Kas eestlastel on välimus kinnisidee?

vana hea klassika
Tahanteada

Kas eestlastel on välimus kinnisidee?

Postitus Postitas Tahanteada »

Kas olete lääneriikides märganud, et inimesed käivad suht lopelt ja suvakalt riides ja Eestis kiputaks vahtima selliste peale, et imelik või naljakas või teeb lolliks ennast? Avaliku arvamuse küsitlus seoses minu hiljutiste kogemustega.
Olen u 10 a välismaal elanud (Euroopas siiski, mitte kuskil kauges kultuuriruumis) ja mul on nüüd vist tagurpidi kultuurišokk. Ma ise ei saa midagi aru, aga sugulased surgivad.
Ühesõnaga, asjaga tegi algust üks u 55a naissugulane. Pidin minema rattaga ja panin jalga 2/3 retuusid ja tuunika. Retuusidel on kintsu küljel sügav tasku, ilmselt telefoni jne jaoks, panin sinna võtmekimbu. Sugulane ütles mitu korda, et sinna panedki või. Mina mitu korda vastu, et jah, ei kao ära, sügav tasku ja need pole nii rasked jne. Tema ikka vaatab ja küsib, et kas sa kotti ei võta. Lõpuks siis ütles, et aga punnis on! Mis punnis? No kintsu peal on näha, et punnis on taskus midagi. Mis siis? Aga näha on tänaval ju! Polnudki probleem, et taskus rasked või kukuvad välja, aga vaat, et õues kõik vahivad, kui rattaga mööda uhan, et mul punnis asi kintsul.
Teiseks, mul on tugevad miinusprillid ja suvel kannan fitover päikeseprille. Ma ei tea, kas see toode pole Eestis levinud, minu vahmiil nägi esimest korda. Ja no hirnu herneks, nad arvasid, et ma panin tavalised päikseprillid oma prillide peale ja nagu mingi pööningult välja lastud nohik käin kahed prillid ees. Näitasin, et, nendel on spetsiaalselt sobiv kuju nagu väikese eendiga, mõeldudki korrigeerivate prillide peale, polariseeritud jne. Pidin konkreetselt reklaami näitama neile telefonist, kus noored kaunid näitsikud neid oma prillide peale lükkavad. Et ongi selline spetsiaalne toode prillikandjatele. Ikkagi oli kuulda turtsatusi ja kui ma need ette panen, siis muigavad.
Hakkasin mõtlema ja meenus, et tõepoolest, u 15 a tagasi käisin ma Walesis sõbrannaga ja ühel pimedal vihmasel hommikul nägime, kuidas mees sõitis jalgrattaga, otsaees pealamp. Mõlemad itsitasime, et Eestis küll keegi kaevurilambiga jalgrattaga sõitma ei lähe. Nüüd tagantjärele mõtlen, et läheks küll, kui vihmane ja pime on.
Ja siis meenus veel, et perekoolis keegi tegi pandeemia alguses teema, et kuidas ta läheb maskiga poodi, kõik vahivad ja peavad imelikuks ja miks ta peab nüüd nagu lollakas välja nägema sellega.
Ühesõnaga, saate ehk aru, mida ma mõtlen. Ma ise olen juba nii kaua suvakalt riietuvas riigis elanud, et punnis tasku, topeltprillid ja pealamp pole midagi märkimisväärset, ei arvaks, et keegi vahib ja kui vahib, ei huvita ka. Aga eestlasi vist huvitab? Peab alati korralik välja nägema ja jälgima, mis seljas-jalas, et keegi viltu ei vaataks ja tähtis on, mis teised sinu välimusest arvavad. Kas ikka nooremat põlvkonda ka endiselt huvitab? Või on mul lihtsalt sellised pipstükid sugulased?
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Ma pakun, et 80% eestlasi käivad ringi, kui kaltsakad. Ju sa tuled veel hullemast riigist.
Külaline

Vahitakse ja üritatakse oma peas paika panna, kus on Sinu koht sotsiaalses hierarhias. Kui vahtijate arvates nendest piisavalt palju madalamal, siis suhtuvadki üleolevalt, parimal juhul teevad viisakat nägu (ikka selleks, et omakorda endast head/armastusväärset muljet jätta ja enda staatust tõsta).

Ma olen seni arvanud, et tegemist on inimühiskonnas paratamatu nähtusega.
Ise ei viitsi kaasa mängida (suht kibestunud olen :lol: ).
Külaline

Jah, eestlastel on väga tähtis mis teised neist arvavad ja ega keegi neid ometi halvustavalt ei vaadata. Ise vaatavad ka viltu kõigele, mis vähegi nende isiklikust maitsest ja tõekspidamistest erineb. Nooremad ka aga kindlasti vähem, kuna nende maailmapilt on lihtsalt veidi laiem. Need kes on pikemalt mujal viibinud, tunneb nende riietuse ja "whatever" suhtumise järgi eksimatult ära. Sinna ei saa sa midagi teha, harjud ära lihtsalt kõõritavate pilkudega. Teretulemast valgete vareste klubisse!
Külaline

Ehehehh... Mul on retuusidel mõlemas küljes taskud. Ühte panen telefoni, teise võtmed. On punnis, aga täiega savi, mida keegi arvab, ma ei kannata mingeid üleõla kotte. Kui kellelegi mu punnis jalad ei meeldi, siis minu mure see küll pole :D
Külaline

Tahanteada kirjutas: 08 Juul 2024 19:44 /.../ Ma ise ei saa midagi aru, aga sugulased surgivad.
Ühesõnaga, asjaga tegi algust üks u 55a naissugulane. Pidin minema rattaga ja panin jalga 2/3 retuusid ja tuunika. Retuusidel on kintsu küljel sügav tasku, ilmselt telefoni jne jaoks, panin sinna võtmekimbu. Sugulane ütles mitu korda, et sinna panedki või. Mina mitu korda vastu, et jah, ei kao ära, sügav tasku ja need pole nii rasked jne. Tema ikka vaatab ja küsib, et kas sa kotti ei võta. Lõpuks siis ütles, et aga punnis on! Mis punnis? No kintsu peal on näha, et punnis on taskus midagi. Mis siis? Aga näha on tänaval ju! Polnudki probleem, et taskus rasked või kukuvad välja, aga vaat, et õues kõik vahivad, kui rattaga mööda uhan, et mul punnis asi kintsul.
Teiseks, mul on tugevad miinusprillid ja suvel kannan fitover päikeseprille. Ma ei tea, kas see toode pole Eestis levinud, minu vahmiil nägi esimest korda. Ja no hirnu herneks, nad arvasid, et ma panin tavalised päikseprillid oma prillide peale ja nagu mingi pööningult välja lastud nohik käin kahed prillid ees. Näitasin, et, nendel on spetsiaalselt sobiv kuju nagu väikese eendiga, mõeldudki korrigeerivate prillide peale, polariseeritud jne. Pidin konkreetselt reklaami näitama neile telefonist, kus noored kaunid näitsikud neid oma prillide peale lükkavad. Et ongi selline spetsiaalne toode prillikandjatele. Ikkagi oli kuulda turtsatusi ja kui ma need ette panen, siis muigavad.
/.../
Ma tean täpselt, mida sa silmas pead. Olen pikki aastaid välismaal elanud ja Eestis käies alati kerge (kultuurituse)šoki saanud.

Siin juba öeldi välja, et eestlasele on tohutult tähtis, mida tema välimusest arvatakse. See, kes sa inimesena oled, sinu haridus ja omadused näikse vähem olulised olevat. Välimus ja riietus seevastu on A ja O. Ja teisi kritiseeritakse armutult. Oleneb muidugi seltskonnast, aga selle kritiseerimine on levinud. Minu teooria on, et see tuleb madalast enesehinnangust, sest miks muidu on nii oluline panna teine inimene ennast halvasti tundma.
Külaline

Ma tean täpselt, mida sa silmas pead. Olen pikki aastaid välismaal elanud ja Eestis käies alati kerge (kultuurituse)šoki saanud.

Siin juba öeldi välja, et eestlasele on tohutult tähtis, mida tema välimusest arvatakse. See, kes sa inimesena oled, sinu haridus ja omadused näikse vähem olulised olevat. Välimus ja riietus seevastu on A ja O. Ja teisi kritiseeritakse armutult. Oleneb muidugi seltskonnast, aga selle kritiseerimine on levinud. Minu teooria on, et see tuleb madalast enesehinnangust, sest miks muidu on nii oluline panna teine inimene ennast halvasti tundma.
Raske siin elada jah. Ei tohi olla lohakalt riides, aga silmatorkavalt ilus ka ei tohi olla. Kui välismaal ilus või ilusti riides inimene saab siiraid komplimente, siis siin vahitakse kõvera suuga ja jälle ei sobi. Peab olema selline hall ja korrektne keskmine, siis keegi ei vahi ega ütle halvasti.
Külaline

Selliseid topelt prille meil siin tõesti pole ja kaht paari prille kantakse vaid juhul kui hajameelsusest paned teised lisaks. Aga kas teil mehed sandaalidega sokke ka juba kannavad?
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Juul 2024 20:49 Selliseid topelt prille meil siin tõesti pole ja kaht paari prille kantakse vaid juhul kui hajameelsusest paned teised lisaks. Aga kas teil mehed sandaalidega sokke ka juba kannavad?
Ma kannan ise :D Crocs'e kannan ka sokkidega vahest. Üldse ei morjenda, kes ja kuidas vahib või mida arvab
Külaline

A mutikingi kannad?
Tahanteada

Postitus Postitas Tahanteada »

Külaline kirjutas: 08 Juul 2024 20:49 Selliseid topelt prille meil siin tõesti pole ja kaht paari prille kantakse vaid juhul kui hajameelsusest paned teised lisaks. Aga kas teil mehed sandaalidega sokke ka juba kannavad?
Mida, noh, ei olegi? Ma ei uskunud, mul suguvõsas palju prillikandjaid, mõnedel on isetumenevad klaasid, mõned lihtsalt kannatavad ära suvel, mõned panevad läätsed, et saaks päikeseprille kanda. Miks ei tea keegi, et sellised olemas on? Palun, teen reklaami, see on lihtsalt üks tootja, neid on palju. Kuidas saab olla, et turunišš täitmata?

https://m.youtube.com/watch?v=DcD5sddikhk

Sokke ja sandaale kantakse meil küll, sinna juurde sobivad hästi ka laiad põlvini lühikesed püksid, khakivärvi ja paljude taskutega ja veelgi rohkemate taskutega vest. :D
Tegelikult sellist eksemplari, kel kõik need elemendid olemas, näeb harva, aga on olemas küll jah.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Juul 2024 20:58A mutikingi kannad?
Ma rohkem tossu inimene, ei tea milline see "mutiking" täpselt on aga kui jalas mugav ja mu stiiliga sobib, siis miks mitte.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Juul 2024 20:58A mutikingi kannad?
Milleks? Need ei ole ilusad ega pole ka mugavad.
Mõttetud kingad.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Juul 2024 20:55
Ma kannan ise :D Crocs'e kannan ka sokkidega vahest. Üldse ei morjenda, kes ja kuidas vahib või mida arvab
Neid kantakse aias mütates. Ausalt öeldes ei tunne küll kedagi, kes tuunikat kannaks. Kas kole riietus on mingi uhkuseasi?
Mammut
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Mammut »

Mina olen küll neid prillide peale käivaid päiksekaid Eestis näinud ja kedagi ei huvitanud. Ja eestlased on minu meelest ikka üsna mugavalt ja praktiliselt riietuvad, võrreldes kasvõi siin elavate slaavlastega. Kontsakingad, kallid kotid ja kellad on ikka väga haruldased argiolukorras. Samas autod tunduvad küll kallimad kui elatustase eeldaks. Itaalia, Prantsusmaa Hispaania, Korea, USA seal võiks küll kindlasti väita, et välimus on ületähtsustatud. Meil on siin kõik ikka üsna lihtne ja ka iluopid pole ka õnneks veel nii laiades massides.
Kõuts
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Kõuts »

Muidugi on! Mu paljud tuttavad kannavad ikka väga ammu juba.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Juul 2024 21:09
Neid kantakse aias mütates. Ausalt öeldes ei tunne küll kedagi, kes tuunikat kannaks. Kas kole riietus on mingi uhkuseasi?
Ehe näide eestlase suhtumisest. Tema teab täpselt, kus midagi kantakse ja mis on kole, sest nii lihtsalt on. Mina kannan seda mis mulle meeldib, sobib ja mugav on ega murra pead selle üle, kas keegi peab seda uhkuse- või häbiasjaks
Külaline

Täiesti nõus, et eestlased on väga välimusele orienteeritud. Eriti naisterahva välimus peab vastama kindlatele nõuetele. Originaalne ja omanäoline ei tasu väga olla. Mulle tundub, et see on meil põlvkonniti sisse juuritud. Mäletan oma vanaema mõningaid sõbrannasid, kes olid intelligentsed prouad, aga see "vaata, mis tal seljas küll on!" jutt tuli ikka tihti üle huulte. Nooremad põlvkonnad õnneks vist võtavad rahulikumalt juba. Uskmatult palju energiat ja aega jääb üle, kui ei muretse teiste ja enda välimuse pärast nii väga (ei pea muidugi silmas kasimatust, läbihigistatud riietega ringi käimist vms "toredat" olekut, mida aeg-ajalt kahjuks ühistranspordi kasutajate hulgas võib kohata). Mis taskuid naiste riietel puudutab, siis see tõesti on vist surmapatt osade hulgas siiani. Tasku teeb ju puusa või kintsu paksuks! Mul endal on ka sportimiseks ja koeraga jalutamiseks taskutega retuusid ja väga mugav on, võtmed või telefon ei kao kusagile ja ei pea midagi käes tassima või kotikest kaasa vedama.
Külaline

Meil on siin kõik ikka üsna lihtne ja ka iluopid pole ka õnneks veel nii laiades massides.
Meil on ka igasuguseid, aga enamus selliseid tõesti slaavi päritolu. Minu lapse klassikaaslase ema on selline, et käib lapsel koolis järgi pidulikes maani kleitides, dekoltee on nabani (otseses mitte piltlikus mõttes), kunstpallid õieli ja suured mokad ees. Muidugi on ka juuksepikendused ja muu kraam. Ja ise arvab, et on ülimalt ilus, kes teda vahivad, on lihtsalt kadedad. Ilus sale on tõesti.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Juul 2024 21:18
Külaline kirjutas: 08 Juul 2024 21:09

Ehe näide eestlase suhtumisest. Tema teab täpselt, kus midagi kantakse ja mis on kole, sest nii lihtsalt on. Mina kannan seda mis mulle meeldib, sobib ja mugav on ega murra pead selle üle, kas keegi peab seda uhkuse- või häbiasjaks
Sulle meeldivad spetsiaalselt koledad riided?
Tead, meil nooperis jah siiani veel lühkarites ei käida. Teksades-tossudes paraku küll. Taandareng.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist