Nõukaaeg versus kaasaeg

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 28 Juun 2025 12:56
Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 12:54
Guest kirjutas: 28 Juun 2025 12:49 Ajalehest lugesin ainult surmakuulutusi. Neid kah enam ei avaldata.
Mis jutt see on, muidugi avaldatakse
Aga mina ei näe neid kuskilt. Vanasti oli Edasil terve leht ainult surmakuulutusi.
Äkki selle pärast sa ei näe, et Edasit pole enam?
Külaline

Mind paneb kõige enam imestama see, et poliitikud valetavad inimestel suud-silmad täis ja MITTE MIDAGI EI JUHTU!
Nõuka ajal ei olnud sul isegi mingit eeldust, et nad tõtt võiks rääkida. Samamoodi ajakirjandus, parteibossid, ülemused jne. Krisiseerida ei tohtinud. Mu naabrimees pandi reaalselt vangi, sest lasi purjus peaga õhupüssist Brežnevi pildi pihta märki.
dmy
Kontakt:

Postitus Postitas dmy »

Tolmukübe kirjutas: 28 Juun 2025 08:24 Kummas oli parem elada?
Reaalselt küsid, kumb oli parem, kas okupatsioon või vabadus?
Ottotriin
Kontakt:

Postitus Postitas Ottotriin »

Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 12:49Ja siis mulle meeldis, et tööd ei pidanud tegema. Sai mõnusalt vorstisabas neli tundi seista ja teistega uudiseid vahetada
LOL.
Sinu meeldival nõukaajal käisid tööpäevadel patrullid ringi ja kontrollisid inimesi tänaval ning restoranides- kuidas on võimalik tööajal olla kusagil mujal kui oma töökohas? Mis teed siin? Ja pididki neile aru andma ning kui selgus, et tegu on tööluusiga, tulid probleemid. Juhul, kui lahkusid ühest töökohast ja kohe kusagile mujale tööle ei läinud, sest tahtsid veidi puhata, siis kirjutati varsti ajalehte sinu nimi koos aadressiga, et tegu on tööpõlguriga.
Aga no sellest hoolimata ikka viiliti korralikult ja joodi töö juures, praegu on seda palju vähem.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 13:04
Guest kirjutas: 28 Juun 2025 12:56
Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 12:54 Mis jutt see on, muidugi avaldatakse
Aga mina ei näe neid kuskilt. Vanasti oli Edasil terve leht ainult surmakuulutusi.
Äkki selle pärast sa ei näe, et Edasit pole enam?
Võib-olla tõesti. Endale tundub lihtsalt, et nägemine on kehvaks jäänud. Nõukaajal oli 5+.
Külaline

Ottotriin kirjutas: 28 Juun 2025 13:21LOL.
Sinu meeldival nõukaajal käisid tööpäevadel patrullid ringi ja kontrollisid inimesi tänaval ning restoranides- kuidas on võimalik tööajal olla kusagil mujal kui oma töökohas? Mis teed siin? Ja pididki neile aru andma ning kui selgus, et tegu on tööluusiga, tulid probleemid. Juhul, kui lahkusid ühest töökohast ja kohe kusagile mujale tööle ei läinud, sest tahtsid veidi puhata, siis kirjutati varsti ajalehte sinu nimi koos aadressiga, et tegu on tööpõlguriga.
Aga no sellest hoolimata ikka viiliti korralikult ja joodi töö juures, praegu on seda palju vähem.
Aga vorstisabas ju ometi inimesi ei tülitatud?

