Mis muljed on tantsupeost?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 05 Juul 2025 18:55
Guest kirjutas: 05 Juul 2025 18:32
See soov aga tekib siis, kui sa ei saa muud moodi hakkama. Meil aga saab absoluutselt igas asutuses, arsti juures ja kohas vene keeles suhelda ja seda peetakse suisa kohustuslikuks teenindada vene keeles.
Ukrainlased tulevad paljud ettekujutusega, et meil ongi vene keel see kõige tähtsam keel ja mõned siis räägivad lisaks sellele omavahel ka mingit tundmatut kohalikku murret. Ukrainlased paljud siiski soovivad tagasi minna ja seetõttu motivatsioon väike. Väiksem motiveeritus muidugi ka neil, kes kehva hariduse tõttu nagunii midagi rohkemat kunagi ei hakka tegema kui koristamine või vabriku liinitöö. Seal pole eesti keelt vaja.
Ei ole päris nii. Üks ukrainlane küsis minu käest, et miks meil doktoriõpet ei ole vene keeles, et tema tahaks doktoriõppesse minna. Imelikul kombel ei oska sealne väidetavalt haritud inimene ka ühtki sõna inglise keelt. Meil see võimalik ei ole, aga seal on. Ma küsisin, et miks meil peaks doktoriõpe vene keeles olema, meil on eesti keeles ja on inglise keeles, miks vene keeles, ega meil Venemaa ei ole. Ta oli väga üllatunud selle peale. Nende suhtumine on ikkagi ka selline, et mingit keeleõpet pole tarvis. Paljudel neist oleks ka võimalik minna mujale maale, aga ei soovi, sest mujal vene keelega hakkama ei saa. Sellepärast neid siia nii palju tuli.
Sa ju kinnitasid, kuidas nad tulevad ettekujutusega, et siin on vene keel nr 1 keel ja on üllatanud, et mingi eesti keel on ka olemas. Ja tulles Tallinnasse ju kuulebki tänaval vene keelt rohkem. Nende arvates need vene keelt rääkivad inimesed ongi eestlased. Seega ma ei imesta, et ta uurib venekeelse doktorikraadi kohta. Pigem imestan, et inimene, kes inglise keelt ei oska, tahab doktoriõppesse minna. Kust ta oma tööks vajalikud materjalid, raamatud, teadusartiklid jne võtab. Mis krdi teadus see on, kui sul pole õrna aimugi, mis muu maailma teaduses toimub. Kogu su teaduse info tuleb Kremli teadlastelt.
Magistrikraadi on ka ju nii saanud, miks mitte siis ka doktor.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 18:44 Hea artikkel https://www.ohtuleht.ee/1134581/lauluva ... arava-taga
Ma tervet teksti ei saanud lugeda. Kas need vipkohad jäidki tühjaks? Selle asemel oleks ju võinud need poole hinnaga müüki panna, oleks ka need värava taga vaatajad saanud väärikalt sisse tulla ja kontserti vaadata. Piletimüüjale ju ka kasulikum- parem ikka pool muna, kui tühi koor.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juul 2025 19:18
Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 18:44 Hea artikkel https://www.ohtuleht.ee/1134581/lauluva ... arava-taga
Ma tervet teksti ei saanud lugeda. Kas need vipkohad jäidki tühjaks? Selle asemel oleks ju võinud need poole hinnaga müüki panna, oleks ka need värava taga vaatajad saanud väärikalt sisse tulla ja kontserti vaadata. Piletimüüjale ju ka kasulikum- parem ikka pool muna, kui tühi koor.
Ei jäänud midagi tühjaks. Värava taga on need, kes tahtsidki värava taga olla ja teadlikult ei ole piletit ostnud. Telekast näeb ka ja paremini.
Liiga silgud pütis ei ole ka normaalne.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 20:32Telekast näeb ka ja paremini.
Telekast näeb paremini. Laulupidu algas. Need alguse osa laulud on sellised melanhoolsed koorilaulud. Alle aa alle aaa. Kohapeal olijatest on kahju, peavad vihma trotsima.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juul 2025 19:13
Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 15:05
Guest kirjutas: 05 Juul 2025 14:55
Täielik hapukurgi-hooaja teema. Sel.ÕL tõesti millestki asjalikumast kirjutada pole, kui tantsupeol kõrvalehüppeid tegevatest osalejatest? See ju ammu teada, et koorilauljad kõrvalt võtavad. Mu tuttav mees on rääkinud, kuidas nende kooris välisreiside ajal asjad käivad ehk et truudus väga au sees just ei ole...
Mis krt need koorilauljad siia puutuvad? Võta suvaline kamp mehi, olgu nad tantsijad, sportlased või müügimehed, ning saada nad naisteta kuhugi reisile. Pooled vähemalt kasutavad juhust - st vähemalt üritavad ning räägivad kõigile, kuidas olid ägedad vennad ja skoorisid.
Koorilaul ei tee normaalset meest kepivennaks.
Kõvad kepivennad koos küll. Rühma jagab koos klassiruumi ja seal siis toimuvad sinu arust kepipeod. Inimesed, kes on aastaid koos laulnud või tantsinud, pole siiani võimalust leidnud ja nüüd on see õlekõrs laulupeo näol kuskil täisrahvastatud klassiruumis või koridoris harjakapis. Arvesta, et kõik hotellitoad välja müüdud ja ei saa tuba ka võtta.
Kes on kooris või tantsutrennis silmarõõmu leidnud, on privaatseks olemiseks ka ammu juba võimaluse leidnud mitte ei oota Laulupidu selleks.
Kellega sa omast arust räägid? Mina pole kordagi midagi kepipidudest või samas toas seksimisest öelnud, ometi tsiteerid minu postitust. Vaadake ikka ka, millele vastate.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juul 2025 21:20
Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 20:32Telekast näeb ka ja paremini.
Telekast näeb paremini. Laulupidu algas. Need alguse osa laulud on sellised melanhoolsed koorilaulud. Alle aa alle aaa. Kohapeal olijatest on kahju, peavad vihma trotsima.
Mul jällegi on sinust kahju. Oskad ainult "alleaa" öelda. Need inimesed, kes sinna on läinud, teavad, mida ja miks kuulavad. Neist ei peaks sul küll kahju olema. Pigem vastupidi.
Külaline

