Söögikohti mis näitavad toidu kalorsust?
Söögikohti mis näitavad toidu kalorsust?
Väljas söömise üks suurimaid ebamugavusi on minu jaoks, et enne tellimist pole õrna aimugi mis söögikogust tellid. Kana ahjukartul ja salat jah, aga mis vahekorras ja mis koguses. Pitsa diameetriga see ja see, ja salaami ja juustuga, ja õhukese põhjaga, aga kas pitsa mustab salaamist või igavleb seal kolm poolikut vorstilaastukest 10cm vahedega, ja kas juustu on kuhjaga või paar kriipsukest siin-seal... Tahaks seda juba ette teada. Vahe sama nimega toidu toiteväärtuses võib olla kordades. Kalorite järgi saab edukalt teada, kas ports on tegelikult kolmele töömehele paras, või eelroa eelroog. Päris ideaalmaailmas tahaks ka valkude-süsivesikute-rasvade suhet. Aga kaloritestki piisaks.
Aga mkmm sellist infot ei saa ometi kuskil nähtaval kohal jagada, sest et... Noh mis iganes põhjustel.
Palun jagage kogemusi-mõtteid
1) söögikohtadest kus on toiteväärtuse info nähtaval (üle Eesti, aga välismaised kogemused on ka põnevad);
2) sellest kas kellelgi on kombeks söögikohas ise toiteväärtuse infot küsida ja kas selle saab küsimisel kergelt kätte;
3) kas teie isiklikult või laiemalt teie tutvusringkond tunneks sellise info järele vajadust või ei, ja miks.
Alustuseks:
Tartus on Kohvipausis osal toitudest kalorid juures. Mitte kõigil. Ja muud infot peale kalorite pole.
Kiirtoidukohtadel leiab veebist üldiselt info üles. Hesburger, MacDonald, burger king
Rohkem kohti mina ei tea.
Aga mkmm sellist infot ei saa ometi kuskil nähtaval kohal jagada, sest et... Noh mis iganes põhjustel.
Palun jagage kogemusi-mõtteid
1) söögikohtadest kus on toiteväärtuse info nähtaval (üle Eesti, aga välismaised kogemused on ka põnevad);
2) sellest kas kellelgi on kombeks söögikohas ise toiteväärtuse infot küsida ja kas selle saab küsimisel kergelt kätte;
3) kas teie isiklikult või laiemalt teie tutvusringkond tunneks sellise info järele vajadust või ei, ja miks.
Alustuseks:
Tartus on Kohvipausis osal toitudest kalorid juures. Mitte kõigil. Ja muud infot peale kalorite pole.
Kiirtoidukohtadel leiab veebist üldiselt info üles. Hesburger, MacDonald, burger king
Rohkem kohti mina ei tea.
Viimati muutis kukuu, 03 Juun 2024 10:50, muudetud 1 kord kokku.
-
Tahaksin
See info võiks küll olla, kunagi üks tervislik kohvik pani portsjonid kodulehele ja kalorid ka, aga see läks kinni. See võiks saada standardiks. Allergeenid ja koostisosad pannakse ju kirja, miks mitte ka kalorsus. Oleks ülekaalulisi palju vähem, nii silma järgi ei oska hinnata on see nüüd 350, 500 või 900 kcal.
Natuke irooniline, et vaid kiirtoidukohad seda teevad
Natuke irooniline, et vaid kiirtoidukohad seda teevad
-
Kuulipilduja
Kus küsiti täpsust? Umbkaudne on fineRevolver kirjutas: ↑03 Juun 2024 13:19 See ei saa kuigi täpne olla, sest mitte üks söögikoht ei tee süüa komponentide kaalumise järgi, see oleks ajamahukas ja ei tasuks ära. Mingi üldise kalorsuse võib ju juurde arvutada, aga ega seegi saa olla täpne, sest ka komponendid võivad olla erinevatest partiidest. Ka poes müüdavatel vorstidel ja juustudel ei ole kalorid kunagi päris täpsed, sest seda peaks laboris mõõtma.
