Lasteaias mure

seks, suhted ja pereteemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Sajajalgne kirjutas: 14 Nov 2025 13:39 Mina siis see postitaja, kes ütles, et õpetaja ei ole kasvataja. Töötan sõimerühmas. Selgitan natuke. Laps saab põhiväärtused kodust. Lapsevanem peaks lapse lasteaiaks/sõime ette valmistama. Paraku on järjest rohkem neid lapsevanemaid, kes toovad lapse lasteaeda ja ootused on, et tehke temast inimene. Lapsevanem peab ka last õpetama potil käima, sööma lusikaga, ise riietuma jne. Ühesõnaga oma lapsega tegelema. Olime märksõna on koostöö.
Loomulikult õpetaja, lisaks õppetööle, vaatab, tegeleb, aitab, lohutab, hoiab jne.
Eestis ei ole lasteaed kohustuslik ja seega pole ka sealne õppetöö eelduseks, et minna kooli, mis on kohustuslik. Lasteaia esmane funktsioon on siiski, et lapsed oleksid turvaliselt hoitud, kui ema-isa on tööl.
Külaline

Pedagoogide ja eripedagoogide haridus ja oskused on täiesti tühised, kui nad ei suuda talitseda kahte väikest poissi, kes ei ole pahatahtlikud ega vägivaldsed, vaid lihtsalt liiga vaimustuses oma kangelastest ja neid aktiivselt tahavad jäljendada. Eriti kui eraldiseisvalt on need poisid nagu kõik teisedki.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Nov 2025 13:50 Pedagoogide ja eripedagoogide haridus ja oskused on täiesti tühised, kui nad ei suuda talitseda kahte väikest poissi, kes ei ole pahatahtlikud ega vägivaldsed, vaid lihtsalt liiga vaimustuses oma kangelastest ja neid aktiivselt tahavad jäljendada. Eriti kui eraldiseisvalt on need poisid nagu kõik teisedki.
Eks see haridus olegi ületähtsustatud. Kui muidu viiakse oma väikelaps mõne sugulasest teismelise juurde hoida, siis pole tal isegi keskharidust ehk käes. Aga lasteaias nõutakse ei tea mida. Kas siis probleemid sellest on kadunud? Kõik on sama.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Nov 2025 13:57
Külaline kirjutas: 14 Nov 2025 13:50 Pedagoogide ja eripedagoogide haridus ja oskused on täiesti tühised, kui nad ei suuda talitseda kahte väikest poissi, kes ei ole pahatahtlikud ega vägivaldsed, vaid lihtsalt liiga vaimustuses oma kangelastest ja neid aktiivselt tahavad jäljendada. Eriti kui eraldiseisvalt on need poisid nagu kõik teisedki.
Eks see haridus olegi ületähtsustatud. Kui muidu viiakse oma väikelaps mõne sugulasest teismelise juurde hoida, siis pole tal isegi keskharidust ehk käes. Aga lasteaias nõutakse ei tea mida. Kas siis probleemid sellest on kadunud? Kõik on sama.
See küll pädev võrdlus pole. Teismeline ei valva mitut last korraga ja 8+tundi, 5 päeva nädalas. Palju seal Eestis 1 õpetaja kohta lapsi ongi? 4-5?
Külaline

Guest kirjutas: 14 Nov 2025 13:50 Pedagoogide ja eripedagoogide haridus ja oskused on täiesti tühised, kui nad ei suuda talitseda kahte väikest poissi, kes ei ole pahatahtlikud ega vägivaldsed, vaid lihtsalt liiga vaimustuses oma kangelastest ja neid aktiivselt tahavad jäljendada. Eriti kui eraldiseisvalt on need poisid nagu kõik teisedki.
kust sa tead, et ei ole?
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Nov 2025 14:07

See küll pädev võrdlus pole. Teismeline ei valva mitut last korraga ja 8+tundi, 5 päeva nädalas. Palju seal Eestis 1 õpetaja kohta lapsi ongi? 4-5?
Sõltuvalt lasteaia hoolekogu otsusest ja parasjagu haigete arvust on tavaliselt 1 õpetaja kohta rühmas 15-24 last. 24 on siis, kui kõik nimekirjas olevad lapsed parasjagu kohal on.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Nov 2025 14:37

Sõltuvalt lasteaia hoolekogu otsusest ja parasjagu haigete arvust on tavaliselt 1 õpetaja kohta rühmas 15-24 last. 24 on siis, kui kõik nimekirjas olevad lapsed parasjagu kohal on.
Lasteaias on rühmas ka vähemalt üks abiõpetaja.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Nov 2025 14:37

Eestis tohib lasteaiarühmas olla kuni 20 last, mitte nii nagu sina väidad, 24 last.
Sõimerühmas võib olla kuni 14 last ja liitrühmas kuni 18 last.

10 lapse kohta on üks õpetaja ja 20 lapse puhul kaks õpetajat + üks abiõpetaja - see on siis rühma kohta.

Sa ei tea lasteaiandusest suurt midagi, ainult trükid mingeid jutte kokku, ise mõtled välja?
Külaline

Jutud stiilis, "aga lasteaiaõpetajal on 20 last, palju kodus vanemal on?" ei ole pädevad. Lasteaiaõpetaja ainus tegevus kogu päeva jooksul on tegeleda lastega. Ta ei tee süüa, ei käi poes lastele toitu toomas, ei pese põrandaid vms. Isegi söögi annab lastele ette söögitädi. Lisaks on lasteaiakeskkond kohandatud ekstra lastele, see peab olema üliturvaline. Meie kodus on avatud köök, kus sahtlites teravad noad ja köögimasinad, kuuriräästas ripub vikat ja kuuri all on mootorsaag ja kirved. Kodus elatakse, seal on palju erinevaid inimesi erinevate tööde ja hobidega, seevastu lasteaed on tõesti ainuüksi laste pärast loodud ja sisustatud. Tänu sellele saabki lasteaias üks õpetaja koos abiga kantseldada ära kuni 20 last, kodus aga sama energiakuluga hoiad 2 last.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Nov 2025 14:56
Külaline kirjutas: 14 Nov 2025 14:37

Eestis tohib lasteaiarühmas olla kuni 20 last, mitte nii nagu sina väidad, 24 last.
Sõimerühmas võib olla kuni 14 last ja liitrühmas kuni 18 last.

10 lapse kohta on üks õpetaja ja 20 lapse puhul kaks õpetajat + üks abiõpetaja - see on siis rühma kohta.

Sa ei tea lasteaiandusest suurt midagi, ainult trükid mingeid jutte kokku, ise mõtled välja?
Mina olen see kes küsis. Siis veel hullem, kui ühe õpetaja kohta nii palju on. Vastutus on ju nii suur.
Ma elan ise Soomes ja siin on ühel õpetaja/abilise kohta 3-4 last. Rühmad umbes 20 ringis. Oleneb lasteaia ruumide suurusest.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Nov 2025 15:38 Jutud stiilis, "aga lasteaiaõpetajal on 20 last, palju kodus vanemal on?" ei ole pädevad. Lasteaiaõpetaja ainus tegevus kogu päeva jooksul on tegeleda lastega. Ta ei tee süüa, ei käi poes lastele toitu toomas, ei pese põrandaid vms. Isegi söögi annab lastele ette söögitädi. Lisaks on lasteaiakeskkond kohandatud ekstra lastele, see peab olema üliturvaline. Meie kodus on avatud köök, kus sahtlites teravad noad ja köögimasinad, kuuriräästas ripub vikat ja kuuri all on mootorsaag ja kirved. Kodus elatakse, seal on palju erinevaid inimesi erinevate tööde ja hobidega, seevastu lasteaed on tõesti ainuüksi laste pärast loodud ja sisustatud. Tänu sellele saabki lasteaias üks õpetaja koos abiga kantseldada ära kuni 20 last, kodus aga sama energiakuluga hoiad 2 last.
Mul on küll ka endal kodus kõik noad ülesse kappi tõstetud ja kõik ohtlik lapse kõrguselt kõrgemal. Miks kodus oma elu peaks raskemaks tegema ja need ohtlikud asjad vedelema jätma?
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Nov 2025 15:41Mul on küll ka endal kodus kõik noad ülesse kappi tõstetud ja kõik ohtlik lapse kõrguselt kõrgemal. Miks kodus oma elu peaks raskemaks tegema ja need ohtlikud asjad vedelema jätma?
Eks kõigil on, aga mõni laps on nagu orav, ronib lae alla ka.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Nov 2025 16:10
Külaline kirjutas: 14 Nov 2025 15:41Mul on küll ka endal kodus kõik noad ülesse kappi tõstetud ja kõik ohtlik lapse kõrguselt kõrgemal. Miks kodus oma elu peaks raskemaks tegema ja need ohtlikud asjad vedelema jätma?
Eks kõigil on, aga mõni laps on nagu orav, ronib lae alla ka.
Jah tean. Mul see orav kodus ongi 😃 esimesega pääses lihtsamalt.
Aga seal näites toodud vikat seisab räästa all, ometi ju täie mõistusega vanem, kes teab, et laps on orav, ei jäta seda siis vedelema.
Külaline

Borabora kirjutas: 13 Nov 2025 20:04Meenub üks mu ema räägitud juhtum. Mu ema sai mitu märkust lapsena: "... Ei tööta tunnis kaasa " jne
Lõpuks mu vanaema saatis märkuse vastu: " ... Ei vii kodus solgiämbrit ka välja."
No nii, teemaalgataja, siit see kõik algas. Laps on kodu peegel! Vanaema õigustas su ema käitumist, ema sinu ja sina oma lapse. Äkki mõtleks selle peale, et su poja ongi süüdi sõnakuulmatuses.
Borabora
Kontakt:

Postitus Postitas Borabora »

Guest kirjutas: 14 Nov 2025 19:19
Borabora kirjutas: 13 Nov 2025 20:04Meenub üks mu ema räägitud juhtum. Mu ema sai mitu märkust lapsena: "... Ei tööta tunnis kaasa " jne
Lõpuks mu vanaema saatis märkuse vastu: " ... Ei vii kodus solgiämbrit ka välja."
No nii, teemaalgataja, siit see kõik algas. Laps on kodu peegel! Vanaema õigustas su ema käitumist, ema sinu ja sina oma lapse. Äkki mõtleks selle peale, et su poja ongi süüdi sõnakuulmatuses.
Palun tsiteeri mulle nüüd, et kuidas ja mismoodi ma oma lapse käitumist õigustanud olen? :)
Näita see lõik ette. Kirjutasin kuskil, et kasvataja on rumal ja valetab ja minu laps peab olema kukupai?
Külaline

Guest kirjutas: 14 Nov 2025 19:19
Sa ei saanud nagu poindile pihta seoses selle " Ema räägitud juhtumiga " ?

Kodus kasvatab ema last, lasteaias/koolis kasvatab õpetaja.
Lasteaias/koolis peab saama õpetaja hakkama kuna tal on selleks läbitud koolitused ja haridus. Mida see ema siis tegema peab?
Saan aru kui laps vägivallatseks, hammustab, lööb teisi jne, siis oleks tõesti vaja leida lahendus.

Meenub kunagine juhtum minu lapsega kus õpetaja pidevalt ütles, et laps magab lõunaund ainult 45 min. No vabandust, aga mida ma siis teen? Tulen võtan lõunast ära ta kuna magab vähe? Palju oli selliseid pisiasju.
Külaline

Palun tsiteeri mulle nüüd, et kuidas ja mismoodi ma oma lapse käitumist õigustanud olen? :)
Pole see, kellelt küsid, aga kas see kirjeldus ei ole õigustav:
Laps pigem selline üliaktiivne ja püsimatu. Samas rühmas käib ka lapse parim sõber kellega pidevalt lasteaias nad ninapidi koos on. Sõber isegi palju aktiivsem ja rohkem rahmeldaja. Nüüd täna kasvataja rääkis minuga, et kui nad koos lasteaias on, siis need lasteaiapäevad on nii rasked. Nad alati koos jooksevad, ei kuula sõna, korraldavad midagi. Mängivad, et on supermanid, ämblikmehed jne. Nagu poisid ikka.
Ütled, et poiss on üliaktiivne ja püsimatu, aga teine loomulikult palju hullem. Ja sinu arust on nad kokku nagu poisid ikka.
Borabora
Kontakt:

Postitus Postitas Borabora »

Guest kirjutas: 14 Nov 2025 20:26
Laps pigem selline üliaktiivne ja püsimatu. Samas rühmas käib ka lapse parim sõber kellega pidevalt lasteaias nad ninapidi koos on. Sõber isegi palju aktiivsem ja rohkem rahmeldaja. Nüüd täna kasvataja rääkis minuga, et kui nad koos lasteaias on, siis need lasteaiapäevad on nii rasked. Nad alati koos jooksevad, ei kuula sõna, korraldavad midagi. Mängivad, et on supermanid, ämblikmehed jne. Nagu poisid ikka.
Ütled, et poiss on üliaktiivne ja püsimatu, aga teine loomulikult palju hullem. Ja sinu arust on nad kokku nagu poisid ikka.
Mismoodi see õigustamine on? Ongi nagu poisid ikka. Ütlesin milline mu laps kodus ja väljaspool kodu meiega on. Teine laps on rohkem rahmeldaja jah. Jookseb pidevalt teisi pikali ja suuda 5 sek ka paigal püsida kui sünnipäevad ja asjad. Ja mu laps temaga koos muutub ka ilmselt selliseks. Üksi ta selline ju ei ole. Vähemalt kodus meiega mitte:)
Mida ma nüüd valesti ütlesin? Kirjutan nii nagu on ja näen. Küsisin vaid nõu, et mida ma muuta või teha saan, et ta lasteaias selline on.
Siin nähakse igas teemas teemaalgatajat mingi haige vanemana või postitajana😁
Külaline

Borabora kirjutas: 14 Nov 2025 20:31
Guest kirjutas: 14 Nov 2025 20:26
Mismoodi see õigustamine on? Ongi nagu poisid ikka. Ütlesin milline mu laps kodus ja väljaspool kodu meiega on. Teine laps on rohkem rahmeldaja jah. Jookseb pidevalt teisi pikali ja suuda 5 sek ka paigal püsida kui sünnipäevad ja asjad. Ja mu laps temaga koos muutub ka ilmselt selliseks. Üksi ta selline ju ei ole. Vähemalt kodus meiega mitte:)
Mida ma nüüd valesti ütlesin? Kirjutan nii nagu on ja näen. Küsisin vaid nõu, et mida ma muuta või teha saan, et ta lasteaias selline on.
Siin nähakse igas teemas teemaalgatajat mingi haige vanemana või postitajana😁
Kuskohast see energia tuleb, suhkrust?
Külaline

Mismoodi see õigustamine on? Ongi nagu poisid ikka.
Kõik poisid ju pole sellised, et lasteaiaõpetajad kaebavad ja treenerid ei taha trenni, kuigi iga maksev lapsevanem loeb. See ei ole nagu poisid ikka.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 3 külalist