Nõukaaeg versus kaasaeg

vana hea klassika
Vasta
dmy
Kontakt:

Postitus Postitas dmy »

Guest kirjutas: 28 Juun 2025 16:35 Aga nõukaajal sa ju ei ostnud sülti ja kooki poest.
Kusjuures, osteti - Tallinnas müüdi valmistoitu kulinaariapoodides. Minu ema-isa ostsid sealt nt kotlette, supipõhja, praekapsast, pasteeti, kooki jne. Aga ma ei mäleta, et need oleksid kuidagi eriliselt paremad olnud kui tänased. Ja margariini kasutati tõesti ohtralt või asemel. Isegi kooriretseptides oli küpsetuspulbri ja või asemel sooda ja margariin. No kui hea see kook olla sai loogiliselt võttes.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

dmy kirjutas: 28 Juun 2025 17:10
Guest kirjutas: 28 Juun 2025 16:35 Aga nõukaajal sa ju ei ostnud sülti ja kooki poest.
Kusjuures, osteti - Tallinnas müüdi valmistoitu kulinaariapoodides. Minu ema-isa ostsid sealt nt kotlette, supipõhja, praekapsast, pasteeti, kooki jne. Aga ma ei mäleta, et need oleksid kuidagi eriliselt paremad olnud kui tänased. Ja margariini kasutati tõesti ohtralt või asemel. Isegi kooriretseptides oli küpsetuspulbri ja või asemel sooda ja margariin. No kui hea see kook olla sai loogiliselt võttes.
Jah olid kulinaariapoed, aga sealt osteti siiski harva. Ja need ei jäänud alati kõigile lähedale nagu tänased poeketid.
Külaline

Need kulinaariapoe asjad ei olnud ka alati sugugi head, minu ema ostis ka sealt, kui aega polnud. Aga ise tehtud olid ikka paremad, nagu praegugi on ise tehtud asjad paremad kui poest ostetud.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 28 Juun 2025 16:58Kooli sööklas pakuti lumepallisuppi, iga kell sööksin uuesti. Ei tea, kas seda kuskil toitlustusastuses tänapäeval ka pakutakse?
Seda küll sööklates ei pakutud, ju sul ema tegi. Kas sa ise ei suuda teha?
Külaline

Mina mäletan, et enamasti tehti purukooki margariiniga ja see oli tegelikult võikalt ebatervislik.
dmy
Kontakt:

Postitus Postitas dmy »

Guest kirjutas: 28 Juun 2025 17:13
Jah olid kulinaariapoed, aga sealt osteti siiski harva. Ja need ei jäänud alati kõigile lähedale nagu tänased poeketid.
Nõus. Üks oli Tallinnas Harju tänava alguses, teine oli Kännu Kuke juures - meie elasime umbes täpselt nende kahe vahepeal ja minu mälu järgi osteti nendest süüa pidevalt. Ja järjekord oli seal minu meelest ka alati.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Juun 2025 17:15
Tolmukübe kirjutas: 28 Juun 2025 16:58Kooli sööklas pakuti lumepallisuppi, iga kell sööksin uuesti. Ei tea, kas seda kuskil toitlustusastuses tänapäeval ka pakutakse?
Siin tulebki välja tema tegelikult probleem - nõukaajal tegi ema talle süüa, aga nüüd peab ise vaatama ja loodab poest saada sama maitsega toitu nagu tegi kodus ema.
Külaline

dmy kirjutas: 28 Juun 2025 17:16
Nõus. Üks oli Tallinnas Harju tänava alguses, teine oli Kännu Kuke juures - meie elasime umbes täpselt nende kahe vahepeal ja minu mälu järgi osteti nendest süüa pidevalt. Ja järjekord oli seal minu meelest ka alati.
Meie peres osteti kulinaaria poest harva, sest ema polnud kvaliteediga rahul. Kotletid olid jube pekised jne.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Juun 2025 17:17
Guest kirjutas: 28 Juun 2025 17:15
Siin tulebki välja tema tegelikult probleem - nõukaajal tegi ema talle süüa, aga nüüd peab ise vaatama ja loodab poest saada sama maitsega toitu nagu tegi kodus ema.
Ise süüa teha ei oska ja siis ongi häda majas. Kuigi nõuka ajal oleks tal häda veel suurem olnud, kui oleks samasugune saamatu olnud nagu praegu.
dmy
Kontakt:

