Nõukaaeg versus kaasaeg

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 02 Juul 2025 16:59 Mina ei ole lugenud seda teemat, kõiki vastuseid. Mina ütlen seda, mida mina mõtlen. Minul on 2 poega ja ma tahaksin, et me poleks kunagi NSVL-st ära läinud ega oma vabariiki uuesti moodustanud, sest kui me oleksime ikka veel Venemaa koosseisus, siis ei tapetaks minu poegi varsti uues sõjas ära. Minul on ükskõik, mis keeles mina ja minu pojad räägivad, mulle on tähtis, et me oleme elus.
Päirselt räägid seda või? Venemaa koosseisus oleks su pojad Ukraina rindel nagu naksti, midagi pole sul kobiseda. Praegu paned ehk plagama, aga siis oleks piirid sulle kinni. Varem käisid Afganistanis, liiduvabariikides, igasugu vahvaid juhtumisi oli seal, osad tagasi ei tulnud ka.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 17:07Need on palju paremad võimalused kui kohe kahurilihaks minek.
Ukrainasse saadetakse neid sul suvitama või?
Külaline

sest kui me oleksime ikka veel Venemaa koosseisus, siis ei tapetaks minu poegi varsti uues sõjas ära.
Millest sa nüüd täpsemalt räägid? Kas sinu arust Venemaa koosseisus oleks ta praegu sõjaväes käies kaitstud Ukrainasse saatmise eest? Nad läheks täpselt sinna, kuhu Venemaa saadab. Kui mina olin noor, käisid poisid Afganistanis, tulid sealt tagasi katkiste inimestena.
Külaline

Guest kirjutas: 02 Juul 2025 16:59 Mina ei ole lugenud seda teemat, kõiki vastuseid. Mina ütlen seda, mida mina mõtlen. Minul on 2 poega ja ma tahaksin, et me poleks kunagi NSVL-st ära läinud ega oma vabariiki uuesti moodustanud, sest kui me oleksime ikka veel Venemaa koosseisus, siis ei tapetaks minu poegi varsti uues sõjas ära. Minul on ükskõik, mis keeles mina ja minu pojad räägivad, mulle on tähtis, et me oleme elus.
Sinu jutus puudub loogika. Nagu mitmed siin juba maininud on, siis Venemaa on saatnud sõtta Ukraina vastu sadu tuhandeid mehi ja seal on surma saanud või haavata saanud samuti sadu tuhandeid mehi. Nii et ei päästa see Venemaa rüppe jäämine sinu poegi midagi.
Aga ma saan aru, et sa oled venelane ja eks paljud venelased sooviks seda, et Eesti ei oleks vaba ja sõltumatu riik.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 17:30Kui mina olin noor, käisid poisid Afganistanis, tulid sealt tagasi katkiste inimestena.
Mitut sa tunned, kes on "katkised"? Ma ise tunnen samuti mõnda NL ajal seal teeninut ja need on täiesti tavalised normaalsed mehed. Täna juba pensionieelikud.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 18:49
Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 17:30Kui mina olin noor, käisid poisid Afganistanis, tulid sealt tagasi katkiste inimestena.
Mitut sa tunned, kes on "katkised"? Ma ise tunnen samuti mõnda NL ajal seal teeninut ja need on täiesti tavalised normaalsed mehed. Täna juba pensionieelikud.
Mina tunnen ka ühte ja ega see tema "katkisus" talle otsaette ei olnud löödud. Ometigi katki ta oli.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 18:49
Neid sa ju ei tunne, kes sinna jäidki.

Ah, saime juba ammu aru, et tegu on vene trolli mannetu katsega viha õhutada. Nii nagu peakorterist ette kirjutatakse.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 18:52Mina tunnen ka ühte ja ega see tema "katkisus" talle otsaette ei olnud löödud. Ometigi katki ta oli.
Milles see väljendub? Need inimesed, keda mina tunnen on täiesti normaalsed inimesed. Võid nendega aastaid tuttav olla ja ikka ei saa aru.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 18:54Milles see väljendub? Need inimesed, keda mina tunnen on täiesti normaalsed inimesed. Võid nendega aastaid tuttav olla ja ikka ei saa aru.
Sa oled ju tuttav, sa ei teagi neist midagi. Mida nad Afganistasin nägid ja tegema olid sunnitud. Nad ei räägi seda sulle.

