Lasteaias magamine

1-6 aastased
Külaline

Lasteaias magamine

Postitus Postitas Külaline »

Mu laps 3 aastane ja ei maga lasteaias. Õpetaja käseb järgi tulla 12.30. See aga takistab mul käima tööl. Kas mul on üigus teavitada haridusametit, et lasteaed takistab mul tööl käimist, kuna mu laps ei jäö lasteaias magama. Tegu kristiines oleva lasteaiaga. Vb kellelgi sarnane probleem, et kästakse kell 12.30 järgi lapsele tulla.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2026 16:25 Mu laps 3 aastane ja ei maga lasteaias. Õpetaja käseb järgi tulla 12.30. See aga takistab mul käima tööl. Kas mul on üigus teavitada haridusametit, et lasteaed takistab mul tööl käimist, kuna mu laps ei jäö lasteaias magama. Tegu kristiines oleva lasteaiaga. Vb kellelgi sarnane probleem, et kästakse kell 12.30 järgi lapsele tulla.
Magama ei peagi, kui ta see aeg vaikselt voodis on või teisi segamata mängib, ei tohiks see kedagi segada.
Miks ta ei maga ja kas ta kodus samuti päeval ei maga?
Külaline

Ei ta ei maga lõunaund. Riik tahab makse, tahab, et võimalikult palju inimesi käib tööl, aga päriselt vanematel tööl käia ei lasta. 3aastane ei iska endale ise vaikseid tegevusi leida. Selleks siiski vaja et õpetaja tegeleb lapsrga. Neil ju tööaeg.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2026 17:18 Ei ta ei maga lõunaund. Riik tahab makse, tahab, et võimalikult palju inimesi käib tööl, aga päriselt vanematel tööl käia ei lasta. 3aastane ei iska endale ise vaikseid tegevusi leida. Selleks siiski vaja et õpetaja tegeleb lapsrga. Neil ju tööaeg.
Mis mõttes ei maga, miks sa emana seda talle harjutanud pole? Kolmene mängib muidugi ise, vaikselt, leiab endale tegevust. Kolmese jutt on sorav ja mõte liigub kiirelt, osad alustavad selles eas juba sõnade kokkuveerimist.
Riiki ära siin küll süüdista, võid ju vabalt lapsega kodune olla.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2026 17:21Mis mõttes ei maga, miks sa emana seda talle harjutanud pole?
Mõnele on uudis, et kõik lapsed pole suured magajad. Mul oli mõlema lapsega sel teemal probleem. Kui lõpuks magama jäid, oli juba aeg üles tõusta ja siis ei saanud neid mingi nipiga üles. Samuti nihkus siis ööunne jäämine kesköö peale ja kogu päevakava oli sassis. Ehk parem oli tõesti neid lasteaias üldse mitte magama panna. Meie lasteaias seda lõpuks ka võimaldati, kui saadi aru, et nii on mõistlikum. Mängisidki need lapsed vaikselt koos. Või siis viidi saali ja said seal mängida.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2026 18:20
Külaline kirjutas: 06 Juul 2026 17:21Mis mõttes ei maga, miks sa emana seda talle harjutanud pole?
Mõnele on uudis, et kõik lapsed pole suured magajad. Mul oli mõlema lapsega sel teemal probleem. Kui lõpuks magama jäid, oli juba aeg üles tõusta ja siis ei saanud neid mingi nipiga üles. Samuti nihkus siis ööunne jäämine kesköö peale ja kogu päevakava oli sassis. Ehk parem oli tõesti neid lasteaias üldse mitte magama panna. Meie lasteaias seda lõpuks ka võimaldati, kui saadi aru, et nii on mõistlikum. Mängisidki need lapsed vaikselt koos. Või siis viidi saali ja said seal mängida.
Eespool juba öeldi, et kui ei maga ja teisi ei sega, siis leiab endale tegevust. Milles probleem? Kui teisi segab, läheb koju.
Külaline

Ja ema siis on kodune maksumaksja raha eest? Riik ju nii rikas, et ega neil pole vaja, et tööga hõivatute arv suur oleks. Päriselt võiks valitsus hakata sellele mõtlema, et miks on tööga hõivatute arv nii madal ja kuidas saaks rohkem emasi tööle. Üks lahendus oleks see, et lasteaia õpetajad ei tohi vanemaid survestada last enne 18 ära võtma. Mõni poliitik võiks selle ära teha.
Külaline

Kas Eestis on lasteaial tõesti õigus sellist asja nõuda? Seal ju ka ikka leping tehakse, et mis kellast mis kellani laps kohal käib!?
Mis nad siis teevad, kui ei lähe sellise nõudmise peale järgi 12.30?