Postitus Postitas dmy »

Guest kirjutas: 28 Juun 2025 17:18
dmy kirjutas: 28 Juun 2025 17:16

Meie peres osteti kulinaaria poest harva, sest ema polnud kvaliteediga rahul. Kotletid olid jube pekised jne.
Eks erinevates poodides võis ka erinev kvaliteet olla. Ma pekiseid kotlette kindlasti poleks söönud. :lol: Mäletan näiteks kiievi kotlette, mis olid pealt priskete saiakuubikutega. Need olid isa lemmikud, sageli ilmselt osteti. Neil küll midagi viga ei olnud minu mälu järgi.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 17:15
Tolmukübe kirjutas:Kooli sööklas pakuti lumepallisuppi, iga kell sööksin uuesti. Ei tea, kas seda kuskil toitlustusastuses tänapäeval ka pakutakse?
Meie koolisööklas pakuti küll, aga see nägi nii kahtlane välja, et ma kunagi seda ei söönud. Nagu seda karamellkisselligi või ma ei tea, mis selle nimi oli, igatahes meil ja mujalgi kutsuti seda kaamelitatiks.
Külaline

dmy kirjutas: 28 Juun 2025 17:16Nõus. Üks oli Tallinnas Harju tänava alguses, teine oli Kännu Kuke juures - meie elasime umbes täpselt nende kahe vahepeal ja minu mälu järgi osteti nendest süüa pidevalt. Ja järjekord oli seal minu meelest ka alati.
Kui õnnelikud te oleks kui praegu oleks sama vähe poode, restorane, kulinaariaid (selle kaupa poest ei saanud) nagu täna?
Külaline

Minu arust on ikka väga imelik idealiseerida seda nõukogude elu. See on ju ainult ja ainult muru oli noorena rohelisem teema. Ja osa siin kohe üldse ei tundu mäletavat, milline elu tegelikult oli. Toit ei olnud parem, see oli tunduvalt hullem, valikuid ei olnudki. Riided olid koledad, kosmeetika oli jube, igapäevaeluasju polnud saada. Mis siin nii head siis oli. Tolmukübe mäletab ainult seda, et emme tegi head toitu, järelikult oli nõukaaeg hea. Minu mälu on täiesti korras ja ma ei vahetaks praegust aega kogu oma puudustega päris kindlasti selle nõukaaja vastu.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 17:26
Kooli sööklas pakuti lumepallisuppi, iga kell sööksin uuesti. Ei tea, kas seda kuskil toitlustusastuses tänapäeval ka pakutakse?
Meie koolisööklas pakuti küll, aga see nägi nii kahtlane välja, et ma kunagi seda ei söönud.
Julged kokad olid teil. Ma vaatan oma natukestki tehes hirmuga kas valge muna saab ikka piisavalt kuumutatud. Aga teha seda suures koguses :shock:
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 16:35
Tolmukübe kirjutas: 28 Juun 2025 16:15
Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 14:50

Tal keerleb jutt ainult ümber parema majoneesi ja shokolaadi, muu polegi oluline 😀
Ega vene aja vaieldamatu pluss olidki paremad toidud. Kaasaeg ei saa sinna järgigi. Teine pluss, et osadele jagati kortereid ja krunte tasuta ja üürid olid väga odavad. No ja nagu keegi siin postitas, et tegeleti parasiitliku eluviisi harrastajatega ja oli isiklik vastutus olemas ja karistused ka olid rohkem karistuse moodi. Raskete isikuvastaste kuritegude eest. Või näiteks varastas kooliõe ema mingi vist suurema summa raha ja sai selle eest 10 aastat. Praegult tee, mis tahad, pääsed tingimisi või saad maksimaalselt 5 aastat oma lapse maha löömise eest. Vene ajal oli ikkagi kord majas. Ei saa öelda, et kõik halvem oleks olnud. Ananassi mina poodides ei näinud, mangomahl oli küll plekkpurgis, väga hea, alles hiljuti ostsin palju kiidetud Alphonsu mango mahla, no see pole see pole see... Lihtsalt ei ole see. Eks mangodel ka erinevad sordid, nagu õuntel ja banaanidel.
Ei meenu ühtegi toitu, mis parem oleks olnud. Täna ja praegu teed sa ainetest täpselt samasuguse koogu ja süldi valmis. Nüüd ostad sa neid asju poest ja siis vingud, et pole selline nagu kodus tehtud. Aga nõukaajal sa ju ei ostnud sülti ja kooki poest. Mine ja tee ise nagu nõukaajal ja ära vingu.
Aga kui valik on piiratud, siis tundubki hea asi eriti hea. Nüüd on sul kapp triiki täis kõike ja seetõttu sa ei saa ka elamust nagu vanasti. Näljasele inimesele tundub ka leivatükk delikatess. Täis söönud inimesele pöhh, ei pane suhugi.

Nagu ma ka ennemalt enda arvamust avaldasin, siis minu arvates ei ole parem toit üldse nõukaajaga seotud. Vaid pigem emotsioonis kinni.
Mu vanaisa tegi jube head praeliha. Aga samat maitset ei ole ma suutnud ise saavutada. Ained on ju kõik saadaval.
Külaline

Mu vanaisa tegi jube head praeliha. Aga samat maitset ei ole ma suutnud ise saavutada. Ained on ju kõik saadaval.
Ma olen üldse märganud, et teiste tehtud toidud on paremad kui need, mis ma ise teen. Minu lastele jälle väga maitsevad minu tehtud toidud. Ongi hoopis muud faktorid mängus kui toidu tegelik maitse.
taivopalm
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas taivopalm »

Tolmukübe kirjutas: 28 Juun 2025 17:03Suitsuvorsti oli saada, Moskva nimeks, väga hea maitsega oli.
Mina mäletan, et suitsuvorst oli ikka defitsiit. Lastevorst, doktorivorst, raie sinkvorst olid saadaval. Raie sinkvorsti sai panna maakodus suitsuahju ja ise teha "suitsuvorsti", mul vanaisa nii tegi. Härjasüdame tomatit saad ise kasvatada ja turult osta, on täna täitsa olemas.
Külaline

Osad on siin nagu koolikiusajad, norivad ja norivad Tolmukübeme kallal. Tal on õigus oma arvamusele ja see ei ole kuidagi halvem teie arvamusest. Nii et taltsutage oma madalaid instinkte ja kirjutage teemasse, kui teil midagi öelda on.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Juun 2025 18:07Osad on siin nagu koolikiusajad, norivad ja norivad Tolmukübeme kallal.
Tolmukübe ajab kohati pada ja seda on valus lugeda. Kas seda ei tohi siis talle mainida?
Külaline

Guest kirjutas: 28 Juun 2025 18:07 Osad on siin nagu koolikiusajad, norivad ja norivad Tolmukübeme kallal. Tal on õigus oma arvamusele ja see ei ole kuidagi halvem teie arvamusest. Nii et taltsutage oma madalaid instinkte ja kirjutage teemasse, kui teil midagi öelda on.
Tema arutluskäikude vigadele tähelepanu juhtimine ei ole mingi kiusamine. Kui inimene räägib siin targutades täiesti ebaõiget juttu, siis võib igaüks ka öelda, mis ta sellest arvab. Sina ära kamanda teisi. Sina ei ole siin mingi korralekutsuja.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 4 külalist