Elekter on ära!

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Elekter on ära!

Postitus Postitas Külaline »

Kuidas veedaksite oma aega, mis tegevusi teeksite, kui elekter oleks teadmata ajaks ära? Mis iganes põhjusel elekter ära oleks, lihtsalt kujuta ette, millised oleksid sinu päevad sellises situatsioonis. Telefoni kasutada ei saa/taha, sest akut peab säästma, elekter võib ära olla 3 päeva, 5 päeva, nädala või kauemgi. Generaatorit ei ole (isegi kui on, siis kujuta ette situatsiooni, et kui ei oleks). Milliseid tegevusi teeksite näiteks suvisel valgel ajal ja mis tegevusi talvisel pimedal ajal, et sisustada elektrivabu päevasid?
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Valgel ajal loeksin raamatut. Igal ajal saab veel pesu pesta, koristada, käsitööd teha, poes käia ja toitu varuda. Kui muidu käid poes jaokaupa, siis elektri puudusel nagunii osad tegevused langevad ära, siis võid nati haaval toitu varuda, ikka mingi tegevus, kõndimine veel kasulik ka. Võimelda saab, trenni minna saab, kino, teater... Aega saab ikka sisustada ja midagi kasulikku teha.
Külaline

Teemaalgataja olen. Pesu ei saaks pesta - paljudes linnakodudes läheb koos elektriga ka vesi ära. Poed, kinod, teatrid on suure tõenäosusega samuti kinni, kui elektri pole.

Lugemine on küll jaa, üks peamine hea ajaviitmise tegevus. Või näiteks perega lauamänge mängida. Aga kasutame oma fantaasiat - on pime aastaaeg, kodus on viimane küünal (no rumala peaga ei ole neid rohkem varunud näiteks), poed - nagu ütlesin, on ju ka kinni, kui elektri pole...
Tolmukübe
Kontakt:

Saab võimelda, trenni teha, jalutada, teha asju, mida muidu oled edasi lükanud, koeraga tegeleda, metsas seenil käia, ujuda, suusatada.. Igasuguseid asju saab teha. Ma mõtlen, vanasti ju elektrit ei olnud, kõik said elatud ja oma asjadega tegeletud.
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tõutäkk »

Ma jälle teen kõik selleks, et tagada elekter.
Majal on hetkel 12kw päikesepaneele ja akusid 34kwh, kuu lõpuks tahan suurendada akuparki 90kwh ja paneeliparki suurendada 25kw-ni. See tagaks mulle kevadest sügiseni praktiliselt täieliku energiasõltumatuse ja talvel saaks võrguelektrita läbi 2 nädalat ilma genekat käivitamata.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Külaline

Iga sügis talv räägitakse meil ikka pikkadest pimedatest talve õhutest. Minu arust väljend kandub edasi, aga tähendus on muutunud, sest on elekter, telekas ja nutiseadmed. Aeg lendab nii kiiresti, et ei pane tähelegi tänu elektrile.
Külaline

Mina ikkagi ei saa aru, KUIDAS on võimalik, et iga kord, kui natuke puhub ja sajab rahet on pooltel majapidamistel elekter läinud. See on ju elektrifirma tegemata töö, elektriliinide lähedusest suuremate puude maha võtmine, et vältida puude langemist liinidele.
Tolmukübe
Kontakt:

Vbl nad ei tohi neid puid maha võtta, eraomanik või ka riigimets, ei ole lubatud.
Külaline

Tõutäkk kirjutas: 12 Juul 2026 08:45 Ma jälle teen kõik selleks, et tagada elekter.
Majal on hetkel 12kw päikesepaneele ja akusid 34kwh, kuu lõpuks tahan suurendada akuparki 90kwh ja paneeliparki suurendada 25kw-ni. See tagaks mulle kevadest sügiseni praktiliselt täieliku energiasõltumatuse ja talvel saaks võrguelektrita läbi 2 nädalat ilma genekat käivitamata.
Sul siis pidevalt võrguelekter ära?
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 12 Juul 2026 09:54 Vbl nad ei tohi neid puid maha võtta, eraomanik või ka riigimets, ei ole lubatud.
Tohivad. On lausa kohustatud elektrirajatiste ümbrust hooldama.
Külaline

Mul on aed, on kaev, elektri äraoleku puhuks, kui see pole väga pikalt, saan telefone laadida kas Makita akudelt (spetsiaalse vahejupiga) või päikesepatareiga akupangast. Viimase päikeselaadimine on selline natuke kehv, aga ta siiski laeb lõpuks akupanga täis. Ehk teoreetiliselt saaks ka pikemalt hakkama.

Tegevused pole üldse teema - neid jagub. Aiatööd, rattasõit, lugemine, käsitöö, muud hobid. Oleks ainult selleks kõigeks aega....

Tava elu-oluga saaks ka hakkama. Järgmise talve küttepuud on juba riidas, puuküttel pliit on, ahi on.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Juul 2026 10:18
Tolmukübe kirjutas: 12 Juul 2026 09:54 Vbl nad ei tohi neid puid maha võtta, eraomanik või ka riigimets, ei ole lubatud.
Tohivad. On lausa kohustatud elektrirajatiste ümbrust hooldama.
On kohustus jaa. Mul on üks looduskaitse all(mingite lindude pesitsusala) olev maalapp. Mõne aasta tagant saan teatise, et tehakse elektriliinide alust hooldustöid ja raiet. Ise koristavad kokku ka veel. Mina muidu ise ei tohi seal puid maha võtta. Ilma loata. Ja ehitada ka mitte. Seal võib vaid põldu harida.
Külaline

Minu kui maalapse lapsepõlves oli iga tormiga elekter ära. Elus!
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tõutäkk »

Guest kirjutas: 12 Juul 2026 10:15
Tõutäkk kirjutas: 12 Juul 2026 08:45 Ma jälle teen kõik selleks, et tagada elekter.
Sul siis pidevalt võrguelekter ära?
Viimasel ajal harva, aga mingi paar aastat tagasi novembris nt läks ööpäeva jooksul 11 korda elekter ära. Aga mul oli elekter pidevalt olemas, SMS-idest sain aru, et võrku taga pole.
Viimati muutis Tõutäkk, 13 Juul 2026 07:00, muudetud 1 kord kokku.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Unustaja
Kontakt:

Postitus Postitas Unustaja »

Ma arvan, et läheks poodi ja kasuks osta vett ning toitu. Külmkapi ust ei julgeks eriti avada, et kõik võimalikult kaua jahe püsiks. Valgel ajal heegeldaks ja loeks raamatut, pimedal ajal ehitaks küünlavalguses sooja voodipesakest, sest ega kütta ju ka ei saa. Kui asi on lokaalne, võiks sõita autoga sugulaste või sõprade juurde. Või läheks reisima. Ilmselt aga pean igasuguse kriisi ajal pigem tööl olema.
Cerasus
Kontakt:

Postitus Postitas Cerasus »

Tolmukübe kirjutas: 12 Juul 2026 08:34 Saab võimelda, trenni teha, jalutada, teha asju, mida muidu oled edasi lükanud, koeraga tegeleda, metsas seenil käia, ujuda, suusatada.. Igasuguseid asju saab teha. Ma mõtlen, vanasti ju elektrit ei olnud, kõik said elatud ja oma asjadega tegeletud.
Vanasti ei sõltunud inimesed nii palju elektrist nagu praegu. Nii et seda "vanasti oli nii ja naa..." ei saa argumendina tuua.
Viimati muutis Cerasus, 15 Juul 2026 04:29, muudetud 2 korda kokku.
Külaline

Cerasus kirjutas: 13 Juul 2026 05:24
Vanasti ei sõltunud inimesed nii palju elektrist nagu praegu. Nii et seda "vanasti oli nii ja naa..." ei saa argumendina tuua.
Noh, saab ikka! Eks elektrist sõltuvaks oleme me ennast ise teinud, mitte keegi teine ja kui on vaja ümber harjuda, siis nii on ja harjutakse ka. Ei ole inimesed ka tänapäeval nii väetid ja viletsad, et kui elekter ära, siis polegi enam muud teha, kui surma oodata, sest elu on läbi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: annaleen, Baidu [Spider], Bing [Bot], käguan ja 8 külalist