Kogumine on tarkade lõbu

Vasta
Külaline

Kogumine on tarkade lõbu

Postitus Postitas Külaline »

Tahtsin südamelt ära saada. Kõikjal räägitakse säästmisest ja kogumisest, et ikka raha tuleb koguda-koguda! Peab alati säästma, ainult siis oled sa õige inimene.

Paraku unustatakse sujuvalt ära, et koguda ja säästa saab ikkagi ainult siis, kui on, mida koguda ja säästa. Pereliige läks oma elu peale, nüüd käib käsi pikal, muudkui raha lunimas. Ei ole toidurahagi, sööb päevas ainult mannaputru. Kõigilt küsib ja kurdab, kui kallis kõik on ja kuidas ta on väga hädas. Kes saab, see muidugi annab - oma pereliiget peab ju ikka toetama. Oleme maksnud tema eest kinni ta reise ja kõike muud, ning ikka on tal näpud põhjas. Lõpuks siis hakkasime huvi tundma, et sul ju on oma sissetulek, kuhu see raha sul kaob? Ja siis teine vastas rõõmsalt, et tema säästab! Paneb iga kuu rohkem kui poole oma sissetulekust rahakogujasse. Püüdsime talle selgitada, et kui su sissetulek lihtsalt ei võimalda poolt raha kasutamatuna kuskile seisma jätta, siis sa ka koguda ei saa. Või siis pead koguma väiksema summa, näiteks 400 euro asemel saad iga kuu panna rahakogujasse 50 eurot. See oli talle suureks üllatuseks.

Kusjuures jutt ei ole ainuüksi sellest konkreetsest pereliikmest - sama muret olen täheldanud paljude teistegagi nii tutvusringkonnas kui töö juures. Ei saa osaleda ühiskingituse tegemises, kuna ma säästan! Kas sa teeksid mulle täna lõuna välja, ma säästan! Kas tuleksid mulle autoga vastu, ma ei saa taksot kasutada, kuna säästan! Ja kõikjalt vaatavad vastu reklaamid, mis kehutavad inimesi säästma ja koguma, see on juba nagu ajupesu. Palun väga, säästke ja koguge kui meeldib, kuid ärge tehke seda teiste rahakoti ega heaolu arvelt. Teie lapsed ei pea kannatama nälga, kuna teie säästate Bali reisi jaoks, ja teie pensionärist vähihaige vanaema ei pea teile 15 eurot toiduraha andma, kuna olete sisuliselt kogu oma palga rahakogujasse toppinud. Majandamisoskus ja oma võimete reaalne hindamine on selle asja nimi ja kogumine on vaid üks väike osa majandamisoskusest.
Külaline

Ei ole see säästmine vaid lihtlabane ja nõme teiste ära kasutamine.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 16:06 Ei ole see säästmine vaid lihtlabane ja nõme teiste ära kasutamine.
Aga täpselt seda see postitus just öelda tahtiski: et säästmine peab olema osa oskuslikust majandamisest, ilma selleta muutub see vaid lihtlabaseks ja nõmedaks teiste ärakasutamiseks.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

No ihnsaid inimesi, kes teiste arvelt lasevad hea maitsta, on alati olnud. See ei vähenda siiski säästmise vajalikkust, need ihnuskoid kiratseksid oma väljaminekutega ilma säästmiskampaaniateta ka. No ja pigem ütleks, et lollid lähedased, kui sellist puuki toidavad, olgu targemad ja säästku oma raha pigem.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 15:52 Tahtsin südamelt ära saada. Kõikjal räägitakse säästmisest ja kogumisest, et ikka raha tuleb koguda-koguda! Peab alati säästma, ainult siis oled sa õige inimene.

Paraku unustatakse sujuvalt ära, et koguda ja säästa saab ikkagi ainult siis, kui on, mida koguda ja säästa. Pereliige läks oma elu peale, nüüd käib käsi pikal, muudkui raha lunimas. Ei ole toidurahagi, sööb päevas ainult mannaputru. Kõigilt küsib ja kurdab, kui kallis kõik on ja kuidas ta on väga hädas. Kes saab, see muidugi annab - oma pereliiget peab ju ikka toetama. Oleme maksnud tema eest kinni ta reise ja kõike muud, ning ikka on tal näpud põhjas. Lõpuks siis hakkasime huvi tundma, et sul ju on oma sissetulek, kuhu see raha sul kaob? Ja siis teine vastas rõõmsalt, et tema säästab! Paneb iga kuu rohkem kui poole oma sissetulekust rahakogujasse. Püüdsime talle selgitada, et kui su sissetulek lihtsalt ei võimalda poolt raha kasutamatuna kuskile seisma jätta, siis sa ka koguda ei saa. Või siis pead koguma väiksema summa, näiteks 400 euro asemel saad iga kuu panna rahakogujasse 50 eurot. See oli talle suureks üllatuseks.

Kusjuures jutt ei ole ainuüksi sellest konkreetsest pereliikmest - sama muret olen täheldanud paljude teistegagi nii tutvusringkonnas kui töö juures. Ei saa osaleda ühiskingituse tegemises, kuna ma säästan! Kas sa teeksid mulle täna lõuna välja, ma säästan! Kas tuleksid mulle autoga vastu, ma ei saa taksot kasutada, kuna säästan! Ja kõikjalt vaatavad vastu reklaamid, mis kehutavad inimesi säästma ja koguma, see on juba nagu ajupesu. Palun väga, säästke ja koguge kui meeldib, kuid ärge tehke seda teiste rahakoti ega heaolu arvelt. Teie lapsed ei pea kannatama nälga, kuna teie säästate Bali reisi jaoks, ja teie pensionärist vähihaige vanaema ei pea teile 15 eurot toiduraha andma, kuna olete sisuliselt kogu oma palga rahakogujasse toppinud. Majandamisoskus ja oma võimete reaalne hindamine on selle asja nimi ja kogumine on vaid üks väike osa majandamisoskusest.
Muidu nõus, aga ühiskingituse arvelt säästmine on küll ok. Ei pea osalema üheski ühiskingituses. Ma ei osaleks neis ka siis kui ma kogu raha kõrtsus maha jooks.. Need on lihtsalt nii nõmedad :)
Külaline

Midagi tuleb varuks hoida. Aga see suunamudijate ja staarinvestorite mantra finantsvabadusest ei ole 2 eesti keksmist palka teeniva inimese jaoks kellel on perekond. Isegi kui ta paneks pool palka ära koguisele ja investeeriks ei saa ta kunagi miljonit kokku. Elu elamata ja inflatsioon söönud enqamuse rahast. Lisaks oht kõigest ka ilma jääda.
Teadjanaine

Postitus Postitas Teadjanaine »

Eehm.... Kas see sinu pereliige on väga noor või vähese haridusega või koguni ehk mingisuguse intellektuaalse mahajäämusega? Pole võimalik, et lihtsalt tavaline inimene ei tea, et säästa saab summasid, mis igapäevakuludest üle jäävad. Te õpetate ja küsite, kuhu raha läheb, see pereliige on su enda laps ilmselt? Miks sellised elementaarsed asjad õigel ajal kodus selgeks ei saanud?
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 16:35 Midagi tuleb varuks hoida. Aga see suunamudijate ja staarinvestorite mantra finantsvabadusest ei ole 2 eesti keksmist palka teeniva inimese jaoks kellel on perekond. Isegi kui ta paneks pool palka ära koguisele ja investeeriks ei saa ta kunagi miljonit kokku. Elu elamata ja inflatsioon söönud enqamuse rahast. Lisaks oht kõigest ka ilma jääda.
Igakuiselt 1500 kõrvale pannes oled 25 aasta pärast miljonär. Sissemaksed 450K.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 15:52 Tahtsin südamelt ära saada. Kõikjal räägitakse säästmisest ja kogumisest, et ikka raha tuleb koguda-koguda! Peab alati säästma, ainult siis oled sa õige inimene.

Sellistest kuulen/loen küll esimest korda.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 19:18
Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 16:35 Midagi tuleb varuks hoida. Aga see suunamudijate ja staarinvestorite mantra finantsvabadusest ei ole 2 eesti keksmist palka teeniva inimese jaoks kellel on perekond. Isegi kui ta paneks pool palka ära koguisele ja investeeriks ei saa ta kunagi miljonit kokku. Elu elamata ja inflatsioon söönud enqamuse rahast. Lisaks oht kõigest ka ilma jääda.
Esiteks. Ära aja ila. Meenutad pensionifondide meeste jura. Näide. paned 100 000 ja korraga. 4 aasta pärast on 116 000. oma liitintressist räägi siis kui petad inflatsiooni
Külaline

Kuulen samuti sellisest asjast esmakordselt. Päris põnev, et ühele inimesele kõik sellised imelikud tuttavad juhtuvad :D
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 21:35
Esiteks. Ära aja ila. Meenutad pensionifondide meeste jura. Näide. paned 100 000 ja korraga. 4 aasta pärast on 116 000. oma liitintressist räägi siis kui petad inflatsiooni
Võta kalkulaator välja, 6% aastas tulu. Jutt oli miljonist, sul vist seda pole, et aru ei saa?
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 21:37
Võta kalkulaator välja, 6% aastas tulu. Jutt oli miljonist, sul vist seda pole, et aru ei saa?
noo selge rotikene. ela siis 25 aastat säästlikult. ime kõrrest mannaputru. mul ei olegi miljonit. rahas. ja ei peagi olema. rahas.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 22:15
Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 21:37

noo selge rotikene. ela siis 25 aastat säästlikult. ime kõrrest mannaputru. mul ei olegi miljonit. rahas. ja ei peagi olema. rahas.
Joodikutel polegi, arusaadav.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2024 15:52 Pereliige läks oma elu peale, nüüd käib käsi pikal, muudkui raha lunimas.
Küllap see "pereliige" on veel noor ja rahaasjades kogenematu, esimese palgaga, vanematekodust taskuraha pealt tulnud just jms. Küll õpib, seegi on õppetund. Jah, loomulikult on teemaalgatajal õigus, et säästa saab sealt, kust säästa annab.
Külaline

Eks see ole meie "finantsgurude"-suunamudijate ja ajupesijate teema, kes õpetavad säästma, et siis saab ruttu rikkaks. Eks niiviisi saab jah, kui irl teiste kulul elatakse, täiesti võimalus, aga vaevalt seda talle eluajaks võimaldatakse.
Külaline

PK-s ikka hardusega jutustati kuidas Saare ÕPETAJA palgast sai miljonäriks. Mainimata, et ta teenib raamatute müügist ja koolitustega, st jüngrid teevad teda rikkaks, mitte ei näruta ta õpetaja palgaga.
Külaline

need saared, roosaared ja muu selline saavad järjest oma lakse kätte. loe kaotavad sadu tuhandeid. enamus neist suurtest nn gurudest praegu vaatavad ahastavate silmadega kuidas nende raha põleb. totter on see, et tänu suunamudijatele panid oma raha ka igasugustesse laenu sündikaatidesse, ühisrahastustesse jne ka püalju lambad kes uskusid juttu nn finantsvabadusest. vaadake mis toimub näiteks balti börsil. viimase 1.5 aastaga on -50% igasugused lhv, coopid, enefitid jne on seal kus nad olema peaksid. toss ja õhk väljas. keegi muidugi riisus lollikeste käest koore. ja läheb selle aasta lõpuks ka usa börss jälle langusesse. ja kaovad ka nn pensionifondide rahad nigu paha hais.
Külaline

Saarest ilmus kunagi pikk artikkel (ei viitsi otsida) kust selgus, et ta koos 3 sõbrannaga on pigem laenumiljonär.
Külaline

Soovitan lugeda. Kui pole ligipüääsu maksa see 1 € ja loe.

https://arileht.delfi.ee/artikkel/12031 ... a#cxrecs_s

Mina lahkun ka teisest sambast. Saan tipust raha veel -20% tulumaksuga kätte. Võimul on teatud tuntud seltskond kellel pole midagi püha. Ei imesta kui nad ka pensionireformi teevad. Vol 2. Kõik pankadele ja natuke riigile.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist