Nõukaaeg versus kaasaeg
-
Külaline
Siin on ka neid nalivkasid müüa: https://indiedrinks.store/product/cherry-nalivka/
Ise ma küll selliste ülimagusate jubedike fänn ei olnud siis ega ka nüüd. Vana Tallinn on minu jaoks jubedus kuubis.
Ise ma küll selliste ülimagusate jubedike fänn ei olnud siis ega ka nüüd. Vana Tallinn on minu jaoks jubedus kuubis.
-
Külaline
Vanakas puhtalt ongi jubedus. Aga maitseainena superhea nii jookides kui magustoitudes.Külaline kirjutas: ↑03 Juul 2025 21:11 Siin on ka neid nalivkasid müüa: https://indiedrinks.store/product/cherry-nalivka/
-
Külaline
Vanakas espresso ja piimapikendiga on ülimaitsev. Parem kui Irish Cream.Külaline kirjutas: ↑03 Juul 2025 21:14Vanakas puhtalt ongi jubedus. Aga maitseainena superhea nii jookides kui magustoitudes.Külaline kirjutas: ↑03 Juul 2025 21:11 Siin on ka neid nalivkasid müüa: https://indiedrinks.store/product/cherry-nalivka/
-
Külaline
Mõlemad on jõledused. Piimapikendiga, mis see tähendab? Kallad piima peale sellele? Öak, hakkas kohe kõhus keerama selle mõtte peale.Guest kirjutas: ↑03 Juul 2025 22:05Vanakas espresso ja piimapikendiga on ülimaitsev. Parem kui Irish Cream.Külaline kirjutas: ↑03 Juul 2025 21:14Vanakas puhtalt ongi jubedus. Aga maitseainena superhea nii jookides kui magustoitudes.Külaline kirjutas: ↑03 Juul 2025 21:11 Siin on ka neid nalivkasid müüa: https://indiedrinks.store/product/cherry-nalivka/
-
Külaline
Vana Tallinn + kohvikoor paneb isegi ühest pitsist soliidsed prouad kiiresti purju - olen lapsena ühel sellises sünnipäevalauas olnud pealtvaatajana. Aga järgmisel sünnipäeval nad enam kohvikoort peale ei pannud ja olid enamvähem kained ka suuremate kogustega.
-
Külaline
Mina mäletan, et mingi aeg oli popp Vana Tallinna ja šampuse kokteil. Imelik segu, aga just seda mu vanemad kusagil baaris tellisid. Ma ise olin laps, aga ema käest hiljem kuulsin sellest kokteilist.
-
Külaline
Vanakas apelsini- või ananassimahlaga, keefiriga, jäätisega, paar tilka mõnel muul magustoidul - väga hea.
Veidi mõnes viinakokteilis maitseks, ka hea.
Veidi mõnes viinakokteilis maitseks, ka hea.
-
Külaline
See oli Sirp ja Vasar (vasaraga pähe, sirbiga jalad alt).Külaline kirjutas: ↑03 Juul 2025 23:56Mina mäletan, et mingi aeg oli popp Vana Tallinna ja šampuse kokteil.
Vein oli peedikas, aga mida kleebekaks nimetati?
Ma küsisin sugulase käest, miks peedikas, tema ütles, et see oli selline vein, mis tehti viina baasil, pandi viina sisse lihtsalt mahla, siis oli kangem ka, kui tavaline vein, siis seda nimetati rahvasuus peedikaks. Kleebekat ma pole kuulnud, äkki oli liköör, et kleepuv?
-
Külaline
Mul endal on veidi kummaline rääkida "nõuka-ajast", justkui oleks see aeg tavainimese jaoks olnud mingi väga eriline aeg. Pannakse vanu suvepilte rõõmsatest porilompides hüppavatest lastest või meestest, kel jalas poolde säärde ulatuvad sokid, kirutakse kui kole oli ikka nõuka-aegne mööbel, ja palju muud.
Aga tegelikult elati kogu maailmas sel ajal umbes samamoodi. Minge kasvõi Helsingi Linnamuuseumi (see on täiesti tasuta!) ja vaadake, kuidas soomlased elasid samal ajal. Seal on välja pandud soomlaste elutoad täpselt samasuguse mööbliga nagu meil tol ajal olid, koos käelaba-suuruse teleriga. Edasi tuleb ülikitsas köök, mille pliidi kohale tõmmatud nööril kuivavad pikad määrdunudvalged sokid, pliidi kõrval on neljakandiline plekist kraanikauss ainult külma veega ja pesukauss lobistamiseks, kraanikausi all aga solgiämber. See oli samal ajal ka Lääne lihtrahva elu.
Mis vabadusse puutub, siis igal ajastul on olnud ja jäävad omad tabuteemad, millest rääkida ei tohi. Ja mõnikord tekitatakse neid tabuteemasid isegi näilise vabaduse sildi all vaat et rohkemgi kui terve mõistusega võttes vaja oleks. Kusjuures mitte ükski riigikord ei nimeta ennast autoritaarseks - kõik riigid reeglina ütlevad, et just nemad on need kõige vabamad. Tõde avaldatakse alles aastakümneid hiljem.
Ka suitsiididest jms räägitakse tänapäeval küll palju rohkem, kuid see rääkimine - nagu statistika näitab - ei ole suitsiidide hulka küll mitte kuidagi vähendanud.
Nii et mina kaotaksin mööblist ja jäätistest rääkides hea meelega ära üldse selle väljendi nagu "nõuka-aeg". Selle asemel kasutaks pigem "ajaperiood 1950.-1988.aastani" vms. Oleks palju selgem ja ausam.
Aga tegelikult elati kogu maailmas sel ajal umbes samamoodi. Minge kasvõi Helsingi Linnamuuseumi (see on täiesti tasuta!) ja vaadake, kuidas soomlased elasid samal ajal. Seal on välja pandud soomlaste elutoad täpselt samasuguse mööbliga nagu meil tol ajal olid, koos käelaba-suuruse teleriga. Edasi tuleb ülikitsas köök, mille pliidi kohale tõmmatud nööril kuivavad pikad määrdunudvalged sokid, pliidi kõrval on neljakandiline plekist kraanikauss ainult külma veega ja pesukauss lobistamiseks, kraanikausi all aga solgiämber. See oli samal ajal ka Lääne lihtrahva elu.
Mis vabadusse puutub, siis igal ajastul on olnud ja jäävad omad tabuteemad, millest rääkida ei tohi. Ja mõnikord tekitatakse neid tabuteemasid isegi näilise vabaduse sildi all vaat et rohkemgi kui terve mõistusega võttes vaja oleks. Kusjuures mitte ükski riigikord ei nimeta ennast autoritaarseks - kõik riigid reeglina ütlevad, et just nemad on need kõige vabamad. Tõde avaldatakse alles aastakümneid hiljem.
Ka suitsiididest jms räägitakse tänapäeval küll palju rohkem, kuid see rääkimine - nagu statistika näitab - ei ole suitsiidide hulka küll mitte kuidagi vähendanud.
Nii et mina kaotaksin mööblist ja jäätistest rääkides hea meelega ära üldse selle väljendi nagu "nõuka-aeg". Selle asemel kasutaks pigem "ajaperiood 1950.-1988.aastani" vms. Oleks palju selgem ja ausam.
-
Külaline
Peedivein oli ta sellepärast, et tavaliselt vein peab ise käärimisprotsessi käigus omandama alkoholikraadid. Peediveini aga "tehti kangemaks" piirituse abil. No et ikka pähe hakkaks. Lihtsalt selle meetodiga "valmis vein kiiremini"Tolmukübe kirjutas: ↑04 Juul 2025 08:01 Ma küsisin sugulase käest, miks peedikas, tema ütles, et see oli selline vein, mis tehti viina baasil, pandi viina sisse lihtsalt mahla, siis oli kangem ka, kui tavaline vein, siis seda nimetati rahvasuus peedikaks. Kleebekat ma pole kuulnud, äkki oli liköör, et kleepuv?