Ottotriin kirjutas: 05 Juul 2025 14:38Õhtuleht saavutas järjekordse madalpunkti:

EKSPERIMENT | LAULUPIDU TUTVUMISÄPIS: rahvatantsi palju tahad, kepimehed tulevad ikka lauljate hulgast!
„TULGE MU MESIPUUSSE!“ Laulu- ja tantsupeo ajal tutvumisäpis ringi uudistanud Evelin märkis sobivaks kõik mehed.

Laulu- ja tantsupeole on Tallinna koondunud osalejaid kogu Eestist, kooride ja rahvatantsurühmade kaupa. Õhtulehe naisajakirjanik avab tutvumisäpi ja uurib elu: kas põlvpükstes mehed lendavad tema mesipuu poole?

https://www.ohtuleht.ee/1134657/eksperi ... te-hulgast
Ja leidiski õhtuleht lolli keda käima õnnestus tõmmata :lol:
Külaline

Guest kirjutas: 05 Juul 2025 18:08
Guest kirjutas: 05 Juul 2025 18:02 Nii imelik on nüüd Tallinnas. Eestlased!
Mitme aasta järel korraks imbuvad kuskilt maakohtadest pärismaalased välja, imelikud riided seljas.
Just lugesin:
Täna Narvas toimuv Technofest on lihtsalt uskumatu. Mitte ühtki sõna eesti keeles. Laval kõlab ainult vene keel. Korraldajad ei tee isegi katset tervitada või anda mingit infot eesti keeles-riigikeeles. Eestis toimuval üritusel!!!! Ja mis teeb selle eriti küüniliseks? Üritust toetab Eesti Kultuurkapital, asutus, mille eesmärk on just nimelt Eesti kultuuri ja keele edendamine. Kuidas on võimalik, et avalikult rahastatud festivalis on eesti keel täielikult nähtamatu? Mitte mingit sünkroontõlget, mitte mingeid eestikeelseid sissejuhatusi. Täielik eiramine. See ei ole mingi "väike kultuuriüritus oma seltskonnale". See on avalik festival, mis toimub Eestis, Eesti maksumaksja raha eest. Ja meile ei jää muud kui vaadata kõrvalt, kuidas meie oma riigikeel välja lülitatakse, justkui see polekski oluline. Kuidas see üldse sai niimoodi minna? Eesti keelt ignoreeritakse, ja seda veel Eesti riigi toel.

Kultuurkapitalil ja korraldajatel on siin tõsine selgitustöö teha. Eesti keel ei ole valikuline. See on meie riigi alus.
Ukrainlaste ilmumistega siia on kuidagi enesestmõistetav, et vene keel domineerib rohkem kui varem. Nende kallal ei võta keegi, sest nad ju põgenesid sõja eest, muidki muresid kui keeleõppimine. Samas on tegemist slaavalstega, kelle vastumeelsus eesti keele vastu on täpselt samasugune kui venelastel. Mõni on siin üle kolme aasta elanud ja ei oska ühtki sõna eesti keelt, sest igasugune soov eesti keelt õppida puudub. Siin on nad pundis pigem venelastega, ei mingit vihavaenu. Väga paljud suhtlevad vene ringkonnas, eestlastest täiesti savi, kui nad just ise vene keelt ei räägi. Ka koolis märkab sama, need lapsed istuvad aastaid tundides ja mitte üht sõna eesti keelt ei õpi.
Ära valeta. Eks on ukrainlaste seas mõlemat, aga väita, et keegi neist eesti keelt ei õpi (eriti lapsed) on küll sulavale. Meie asutuses töötavad mitmed ukrainlased, 2 aastat tagasi ei osanud nad sõnagi eesti keelt, nüüd räägivad vabalt. Kui silmad lahti käid, näed selliseid ukrainlasi igal pool, kes sinuga puhtas eesti keeles räägivad - olen kohanud neid nii kohvikutes, apteekides kui kauplustes, nimi on kenasti rinnas, kohe näha, et ukraina nimi.
Aga kuidas see sinu vihajutt tantsupeoga seostub, miks sa siin teemas seda lõime veeretad?
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 21:22Mul jällegi on sinust kahju. Oskad ainult "alleaa" öelda. Need inimesed, kes sinna on läinud, teavad, mida ja miks kuulavad. Neist ei peaks sul küll kahju olema. Pigem vastupidi.
Minuga on kõik hästi, ole mureta. Ma ei ole suurem asi laulupidude spetsialist, aga mulle tundub, et paljud pealtvaatajad on nende lauljate sugulased ning muidu tuttavad ja seepärast vaatavad seda laulupidu. Kahju on lauljatest, et vaesekesed peavad vihma käes olema ja laulma. Need rahvariide seelikud on paksud ja neid on raske kuivatada. Varsti on lauluväljakul üks tore bänd, mida plaanin kuulama minna. Ma olen pigem sellise muusika fänn. Märksõnadeks alalisvool vahelduvvool.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 21:27Aga kuidas see sinu vihajutt tantsupeoga seostub, miks sa siin teemas seda lõime veeretad?
Ärge jah seda teemat solkige. Tehke eraldi ukraina teema.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 21:28Kahju on lauljatest, et vaesekesed peavad vihma käes olema ja laulma. Need rahvariide seelikud on paksud ja neid on raske kuivatada.
Jumaluke. Koorid on suure kadalipu läbinud, et kaare alla laulma pääseda! Nad teavad kõike seda ülihästi, kuidas lausvihmas esineda ja olla on. Kõik on rõõmsad.
Meenutage eelmist laulupidu - siiani on olud ikka suht rahulikud 😄
Külaline

Mõned nopped kommentaariumist

Inimesed, kus on rõõm. Ainult ängi näha.
Samuti halb kuulata vahepalasid kus peaks kõlama kaunis murdekeel aga kuuleme mingit purssimist, jama no

Pidu on pidu.Miks nii masendavad lood.Telepildis näidati noori tidrikuid kellel suunurgad alla poole.Mida te teete.

Üsna märkimisväärne osa Eesti rahvaluulest ja -lauludest ongi melanhoolse alatooniga.

Tuleta kasvõi eelmist noorte laulupidu meelde, isegi siin Delfis kirjutati, et "oli hea pidu, sai kõvasti nutta"
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 22:33 Tuleta kasvõi eelmist noorte laulupidu meelde, isegi siin Delfis kirjutati, et "oli hea pidu, sai kõvasti nutta"
Tegelikult see ju nii ongi. Mina nutan alati "Ta lendab mesipuu poole" loo ajal ja tean, et paljud lauljad samuti. Muidu ma eriline nututriinu ei ole, aga laulupidu kuulan ja nutan härdusest. Mitte palju, aga ikkagi. Tänagi võttis korraks silma märjaks, kui eelviimase loo ajal oli nii mõnelgi lauljal silmad veekalkvel.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 22:53
Külaline kirjutas: 05 Juul 2025 22:33 Tuleta kasvõi eelmist noorte laulupidu meelde, isegi siin Delfis kirjutati, et "oli hea pidu, sai kõvasti nutta"
Tegelikult see ju nii ongi. Mina nutan alati "Ta lendab mesipuu poole" loo ajal ja tean, et paljud lauljad samuti. Muidu ma eriline nututriinu ei ole, aga laulupidu kuulan ja nutan härdusest. Mitte palju, aga ikkagi. Tänagi võttis korraks silma märjaks, kui eelviimase loo ajal oli nii mõnelgi lauljal silmad veekalkvel.
Pisar oli silmas juba tule torni viimise ajal.
Kui homme Mesipuu tuleb, ilmselt nutan ka. Alati olen nutnud, nii ilus on.
See pole mingi kurb nutt ometi!
Külaline

Vaatasin tantsupidu lisatribüüni viimasest reast megatuult trotsides. Mulle väga meeldib peovaib, kuigi ise pole osalenud.
Ühed mu lemmikud on voimlejad. See oli mu ema lapsepolvespordiala ja maast madalast alates räägiti mulle neist. Imelised kihilised seelikud on staadionil nii efektsed. Idatribüünilt vaadates ees vasakus nurgas tantsis üks hallipäiste habemike meeste punt, jäi ka silma. Elevil naised rahvariietes oma alla jooksmise korda ootamas. See peomelu ei saa külmaks jätta!
Virisemist ka. Piletihind. 58 eurot oli liiast, aga magasin talvise ostu maha ja lisapiletite nobedate näppude voorus vist sooduspileteid polnudki.
Tribuunile pääses ühest äärest. Tuldi 10 min hiljem ja hakati näoga staadioni ehk tagumik istuja poole mööda minema. Paarikümne minuti pärast saaliti välja ja tuldi burks näpus tagasi. Segas väga. Etendus kestis 2h 20 min ja erivajaduseta täiskasvanu voiks suuta selle aja söömata-sittumata vastu pidada. Korraldus oli aga väga hea - skännerid väravas toimisid kiiresti, tribuunidel oli korraldaja, kes ei lubanud vahekäikudes ja staadionipiirdel istuda. Rongkäiku käisin vaatamas, moned hüpersktiivsed pealtvaatajad, kes ei suutnud rivi ääres püsida, segasid.
Laulupidu vaatan telekast, mu lapsed küll laulavad, aga näen neid kodus ka ja telekast hoopis rohkem hoomatav. Loodan, et suurkontserdi ilm on parem.
Lenaa
Kontakt:

Postitus Postitas Lenaa »

Guest kirjutas: 04 Juul 2025 22:41
Külaline kirjutas: 04 Juul 2025 22:31 Laste noortele kontidele suva, aga mina nägin täiskasvanuid kooli sisenemas.
Kui need kondid tantsudega hakkama saavad, ehk saavad magamisega kah. Ega pole keelatud oma hea madrats kaasa võtta. Neid telkimiseks mõeldud madratseid on ju praegu igasugu mugavaid saada.
Neil on praktiliselt kõigil head õhkmadratsid või paksemad isetäituvad jms kaasas, egas enamus esimest korda ei käi ja nädal aega ikka 3mm matkamati peal ei taha magada, ole kuitahes väsinud :) Seltsielu seal koolides on omaette elamus ja asi, mille pärast tullakse. Paljudel on ka öömaja Tln sõprade-tuttavate pool. Koolisööklad toitlustavad, muukandi lapsena mäletan eluaeg Tallinna rabarberikisselli, millel oli kloorikiht põhjas :D
Külaline

Lenaa kirjutas: 06 Juul 2025 06:59 Koolisööklad toitlustavad, muukandi lapsena mäletan eluaeg Tallinna rabarberikisselli, millel oli kloorikiht põhjas :D
🙄
Kloor ei vaju põhja, see lahustub vedelikus. Päris kindlasti ei saanud seal potipõhjas olla kloorikiht, pigem oli see tärklis.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Juul 2025 07:44
🙄
Kloor ei vaju põhja, see lahustub vedelikus. Päris kindlasti ei saanud seal potipõhjas olla kloorikiht, pigem oli see tärklis.
Nii need müüdid tekivad: "nõukaajal anti kloorikihiga kisselli". Huvitav, kas häbi pole nii loll olla.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Juul 2025 07:51
🙄
Nii need müüdid tekivad: "nõukaajal anti kloorikihiga kisselli". Huvitav, kas häbi pole nii loll olla.
See polnud kloor ja tärklis ka mitte. See oli see kuulus pulber, mida ka sõjaväes toidu sisse pandi, et suguiha ära kaoks.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Juul 2025 08:10
Guest kirjutas: 06 Juul 2025 07:51
🙄
See polnud kloor ja tärklis ka mitte. See oli see kuulus pulber, mida ka sõjaväes toidu sisse pandi, et suguiha ära kaoks.
Sa võiks ka seda võtta, igas teemas on mingi mure, et kuidas ikka suguelu käib.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Ahrefs [Bot], Bing [Bot], Google [Bot], xqwerty ja 13 külalist