Ja mul sõbranna töötas viinapoe vastas, see passis kah seda kella 14st alates. Enam ei mäleta mis põhjusel? Talongiviina sai osta?
Külaline

Ottotriin kirjutas: 28 Juun 2025 13:21Sinu meeldival nõukaajal käisid tööpäevadel patrullid ringi ja kontrollisid inimesi tänaval ning restoranides- kuidas on võimalik tööajal olla kusagil mujal kui oma töökohas? Mis teed siin? Ja pididki neile aru andma ning kui selgus, et tegu on tööluusiga, tulid probleemid.
See on vist linnalegend Andropovi ülilühikesest valitsemisajast. Jäi pigem idee tasemele. Tartus ma küll kedagi ei tea kellelt oleks küsitud. Kellest need patrullid koosnesid?
Külaline

Ottotriin kirjutas: 28 Juun 2025 13:21LOL.
Kas sellised operatsioonid mitte periooditi ei toimunud. Et kord olid luubi all tööluusid, siis püüti alkoholi tarbijaid?
Külaline

Tartus oli veel imevahva, kuidas lihakombinaat kord nädalas (kuus?) jäledalt haises. Ja siis oli väga eesrindlik, et kogu suveks võeti soe vesi ära.
Ottotriin
Kontakt:

Postitus Postitas Ottotriin »

Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 13:25See on vist linnalegend Andropovi ülilühikesest valitsemisajast. Jäi pigem idee tasemele. Tartus ma küll kedagi ei tea kellelt oleks küsitud. Kellest need patrullid koosnesid?
Saaremaa ajaleht Kommunismiehitaja 24.03.1981:

"Tänavu alustati regulaarseid tööaja kontrollimise reide, mis toimuvad Kingissepa RSO ja rahvamalevlaste osavõtul. Reidide põhjal võib öelda, et enneaegu töölt lahkumisi ei ole just palju avastatud, aga siiski jäävad vahele need, kelle vajadus alkoholi järele on nii suur et tööpäeva lõppu ei jõua ära oodata. Käesolev kirjutis sisaldab märkmeid kahelt viimaselt reidilt, mis toimusid 28. veebruaril ja 15. märtsil. 28. veebruar. Kell 15.30 jõid «Pargi» einelauas õlut EPT Harju Rajoonikoondise Seadistustööde Valitsuse Kingissepa jaoskonna mehed Paul Sutikov, Aksel Pulk, Aleksander Melnik ja Eino Kakkum. Meeste endi jutu järgi oli neil vaba päev. Kontroll töökohas näitas, et mehed oleksid siiski pidanud tööl olema. Kui nii palju töömehi saab korraga endale suvaliselt vaba päeva võtta, siis ei ole töökohal distsipliiniga asjad sugugi korras. Jaoskonnajuhataja Jaanus Loik tunnistaski, et töödistsipliiniga on raskusi. Käidi Anne Krulli kodus, kes ei ole ikka veel tööle asunud, põhjendades seda sellega, et tal pole 3-aastast last kellegi hooleks jätta. Lasteaeda ei saa. On lasteaiastki töökohta küsinud, aga ei ole saanud. 15. märts. Kell 15.25 olid toitlustuskombinaadi töölise Juta Arro korteris, 1. Mai tn. 12, koos pisut purjus mehed Vambola Demtšenko (elukoht Marientali 23—5) ja Endel Anger (Lümanda kn. Kotlandi k.). Esimene neist ei tööta möödunud aasta 9. juulist alates. Ta ei ela ka nimetatud aadressil, vaid vanemate juures. Endel Anger lõpetas töötamise möödunud aasta 21. septembrit ega ole seni tundnud tarvidust tööle hakata. Mõlemale mehele tegi Kingissepa RSO ülem tänavu 15. märtsil ametliku hoiatuse parasiitliku eluviisi lõpetamiseks. Üks selline töötu, kellel ka aega küll, on Oskar Eha Rahulast Kell 15.20 jõi ta «Pargi» einelauas õlut ja rääkis, et 17. veebruarist ta kusagil ei tööta. Viimaseks töökohaks nimetas EPT. Kontrollimisel selgus, et Oskar Eha vallandati EPT-st omal soovil juba eelmise aasta 11. novembril. Eks vaba aeg kao ruttu, nelja kuu pikkune puhkepaus on möödunud kiiresti nagu üksainus kuu, Oskar Eha sai kutse ilmuda vestlusele RSO-sse Samas einelauas oli ka KEK-i mehhaniserimisbaasi traktorist Valdo Kallaste, kes oma jutu järgi käinud kätt sidumas. Tegelikult sooritab noormees tööluuse 18. veebruarist saadik, kui lõpetati tema haigusleht. Saare KEK-i ametiühingule on tehtud taotlus tema vallandamiseks. Hariduse tn. 10 elab koos emaga Peeter Maripuu, kelle juurde sageli kogunevad alkoholi armastavad tuttavad. Selline seltskond muudab elamu päris elamiskõlbmatuks. Asi on seda hullem, et samas elab ka Peetri 3-aastane tütar, kelle hooldajaks on Peetri ema. Sel päeval oli majas rahulik. Aga see maja jääb ka edaspidi miilitsatöötajate alatise kontrolli alla, sest Peetri ema ütleb enda võimetu olevat midagi ette võtma. Ise ta aga miilitsatöötajate poole ei pöördu."

Kahte selles artiklis nimetatud meest tean/tundsin isiklikult :D

Kingissepa RSO- Rajooni Siseasjade Osakond ehk miilits.
Külaline

Saartel oldi ja eriti kommunismi vaimustuses.
Külaline

[quote=dmy post_id=101813 time=1751105165
[/quote]

Milline vabadus? Debiilseid Brüsseli käske täita?
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 13:30 Tartus oli veel imevahva, kuidas lihakombinaat kord nädalas (kuus?) jäledalt haises. Ja siis oli väga eesrindlik, et kogu suveks võeti soe vesi ära.
Jah, seal vist tehti kondijahu, mida siis koolilastele "hakklihakastme" nime all sisse söödeti.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

kaegu kirjutas: 28 Juun 2025 11:04
Tolmukübe kirjutas: 28 Juun 2025 08:24 Kummas oli parem elada? Ei saanud reisida, piirid kinni - praegu on parem. Poed olid tühjad, polnud kõike saada, mida vaja oli. Praegu on poed täis, aga tihtipeale juhtub, et ikka pole, mida vajad. Toit oli vene ajal parem. Siiamaani mäletan Eskimo jäätist, keeduvorsti ja majoneesi. Ja palju muid häid tooteid. Praegu ma keeduvorsti ei söö. Ja jäätised on ka kehvaks jäänud, mõni üksik kõlbab, aga see pole see.
Mainitud toidud olid sinu meelest paremad, kuna kõik muu ümberringi, sh muu toit, oli lihtsalt nii palju halvem või tähelepandamatum. Pakun, et kui reaalselt saaksid täna nõukaaja majoneesi või Eskimo jäätist, leiaksid, et see ei kõlba üldse süüa.
Ikka ei leiaks. Jäätis oli ju ka plombiir, see ikka parem, kui (praegune) koorejäätis. Ja koorejäätis vene ajal oli parem, kui praegune, siiani maitse meeles. Hästi mäletan. Šokolaadid, mis me räägime.. Ma ei söö enam Annekese šokolaadi, ei tea, kuidas seda keegi eelistab praegult.. Ma mäletan siiani maitset, vahe on siis ja praegu, nagu öö ja päev.. Oad tomatikastmes, vikerforellifilee oliivõlis - viimane oli lausa jumalik. Miks enam selliseid asju ei tehta? Lähevad liiga kalliks? Palju see jupp forelli õli sees ikka maksaks? Aga näed, enam ei ole. Muud toidud olid ka väga head, nt koogid, trühvlitort beseega - mis me räägime. Tordid on tänapäeval nii viletsaks läinud, et mina peaaegu enam ei osta, mõni kook on parema maitsega. Oli kaks head torti, need vist võeti tootmisest maha, pole enam silma hakanud.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 28 Juun 2025 13:53Ikka ei leiaks. Jäätis oli ju ka plombiir, see ikka parem, kui (praegune) koorejäätis. Ja koorejäätis vene ajal oli parem, kui praegune, siiani maitse meeles. Hästi mäletan. Šokolaadid, mis me räägime.. Ma ei söö enam Annekese šokolaadi, ei tea, kuidas seda keegi eelistab praegult.. Ma mäletan siiani maitset, vahe on siis ja praegu, nagu öö ja päev.. Oad tomatikastmes, vikerforellifilee oliivõlis - viimane oli lausa jumalik. Miks enam selliseid asju ei tehta? Lähevad liiga kalliks? Palju see jupp forelli õli sees ikka maksaks? Aga näed, enam ei ole. Muud toidud olid ka väga head, nt koogid, trühvlitort beseega - mis me räägime. Tordid on tänapäeval nii viletsaks läinud, et mina peaaegu enam ei osta, mõni kook on parema maitsega. Oli kaks head torti, need vist võeti tootmisest maha, pole enam silma hakanud.
Sul on lihtsalt vananemisest tingitud maitsemeele nürinemine, muud midagi. Simple.
dmy
Kontakt:

Postitus Postitas dmy »

Guest kirjutas: 28 Juun 2025 13:43
dmy kirjutas: 28 Juun 2025 13:06
Milline vabadus? Debiilseid Brüsseli käske täita?
Milliseid käske?
Külaline

Mina arvan, et nõukaaega nostalgitsevad taga need, kes sel ajal elasid. See ei ole üleüldse otseselt nõukogudeajaga seotud. Maailm on lihtsalt üldiselt muutunud.

Ma olen 1989 sündinud. Ja ma ka igatsen taga tolleaja(oli juba siis ju iseseisvus, mis aega mina alles mäletan) toite, mida ema, vanaema ja vanaisa tegid. Sest lapsepõlv üldjuhul on helge aeg ja seda head saab härdimusega meenutada. Siis oli ikka elu lill, muru rohelisem ja taevas sinisem.

AGA ma arvan, et kui neid aegu võrrelda, siis peaks ütlema, et tänapäeva meditsiin ja ravimid on tänuväärt. Samuti info kättesaadavus. Aga sellega on ka nii, et jällegi tuleb liigselt infot. Uksest aknast ja igadt praost.

Ma olin noor koolilaps sel ajal, kui olid veel lauatelefonid ja internetiühendus vaid kodus suure kobaka ekraani taga. Ja lapsed olid iseseisvamad.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 13:58vikerforellifilee oliivõlis - viimane oli lausa jumalik.
Käisid parteibosside poes? Mina mäletan ainult räime tomatis, aga see oli parem küll kui praegused. Tortide/kookide kohta on su jutt õige. Maitsemeele nürinemine vananedes, huvitav miks mina siis paljudes toodetes (jäätis, kommid) nüüd hoopis valusalt teravat magusat maitset tunnen?
Külaline

Guest kirjutas: 28 Juun 2025 08:46 Mina ütlesin teises teemas ja ütlen ka praegu: nii palju meeleoluhäireid, depressiooni ja ärevust (ja seda ka noorte hulgas) nõukaajal ei olnud. Elu oli üksluine, aga stabiilne. Stabiilsus on see, millest tänapäeval puudu jääb ja mis inimesed ärevaks teeb.
Mida raskem on elu, seda vähem on kõike seda, mida sa kirjeldad. Veel vähem oli depressiooni keskajal, eks ole? Tee siit omad järeldused. Inimestel pole rasketes oludes aega kurvastada ega põdeda. Midagi pole poest saada, kõike tuleb ise hankida, ehitada, leiutada. See nüüd küll midagi taganutmisväärilist pole.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Juun 2025 14:11 Mina arvan, et nõukaaega nostalgitsevad taga need, kes sel ajal elasid. See ei ole üleüldse otseselt nõukogudeajaga seotud. Maailm on lihtsalt üldiselt muutunud.
Ei ole nii. Ikka need nostalgitsevad, kes tollal paremini elasid kui praegu - eks neid ka on, erinevatel põhjustel. No nagu siingi foorumis sõna mõnikord võttev kunagine dispetšer, kes ei suuda kuidagi üle saada, kui hea elu tal omal ajal oli, nüüd on pensionär ja vaene. Jah, tuli normaalne aeg ja hävitas ebanormaalsed eelised. Kellele halb ja kellele hea.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], dmy, Google [Bot], Piusa, taivopalm ja 8 külalist