Seda ma mõtlesingi, lihtsalt kirjutasin piirituse asemel viin, mõtlesin, piiritus ju nii kange, mis veini temast, ega's see vein üle 40 kraadi ju ikka polnud. Aga olen kuulnud jah, et piiritusele lisati mahla, ja oligi peedikas valmis, hakkab hästi pähe.
-
Külaline
Täitsa äge siis ju. Üksikute juhtumite lähedastele kena lohutus.Külaline kirjutas: ↑03 Juul 2025 10:57Seega mingit massilist surma saamist ei olnud, pigem üksikud juhtumid.
-
Külaline
Kust tead, et jõledus, kui proovinud pole?Külaline kirjutas: ↑03 Juul 2025 22:19Mõlemad on jõledused. Piimapikendiga, mis see tähendab? Kallad piima peale sellele? Öak, hakkas kohe kõhus keerama selle mõtte peale.
Paned 50g vanakat, 50g külma espressot ja 100g külma piima.
Ütle nüüd, et sa pole joonud pähkliviina piimaga?
-
Külaline
-
Külaline
Ei ole joonud ja ei kavatse ka. Oma keefiri ja "piimapikendiga" vana tallinna võid ka endale jätta, ei huvitu sellisest solgist. Et sa seda peenutsevalt piimapikendiks nimetad, ei tee asja kuidagi paremaks.Guest kirjutas: ↑04 Juul 2025 10:24Kust tead, et jõledus, kui proovinud pole?
-
Külaline
Nõuka aeg joodi alkoholi kodustel pidudel enamasti ikka puhtalt, mitte segatuna kokteiliks. Viina ja konjakit puhtalt pitsist ja siis klaasist morssi peale. Likööre otse pitsist. Vana Tallinna segamine ühe või teise asjaga oli sel ajal uudne nähtus. Et alkoholi võib üldse segada. Dzinn toonikuga või rumm koolaga ei olnud nõuka aeg üldse teema.
-
Külaline
Pikendaja pole peenutsemine. Kokteilidel on pikendajad.Külaline kirjutas: ↑04 Juul 2025 11:22Ei ole joonud ja ei kavatse ka. Oma keefiri ja "piimapikendiga" vana tallinna võid ka endale jätta, ei huvitu sellisest solgist. Et sa seda peenutsevalt piimapikendiks nimetad, ei tee asja kuidagi paremaks.Guest kirjutas: ↑04 Juul 2025 10:24Kust tead, et jõledus, kui proovinud pole?Külaline kirjutas: ↑03 Juul 2025 22:19
Mõlemad on jõledused. Piimapikendiga, mis see tähendab? Kallad piima peale sellele? Öak, hakkas kohe kõhus keerama selle mõtte peale.
Sina oled peenutseja. Toidu-joogi kohta ei öelda solk, kasvatus on sul olematu.
-
Külaline
Kasuta loogikat-pähklimaitseline viin. Minu teada Eestis ei müüda. Mina lasin mujalt tuua.
-
Külaline
Saa üle juba, et kõigile ei meeldi sinu vana tallinn piimaga. Nõukaaegses kontekstis rääkida mingitest pikendajatest on naeruväärne. Ja piimaga vana tallinn ei ole ka absoluutselt mingi kokteil.Guest kirjutas: ↑04 Juul 2025 11:36Pikendaja pole peenutsemine. Kokteilidel on pikendajad.Külaline kirjutas: ↑04 Juul 2025 11:22Ei ole joonud ja ei kavatse ka. Oma keefiri ja "piimapikendiga" vana tallinna võid ka endale jätta, ei huvitu sellisest solgist. Et sa seda peenutsevalt piimapikendiks nimetad, ei tee asja kuidagi paremaks.Guest kirjutas: ↑04 Juul 2025 10:24
Kust tead, et jõledus, kui proovinud pole?
Sina oled peenutseja. Toidu-joogi kohta ei öelda solk, kasvatus on sul olematu.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Adierol, Bing [Bot], Google [Bot], YaCy [Bot] ja 4 külalist