-
Külaline
Inimesed äkki sööks siis vähem, sest restoranitoidud on suhteliselt kaloririkkad ja ma vist ise ehmataks ära, kui praad on 900 ja kook 600. Muidu ühekordselt see kaalu peale pole hakanud, sest käin harva väljas söömas.
-
Külaline
kindlasti ei sooviks sellist infot näha! Pealegi oleks see restoranile paras peavalu.
Portsu suurust saab hinnata ettekandjaga suheldes, naaberlaudu piiludes ja restorani kodukalt pilte vaadates. Pitsade menüüs saab ka väga hästi ise aru, mis on lahjem ja mis rammusam.
Ülekaalulisi oleks vast väherm, kui natuke mõelda, mida taldrikule tõstad (nt Lido tüüpi kohtades).
Portsu suurust saab hinnata ettekandjaga suheldes, naaberlaudu piiludes ja restorani kodukalt pilte vaadates. Pitsade menüüs saab ka väga hästi ise aru, mis on lahjem ja mis rammusam.
Ülekaalulisi oleks vast väherm, kui natuke mõelda, mida taldrikule tõstad (nt Lido tüüpi kohtades).
Siin päris hea artikkel sellest, et miks on ülihalb mõte, et resoranid näitaksid toitude kalorisisaldust
https://www.menshealth.com/uk/nutrition ... ible-idea/
Nagu ma esimeses postituses ka kirjutasin - need põhjused on mis iganes põhjused, mind isiklikult huvitab lihtsalt, millistes söögikohtades on võimalik kaloreid näha, ja kas siinseid arutlejaid see võimalus huvitaks. Laiem arutelu selle üle, miks see on hea või halb, on täitsa eraldi teema, aga üldiselt: pakun, et mis tahes sektor, majandus- või muu, eelistab võimalusel anda oma tegevuse kohta pigem vähem infot kui rohkem infot, ja põhjuseid suudab vastav sektor selleks alati toota. Ja oletan ka, et tarbija huvides on praktiliselt alati saada pigem rohkem kui vähem infot oma kasutatava teenuse kohta.Mauno kirjutas: ↑04 Juun 2024 15:07 Siin päris hea artikkel sellest, et miks on ülihalb mõte, et resoranid näitaksid toitude kalorisisaldust
Siin lihtsalt mõned põhjused, miks see konkreetne artikkel minu arvates siiski ei ole hea - või täpsemalt, esindab ühte väga kitsast vaatenurka. Vastuvaidlemine on ainult teretulnud.
-"For most people, going out to eat is an occasional luxury. It’s not an everyday thing." - see on vägagi sotsiaalse grupi, riigi, kultuuri spetsiifiline. Eesti kontekstis: enamus söögikohti pakuvad aktiivselt muust menüüst oluliselt madalama hinnaga lõunapakkumisi, ja paljud neist söögikohtadest on lõunaajal pungil täis. See tähendab - leidub arvestatav hulk inimesi, kelle jaoks väljas söömine siiski on "everyday thing" kõige otsesemas mõttes. See, kas need on "most people" või mingi spetsiifilisem grupp, pole oluline. Oluline on, et neid inimesi on vähemalt Eestis silmatorkav kogus. Toidu omale koju või tööle woltijad lisab siia veel väga olulise eraldi rühma juurde. Mina nende hulka ei kuulu, nii et ma ei tea, kas ja kui palju sealtkaudu tellides saab mugavalt näha infot toiteväärtuse kohta. Kirjutage, kui teil on kogemusi.
-"No one wants to know how many calories are in a bacon and truffle oil tagliatelle on date night." - sellise asja väitmine iseenesest nõuaks tuginemist mingile päris laiale uurimusele, ja tulemused võivad ühiskonnagrupiti, riigiti jne kindlasti erineda. Mina isiklikult tahan just nimelt teada, mis on nende tagliatellede kalorid, just nagu ka argise lõunapakkumise kalorid. Esiteks huvitab see mind selleks, et end pärast sööki end hästi tunda, nii selles mõttes et kõht poleks pärast liiga täis ega liiga tühi kui ka selle mõttes, et toit ei jääks asjatult üle, kui ka selles mõttes et tellides tean - selle raha eest saan kõhu täis / ei saa kõhtu täis, pean midagi veel tellima.
