Teistpidi, kui tahad uusi sõpru saada, peab tõesti ise tegutsema. Ja seda olen ka siit lugenud, et nii soovitatakse teha. See näib nii süütu ja hea mõte. Aga jah, siis mõeldakse vaid neile, kel pole sõpru, et kuidas leida uusi sõpru. Ikka et ise pead algatama ja välja pakkuma.Guest kirjutas: ↑08 Nov 2025 10:01See sobib ja on ka alati ära tuntav, see on algne, põgusa tutvumise faas. Mul on kahtlus, et kaks viimast tungivat suhtlust on inimesed, kel polegi teisi suhteid väga õnnestunud luua ja haaratakse uute võimalike järele ning endaga ei tegeleta, mis on algpõhjused.Guest kirjutas: ↑08 Nov 2025 09:58 Ehk on vanemad oma laste üle valvsad ja mures ja seepärast tahavad teada, mis perest on laps, kellega tema laps suhtleb, kui neid selliseid kutseid on palju. Tahavad teada, mis inimestega tegu. Nagu nt ameerika komme, et tehakse koogiga külla minnes uue naabriga tutvust, ja vaadatakse mis inimestega tegu
Kuidas kaitsta end ja oma pere viisakalt inimeste eest
-
Külaline
-
Külaline
Ma vastasin tsiteeritud jutule. Siin on ju kirjas, et tuleme millal tahame, antagu ööbimist, istume teil öösse. Lisaks eelnev jutt, et kutsuti lapsega külla, kodus oli vintis isa. Kas siis pole probleem joodikute perekonnaga? Kes sellistega suhelda käsib? Esialgne jutt on midagi muud. Et üleüldsielt kõik laste sõprade perekonnad tahavad hirmsasti suhelda, aga nemad ei taha.Guest kirjutas: ↑08 Nov 2025 10:09Sina kirjeldad siin küll nagu ukraina sõda, nii see termas kirjas ju ei ole, lonks suhkruvett?Guest kirjutas: ↑08 Nov 2025 10:05No ongi mingi joodikute perekond, kellega ei pea suhtlema. Sinu esialgne jutt oli ju selline, et kõik ründavad, kõik tahavad suhelda, kuidas ennast ometi kaitsta. Mis nõuandeid siin siis vaja on? Muidugi ei pea mingit suvalist jotat suvalisel ajal võõrustama või enda juurde ööbima laskma. Aga mingit üldist rünnet teie pere vastu või suurt suhtlemakippumist ju üleüldiselt ei ole, millest sina rääkisid. Kõrvaline küsimus, et mis see "Istume teil öösse" tähendab?Guest kirjutas: ↑08 Nov 2025 09:54
Vintis isa, kolme lapse ema, viie lapsega pere, you name it. “Tuleme mil tahame, antagu kohati ööbimist ka või istume teil öösse.” Ja ma ei räägi lähisõpradest, sugulastest, tähtpäevadest! Tagatoas aga magab meie pere graafikuga tööl käija und välja.
Piiride kehtestamise teema, aga nõuandeid, mis küsisin, tuli siit vaid ühelt inimeselt, enamus mängivad siin isehakanud kriitikuid või psühholooge ei muud. Mina vastuse sain sellelt ühelt, aitäh.
-
Külaline
Kas sa oled juba purjus või veel eilsest purjus? Kaine inimese jutt see kindlasti ei ole.Guest kirjutas: ↑08 Nov 2025 09:54
Vintis isa, kolme lapse ema, viie lapsega pere, you name it. “Tuleme mil tahame, antagu kohati ööbimist ka või istume teil öösse.” Ja ma ei räägi lähisõpradest, sugulastest, tähtpäevadest! Tagatoas aga magab meie pere graafikuga tööl käija und välja.
Piiride kehtestamise teema, aga nõuandeid, mis küsisin, tuli siit vaid ühelt inimeselt, enamus mängivad siin isehakanud kriitikuid või psühholooge ei muud. Mina vastuse sain sellelt ühelt, aitäh.
-
Külaline
Jah, kas sind ei ajaks jooma, kui sul on nii atraktiivses paigas nii mõnus pleiss ja kõik su peres on nii ilusad, vaiukad ja targad, et pööbel pressib pidevalt peale, need sinusugused noh.Guest kirjutas: ↑08 Nov 2025 10:13Kas sa oled juba purjus või veel eilsest purjus? Kaine inimese jutt see kindlasti ei ole.Guest kirjutas: ↑08 Nov 2025 09:54
Väga omapäraste inimestega oled siis kokku puutunud küll.
Mu meelest on üliharuldane, et juhupooltuttavad end pidevalt külla pressiks või ammugi öömaja tahaksid. Laste sõprade puhul on pigem ka et kõigil hea meel, kui lapsed kellegi teise juures kokku saavad, siis enda kodus rahu ja vaikus mingiks ajaks - ja üritatakse nii hoida, et enamvähem võrdselt käidaks ühtede ja teiste pool.
Ka on arusaamatu, kus ja miks lapsed iga jumala koolipäev kella 18-ni õhtul ninapidi koos on?
Kui ühe pere puhul ongi alkoholiprobleemid, siis see kahtlemata muudab nad familiaarsemateks ja samas põhjustab ka seda, miks nende laps võibolla end teie pool paremini tunneb kui kodus? Mingit ühist lämisemist pole igatahes vaja korraldama hakata, kui väga peale pressivad ja viisakast tõrjumisest aru ei saa, eks siis peagi otsesemalt ütlema, et meil nii intensiivne elutempo, et vähese vaba aja veedame üksnes oma pere keskel, vabandust, muidu ei taastu uueks nädalaks ära vms. Kui neid peresid, kes teile sõpradeks tungivad, on rohkem, siis tuleks ikkagi iseendid ka analüüsida, millegipärast saadate siis inimestele järelikult signaale, et soovite ja otsite selliseid suhteid, sest olles ise hulga laste ema ja puutudes seega kokku pidevalt suure hulga teiste lapsevanematega, võin kinnitada, et suur osa on üsna ühtmoodi meelestatud ja kergelt väsinud ja mingi üle võlli suhteotsinguga küll ei tegele.
Mu meelest on üliharuldane, et juhupooltuttavad end pidevalt külla pressiks või ammugi öömaja tahaksid. Laste sõprade puhul on pigem ka et kõigil hea meel, kui lapsed kellegi teise juures kokku saavad, siis enda kodus rahu ja vaikus mingiks ajaks - ja üritatakse nii hoida, et enamvähem võrdselt käidaks ühtede ja teiste pool.
Ka on arusaamatu, kus ja miks lapsed iga jumala koolipäev kella 18-ni õhtul ninapidi koos on?
Kui ühe pere puhul ongi alkoholiprobleemid, siis see kahtlemata muudab nad familiaarsemateks ja samas põhjustab ka seda, miks nende laps võibolla end teie pool paremini tunneb kui kodus? Mingit ühist lämisemist pole igatahes vaja korraldama hakata, kui väga peale pressivad ja viisakast tõrjumisest aru ei saa, eks siis peagi otsesemalt ütlema, et meil nii intensiivne elutempo, et vähese vaba aja veedame üksnes oma pere keskel, vabandust, muidu ei taastu uueks nädalaks ära vms. Kui neid peresid, kes teile sõpradeks tungivad, on rohkem, siis tuleks ikkagi iseendid ka analüüsida, millegipärast saadate siis inimestele järelikult signaale, et soovite ja otsite selliseid suhteid, sest olles ise hulga laste ema ja puutudes seega kokku pidevalt suure hulga teiste lapsevanematega, võin kinnitada, et suur osa on üsna ühtmoodi meelestatud ja kergelt väsinud ja mingi üle võlli suhteotsinguga küll ei tegele.
-
Külaline
Esimene lõik, siin piisab vahel vaid atraktiivsemas piirkonnas elamisest, mis osade eestlaste silmis on sulapaik nende olemiseks või puhkuseks, sest ka merd on tunda lõhnast jne, aga tegelikult sai kodu loodud oma perekonnale.iiR kirjutas: ↑08 Nov 2025 10:31 Väga omapäraste inimestega oled siis kokku puutunud küll.
-
Külaline
Ma ei tea, kas mul on praegu peas mingi error või on TA muukeelne, aga ma ei saa tema jutust aru. See tähendab, teemaalgatuse mõttest saan suures piires aru, aga sõnastatud on see kuidagi väga segaselt ja veidralt.
Näiteks see "istume teil öösse" väljend. Ja 08 Nov 2025 10:36 kommentaar. Lugesin mitu korda seda kommentaari, aga ei saa aru, mida sellega tahetakse öelda. Eeldan, et see on teemaalgataja kommentaar.
Kui teemasse vastata, siis ei kujuta ette, kust selline olukord üldse tekkida saab, et lapse sõbra vanemad end külla pressiks. Ja mitte ühed vanemad, vaid kohe mitmed. Ma oma laste sõprade vanemaid tean vaevu nägupidi. Pole selle pealegi tulnud, et me peaks ka omavahel suhtlema hakkama. Me isegi ei tereta omavahel, kui tänaval näeme. Lihtsalt teame üksteist.
Näiteks see "istume teil öösse" väljend. Ja 08 Nov 2025 10:36 kommentaar. Lugesin mitu korda seda kommentaari, aga ei saa aru, mida sellega tahetakse öelda. Eeldan, et see on teemaalgataja kommentaar.
Kui teemasse vastata, siis ei kujuta ette, kust selline olukord üldse tekkida saab, et lapse sõbra vanemad end külla pressiks. Ja mitte ühed vanemad, vaid kohe mitmed. Ma oma laste sõprade vanemaid tean vaevu nägupidi. Pole selle pealegi tulnud, et me peaks ka omavahel suhtlema hakkama. Me isegi ei tereta omavahel, kui tänaval näeme. Lihtsalt teame üksteist.
-
Külaline
Mis rahvusest sa oled? Eestlane küll mitte.Külaline kirjutas: ↑08 Nov 2025 10:36Esimene lõik, siin piisab vahel vaid atraktiivsemas piirkonnas elamisest, mis osade eestlaste silmis on sulapaik nende olemiseks või puhkuseks, sest ka merd on tunda lõhnast jne, aga tegelikult sai kodu loodud oma perekonnale.
Ja pealkirjaga on see asi, et pere-pere-peret on selle sõna käänamine.
-
Külaline
Mina saan sellest aru siis nii, et kuna teemaalgataja pere elab ilusas kohas mere ääres, on lapse sõbra vanemad pähe võtnud, et nemad peavad sinna külla tulema, et saaks mõnusalt vaba aega veeta.Guest kirjutas: ↑08 Nov 2025 10:36Esimene lõik, siin piisab vahel vaid atraktiivsemas piirkonnas elamisest, mis osade eestlaste silmis on sulapaik nende olemiseks või puhkuseks, sest ka merd on tunda lõhnast jne, aga tegelikult sai kodu loodud oma perekonnale.iiR kirjutas: ↑08 Nov 2025 10:31 Väga omapäraste inimestega oled siis kokku puutunud küll.
Ei, tõesti ei ole kohustust teha oma kodust teha tasuta puhkemaja lapse sõbra vanematele.
iiR on juba enamvähem kõik ära öelnud. Kui muidu ei saa aru, siis tuleb viisakalt, aga kindlalt öelda, et teil ei pole kombeks pidada kodus pidusid/istumisi ja soovite nädalavahetused veeta oma perega.
-
Külaline
Ei saa sellest mereäärse koha erilisest ilust küll aru. Peale spetsiifilise haisu, v-olla see mõnele atraktiivne.Külaline kirjutas: ↑08 Nov 2025 23:42Mina saan sellest aru siis nii, et kuna teemaalgataja pere elab ilusas kohas mere ääres, on lapse sõbra vanemad pähe võtnud, et nemad peavad sinna külla tulema, et saaks mõnusalt vaba aega veeta.
-
Külaline
Minul on selline veider juhtum kunagi olnud. Laps oli algklassis, tahtis klassikaaslast külla kutsuda. Ootamatult saabus päevasel ajal meile küll selle lapse ema, üksi. Istus ja jahvatas kuidas nemad elavad Supilinnas, suhtumine oli nagu see oleks mingi eliitrajoon
. Mis selle kaelasadamise mõte oli? Kui meil olekski joodik isa olnud, siis see oleks ju päeval tööl olnud. Töötas see naine IT alal, seega lausloll ei saanud ka olla. Muide Supilinnast kolisid nad varsti ära 
-
Külaline
Mõistan probleemi. Ma kunagi mõtlesin, et kui lapsed käivad lasteaias, siis suheldakse peamiselt lasteaiakasvatajatega, abidega ja paari lapsevanemaga, kellega laps paremini läbi saab. Tegelikult tekkis vahel tunne, nagu peaks tundma kogu rühma, lapsi, nende vanemaid ja lasteaia töötajaid. Igasuguseid üritusi, sünnipäevi korraldatakse lasteaedades päris palju, lisaks on netis grupid, kus suheldakse ja arutatakse emotsionaalselt palju erinevate lasteaiaga seotud teemade üle. Usun, et mõni introventsem inimene võib tõesti tunda, et kõike ja kõiki on korraga liiga palju.Külaline kirjutas: ↑08 Nov 2025 08:43 Tihti tulevad taolised, intensiivsed suhtlused kaasa ka laste kaudu. Mul pole midagi selle vastu, et lastel on sõbrad ja vahel vastastikku ka külas käiakse, aga ma ei soovi ega ole avatud selleks, et iga uue lapsega kaasnev perekond meid kohe sõpradeks ja omastada soovib.
-
Külaline
Kuidas see ema teadis kus te elate?Külaline kirjutas: ↑09 Nov 2025 14:33 Minul on selline veider juhtum kunagi olnud. Laps oli algklassis, tahtis klassikaaslast külla kutsuda. Ootamatult saabus päevasel ajal meile küll selle lapse ema, üksi. Istus ja jahvatas kuidas nemad elavad Supilinnas, suhtumine oli nagu see oleks mingi eliitrajoon. Mis selle kaelasadamise mõte oli? Kui meil olekski joodik isa olnud, siis see oleks ju päeval tööl olnud. Töötas see naine IT alal, seega lausloll ei saanud ka olla. Muide Supilinnast kolisid nad varsti ära
![]()
-
Külaline
Ei tea, olen ma imelik ja praegused vastajad ka.... aga igatahes kui mul lapsed käisid lasteaias, koolis, siis mulle küll tundus et enamus pole nii introverdid või mis iganes, kui mina. Eks meil oli neid pereüritusi ikka ka palju. Ausalt, minu jaoks tüütult palju, aga laste pärast tuli käia. Ja nii saadi üksteisega tuttavaks. Vanemad said tuttavaks, ma mõtlen.
-
Külaline
Et peetakse laste sünnipäevi (kuhu sünnipäeva korraldaja ise kutsub, tähendab, ta ise on valmis rahvarohkeks ürituseks) või arutletakse lasteaia teemade üle FB grupis, pole võrreldav sellega, millest rääkis teemaalgataja. Pealegi, FB grupi liige olemine iseenesest ei kohusta introverti familiaarselt vatrama, vaid saab ka lugeda või lühidalt öelda midagi. Minule isiklikult on FB grupid ja aktiivsed lapsevanemad just meeldinud, sest ise ma ei oskaks midagi kinkida, aga grupis saab lühidalt öelda, et jah, olen teie poolt pakutud kingitusega nõus, maksan raha. Teised on kingituse organiseerinud ja südamlikud sõnad (jällegi, mida ma ise nii hästi leida ei oskaks) juurde pannud. Mulle sobib - mille üle siin nuriseda?Guest kirjutas: ↑09 Nov 2025 15:10Mõistan probleemi. Ma kunagi mõtlesin, et kui lapsed käivad lasteaias, siis suheldakse peamiselt lasteaiakasvatajatega, abidega ja paari lapsevanemaga, kellega laps paremini läbi saab. Tegelikult tekkis vahel tunne, nagu peaks tundma kogu rühma, lapsi, nende vanemaid ja lasteaia töötajaid. Igasuguseid üritusi, sünnipäevi korraldatakse lasteaedades päris palju, lisaks on netis grupid, kus suheldakse ja arutatakse emotsionaalselt palju erinevate lasteaiaga seotud teemade üle. Usun, et mõni introventsem inimene võib tõesti tunda, et kõike ja kõiki on korraga liiga palju.Külaline kirjutas: ↑08 Nov 2025 08:43 Tihti tulevad taolised, intensiivsed suhtlused kaasa ka laste kaudu. Mul pole midagi selle vastu, et lastel on sõbrad ja vahel vastastikku ka külas käiakse, aga ma ei soovi ega ole avatud selleks, et iga uue lapsega kaasnev perekond meid kohe sõpradeks ja omastada soovib.
See, millest teemaalgataja kirjutas ehk et pooltuttvad inimesed soovivad tulla tema õuele tšillima ja pärast ööbima ka veel - see on ju vägagi teine asi, läheb palju kaugemale. Mõni pere ei luba mitte kedagi enda juurde ööseks ja mõni lubab ööbima vaid eriti häid sõpru, sugulasi. Et poolvõõrad pressivad ennast õuele tšillima ja ööbima - ennekuulmatu. Mul on kolm last ja ausalt, pole ette tulnud ega ka kuskilt kuulnud, et kellegi sõbra vanemad nii teeks.
-
Külaline
Tahad ka kuskile kutsumata sisse sadadaKülaline kirjutas: ↑09 Nov 2025 16:08Kuidas see ema teadis kus te elate?
Las ma arvan... Laps ütles teisele lapsele ja see laps oma emale.Guest kirjutas: ↑09 Nov 2025 16:08Kuidas see ema teadis kus te elate?Külaline kirjutas: ↑09 Nov 2025 14:33 Minul on selline veider juhtum kunagi olnud. Laps oli algklassis, tahtis klassikaaslast külla kutsuda. Ootamatult saabus päevasel ajal meile küll selle lapse ema, üksi. Istus ja jahvatas kuidas nemad elavad Supilinnas, suhtumine oli nagu see oleks mingi eliitrajoon. Mis selle kaelasadamise mõte oli? Kui meil olekski joodik isa olnud, siis see oleks ju päeval tööl olnud. Töötas see naine IT alal, seega lausloll ei saanud ka olla. Muide Supilinnast kolisid nad varsti ära
![]()
Vanasti oli 1.kl õpetajatel kohustuslik minna külla õpilase koju, et tutvuda koduga. Minu õpetaja käis, mäletan
-
Külaline
See pidi ikka vägaväga vanasti olema.käguan kirjutas: ↑09 Nov 2025 19:35Las ma arvan... Laps ütles teisele lapsele ja see laps oma emale.Guest kirjutas: ↑09 Nov 2025 16:08Kuidas see ema teadis kus te elate?Külaline kirjutas: ↑09 Nov 2025 14:33 Minul on selline veider juhtum kunagi olnud. Laps oli algklassis, tahtis klassikaaslast külla kutsuda. Ootamatult saabus päevasel ajal meile küll selle lapse ema, üksi. Istus ja jahvatas kuidas nemad elavad Supilinnas, suhtumine oli nagu see oleks mingi eliitrajoon. Mis selle kaelasadamise mõte oli? Kui meil olekski joodik isa olnud, siis see oleks ju päeval tööl olnud. Töötas see naine IT alal, seega lausloll ei saanud ka olla. Muide Supilinnast kolisid nad varsti ära
![]()
Vanasti oli 1.kl õpetajatel kohustuslik minna külla õpilase koju, et tutvuda koduga. Minu õpetaja käis, mäletan![]()
-
Külaline
Kirjutasingi ju mõttega, et mõnele introverdile on isegi üritustel ja sünnipäevadel käimist ja FB gruppides suhtlemist palju, rääkimata sellest, et hakatakse tihti külas käima. Kui lapsed lähevad lasteaeda, siis tuleb korraga väga palju inimesi juurde, keda võiks nägupidi teada, lasteaia töötajad, rühmas käivad lapsed ja nende vanemad. Introvertidele võib seda korraga olla liiga palju.Külaline kirjutas: ↑09 Nov 2025 18:54Et peetakse laste sünnipäevi (kuhu sünnipäeva korraldaja ise kutsub, tähendab, ta ise on valmis rahvarohkeks ürituseks) või arutletakse lasteaia teemade üle FB grupis, pole võrreldav sellega, millest rääkis teemaalgataja. Pealegi, FB grupi liige olemine iseenesest ei kohusta introverti familiaarselt vatrama, vaid saab ka lugeda või lühidalt öelda midagi.Guest kirjutas: ↑09 Nov 2025 15:10Mõistan probleemi. Ma kunagi mõtlesin, et kui lapsed käivad lasteaias, siis suheldakse peamiselt lasteaiakasvatajatega, abidega ja paari lapsevanemaga, kellega laps paremini läbi saab. Tegelikult tekkis vahel tunne, nagu peaks tundma kogu rühma, lapsi, nende vanemaid ja lasteaia töötajaid. Igasuguseid üritusi, sünnipäevi korraldatakse lasteaedades päris palju, lisaks on netis grupid, kus suheldakse ja arutatakse emotsionaalselt palju erinevate lasteaiaga seotud teemade üle. Usun, et mõni introventsem inimene võib tõesti tunda, et kõike ja kõiki on korraga liiga palju.Külaline kirjutas: ↑08 Nov 2025 08:43 Tihti tulevad taolised, intensiivsed suhtlused kaasa ka laste kaudu. Mul pole midagi selle vastu, et lastel on sõbrad ja vahel vastastikku ka külas käiakse, aga ma ei soovi ega ole avatud selleks, et iga uue lapsega kaasnev perekond meid kohe sõpradeks ja omastada soovib.
-
Külaline
Mõnes mõttes pooldan seda, et vanemad võiksid tunda oma lapse parima sõbra vanemaid. Kui miskit juhtuma peaks, siis vaadatakse alati otsa vanematele ja päritakse šokeeritult: "Kuidas te siis ometigi ei teadnud, kellega teie laps sõbrustab!?"
Et siis, ühekordne külaskäimine ja kontaktiloomine on täitsa okei. Ja kui laps pole õhtul kokkulepitud ajal koju tulnud, siis on kontakt olemas, kellele helistada ja uurida, ega laps seal pole.
Samas mingeid grillipidusid korraldama küll ei pea. Kui on soov nv magada, siis loomulikult magategi. Mitte keegi ei saa teid sundida mingit olengut korraldama. Vastate, et ei, ei sobi ja kõik.
Et siis, ühekordne külaskäimine ja kontaktiloomine on täitsa okei. Ja kui laps pole õhtul kokkulepitud ajal koju tulnud, siis on kontakt olemas, kellele helistada ja uurida, ega laps seal pole.
Samas mingeid grillipidusid korraldama küll ei pea. Kui on soov nv magada, siis loomulikult magategi. Mitte keegi ei saa teid sundida mingit olengut korraldama. Vastate, et ei, ei sobi ja kõik.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist