Tean päris palju selliseid enda arust "ettevõtjaid", kes makse ei maksa, samas oi küll kisasid, kui peretoestust alguses suurendati ja siis 200 eurot maha võeti. See oli ometi nende pere ainuke stabiilne sissetulek. Aga kust need toetused ja riigiabi tuleb, kui kõik on ühtviisi "targad" ja makse ei maksa, sest endalgi läheb tarvis.Kas sinu arust on see jätkusuutlik, kui kõik teenitu läheb maksudeks? Tähenärija oled muidugi kõva, aga mis su elus muud rõõmu on, eks.
Nõukaaeg versus kaasaeg
-
Külaline
-
Külaline
Ütle, kes on su sõbradKülaline kirjutas: ↑09 Juul 2025 16:57Tean päris palju selliseid enda arust "ettevõtjaid", kes makse ei maksa, samas oi küll kisasid, kui peretoestust alguses suurendati ja siis 200 eurot maha võeti. See oli ometi nende pere ainuke stabiilne sissetulek. Aga kust need toetused ja riigiabi tuleb, kui kõik on ühtviisi "targad" ja makse ei maksa, sest endalgi läheb tarvis.Kas sinu arust on see jätkusuutlik, kui kõik teenitu läheb maksudeks? Tähenärija oled muidugi kõva, aga mis su elus muud rõõmu on, eks.
-
Külaline
Ma enda arust ei öelnud midagi sõprussuhete kohta selliste inimestega. Ütelsin, et tean selliseid inimesi.Guest kirjutas: ↑09 Juul 2025 17:01Ütle, kes on su sõbradKülaline kirjutas: ↑09 Juul 2025 16:57Tean päris palju selliseid enda arust "ettevõtjaid", kes makse ei maksa, samas oi küll kisasid, kui peretoestust alguses suurendati ja siis 200 eurot maha võeti. See oli ometi nende pere ainuke stabiilne sissetulek. Aga kust need toetused ja riigiabi tuleb, kui kõik on ühtviisi "targad" ja makse ei maksa, sest endalgi läheb tarvis.Kas sinu arust on see jätkusuutlik, kui kõik teenitu läheb maksudeks? Tähenärija oled muidugi kõva, aga mis su elus muud rõõmu on, eks.Ei tea ühtki sellist peret.
-
Külaline
Ma tean ühte ripsmetehnikut ja massööri, kes töötasid aastaid mustalt, ilma makse maksmata. See ongi seltskond, kes ei saa maksude maksmise vajadusest aru ja kes samas riiki kiruvad.Külaline kirjutas: ↑09 Juul 2025 16:57Tean päris palju selliseid enda arust "ettevõtjaid", kes makse ei maksa, samas oi küll kisasid, kui peretoestust alguses suurendati ja siis 200 eurot maha võeti. See oli ometi nende pere ainuke stabiilne sissetulek. Aga kust need toetused ja riigiabi tuleb, kui kõik on ühtviisi "targad" ja makse ei maksa, sest endalgi läheb tarvis.Kas sinu arust on see jätkusuutlik, kui kõik teenitu läheb maksudeks? Tähenärija oled muidugi kõva, aga mis su elus muud rõõmu on, eks.
-
Külaline
Usun, et pea kõik iluteenindajad töötavad mustalt, näidatakse ainult vajalik käive. Sama ka muudes kohtades, kus liigub palju sularaha.Külaline kirjutas: ↑09 Juul 2025 17:42Ma tean ühte ripsmetehnikut ja massööri, kes töötasid aastaid mustalt, ilma makse maksmata. See ongi seltskond, kes ei saa maksude maksmise vajadusest aru ja kes samas riiki kiruvad.Külaline kirjutas: ↑09 Juul 2025 16:57Tean päris palju selliseid enda arust "ettevõtjaid", kes makse ei maksa, samas oi küll kisasid, kui peretoestust alguses suurendati ja siis 200 eurot maha võeti. See oli ometi nende pere ainuke stabiilne sissetulek. Aga kust need toetused ja riigiabi tuleb, kui kõik on ühtviisi "targad" ja makse ei maksa, sest endalgi läheb tarvis.Kas sinu arust on see jätkusuutlik, kui kõik teenitu läheb maksudeks? Tähenärija oled muidugi kõva, aga mis su elus muud rõõmu on, eks.