-"Unless you eat nothing but green vegetables for the entire evening, you’re going to end up racking up some serious kcals – and with the added guilt of counting them all." - eks siin see saatan olegi. Et äkki (nagu keegi eelpool ka kirjutas) kui selgub et praad annab 900 kcal, ja tean et tahan veel kooki ka, siis ma ... mmm... ei telligi seda? valin midagi väiiksemat, tervislikumat? Suudan oma toitumist kontrolli all hoida? Ülesöömine on tõsine ja järjest enam leviv häire ja samal ajal kui ühed leiavad, et kalorite jälgimine on "added guilt", näevad teised tõsist vaeva, et kalorite kohta infot saada ja oma vägagi sõltuvushäirelaadset probleemi ohjata. Kõik on perspektiivi küsimus. Päris arusaamatuks jääb, miks peaks peene harukordse restoraniõhtu naelaks olema "racking up some serious kcals", nii et pärast kõht valus ja gaasi täis. Äkki hoopis nauding mõistlikust kogusest maitsvast ja samas tervislikust toidust?
-"Besides, calories are a single piece in the baffling puzzle that is nutritional science. There’s far more to maintaining a healthy weight than simply measuring ‘calories in’ against ‘calories out’. Salmon drizzled with olive oil, served with sweet potato and veggies might well contain a few hundred more calories than a ham and cheese panini. But which will keep you satisfied for longer? And, crucially, which contains the most micronutrients?" - Jah, kalorid pole täppisteadus ja toitumine ise on keerukas mehhanism, millest kalorid kirjeldavad vaid üht osa. Aga, see on üks kõige konkreetsem, selgem ja arusaadavam mõõdik sellegipoolest. Ja nagu ma ka algses postituses kirjutasin - veelgi parem oleks, kui kirjas oleks ka info makrotoitainete (valgud-süsivesikud-rasvad) vahekorra kohta. Vähese harjumise kohta saab just nendest kõige täpsemini teada, milline on toidu tegelik väärtus ja võime kohtu täita. Samas, see (erinevalt kalorite lugemisest) nõuab tõesti ka juba natuke rohkem toitumisteemadega kursis olemist. "Salmon drizzled with olive oil + potato + veggies" - kõrge valkude hulk ja palju kiudaineid = täidab hästi kõhtu + hea seedida. Panini singi ja juustuga - vähem valku, sellevõrra rohkem rasva, ja süsivesikud eelkõige saiast, kust ei saa kiudaineid. = ei täida hästi kõhtu, ega käi ka hästi kõhust läbi. Läheb otse rasvaks. Kõik see on muidugi üsna individuaalne, ja mis ühel seedub hästi, ei seedu teisel, jne, nii et see on keerukam teadus. Aga äärmiselt informatiivne. Kui keegi veel ka mikrotoitainete (vitamiinid, mineraalid) info lisaks, siis hüppaksin rõõmust lakke. Aga see info on veelgi raskemalt tõlgendatav.
-"Approximately 1.25 million people in the UK have an eating disorder, according to national charity Beat. How can anyone foster a healthy attitude to food when the menus of restaurants, cafes, and fast food joints up and down the country are perpetuating the myth that health is a numbers game?" Enamjaolt on toitumishäire kaldu just sinnapoole, et ei osata oma toitumist piirata ega tajuta üldse, kui palju süüakse, mitte sinnapoole, et jälgitakse ülemäära. Ja kui viimast tehaksegi, siis pigem ajutiselt, kuni jälle sõltuvuskäitumine võimust võtab ja loobutakse söödavate toidukoguste jälgimisest täielikult. Vähemalt osalt selletõttu, et seda kogust mitte jälgida on ju nii lihtne, ja hiidportsude serveerimine on normaliseeritud. Ja kui see oleks tõsi, et toiteväärtuse info on toitumishäirega inimestele kahjulik, siis peaks ju ometigi esmajärjekorras korjama selle info ära poes müüdavalt toidukaubalt (sest vähemalt artikli autori väitel ju väljas nagunii peaaegu kunagi ei sööda, seega siis ju ei tohiks restoranitoidu kaloriinfo kedagi ka nii väga puudutada kui kalorid igapäevasel toidukaubal?). Võibolla oleks mõistlik toitumisalane info isegi salastada, et inimesed endale selle valesti tõlgendamisega liiga ei teeks... Ja kui tõsiselt rääkida siis - kui kalorid menüüs kedagi segaks, siis kes keelaks jagamast seda infot kuskil eraldi lehel, eraldi menüüs, mida iganes - nii et soovija saaks info, ja mittesoovija ei saaks?