Kui oleksid mõnega lähisuhtes olnud, siis ehk teaksid, et Afganistanis teenimine ei olnud piknik suveõhtul.

Ja see "katkine" inimene, kellest mina räägin, ongi teiste jaoks täiesti normaalne inimene.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 19:02Sa oled ju tuttav, sa ei teagi neist midagi. Mida nad Afganistasin nägid ja tegema olid sunnitud. Nad ei räägi seda sulle.

Kui oleksid mõnega lähisuhtes olnud, siis ehk teaksid, et Afganistanis teenimine ei olnud piknik suveõhtul.

Ja see "katkine" inimene, kellest mina räägin, ongi teiste jaoks täiesti normaalne inimene.
Naisterahvana sa elasid koos ühe inimesega, nagu aru saan? Milles see "katkine olema" väljendus? Kas ta jõi, laamendas või midagi muud?
Mina arvan, et ei saa ühte patta neid kõiki panna, igal neist on oma lugu ja elu läinud erinevalt. Mõni ehk hakkas jooma ja on tänaseks surnud, mõni elab täiesti normaalset elu, nagu need kes ei käinud seal. Vaat selline arvamus. Üks asi veel. Nõukogude Liit saatis ajateenijad Afganistani sõdima, Eest Vabariik saatis missioonidele elukutselised sõjaväelased. Aga see nüüd läheb juba spetsiifiliseks ja vist nõuaks juba omaette teemat.
Külaline

Keegi arvas, et peaksin hoopis siia postitama, siis seda ka teen:

Sündisin 1971 kahetoalisesse kõigi mugavustega kesklinna korterisse. 1974 ostsid vanemad tutika auto. Meil oli ka suvila, välibasseiniga, jõeäärne suur krunt Tallinnast 25 km, kus kasvatasime kõike, mis toona kombeks- must-, punane-valge sõstar, õuna-ja kirsipuud, maasikad, vaarikad, kartul, porgand, erinevad salatilised ja maitsetaimed. Klaaskasvuhoone, kus tomatid ja kurgid. Käisin heas koolis, kuhu sai katsetega sisse, mitte kodu vastas olevas nn. lollidekoolis, nagu seda kutsuti. Külmik oli head-paremat täis-suitsuvorstid, sink, silmud, angerjas-tutvuse kaudu liikus kõike. Isa tegi ise maksast pasteedimasinaga pasteeti-konjak sees, mmm. Poed olid tõesti tühjad, aga nn leti alt sai kõike~, kui vähegi tutvuseid oli.
Mina isiklikult ei tundnud mitte millestki puudust. Moekad riided ostsin komisjonikauplustest.
Külaline

Ühe asja unustasin- et olla täpne- eramukrunt oli ka suvila läheduses, looduskaunis kohas. Seda me ei kasutanud, müüsime maha ja ostsime Põhja-Tallinnasse kinnistud.
Külaline

Guest kirjutas: 02 Juul 2025 18:49
No siis on Ukraina rindel sõdimine Venemaa poolel ju ka puhas puhkus.
Külaline

Guest kirjutas: 02 Juul 2025 19:34
Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 19:02Sa oled ju tuttav, sa ei teagi neist midagi. Mida nad Afganistasin nägid ja tegema olid sunnitud. Nad ei räägi seda sulle.

Naisterahvana sa elasid koos ühe inimesega, nagu aru saan? Milles see "katkine olema" väljendus? Kas ta jõi, laamendas või midagi muud?
Mina arvan, et ei saa ühte patta neid kõiki panna, igal neist on oma lugu ja elu läinud erinevalt. Mõni ehk hakkas jooma ja on tänaseks surnud, mõni elab täiesti normaalset elu, nagu need kes ei käinud seal. Vaat selline arvamus. Üks asi veel. Nõukogude Liit saatis ajateenijad Afganistani sõdima, Eest Vabariik saatis missioonidele elukutselised sõjaväelased. Aga see nüüd läheb juba spetsiifiliseks ja vist nõuaks juba omaette teemat.
Kas sa ei tee mingit vahet siin, et kas elukutseline sõjaväelane läheb missioonile või suvaline poiss sõtta mingi võõra riigi eest sõdima? Elukutseline sõjaväelane saab valida, kas ta läheb sinna missioonile või ta ei lähe ja võib ka sellest sõjaväelase ametist loobuda, poisil valik puudub. Ma saan veel aru Tolmukübeme nõukaaegse sardelli idealiseerimisest, et küll oli imemaitsev, aga no see on ikka päris uus tase kohe. Rääkida, et oleks võinud Venemaa koosseisu jääda, siis poleks vaja olnud sõdida ega midagi. Ja Afganistanis käimine oli ka puhas rõõm, sest sina oled näinud sellist inimest, kes seal sõdis ja pealt paistab täitsa tavaline välja. No mis seal Ukrainas siis veel viga, miks seda siis nüüd millegipärast kartma lõid, mis seal siis hullemat võiks olla.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 20:29Elukutseline sõjaväelane saab valida, kas ta läheb sinna missioonile või ta ei lähe
Ega ikka ei saa valida küll
Külaline

Guest kirjutas: 02 Juul 2025 20:36
Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 20:29Elukutseline sõjaväelane saab valida, kas ta läheb sinna missioonile või ta ei lähe
Saab ikka küll. Ta võib ka ametist loobuda. Üldiselt nad ise tahavad minna, sest muidu ametikõrgendust ei saa ja palk on ka suur.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 20:36
Ta teeb selle valiku elukutseliseks hakates.
Külaline

Tunnen vähemalt 10-t Afgaanis käinud meest, olen neid poisse näinud kohe, kui tulid ja läbi aastate edasi. Mõnda kahjuks enam pole. Olen olnud ühega suhteliselt lähedane, osadega koos õppinud, osade vanemate ja abikaasadega suhelnud aastaid. Kursuse- ja klassikaaslased, kes läksid lihtsalt sõjaväkke aega teenima.
Polnud nende valida, kuhu neid saadeti.
Kes siin rääkis, et oleksid vene sõjaväes vähemalt elus... loll jutt.
Tunnen ka Tšernobõlis käinud mehi. Tean seda õudust, mida nad pikalt endaga kaasas kandsid. Tean ühe mehe ränkade erivajadustega laste sündi ja tema pereelu pärast seda.
Mu oma abikaasa käis vene sõjaväes ja kaks tema lähedasemat kaaslast tapsid end seal ära. Seda šokki ei ole ta suutnud siiani unustada, kui ise ühe neist leidis.

Kui me elaks praegu NLs, oleks kõik me poisid sundmobiliseeritud ja Ukrainasse kahurilihaks saadetud!
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 20:41
Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 20:36
Ta teeb selle valiku elukutseliseks hakates.
Sesa ma mõtlesingi, et kui juba olla elukutselune sõjaväeline, siis enam ei ole seda valikut, et oh ma nüüd ei taha minna.
Kui ei taha, siis peab ka sõjaväest välja astuma.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Juul 2025 20:56 Tunnen vähemalt 10-t Afgaanis käinud meest, olen neid poisse näinud kohe, kui tulid ja läbi aastate edasi. Mõnda kahjuks enam pole. Olen olnud ühega suhteliselt lähedane, osadega koos õppinud, osade vanemate ja abikaasadega suhelnud aastaid. Kursuse- ja klassikaaslased, kes läksid lihtsalt sõjaväkke aega teenima.
Polnud nende valida, kuhu neid saadeti.
Kes siin rääkis, et oleksid vene sõjaväes vähemalt elus... loll jutt.
Tunnen ka Tšernobõlis käinud mehi. Tean seda õudust, mida nad pikalt endaga kaasas kandsid. Tean ühe mehe ränkade erivajadustega laste sündi ja tema pereelu pärast seda.
Mu oma abikaasa käis vene sõjaväes ja kaks tema lähedasemat kaaslast tapsid end seal ära. Seda šokki ei ole ta suutnud siiani unustada, kui ise ühe neist leidis.

Kui me elaks praegu NLs, oleks kõik me poisid sundmobiliseeritud ja Ukrainasse kahurilihaks saadetud!
Mul oli ühe sugulase peika Afgaanis või kusagil seal Iraagis(Iraanis, vabandust kui eksin, ma täpselt ei ole süvenenud) ja ta oli IT alal. Otseselt süjatandril isege tema ei käinud ja tagasi tulles oli hoopis teine inimene. Keeras ära ühesõnaga(ptsd).
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider] ja 9 külalist