-
Külaline
Kas vene ajal oli lastead või lastehoid esmaspäevast reedeni? St tervelt 5 päeva järjest ilma last õhtul koju toomata? Miks küll nii, kui tööaeg oli ikka nagu tavaliselt? Isad olid lastel. Ja ka vanaemad-vanaisad, kes said 55 pensionile.
-
Külaline
Esimest korda kuulen. Käisin Tallinnas lasteaias ja loomulikult tuldi igapäevaselt järgi.Külaline kirjutas: ↑10 Juul 2025 21:15 Kas vene ajal oli lastead või lastehoid esmaspäevast reedeni? St tervelt 5 päeva järjest ilma last õhtul koju toomata? Miks küll nii, kui tööaeg oli ikka nagu tavaliselt? Isad olid lastel. Ja ka vanaemad-vanaisad, kes said 55 pensionile.
Mis puudutab vanaemasid ja vanaisasid, kes 55-sena pensionile said-selleks ajaks olid nende lapselapsed juba 10-15-aastased, lasteaiaeast juba suurelt väljas.
-
Külaline
Olid vanasti sellised sõimed-aiad küll. Eelati, et vanemad töötavad ka öövahetustes. Paljud tehased töötasid 24 h.Külaline kirjutas: ↑10 Juul 2025 21:15 Kas vene ajal oli lastead või lastehoid esmaspäevast reedeni? St tervelt 5 päeva järjest ilma last õhtul koju toomata? Miks küll nii, kui tööaeg oli ikka nagu tavaliselt? Isad olid lastel. Ja ka vanaemad-vanaisad, kes said 55 pensionile.
Inimesed ei pidanud jääma pensionile, kuigi oli võimalus. Minu vanaema nt töötas 75-aastaseks saamiseni. Mina küll lasteaias ei käinud, oli hoidjatädi.
NLi algusaegadel oli ema paar kuud titega kodus ja kohe pidi tööle minema. Selleks need sõimerühmad ka loodi.
Ise töötasin ühes tehase lasteaias aasta enne ülikooli minekut 80ndatel. Meil ööpäevast sõimerühma polnud, aga oli öörühm alates 4. eluaastast.
Kui mina vene ajal lasteaias käisin, siis tuldi õhtul järgi. Aga ema rääkis, et samas lasteaias oli vaid mõned aastad varem (1980. aastate alguses) olnud tõesti selline süsteem ka, et vanemad võisid lapse sinna jätta mitmeks päevaks. Asi oli ilmselt selles, et paljud lapsevanemad elasid kaugemates metsakülades, rabasid seal põldudel tööd teha, ning neil ei olnud transpordivahendeid, millega 10-15 km kaugusele lasteaeda iga päev kaks korda käia. Leidsin sellele ka kinnituse ajalehest praegu (need on netis üleval). Kohalik leht kirjutas aastal 1969:Külaline kirjutas: ↑10 Juul 2025 21:23Esimest korda kuulen. Käisin Tallinnas lasteaias ja loomulikult tuldi igapäevaselt järgi.
"Alates 17. märtsist jätsid kaugemal elavad vanemad oma mudilased ka ööseks lasteaeda. Viis ööd-päeva nädalas (esmaspäevast reede õhtuni) on nad nüüd tädide hoole all."
See oli maakolkas muidugi, mitte Tallinnas.
-
Külaline
Minu pinginaabri väikevend oli nädalases sõimes. Ema töötas karjalaudas, tööpäev algas vara.
-
Külaline
Ei nad räägivad, et ikka vabaduse alul oligi selline, munarestid olid laes ja väga hubane koht. Ujut - hubasus, hubane koht...
-
Külaline
näeb küll aga ei ole, naine pükstes näitab uut aegaKülaline kirjutas: ↑19 Jaan 2026 21:40 See viimane pilt näeb välja nagu oleks pärit 50ndatest.
Ma mäletan, 90ndate alguses olid küll sellised kauplused, alles nõuka ajast väljas, samuti trööstitu välimusega. Ja keldripoode sigines. Nüüd on nad vist ära kadunud?
-
Külaline
Kas 50ndatel naised pükse ei kandnud? Me ju ei räägi praegu keskajast
-
Külaline
ei kandnud, isegi 1970-datel oli probleeme sellega. Mitte et ma ise mäletaks, olin veel väike ja ei taibanud asjast midagi.
-
Külaline
-
Külaline
Pildi allkiri kadus ära
Uus tänav, paremal keskel toidukauplus. Tartu, 1981.
[1979–1989]
Uus tänav, paremal keskel toidukauplus. Tartu, 1981.
[1979–1989]
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], xqwerty ja 12 külalist