Nõukaaeg versus kaasaeg

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 03 Juul 2025 12:15
Külaline kirjutas: 03 Juul 2025 11:02No selles mõttes muidugi õige, et nõuka ajal oli igapäevaelus võimalus surma saada palju suurem. Tööohutus oli null ja lastega õnnetusi oli väga palju, sest järelvalve puudus,
Väga õige tähelepanek. Vaatame kasvõi liiklussurmasid aastate lõikes.
https://e.infogr.am/liiklussurmad_eestis?src=embed
1980-1995 kõikus liiklussurmade arv eestis 300-500 inimese vahel, täna kõigub see number 50-70 inimese vahel. Autosid oli sel ajal palju vähem kui täna. Põhjus on selles, et täna on autod ja maanteed ohutumaks muutunud ja seetõttu hukkub liikluses vähem inimesi.
Muidugi. Puudusid talverehvid, turvavööd ja turvatoolid. Joobeaste tehti kindlaks ninaga - hingasid miilitsale näkku. No ja need autod ise...
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Huvitav, nõuka ajal oli vist alkohoolikuid rohkem? Või kas ikka oli, millest see sai oleneda, rahaga polnud midagi teha? Samas viinaravi oli tasuta. See-eest narkomaane polnud.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 03 Juul 2025 14:58 Huvitav, nõuka ajal oli vist alkohoolikuid rohkem? Või kas ikka oli, millest see sai oleneda, rahaga polnud midagi teha? Samas viinaravi oli tasuta. See-eest narkomaane polnud.
Oh, oli neidki kah.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 03 Juul 2025 14:58 Huvitav, nõuka ajal oli vist alkohoolikuid rohkem? Või kas ikka oli, millest see sai oleneda, rahaga polnud midagi teha? Samas viinaravi oli tasuta. See-eest narkomaane polnud.
Aga kuidas viinuskaga nõukaajal oli? Maitses kah palju paremini sardelli kõrvale?
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Juul 2025 15:02
Aga kuidas viinuskaga nõukaajal oli? Maitses kah palju paremini sardelli kõrvale?
Tavaline oli, et kui saada polnud, sai piiritust lahjendada. Koduõlu. Praska.
Külaline

Joomist ei pandud eriti pahaks, osad hakkasid juba töö juures tinutama. Osades ametites olidki pidevalt purjus, mingid torumehed, traktoristid, näitlejad jne.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Juul 2025 15:14
Jah, suured käärituspudelid mulksusid pidevalt kodudes. Vähemalt eramajade piirkonnas küll.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Juul 2025 15:27
Külaline kirjutas: 03 Juul 2025 15:14

Jah, suured käärituspudelid mulksusid pidevalt kodudes. Vähemalt eramajade piirkonnas küll.
Minu isa tegi ka pidevalt koduõlut ja koduveini, see oli täitsa hea. Ükskord oli meil nääripidu koolis ja kästi teha kodukalja. Mingisugune asi oli poes müüa, millest sai teha, maltoosa või midagi. Kõik pidid tegema, et ikka jätkuks. Ja siis mõni pani rohkem suhkrut ja lasi mitu päeva seista ja sealt tuli kalja asemel õlu välja. Pärast olid kõik täitsa purjus seal koolipeol, aga noh, see tegi nagu nalja, mitte ei olnud mingi suur draama.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Juul 2025 15:20Joomist ei pandud eriti pahaks, osad hakkasid juba töö juures tinutama. Osades ametites olidki pidevalt purjus, mingid torumehed, traktoristid, näitlejad jne.
Maal maksti traktoristile heine niitmise, kartulivagude ajamise ja muu sellise eest kombinatsioonis viin+rublad.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Juul 2025 15:27 Jah, suured käärituspudelid mulksusid pidevalt kodudes. Vähemalt eramajade piirkonnas küll.
Mulle meenus nende käärituspudelitega seoses, et mu onul oli selline alatasa nurgas seismas. Suviti pani onunaine sinna põhikraami hulka ka pisut marju- maasikaid, vaarikaid ja mustsõstraid. Ilmselt siis mingi marjamaitseline alkohoolne jook sealt tulema pidi. Ükskord siis me, lapsed nokkisime sealt need marjad välja ja ega magusa maasika sees seda alkoholimaitset eriti tunda ei olnud. Natuke purju jäime küll.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Juul 2025 15:27Jah, suured käärituspudelid mulksusid pidevalt kodudes.
Koduõlut võis teha ja koduveini võis teha. See oli rohkem selline eramajade teema. Puskarit ajada ei tohtinud, selle eest võis vangi sattuda. Viina oli üldiselt ka poes saada, maksis 4.12 kaheksakümnendate alguses. Asulates olid eraldi viinapoed, kus lookles tihti saba. Müüdi veel igasugu naljakaid jooke, nagu Agnes, Gabriel, Lõunamaine.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Juul 2025 15:47 Müüdi veel igasugu naljakaid jooke, nagu Agnes, Gabriel, Lõunamaine.
Huvitav etikett sellel "Agnesel". Eriti nagu ostma küll ei meelita.

Pilt
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Juul 2025 15:47
Külaline kirjutas: 03 Juul 2025 15:27Jah, suured käärituspudelid mulksusid pidevalt kodudes.
Koduõlut võis teha ja koduveini võis teha. See oli rohkem selline eramajade teema. Puskarit ajada ei tohtinud, selle eest võis vangi sattuda. Viina oli üldiselt ka poes saada, maksis 4.12 kaheksakümnendate alguses. Asulates olid eraldi viinapoed, kus lookles tihti saba. Müüdi veel igasugu naljakaid jooke, nagu Agnes, Gabriel, Lõunamaine.
Meil aeti puskarit ka. Ja mitte ainult meil, ikka külakorda käis see aparatuur. Mäletan, et kui küsisin, mis toimub, vastati, et seepi keedame. Muidugi ei tohtinud mingi puskariajamise jutt kusagil lekkida. Eriti Gorba kaine seaduse ajal.
Tolmukübe
Kontakt:

Mäletan, sugulane tegi koduõlu, aga mõnikord tegi ta ka mõdu, vaat' see viimane oli küll üks hüva märjuke. Mina olin tol ajal laps, aga natuke mekkida sain minagi. Pane või ise mõni laar valmis, aga alkohol eriti ei maitse ja teha ka ei oska. Mäletan, mett pandi sisse. Ja poes olid head napsud, nalivka nimeks, enam neid vist ei müüda. Jälle midagi, mis kadunud. Poleks ju raske teha..
Tolmukübe
Kontakt:

Viina pole manustanud, aga sardell oli tõesti hea, parem, kui viiner. Praegust sardelli ei hakka nimetamagi. Üks, millest kahju on, nõukaajal ma ei joonud kohvi, sugulane jõi, 10 rubla oli kilo ja araabika, kahjuks pole mälestusi, kas oli hea märjuke. Ja kondenspiim oli suhkruga, suhkruta, kakaoga ja kohviga, sellest viimasest jällegi mälestused puuduvad.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 03 Juul 2025 17:10 Mäletan, sugulane tegi koduõlu, aga mõnikord tegi ta ka mõdu, vaat' see viimane oli küll üks hüva märjuke. Mina olin tol ajal laps, aga natuke mekkida sain minagi. Pane või ise mõni laar valmis, aga alkohol eriti ei maitse ja teha ka ei oska. Mäletan, mett pandi sisse. Ja poes olid head napsud, nalivka nimeks, enam neid vist ei müüda. Jälle midagi, mis kadunud. Poleks ju raske teha..
Praegu ei oleks sellisel jõletisel turgu. See oli piirituse peal jube jook.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 03 Juul 2025 17:14
Viina pole manustanud, aga sardell oli tõesti hea, parem, kui viiner. Praegust sardelli ei hakka nimetamagi. Üks, millest kahju on, nõukaajal ma ei joonud kohvi, sugulane jõi, 10 rubla oli kilo ja araabika, kahjuks pole mälestusi, kas oli hea märjuke. Ja kondenspiim oli suhkruga, suhkruta, kakaoga ja kohviga, sellest viimasest jällegi mälestused puuduvad.
Need kondenspiimad ka praegu müügil. Mu sõbrants on kondentspiimamaniakk, sööb purgi päevas.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 03 Juul 2025 17:10 Mäletan, sugulane tegi koduõlu, aga mõnikord tegi ta ka mõdu, vaat' see viimane oli küll üks hüva märjuke. Mina olin tol ajal laps, aga natuke mekkida sain minagi. Pane või ise mõni laar valmis, aga alkohol eriti ei maitse ja teha ka ei oska. Mäletan, mett pandi sisse. Ja poes olid head napsud, nalivka nimeks, enam neid vist ei müüda. Jälle midagi, mis kadunud. Poleks ju raske teha..
Mulle meeldis noorena maasikanalivka väga.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Juul 2025 17:22
Väga hea oli-olin ploominalivka ja maasikanalivka. Piparmündiliköör ja Kännu Kukk. Vana Tallinn ja munaliköör. Nämma.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Juul 2025 20:29
Külaline kirjutas: 03 Juul 2025 17:22
Väga hea oli-olin ploominalivka ja maasikanalivka. Piparmündiliköör ja Kännu Kukk. Vana Tallinn ja munaliköör. Nämma.
Nalivka on magus puuviljanaps. Mine osta Varssavi lennujaamast. Mõdu tehakse maal siiani ja mainitud liköörid on meil igas poes müügil.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Triibu, මම වැටෙන කුරුල්ලෙක් ja 5 külalist