Aga kuidas nõukaajal saadi?! Oli see koolitoit mis ta oli, aga kõik valmistati kohapeal ja mingeid mitu päeva leotatud kartuleid ei pidanud sööma. Nüüd on iga asja peale "ei tasu ära!".Guest kirjutas: ↑09 Sept 2025 16:12
Kui sa maksude tõusu ja elukalliduse üle vähem vingud, siis on ka teenusepakkujatel vähem survet kulusid all hoida. Otsustage ära, kas tahate odavat või kvaliteetset elu. Mõlemat korraga ei saa. Või mine ja paku end kooli kartuleid koorima vabatahtlikkuse korras. Mure murtud.
22 miljonit kaalulangetusravimitele
-
Külaline
-
Külaline
Mu lapsel on koolis kohapeal köök. Aga tihtipeale ta ikka kurdab, et kooli söök on enamuse laste jaoks söödamatu.Külaline kirjutas: ↑09 Sept 2025 16:12Kui sa maksude tõusu ja elukalliduse üle vähem vingud, siis on ka teenusepakkujatel vähem survet kulusid all hoida. Otsustage ära, kas tahate odavat või kvaliteetset elu. Mõlemat korraga ei saa. Või mine ja paku end kooli kartuleid koorima vabatahtlikkuse korras. Mure murtud.Guest kirjutas: ↑09 Sept 2025 10:07Jumal küll, mida kõike odavuse ja personali pealt kokkuhoiu nimel ei tehta! Mul polnud õrna aimugi, et lastele pakutava toiduga nii toimitakse. Mu oma laps on suur ja seetõttu on kõik tänapäeva koolitoitu puudutav info väga silmiavav. Huvitav, mis lahus see on, milles need kartulid ligunevad? Proovisin googeldada, aga ei leidnud.Külaline kirjutas: ↑09 Sept 2025 09:49 Lapse koolis tõstatati üksvahe probleem, sest selgus, et lastele lõunaks pakutavaid keedukartuleid on eelnevalt nädal otsa hoitud kooritud kujul keemilise vedeliku sees.
See on ikka häbiasi küll, et laste toiduga igasugu trikke tehakse. Juba see on nii vale, et koolides pole enam kohapeal köökegi, kõik tuleb kusagit sisse osta ja loomulikult valitakse siis see odavaim teenusepakkuja.
Kartulid pidid olema kummised ja kastmed tükkis(mingeid klimpe täis-ilmselt jahuklibid siis).
Ainuke söödav toit pidi supp olema. Ja salatid, mis ise saab kokku panna. Aga kaua see salat teismeeas poiste kõhtu täis hoiab.
-
Külaline
Käisin nõukaajal koolis ja suur osa söögist oli tõesti söögiks kõlbmatu - sinised poolkõvad kartulid, kaunistuseks kemikaalirant, hakklihamasinast läbiaetud kalaraiped, toored Külakotletid (st praetud püstiselt, nii et alumine serv mustaks kärsatatud) jne jne. 50% siiski kõlbas süüa.Külaline kirjutas: ↑09 Sept 2025 18:19Aga kuidas nõukaajal saadi?! Oli see koolitoit mis ta oli, aga kõik valmistati kohapeal ja mingeid mitu päeva leotatud kartuleid ei pidanud sööma. Nüüd on iga asja peale "ei tasu ära!".
Kokatädid olid prisked ja taarusid töölt lahkudes suuri kandekotte mõlema käe otsas tassides.
Eliitkool Tartus.
[Ehkki see oli direktori tegemata töö, kindlalt oleks saanud korra majja lüüa. Samuti ei kottinud direktorit pidevalt uputavad vetsud.]
-
Külaline
Meil oli ka täpselt nii. Tallinna kool siis. Sõbranna käis maakoolis ja neil olid supertoidud.Külaline kirjutas: ↑09 Sept 2025 19:01Käisin nõukaajal koolis ja suur osa söögist oli tõesti söögiks kõlbmatu - sinised poolkõvad kartulid, kaunistuseks kemikaalirant, hakklihamasinast läbiaetud kalaraiped, toored Külakotletid (st praetud püstiselt, nii et alumine serv mustaks kärsatatud) jne jne. 50% siiski kõlbas süüa.
Kokatädid olid prisked ja taarusid töölt lahkudes suuri kandekotte mõlema käe otsas tassides.