- Ja ikka jah see sama iroonia, mille üks eelpool kirjutaja ka välja tõi: just kiirtoidurestoranid miskipärast ikkagi saavad selle info jagamisega hakkama... Avalikkuse survel loomulikult. Ma ei tea seda seadusandlust, aga kindlassti pole mcdonaldsid ja burgerkingid kõik koos nagu üks mees oma kaloriinfot avalikuks teinud mingist oma seesmisest sunnist. Muidugi aga mitte nii avalikuks, et koos hinnaga näeks burksi pildi kõrval ka kalorite infot. Sest kui näeks, siis ilmselt tõenäosus, et omale 800 kcal burgeri + 500 kcal friikad tellid, ilmselt siiski mõnevõrra väheneks. Aga nii või naa - olen rõõmus, et vähemalt tahtmise korral on info leitav.
- Artiklis paistab edasine olema lihtsalt hädaldamine teemal, et kuidas ometigi peaks restoran suutma portsude kaloreid välja arvutada ja näidata. Eks ikka samal viisil nagu nt kiirsöögikohad seda teevad, või nagu seda teeb iga oma kaloritarbimist iseseisvalt jälgiv inimene, või nagu teevad seda nt lasteaiad või koolid - olen näinud, et seal vähemalt kohati on väga selgelt kirjas, mitu kcal mis element annab. Ei ole teadlik, kas see on igal pool nii.
Sry et nii pikk
Aga tegelikult mind endiselt huvitavad ennekõike lihtsalt näited söögikohtadest, kus on toiteväärtuse info avalik. Aga ka see, mida siinsed lugejad-kirjutajad arvavad. Kas see on teile vajalik? Kui ei ole vajalik, siis kas selle info olemasolu segaks teid kuidagi? Kui jah, siis kus ja kuidas võiks sellist infot ikkagi jagada neile, kes seda tahavad?
-
Külaline
Ikeas minu meelest on kalorid väljas, Riia omas vähemalt. Aga kas see on hea mõte, ma pole kindel. Toidukohal oleks süna keeruline teha toite, mille kalorsus salenejatele sobiks, see peaks olema 400, maksimum 600 kalorit ports. Kui aga tahad, et toit tõesti maitsev oleks, lisad koort või võid, ei mahu suurt ükski praad sellesse vahemikku. Ma jälgin ise toitumiskava ja kui väljas söömas käin, siis loengi selle patu toidukorraks. Kui mul nüüd selle patustamise ajal oleks kalorid silme ees, ma ei tunneks sest üritusest üldse mingit mõnu.
Mind näiteks ei huvita restoranis käies mingid kalorid. Mis seal vahet on? Prae suurus natukene huvitab, aga tavaliselt ettekandja suudab sellele küsimusele ka vastata. Praed tänapäeval suured ei ole.
Ei pea ju väljas sööma nii tihti. Ja see on kallis ka. Kui korra nädalas käid, siis pole suurt vahet, mõju on väga väike. Ei ole ju raske midagi osta, kodus kokku klapitada, ja kalorid kenasti kirja panna. Ja kui kaalujälgimine on teemaks siis on parem Hesburgeritest ja mäkkidest ringiga mööda minna..
Olen teemaalgatajaga täpselt samal lainel, tahaks näha toitude kaloraazi jne ning olen imestanud, et Eestis seda üliharva näha. Välismaal olen mitmetes riikides näinud, et vähemalt kalorid on menüüs kirjas ja see on väga abiks olnud. Mulle tundub, et Eestis on veel suhteliselt vähe neid, kes tervislikult ja teadlikult toituvad. Enamus sööb seda, mis maitseb - rasvaseid toite, kastmeid peale ja siis veel magusat ka mõnuga. Samas, kuna olen kodus aastaid toitu kaalunud, pakkide pealt hoolega lugenud ja makrosid jälginud, siis on tekkinud üsna hea tunnetus ka väljas söömise osas ehk siis ma arvan, et silmaga peale vaadates ja veidi maitstes oskan 100-200 kcal täpsusega kaloraazi hinnata. Sellegipoolest ootan samuti vihjeid, et kas kuskil Eestis on söögikohti, kes sellistele asjadele tähelepanu pööravad.
-
Külaline
Keskmisel Eesti inimesel pole nii palju raha, et pidevalt väljas söömas käia. Vahel harva, kui seda tehakse, siis võetakse vabalt, mitte ei hakata kaloreid lugema. Võimatu on kõigil söögikohtadel kaaluda ja arvutada kõike, sest kogused ei ole nii täpselt paika pandud. Kuskil kiirtoidurestos on jah komponentide kogus mõõdetud, aga mujal sellist asja naljalt ei näe. Minu jaoks isiklikult ei ole see probleem, sest mul ei ole tarvis kaloreid lugeda. Kui käin väljas nendega, kes toitumiskava järgi söövad, siis nemad küsivad lihtsalt väiksema portsjoni või teevad patupäeva. Mis see üks söögikord siis suures plaanis ka muudab, kui ülejäänud ajast oma toitu kaalutakse ja by the book toitutakse.
-
Külaline
Jumal küll. Nüüd on siis nii, et paksud dikteerivad kuidas peavad söögikohad käituma, et paksudel ikka hea ja kerge oleks. Istuge kodus ja ärge vinguge kõikjal.
-
Külaline
inimene, kes vähegi asjaga kursis, teab niikuinii päris hästi - lasanje ja koorekastmega pasta on kaloririkkad, samas Margarita pitsa, supp ja salat üldiselt mitte. Creme caramel'is on kordades rohkem kaloreid kui maasikasorbetis. Ja mida kallim koht, seda parem tooraine ja üldiselt ka vähem kaloreid... Veisecarpaccio vs frititud juust nt.
Pole vaja restoranidele kohustust panna, parem ise mõelda.
Pole vaja restoranidele kohustust panna, parem ise mõelda.
-
Külaline
Mina ka ei tahaks teada. Loogika põhjal saab siiski umbkaudselt hinnata. Kui on menüüs kõrvuti seapraad kastme ja kartuliga ja kõrval koha sparglite ja hollandaisega, siis loogika põhjal ütleks, et kohapraad annab vähem kaloreid.
Kui kalorid kõige olulisemad toidus on, peab leppima Hesburger või McDonald's einetega. Nende kodulehel on see teave olemas.
-
Külaline
Ma tahaks näidisportsu näha. Mõnes kohas on praad nii suur. Ma võin küll järele jätta, a mis mõte on sellisel raiskamisel. Teine on jällegi rahul suure praega. Nt minu tütar, kes võib kõike ja ükskõik kui palju süüa. Ei kosu.
-
tintinnabulum
- Teerajaja
Lase siis kaasa pakkida, kui portsjon liiga suur on. Ma isiklikult pole peale paari külapubi sattunud ühtegi sellisesse kohta, kus ma ei jaksaks toitu ära süüa. Seda on küll juhtunud, et kõht oli juba enne pooltäis ja sellepärast ei mahu, aga alati olen siis toidu karbiga kaasa küsinud.Külaline kirjutas: ↑09 Juul 2024 18:35 Ma tahaks näidisportsu näha. Mõnes kohas on praad nii suur. Ma võin küll järele jätta, a mis mõte on sellisel raiskamisel. Teine on jällegi rahul suure praega. Nt minu tütar, kes võib kõike ja ükskõik kui palju süüa. Ei kosu.
-
Külaline
Oh õudust, see perekooli hullunud kalorilugeja. Kogu tema elu kulgeb toidu ümber. Arvutab, kaalub ja mõtleb lakkamatult kaloritele. Mulle tundub, et skisofreeniline kalle.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist