Millised toidulõhnad teid häirivad?

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 26 Sept 2025 20:17
Guest kirjutas: 26 Sept 2025 19:52 Mulle ei meeldi avatud köögi variant juba selle pärast, et ma ei taha elutoas nt kala rookida, konte raiuda, hoidiseid kuumutada, hakkliha teha, puljongit keeta vms, mis tõsise söögitegemise juurde käib ja millest võib igasuguseid pritsmeid ja aure tekkida, olgu kubu nii hea kui tahes.
Ei meeldi, kui mööbel, pildid ja raamatud samas ruumis on.
Jõulukapsa keetmine või sülditegu elutoas - mulle ei sobi.
Avatud köök ei tähenda tegelikult, et pliit ja maalid kõrvuti asuvad. Õigesti planeeritud avatud köök on ikka omaette ruuminurk, mida maalidest, diivanitest ja raamatutest eraldab veel söögilauale ette nähtud ruumiosa. Tõsi, kui ma oleks ka suur hoidistaja-küpsetaja, siis ehk tõesti paneks rohkem rõhku eraldatusele just söögiaurude pärast. Liha aga raiuks ikka õues, selleks ka oma kohta vaja? Õnneks mul seda muret ei ole :D
No see eeldab suuremat ruumi, rohkem ruutmeetreid.

Väiksemapoolses korteris või majas on palju lihtsam vana ja äraproovitud lahendus ehk sein ja uks (mis võib siis, vastavalt olukorrale, olla lahti või kinni). Pole ukse kaudu kahe ruumi vahel kulgemine ka midagi üle mõistuse keerulist, tegelikult.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Sept 2025 20:36
Guest kirjutas: 26 Sept 2025 18:03 Mina kui hilja saabuja eelistan eraldi köögis süüa. Kuidagi nõme elutoas terve pere ees üksi vitsutada ja matsutada. Samal põhjusel ei meeldi mulle ühistranspordis süüa. Ebamugav krõbistada, mugistada ja söögihaisutada, kui teised ümberringi ei söö.

Avatud köögi probleem üleüldse ongi, et siis ei taha mitte süügi ajal näha sööki. Nagu mõned ütlesid, et oi minul küll mingit pudru, mudru ja purke seal kapsi peal ei ole. Jah, sest elutoas me neid asju näha ei taha ja siis hakkavad seenepurgid silmapiiril häirima. Kokkuvõttes ei taha üldse süüa tehagi, sest siis on pudru ja mudru. Köök muutub söögi kiirsoojendamise kohaks. Seetõttu eelistan ühte korraliku ja kapitaalselt suurt kööki, kus on ka korralik puuliit. Seal võid südamest kokata, möllata,, mitte üks purk ja mudru ei häiri, sest see on üleni köök, kus söögi nägemine ei ole häiriv. Loomulikult ei taha elutoas tundide kaupa moosi, supp või sülti keeta. Küll aga eraldi ja korralikult varustatud köögis on see lahe.
Normaalne pere sööb õhtusööki ühise laua taga, mitte igaüks ei vitsuta-matsuta erinevatel aegadel üksinda...
Teie nn. normaalses peres siis trenni-inimesi pole?
Külaline

Guest kirjutas: 28 Sept 2025 13:22
Guest kirjutas: 26 Sept 2025 18:03 Mina kui hilja saabuja eelistan eraldi köögis süüa. Kuidagi nõme elutoas terve pere ees üksi vitsutada ja matsutada. Samal põhjusel ei meeldi mulle ühistranspordis süüa. Ebamugav krõbistada, mugistada ja söögihaisutada, kui teised ümberringi ei söö.

Avatud köögi probleem üleüldse ongi, et siis ei taha mitte süügi ajal näha sööki. Nagu mõned ütlesid, et oi minul küll mingit pudru, mudru ja purke seal kapsi peal ei ole. Jah, sest elutoas me neid asju näha ei taha ja siis hakkavad seenepurgid silmapiiril häirima. Kokkuvõttes ei taha üldse süüa tehagi, sest siis on pudru ja mudru. Köök muutub söögi kiirsoojendamise kohaks. Seetõttu eelistan ühte korraliku ja kapitaalselt suurt kööki, kus on ka korralik puuliit. Seal võid südamest kokata, möllata,, mitte üks purk ja mudru ei häiri, sest see on üleni köök, kus söögi nägemine ei ole häiriv. Loomulikult ei taha elutoas tundide kaupa moosi, supp või sülti keeta. Küll aga eraldi ja korralikult varustatud köögis on see lahe.
Normaalne pere sööb õhtusööki ühise laua taga, mitte igaüks ei vitsuta-matsuta erinevatel aegadel üksinda...
Kas trennis käimine välistab ühised õhtusöögid?
Külaline

Guest kirjutas: 28 Sept 2025 21:37

Mina nt läheb peale tööd trenni ja jõuab koju kl 20. Kas teised peaksid niikaua söömata olema sinu arvates?
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Sept 2025 13:22Normaalne pere sööb õhtusööki ühise laua taga,
Pardifileed?
Külaline

Guest kirjutas: 28 Sept 2025 21:41
Guest kirjutas: 28 Sept 2025 21:37
Mina nt läheb peale tööd trenni ja jõuab koju kl 20. Kas teised peaksid niikaua söömata olema sinu arvates?
Jah!
Külaline

Guest kirjutas: 28 Sept 2025 21:43
Külaline kirjutas: 28 Sept 2025 13:22Normaalne pere sööb õhtusööki ühise laua taga,
Pardifileed?
Pardifileed sööme hommikusöögiks.
Külaline

https://omamaitse.delfi.ee/artikk ... i-saada
Külaline

Köök-elutuba soosib ebatervislikku toitumist. Kiiresti soojaks toidud ja kaupluse valmistoidud.
Külaline

Miks Mustamäele omal ajal pisikesed köögid projekteeriti? Sest arvati, et nõukogude inimene võiks sööklas söömas käia. Mida ta seal kodus ikka vaaritab. Tegelikkus oli muidugi teine. Perenaised ikkagi tahtsid kodus sülti ja suppi keeta nagu muiste. Majad olid söögiläbra täis. No siis hakati suuremate köökidega kortereid planeerima. Mulle tundub, et meie kaasaegsed arhitektid on samuti alles seal Mustamäe etapis. Oh egas kaasaegne inimene kodus süüa tee, pole tal rohkem vaja kui pliit elutoa nurgas. Las soojendab seal purgisuppi.
Külaline

Guest kirjutas: 08 Okt 2025 12:33 Köök-elutuba soosib ebatervislikku toitumist. Kiiresti soojaks toidud ja kaupluse valmistoidud.
täiesti vale. Pole kunagi nii palju (ja meelsasti) kokanud ja küpsetanud kui nüüd, avatud köögis. Pole ka kunagi nii palju külalisi kutsunud kui nüüd.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Okt 2025 14:52
Guest kirjutas: 08 Okt 2025 12:33 Köök-elutuba soosib ebatervislikku toitumist. Kiiresti soojaks toidud ja kaupluse valmistoidud.
täiesti vale. Pole kunagi nii palju (ja meelsasti) kokanud ja küpsetanud kui nüüd, avatud köögis. Pole ka kunagi nii palju külalisi kutsunud kui nüüd.
Eelmine elamine oli muidu sama avar, kui praegune. lihtsalt köök oli eraldi? Või on ikka asi selles, et uus kodu on parem, mitte pole asi köögi asukohas?
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Okt 2025 19:45
Eelmine elamine oli muidu sama avar, kui praegune. lihtsalt köök oli eraldi? Või on ikka asi selles, et uus kodu on parem, mitte pole asi köögi asukohas?
Mu tütre perel samuti. Teevad igasugu toite, pidevalt katsetavad uusi retsepte. No vanu klassikuid samuti. Sest pere on koos, keegi ei pea kööki eralduma. Mees hakkas ka palju rohkem süüa tegema, lapsed kõik ninapidi juures.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Okt 2025 23:10Mu tütre perel samuti. Teevad igasugu toite, pidevalt katsetavad uusi retsepte. No vanu klassikuid samuti. Sest pere on koos, keegi ei pea kööki eralduma. Mees hakkas ka palju rohkem süüa tegema, lapsed kõik ninapidi juures.
Külalistega ka mugav, panevad endale ise takod ja vrapid kokku, millest soovivad, kõik töötasapinnal olemas ja pann kuumutamiseks sealsamas. Tuleb millestki puudus, keegi ei pea ära minema, hakitakse sealsamas juurde.
Aga noh - neil on kena elutuba ka. Ikka istuvad kõik köögis.
Külaline

Guest kirjutas: 08 Okt 2025 19:45
eelmine kodu oli hulga suurem, köök lausa 15m2, aga eraldi. See oli kindlasti üks põhjus kolimiseks.
Külaline

Guest kirjutas: 08 Okt 2025 12:44 Mulle tundub, et meie kaasaegsed arhitektid on samuti alles seal Mustamäe etapis. Oh egas kaasaegne inimene kodus süüa tee, pole tal rohkem vaja kui pliit elutoa nurgas. Las soojendab seal purgisuppi.
Tänapäeval võiks olla mõlemad variandid saadaval. Mina näiteks ei ole eriline kokkaja, mingit sülti ega hoidiseid pole eales teinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Okt 2025 08:15
Guest kirjutas: 08 Okt 2025 19:45

eelmine kodu oli hulga suurem, köök lausa 15m2, aga eraldi. See oli kindlasti üks põhjus kolimiseks.
Minu kodu köök on samuti 15 m2, ilma ukseta(avanevad koos elutoaga suurte akendega vahekoridori) ja oma mõnusasse kaminaga elutuppa küll kööki ei sooviks.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Okt 2025 12:04
Guest kirjutas: 08 Okt 2025 12:44 Mulle tundub, et meie kaasaegsed arhitektid on samuti alles seal Mustamäe etapis. Oh egas kaasaegne inimene kodus süüa tee, pole tal rohkem vaja kui pliit elutoa nurgas. Las soojendab seal purgisuppi.
Tänapäeval võiks olla mõlemad variandid saadaval. Mina näiteks ei ole eriline kokkaja, mingit sülti ega hoidiseid pole eales teinud.
Nõus, igaühele oma. Kortereid võiks ehitada igasuguseid, mitte nii, et planeerijatel on tekkinud vaimustus mingit tüüpi planeeringu järgi ja siis 20 aastat ehitatakse kõikjale ainult ühesuguse planeeringuga.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Okt 2025 13:34
Guest kirjutas: 09 Okt 2025 12:04
Nõus, igaühele oma. Kortereid võiks ehitada igasuguseid, mitte nii, et planeerijatel on tekkinud vaimustus mingit tüüpi planeeringu järgi ja siis 20 aastat ehitatakse kõikjale ainult ühesuguse planeeringuga.
Uus(suur)Arendused planeerivad ennekõike ikka sellised köögid/ruumid, mis ostjatele peale läheb. Kel võimalus saab ju ise oma majas vastavalt oma soovile ruumid planeerida. Osades korteriteks on isegi võimalik planerrimise etapis kaasa rääkida.
Külaline

Täielik rumalus! Sa ei pea kõike enda järgi võtma. Teistel inimestel nii ei ole.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider] ja 2 külalist