-
Külaline
Ainsad looduslikud taimerasvad on palmiõli ja kookosõli - viimane on küll täiesti müügil. See, mis nõuka ajal müügil oli, oli tööstuslikult vedelast taimeõlist hüdrogeenitud rasv.Tolmukübe kirjutas: ↑07 Sept 2025 17:41 Ei, ei olnud margariin, margariin oli eraldi. Paki peal oligi nii kirjas, taimerasv, toote nimi. Sellel oli kohe hea maitse. Aga ma kunagi ei lugenud, millest see taimerasv koosnes, või kes seda tegi. Praegult ma praen võiga, on neutraalne maitse, aga taimerasvaga oli hea maitse. Jälle üks lihtne asi, mida teha, ja mis on ära kadunud.
Tänapäevane margariin on taimeõli, taimerasva ja vee segu, kuhu on segatud maitse- ja värvained ning emulgaatorid (aine, mis paneb teised ained omavahel segunema). Algselt oli margariin loomarasva ja vee maitsestatud segu.
-
Külaline
Mis jutt! Väga maitsev on! Panen maasika omale maasikaid ja virsiku omale virsikuid juurde, nämma!
-
Külaline
Vuih! Hää ja ausa marjamaitse rikkumine. See Skyr oleks nagu juba kellegi seedekulglast läbi käinud.
-
Külaline
Oot-oot, kas kõik ülejäänud õlid polegi looduslikud? Oliivi-, avokaado-, rapsi-, seesami- ja kõikvõimalikud muud õlid?Külaline kirjutas: ↑09 Sept 2025 20:28Ainsad looduslikud taimerasvad on palmiõli ja kookosõli - viimane on küll täiesti müügil.
-
Külaline
Lasteaedade ja koolide toitlustajad ostavad kooritud kartulid sisse, kuna neil ei ole piisavalt tööjõudu või hügieeninõuetele vastavaid tingimusi, et neid ise koorida. Kooritud kartulite tumenemise vältimiseks ja säilivuse pikendamiseks töödeldakse neid naatriummetabisulfitiga, mis kannab lisaainete loetelus tähist E223.
Raha ongi see, mis kallutab kaalukausi sulfideeritud kartulite eelistamise poole. Lasteaia- ja koolilaste toidupäeva maksumus on nii väike, et sunnib toitlustajaid valima odavamat toorainet.
On toitlustusfirmasid, kes on loobunud sulfititega kartulitest.
Raha ongi see, mis kallutab kaalukausi sulfideeritud kartulite eelistamise poole. Lasteaia- ja koolilaste toidupäeva maksumus on nii väike, et sunnib toitlustajaid valima odavamat toorainet.
On toitlustusfirmasid, kes on loobunud sulfititega kartulitest.
-
Külaline
Nõukaajal oli lihtsalt kõik parem ... sinna tahtsid jõuda? Kuigi ma küll ei tea, mis koolis sa käisid, meie kooli toit oli haruharva söödav - mitu päeva leotatud kartulite asemel sõime mitu päeva leotatud makarone ja see oli väga rõve.Guest kirjutas: ↑09 Sept 2025 18:19Aga kuidas nõukaajal saadi?! Oli see koolitoit mis ta oli, aga kõik valmistati kohapeal ja mingeid mitu päeva leotatud kartuleid ei pidanud sööma. Nüüd on iga asja peale "ei tasu ära!".Guest kirjutas: ↑09 Sept 2025 16:12
Kui sa maksude tõusu ja elukalliduse üle vähem vingud, siis on ka teenusepakkujatel vähem survet kulusid all hoida. Otsustage ära, kas tahate odavat või kvaliteetset elu. Mõlemat korraga ei saa. Või mine ja paku end kooli kartuleid koorima vabatahtlikkuse korras. Mure murtud.
-
Külaline
Käisin nõukaajal koolis ja söögitoidu kvaliteet oli väga kõikuv. Minu koolis oli toit õudne, mu poja koolis praegu on toit siiski kordades parem. Siis pidi käima veel korrapidajaks seal söögivahetunnis ja taldrikuid lauale jaotama, siis käisime ka köögis, mis oli rõvedalt must ja haises.Postitus on kustutatud
Nõukaajal koolitoidul polnud midagi viga, oli maitsev, pehmeks keenud, sai süüa.
-
Külaline
No näe, tuligi ära! Et kõike head korraga ei saa ja kui tahad kartuleid, mida pole nädal otsa keemilises vedelikus leotatud, siis pead palju-palju raha maksma! Vot ei usu mina, et asi rahas oleks! Vaid pigem mugavuses ja viitsimatuses. Pruukis vaid vanematel häält tõsta, kui selgus, et tegelikult on küll võimalik pakkuda lastele samal päeval ärakooritud kartulitest valmistatud roogi. Ja ei lähe need maksma sentigi rohkem kui nädal tagasi ärakooritud kartulid.Guest kirjutas: ↑09 Sept 2025 16:12Kui sa maksude tõusu ja elukalliduse üle vähem vingud, siis on ka teenusepakkujatel vähem survet kulusid all hoida. Otsustage ära, kas tahate odavat või kvaliteetset elu. Mõlemat korraga ei saa. Või mine ja paku end kooli kartuleid koorima vabatahtlikkuse korras. Mure murtud.Guest kirjutas: ↑09 Sept 2025 10:07Jumal küll, mida kõike odavuse ja personali pealt kokkuhoiu nimel ei tehta! Mul polnud õrna aimugi, et lastele pakutava toiduga nii toimitakse. Mu oma laps on suur ja seetõttu on kõik tänapäeva koolitoitu puudutav info väga silmiavav. Huvitav, mis lahus see on, milles need kartulid ligunevad? Proovisin googeldada, aga ei leidnud.Külaline kirjutas: ↑09 Sept 2025 09:49 Lapse koolis tõstatati üksvahe probleem, sest selgus, et lastele lõunaks pakutavaid keedukartuleid on eelnevalt nädal otsa hoitud kooritud kujul keemilise vedeliku sees.
See on ikka häbiasi küll, et laste toiduga igasugu trikke tehakse. Juba see on nii vale, et koolides pole enam kohapeal köökegi, kõik tuleb kusagit sisse osta ja loomulikult valitakse siis see odavaim teenusepakkuja.
-
Külaline
Küsimus oli, millised on taimerasva kujul, st looduslikult tahked teatud tingimustel.
-
Külaline
Et siis sinu arust oli tegu lihtsalt toitlustusettevõtte rumalusega - nad, ullikesed, ei teadnud, et samal päeval saab ka kontrollida? Lapsevanemad ütlesid ja kohe sai? Või siis vihkab toitlustusettevõtte omanik lihtsalt lapsi ja tahab neile halba?Guest kirjutas: ↑10 Sept 2025 07:41 No näe, tuligi ära! Et kõike head korraga ei saa ja kui tahad kartuleid, mida pole nädal otsa keemilises vedelikus leotatud, siis pead palju-palju raha maksma! Vot ei usu mina, et asi rahas oleks! Vaid pigem mugavuses ja viitsimatuses. Pruukis vaid vanematel häält tõsta, kui selgus, et tegelikult on küll võimalik pakkuda lastele samal päeval ärakooritud kartulitest valmistatud roogi. Ja ei lähe need maksma sentigi rohkem kui nädal tagasi ärakooritud kartulid.
Seda, et värske koorimine pole kallim, on küll kindlasti vale. Kartul ise jah maksab ehk sama palju, aga keegi tuli tööle võtta või uus masin osta või midagi tuli ikkagi selleks teha. Natuke eluvõõras on arvata, et ettevõte (mis on suurem kui tilluke) lihtsalt mugavusest midagi tegemata jätab. Ettevõtluses on kõige taga raha.
-
Külaline
"Kontrollida" asemel peab loomulikult olema muu sõna - "koorida". Vabandust.Guest kirjutas: ↑10 Sept 2025 09:58Et siis sinu arust oli tegu lihtsalt toitlustusettevõtte rumalusega - nad, ullikesed, ei teadnud, et samal päeval saab ka kontrollida? Lapsevanemad ütlesid ja kohe sai? Või siis vihkab toitlustusettevõtte omanik lihtsalt lapsi ja tahab neile halba?Guest kirjutas: ↑10 Sept 2025 07:41 No näe, tuligi ära! Et kõike head korraga ei saa ja kui tahad kartuleid, mida pole nädal otsa keemilises vedelikus leotatud, siis pead palju-palju raha maksma! Vot ei usu mina, et asi rahas oleks! Vaid pigem mugavuses ja viitsimatuses. Pruukis vaid vanematel häält tõsta, kui selgus, et tegelikult on küll võimalik pakkuda lastele samal päeval ärakooritud kartulitest valmistatud roogi. Ja ei lähe need maksma sentigi rohkem kui nädal tagasi ärakooritud kartulid.
Seda, et värske koorimine pole kallim, on küll kindlasti vale. Kartul ise jah maksab ehk sama palju, aga keegi tuli tööle võtta või uus masin osta või midagi tuli ikkagi selleks teha. Natuke eluvõõras on arvata, et ettevõte (mis on suurem kui tilluke) lihtsalt mugavusest midagi tegemata jätab. Ettevõtluses on kõige taga raha.
-
Külaline
Nii nagu nõuka-ajal, nii ka praegu on koolide/lasteaedade toidu kvaliteet väga kõikuv. Sa võid ühed samad ained erinevatele kokkadele kätte anda..mõni teeb nendest hea toidu ja teine täieliku jama. Tohutult oleneb toidu maitse kokast. Näiteks, isegi tavalised makaronid saab ka kehv kokk jubedaks teha. Paneb vähe soola ja keedab plödiks. Lõpuks valab veel õliga üle ka. Lapsed maitsevad ja viskavad minema, sest vastikud on.Külaline kirjutas: ↑09 Sept 2025 23:57käisin nõuka-ajal Tallinna koolis ja toit oli väga ok.
Nii et, kui toit on ikka tihti maitsetu ja jama, siis tuleks kokk välja vahetada.
-
Külaline
Sul juba siis hambad ei võtnud või?
-
Külaline
Selle nähtuse nimi on kaupmehe kasumiahnus. Parem kahjustame laste tervist kui anname neile toiduks samal päeval kooritud kartuleid. Üsna paljude tervistkahjustavate võtete või ainete taga, mida meie toiduainetööstuses kasutatakse, on üsnagi müstilised põhjused. Näiteks mina ei saa aru, mispärast topitakse toitudesse seda kurikuulsat E621? Olen söönud vorsti sellega ja ilma - ja ausalt, vorst maitses ilma selle kahjuliku keemilise ühendita täpselt sama hästi! Niisamuti usun, et lastele saab pakkuda ka värskest köögiviljast valmistatud toite, kui vaid natukene tahta.Guest kirjutas: ↑10 Sept 2025 09:58Et siis sinu arust oli tegu lihtsalt toitlustusettevõtte rumalusega - nad, ullikesed, ei teadnud, et samal päeval saab ka kontrollida? Lapsevanemad ütlesid ja kohe sai? Või siis vihkab toitlustusettevõtte omanik lihtsalt lapsi ja tahab neile halba?Guest kirjutas: ↑10 Sept 2025 07:41 No näe, tuligi ära! Et kõike head korraga ei saa ja kui tahad kartuleid, mida pole nädal otsa keemilises vedelikus leotatud, siis pead palju-palju raha maksma! Vot ei usu mina, et asi rahas oleks! Vaid pigem mugavuses ja viitsimatuses. Pruukis vaid vanematel häält tõsta, kui selgus, et tegelikult on küll võimalik pakkuda lastele samal päeval ärakooritud kartulitest valmistatud roogi. Ja ei lähe need maksma sentigi rohkem kui nädal tagasi ärakooritud kartulid.
-
Külaline
Miks ettevõtja on kasumiahne? Hoopis lapsevanem on ihne, ei ole nõus natuke rohkem maksma, et laps kvaliteeteset sööki saaks. Miks peaks ettevõtja sinu tibulinnust rohkem hoolima kui sina? Kasum on ettevõtja töötasu, sa millegipärast arvad, et ta peaks muudkui lahkelt sellest loobuma. Veidrad mõtteviisid on ikka olemas.Guest kirjutas: ↑10 Sept 2025 21:44Selle nähtuse nimi on kaupmehe kasumiahnus. Parem kahjustame laste tervist kui anname neile toiduks samal päeval kooritud kartuleid. Üsna paljude tervistkahjustavate võtete või ainete taga, mida meie toiduainetööstuses kasutatakse, on üsnagi müstilised põhjused. Näiteks mina ei saa aru, mispärast topitakse toitudesse seda kurikuulsat E621? Olen söönud vorsti sellega ja ilma - ja ausalt, vorst maitses ilma selle kahjuliku keemilise ühendita täpselt sama hästi! Niisamuti usun, et lastele saab pakkuda ka värskest köögiviljast valmistatud toite, kui vaid natukene tahta.Guest kirjutas: ↑10 Sept 2025 09:58Et siis sinu arust oli tegu lihtsalt toitlustusettevõtte rumalusega - nad, ullikesed, ei teadnud, et samal päeval saab ka kontrollida? Lapsevanemad ütlesid ja kohe sai? Või siis vihkab toitlustusettevõtte omanik lihtsalt lapsi ja tahab neile halba?Guest kirjutas: ↑10 Sept 2025 07:41 No näe, tuligi ära! Et kõike head korraga ei saa ja kui tahad kartuleid, mida pole nädal otsa keemilises vedelikus leotatud, siis pead palju-palju raha maksma! Vot ei usu mina, et asi rahas oleks! Vaid pigem mugavuses ja viitsimatuses. Pruukis vaid vanematel häält tõsta, kui selgus, et tegelikult on küll võimalik pakkuda lastele samal päeval ärakooritud kartulitest valmistatud roogi. Ja ei lähe need maksma sentigi rohkem kui nädal tagasi ärakooritud kartulid.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 12 külalist