaane arutanud, eripedagoogi appi palunud, mingeid nõuandeid andnud? sellisel juhul oleks mõistlik kaaluda lasteaia vahetust.
Mina teeks endale selgeks, kui hull see olukord päriselt siis on. Et kas tõesti need kaks poissi kokku saades laamendavad nii et maa on must ja ülejäänud rühm hiilib seinaääri mööda? Või õpetaja natuke siiski liialdab? Õpetajal peaks siiski olema pedagoogiline eriharidus, mis sisaldab ka oskust selliste olukordadega toime tulla, või siis vähemalt teab ta, kust nõu ja abi küsida. Paisata niimoodi emale näkku, et teie laps selle teise poisiga kokku saades hakkab laamendama, mis lahendust see õpetaja nüüd siis ootab? Loomulikult saab ema kodus oma lapsega rääkida, panna südamele et käitugu ilusti, seada sisse kasvõi premeerimise süsteemi (ei ühtki intsidenti päevas - saab õhtul midagi head) jne. Aga ikkagi jäävad lapsevanema käed siin lühikeseks, kuna vanemaid ju lasteaia ruumidesse päeval ei lasta.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
-
Külaline
Lasteaias võivad ju need kasvatajad üksteist professoriteks, doktoriteks jne kutsuda, kui tahavad, keegi ei keela. Teiste inimeste jaoks on nad ikka kasvatajad.
Lasteaias on siiski õpetajad. Kasvataja on lapsevanem, kes KASVATAB oma last ise. Ei saa eeldada, et õpetaja teeb ka lapsevanema töö ära.
Lasteaias on siiski õpetajad. Kasvataja on lapsevanem, kes KASVATAB oma last ise. Ei saa eeldada, et õpetaja teeb ka lapsevanema töö ära.
-
Külaline
Okei, mis on siis kasvataja ülesanne? Lapsevanem viib lapse lasteaeda, et teine inimene hoiab tema last kui ta ise on tööl. Okei, sa ütled kasvataja ei kasvata, aga millest siis on tekkinud üldse ametinimi kasvataja? Kui kasvataja ei kasvata last seni kuni lapsevanem on tööl, siis mis ülesanne on üldse kasvatajal?Külaline kirjutas: ↑12 Nov 2025 22:27 Lasteaias võivad ju need kasvatajad üksteist professoriteks, doktoriteks jne kutsuda, kui tahavad, keegi ei keela. Teiste inimeste jaoks on nad ikka kasvatajad.
-
Külaline
Lasteaedades on juba ammu õpetajad, mitte kasvatajad. Lisaks tugispetsialistid.Külaline kirjutas: ↑12 Nov 2025 22:37Okei, mis on siis kasvataja ülesanne? Lapsevanem viib lapse lasteaeda, et teine inimene hoiab tema last kui ta ise on tööl. Okei, sa ütled kasvataja ei kasvata, aga millest siis on tekkinud üldse ametinimi kasvataja? Kui kasvataja ei kasvata last seni kuni lapsevanem on tööl, siis mis ülesanne on üldse kasvatajal?
Lasteaed on koolieelne õppeasutus.
Hariduski peab neil olema vastav, õpetamine samuti vastavalt nõuetele.
Kasvatajad on praegu vaid hoidudes. Nemad ei peagi midagi õpetama.
https://www.riigiteataja.ee/akt/103092013036
-
Külaline
See ametinimetus kadus lasteaedadest juba aastakümneid tagasi.Külaline kirjutas: ↑12 Nov 2025 23:42Okei, sa ütled kasvataja ei kasvata, aga millest siis on tekkinud üldse ametinimi kasvataja?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], KollaneBanaan ja 1 külaline