Kas kõigile meeldib maitsetugevdaja?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Ma isegi ei tea, kas mõnes maitseaines on maitsetugevdajat või mitte. Nt meeldib kodujuustule raputada Santa Maria liha üldmaitseainet:
https://www.santamariaworld.com/ee/toot ... aine-290g/
Liha ja kastmeid maitsestan tihti sellega:
https://www.selver.ee/jahimehesegu-220g-santa-maria
Kuna mingist protsendist alates ei pea kõiki koostisosi etiketil välja tooma, siis eeldan, et Na-glutamaat võib nendes sisalduda, aga üsna väikeses koguses.
Külaline

Mina söön ainult Rakvere küpsetatud maksapasteeti, mis on toodetud Rootsis. Muidugi mitte sellepärast, kus ta toodetud on, vaid lihtsalt maitseb küpsetatud pasteet (enne selle turule tulekut tõin analoogset Skandinaaviast, kui reisil käisin). Selles ei ole maitsetugevdajat.

https://rakverelk.ee/tooted/kupsetatud- ... a-koorega/
Külaline

Guest kirjutas: 11 Aug 2025 22:22
Guest kirjutas: 11 Aug 2025 20:03
Guest kirjutas: 11 Aug 2025 17:06 Ja jah, kindlasti tahan ma raisata tunde 200g pasteedi tegemisele. Muidu maitse osas olen sinuga nõus. Kunagi 30 aastat tagasin oli selline Nurme pasteet.
Miks sa pasteeti tunde teed? Mina teen kanamaksast pasteedi valmis 15 -20 minutiga. Aga eks see on sinu valik, loomulikult võid isetegemise asemel valmistoodet osta ja siis viriseda. Mina eelistan kord paari kuu tagant ise karbitäie teha ja on täpselt minu maitse järgi ilma igasuguse maitsetugevdajata.
Olen pasteeti teinud ja julgen su 15-20 minuti jutus sügavalt kahelda. Sellise ajaga saab teha ainult siis, kui sul on eelnevalt juba kõik ained ette valmistatud ja valmis pandud, ehk maks sobivateks tükkideks lõigutud ja praetud, porgand puhastatud ja keedetud, karbid valmis otsitud jne.
mina leotan kanamaksa piimas eelnevalt, aga see ju toimub külmikus kui ma magan... Muus osas võtab praadimine ca 10 minutit, sellel ajal panen valmis karbid ja koostisained. Kombain teeb oma töö paari minutiga. Millest need tunnid teil tulevad, poeskäik?
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Aug 2025 23:57 Ma isegi ei tea, kas mõnes maitseaines on maitsetugevdajat või mitte. Nt meeldib kodujuustule raputada Santa Maria liha üldmaitseainet:
https://www.santamariaworld.com/ee/toot ... aine-290g/
Liha ja kastmeid maitsestan tihti sellega:
https://www.selver.ee/jahimehesegu-220g-santa-maria
Kuna mingist protsendist alates ei pea kõiki koostisosi etiketil välja tooma, siis eeldan, et Na-glutamaat võib nendes sisalduda, aga üsna väikeses koguses.
Seal on ilmselt ka glutamaat sees, aga kirjas on lihtsalt kui lõhna- ja maitseained. Ja rõõska koort on oma tubli 4 protsenti. 😉

"Seamaks 35%, seapekk, piim, kartulijahu, rõõsk koor 4%, suhkur, sool, piimavalk, sibul, dekstroos, vürtsid, antioksüdant E300, lõhna- ja maitseained, säilitusaine E250."
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Aug 2025 20:54
Külaline kirjutas: 11 Aug 2025 20:03Mina teen kanamaksast pasteedi valmis 15 -20 minutiga.
Kas see tuleb samasugune liim nagu Selveri pasteet?
Selveri pasteet on turu parim!
Külaline

Mulle maitseb Rimi pasteet. Nii siidine ja hea.

Just see.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... lh1ayAHQ&s
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Aug 2025 22:20 Nagu näiteks?
Siin on suhteliselt hästi välja toodud enamik ohtlikest lisaainetest. Päris kõigega ma seal ei nõustu, lisaks on seal pisut vananenud infot, aga üldjoontes küllaltki õige jutt.

https://retroperenaine.ee/e-ainete-tabel/
Külaline

Siin ka hea link:
https://omamaitse.delfi.ee/artikkel/792 ... ti-valtida
Mauno
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Mauno »

Oskari e-vaba pasteet üks lemmikuid ja see on ka täiesti "jama" vaba.
Külaline

Huvitav, et kodutoidul on alati parem maitse kui lisaaineid VAJAVAL poetoidul. Miks neid pannakse?
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Aug 2025 15:18 Huvitav, et kodutoidul on alati parem maitse kui lisaaineid VAJAVAL poetoidul. Miks neid pannakse?
Pakun, et seda tehakse ebasobivate maitsete peitmiseks. Poepasteedile, kotlettidele ja vorstile pannakse ju lisaks lihalele sisse ka pekki, kamarat, tärklist ja mida kõike veel. Ükski mainitust ei maitse just väga delikatessina. Seetõttu siis ka need maitsetugevdjad ja - parandajad.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Aug 2025 16:41
Külaline kirjutas: 11 Aug 2025 16:33 või üldse ei vaadata mida ostetakse? Pasteeti eriti raske ilma selle saastata leida.
Ei meeldi, aga tänapäeval on üldse raske leida valmistoitu, kus maitsetugevdajat sees ei oleks. Eks ta üks jama on.
Vastupidi, viimastel aastatel on just lihtsam leida lihatoitu, kus maitsetugevdajat ei ole, kuna paljudel toitudel on peal “ei sisalda E621” või E621 läbi kriipsutatud, on ilmunud igasugu liharikkad tootesarjad. 2000- te alguses pöörati sellistele asjadele palju vähem tähelepanu ja palju tooted maitsesid ühtemoodi selle “tugevdaja” tõttu. Nüüd võib Juba ilma maitsetugevdajata puljongikuubikuid leida, ise go, varem oleks olnud pea võimatu.Pasteetide kohta ei oska öelda, aga ise vaataks nende pasteetide poole, mis on lühema säilivusajaga, seal tavaliselt koostis parem. Samuti Matsimoka jm väikefirmade omi võib uurida.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Aug 2025 16:34
Külaline kirjutas: 12 Aug 2025 15:18 Huvitav, et kodutoidul on alati parem maitse kui lisaaineid VAJAVAL poetoidul. Miks neid pannakse?
Pakun, et seda tehakse ebasobivate maitsete peitmiseks. Poepasteedile, kotlettidele ja vorstile pannakse ju lisaks lihalele sisse ka pekki, kamarat, tärklist ja mida kõike veel. Ükski mainitust ei maitse just väga delikatessina. Seetõttu siis ka need maitsetugevdjad ja - parandajad.
Heale kodupasteedile pannakse ju ka pekki. Rasvavaba maks ei kõlba pasteedina kuhugi.
Mina hautan ahjus maksa, peki, porgandi ahjus ülipehmeks, maitsestan pipra ja soolaga. Saumikseriga hästi peeneks. Maitseks veel natuke võid ja sorts brändit.
Aega ju võtab, aga tegelikult annab karpidega päris edukalt külmutada.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Aug 2025 08:48
Guest kirjutas: 11 Aug 2025 22:22
Guest kirjutas: 11 Aug 2025 20:03
Miks sa pasteeti tunde teed? Mina teen kanamaksast pasteedi valmis 15 -20 minutiga. Aga eks see on sinu valik, loomulikult võid isetegemise asemel valmistoodet osta ja siis viriseda. Mina eelistan kord paari kuu tagant ise karbitäie teha ja on täpselt minu maitse järgi ilma igasuguse maitsetugevdajata.
Olen pasteeti teinud ja julgen su 15-20 minuti jutus sügavalt kahelda. Sellise ajaga saab teha ainult siis, kui sul on eelnevalt juba kõik ained ette valmistatud ja valmis pandud, ehk maks sobivateks tükkideks lõigutud ja praetud, porgand puhastatud ja keedetud, karbid valmis otsitud jne.
mina leotan kanamaksa piimas eelnevalt, aga see ju toimub külmikus kui ma magan... Muus osas võtab praadimine ca 10 minutit, sellel ajal panen valmis karbid ja koostisained. Kombain teeb oma töö paari minutiga. Millest need tunnid teil tulevad, poeskäik?
Maksa piima sisse likku panemine ja kombaini kokkupanek, lahtivõtmine ja puhastamine/nõudepesumasinasse panek läheb muide samuti nende "paari minuti" sisse.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Aug 2025 08:48mina leotan kanamaksa piimas eelnevalt, aga see ju toimub külmikus kui ma magan... Muus osas võtab praadimine ca 10 minutit, sellel ajal panen valmis karbid ja koostisained. Kombain teeb oma töö paari minutiga. Millest need tunnid teil tulevad, poeskäik?
Mul läheb üldse 10 sekundit aega, mõnikord tõesti kauem, kui enne korvi panekut jään koostisosasid lugema.
Külaline

EI söö ühtki asja, milles maitsetugevdaja sees, püüan vältida ka muid tooteid, milles ebsoovitavaid lisaaineid. Loen pakendeid ja meelsamini tellingi epoe kaudu, et ei peaks poes aega raiskama. Teen ise süüa, pasteeti ostan Selveri oma. Armastame kooke, aga kõikides 10 cm lisaaineid, olen sunnitud ise küpsetama. Täna just tegin avastuse, et kõikides nn maitsestatud õlledes on glükoos-fruktoossiirup, mida ma ka väldin hoolega. Ainus erand on Karkski kirsiõlu. Uskumatu, kuidas seda väikest kogust suhkrut ka ei raatsita panna, peab toitu solkima. Muidugi mitte üksnes õllest pole jutt, paljude maiustustega sama probleem. Väga keeruline on normaalset toitu leida.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: kaegu ja 9 külalist