Mul reaalselt ei oleks seda võimalik tehagi, sest ma olen päeval sel ajal reaalselt tööl teises linna otsas.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2026 18:44 Ja ema siis on kodune maksumaksja raha eest? Riik ju nii rikas, et ega neil pole vaja, et tööga hõivatute arv suur oleks. Päriselt võiks valitsus hakata sellele mõtlema, et miks on tööga hõivatute arv nii madal ja kuidas saaks rohkem emasi tööle. Üks lahendus oleks see, et lasteaia õpetajad ei tohi vanemaid survestada last enne 18 ära võtma. Mõni poliitik võiks selle ära teha.
Millise maksumaksja? Oma raha eest oled kodune, oma ja oma lapse isa finantside eest. Kui su laps ei saa tavarühmas hakkama, pane ta privaathoidu või võta lapsehoidja. Teised 20 last ei pea magamaminekust loobuma, et üks saaks lõuata.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2026 18:44 Ja ema siis on kodune maksumaksja raha eest? Riik ju nii rikas, et ega neil pole vaja, et tööga hõivatute arv suur oleks. Päriselt võiks valitsus hakata sellele mõtlema, et miks on tööga hõivatute arv nii madal ja kuidas saaks rohkem emasi tööle. Üks lahendus oleks see, et lasteaia õpetajad ei tohi vanemaid survestada last enne 18 ära võtma. Mõni poliitik võiks selle ära teha.
Tõenäoliselt oled sa lihttööl.
Külaline

Mul tundub, et siin vastajateks lasteaia õpetajad või abid, kelle eesmärk on, et oleks vähe lapsi lasteaias ja saaksid hiljemalt 16 koju. Aga palk ikka jookseb edasi kahe tunni eest. Muidusööjad seal lasteaias tööl lihtsalt. Tahavad lebotada aga tööd teha ei viitsi. Kui mõni laps üle 16.00i siis sõimavad vanemaid, et tuleb ikka kiiremini järgi tulla, et laps muidu õnnetu. Miks valisite selle töö, kui tööd päriselt teha ei meeldi. Ma juba eeldan mis lasteaias te töötate. Seal kh täna üks ütles teisele õpetajale, et tolle lapse ema on ebanormaalne, kuna polnud nõus 12.30 järgi minema.
Külaline

Meie aed on avatud kuni 19.00.
Arvestatakse vanematega, kelle töö lõpeb viie paiku, tulevad ühistranspordiga ja vahel käivad enne ka poest läbi. Jõuavad pisut enne või pärast kuut. Mingit survestamist ei ole, on teada, millal vanematel tööpäev lõpeb.
Samuti ei sunnita lapsi jõuga magama. Enamus magab, aga kui ema-isaga on räägitud, et laps ei pea magama, siis õpetaja tegeleb temaga, aitab vaikselt mängida või ajab juttu. Ega õpetajatel ju samal ajal uneaeg ei ole, tegelevad lastega kogu päeva.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2026 22:41 Meie aed on avatud kuni 19.00.
Arvestatakse vanematega, kelle töö lõpeb viie paiku, tulevad ühistranspordiga ja vahel käivad enne ka poest läbi. Jõuavad pisut enne või pärast kuut. Mingit survestamist ei ole, on teada, millal vanematel tööpäev lõpeb.
Samuti ei sunnita lapsi jõuga magama. Enamus magab, aga kui ema-isaga on räägitud, et laps ei pea magama, siis õpetaja tegeleb temaga, aitab vaikselt mängida või ajab juttu. Ega õpetajatel ju samal ajal uneaeg ei ole, tegelevad lastega kogu päeva.
Eestis on selline lasteaed või?
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Juul 2026 00:02
Eestis on selline lasteaed või?
Jah, ikka Eestis.
Külaline

Ma käisin lasteaias praktikal kunagi ja olen nüüd natuke mõistvam ka lasteaia personali suhtes. Õpetajal pole küll uneaeg, aga tal on päris palju paberitööd, õppetegevused tuleb ette valmistada. Õpetaja abi peab laste uneajal rühmaruumi ära koristama. Mõnes lasteaias on veel kokkuhoid, õpetaja abile antakse töövaba aeg laste uneajaks, mille eest palka ei maksta. Osades lasteaedades toimub kogu tegevus ühes ruumis, siis on raske seal kuidagi toimetada, kui osa lapsi mängivad, osa magavad, õpetaja peab õppetegevusi ette valmistama. Nende lastega pole probleemi, kes vaikselt lamavad, vaatavad raamatut või mängivad vaikselt. Aga kõik lapsed pole sellised. Eriti kui tegemist kolmesega, siis need hakkavad seal kilkama, karjuma, kopsima, lisaks soovib kogu aeg tähelepanu. Päris raske sellistes oludes korraldada, et kõik oleks rahul. Suurem osa lapsi väsib lasteaias väga ära, ka need, kelle kohta ema ütleb, et ta ei maga kodus kunagi. Kodus küll, aga lasteaias on õueskäimine, õppekäigud, palju lapsi ja müra, see väsitab palju rohkem. Ja kui laps on üleväsinud, siis on tal endal halb ja käitumine halb. Ei usu, et niisama palutakse lapsele järgi tulla, ilmselt temaga siis ei saada seal hakkama. Kui mina praktikal käisin, siis üks laps ainult nuttis terve see aeg, kui ta seal lasteaias oli. Ei söönud, ei maganud, nõudis lakkamatut tähelepanu. See häiris kõiki rühma lapsi ja nad muutusid väga närviliseks. Kui laps ikkagi üldse ei sobitu ja vajab terve päev individuaalset tähelepanu, siis peabki ema muu variandi leidma, sest tavalasteaias on ressursid piiratud. Õpetaja on sageli üksi lastega, lapsi on palju, osadel igasugused eripärad ka, siis ei saa ju ühe lapse järgi kõik käia.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juul 2026 22:15 Mul tundub, et siin vastajateks lasteaia õpetajad või abid, kelle eesmärk on, et oleks vähe lapsi lasteaias ja saaksid hiljemalt 16 koju. Aga palk ikka jookseb edasi kahe tunni eest. Muidusööjad seal lasteaias tööl lihtsalt. Tahavad lebotada aga tööd teha ei viitsi. Kui mõni laps üle 16.00i siis sõimavad vanemaid, et tuleb ikka kiiremini järgi tulla, et laps muidu õnnetu. Miks valisite selle töö, kui tööd päriselt teha ei meeldi. Ma juba eeldan mis lasteaias te töötate. Seal kh täna üks ütles teisele õpetajale, et tolle lapse ema on ebanormaalne, kuna polnud nõus 12.30 järgi minema.
Appi, milline haige jutt.
Ei, ma ei ole lasteaia õpetaja, see on kõige kohutavam ja raskem töö üldse.
Aga mine ise sinna tööle, jube lebo, saad 16.00 ära.
Külaline

Olen ise selline laps olnud, kes lasteaias lõunaund ei maganud. Nõukaajal oli kord majas, mingit varianti polnud, et ei maga ja teed midagi muud. Mina näiteks teesklesin magamist, niheleda ka ei julgenud, päris õudne piin oli. Aga kui mõned korrad õnnestuski magama jääda, siis ikka nii, et õhtupoolsed võimlemistunnid või muusikatunnid magasin maha.
Ma ei oska siiani lõuna ajal magada, minu jaoks on veider, et inimesed suiguvad lõuna ajal unele.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Juul 2026 16:09 Olen ise selline laps olnud, kes lasteaias lõunaund ei maganud. Nõukaajal oli kord majas, mingit varianti polnud, et ei maga ja teed midagi muud. Mina näiteks teesklesin magamist, niheleda ka ei julgenud, päris õudne piin oli. Aga kui mõned korrad õnnestuski magama jääda, siis ikka nii, et õhtupoolsed võimlemistunnid või muusikatunnid magasin maha.
Ma ei oska siiani lõuna ajal magada, minu jaoks on veider, et inimesed suiguvad lõuna ajal unele.
Ma hakkasin juba kooliajal lõunat magama. Tulin kell 2 koju ja magasin tunnike. Magan ka nüüd pärast tööd, kui olen väsinud, üldiselt pärast 18 enam lõunaunne ei lähe, aga enne seda küll, nii et magama 17.00 ja üles näiteks 19.00

Äkki oled sa hommikuinimene, need ei oska magada. Mul on tuttav, kes isegi, kui läheb magama kell 03 öösel, tõuseb ikka enne 6. Jube elu.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Juul 2026 16:09Olen ise selline laps olnud, kes lasteaias lõunaund ei maganud.
Sama siin. Ja nagu eelnevalt juba mainisin, on lapsed mul samasugused, kellele lasteaias magamine ei sobinud. Aga mingi hommikuinimene ma pole. Kui saaksin vabalt omas graafikus kulgeda, jääksin magama nii 00-01 ajal ja ärkaksin 9-10.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Juul 2026 16:54
Külaline kirjutas: 09 Juul 2026 16:09Olen ise selline laps olnud, kes lasteaias lõunaund ei maganud.
Sama siin. Ja nagu eelnevalt juba mainisin, on lapsed mul samasugused, kellele lasteaias magamine ei sobinud. Aga mingi hommikuinimene ma pole. Kui saaksin vabalt omas graafikus kulgeda, jääksin magama nii 00-01 ajal ja ärkaksin 9-10.
TÄPSELT sama, parim aeg ärkamiseks on 9 ja 10 vahel ning sellise ärkamisega olen maksimaalselt puhanud ja produktiivne.
Rõõm, et ma pole ainus.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist