Kas välismaal on elu parem?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 16 Nov 2025 18:35 mulle meeldib eestis kohutavalt. reisimas on tore käia, aga elada soovin ainult siin. saan süüa värsket ja kvaliteetset toitu - palju kasvatan endale ise. mul on maamaja kesk metsi ja soid, seal on puutumatu loodus, loomad, linnud ja vaikus. korter Tallinnas, mis on mõnud ja mugav ja käepärane. mul on vapustav töö, hea palk, mõnus ja turvaline auto. sõbrad ja sugulased. ma peaksin hull olema, kui kusagile ära tahasin kolida. aaa - ja unustasin, eestis on tpptasemel meditsiin, mis on tavainimesele kättesaadav. hiljutine isiklik kogemus.
Väga palju seda värsket toitu meie kliimas ikka ei saa. Vahel ei saa tomatidki suvega õieti valmis. Mul jäid maal pooled kultuurmustikad sel aastal täispäikse käes kasvades roheliseks. Maasikad juba traditsiooniliselt aga isegi kartul läks sel aastal vihmade tõttu paljudel aia taha, kes fungitsiidiga pritsimist ei teinud. Kevadel võttis jälle külm paljud õied… mis värsket kraami sinul siis salved see aasta täis on? Vegetatsiooniperiood on Eestis ju ainult 5 kuud umbes. Hispaanias on see 10-12 kuud. Puutumatu loodus - eriti metsad on meie riigi väiksuse tõttu ka selline kahtlane väide. Ürgmetsa on mõnikümmend hektarit, põlismetsa vast paar protsenti kogu metsadest, enamik ikka on majandatud metsad, suht samaealiste puudega puukasvandused sisuliselt. Aga eks seda on ka tore vaadata.
Eestis võtab see “tasuta” meditsiin siiski täitsa korraliku osa sissetulekust igal kuul. Aga hea kuulda, kui keegi Tallinnas selle eest siis midagi ka saab. Linnades pole selle arstiabiga asi nii hull vast tõesti.
Lennukiga reisimine pole ka Tallinnast minu meelest kuigi mugav. Ma ei tea palju neid aastaringseid otselende üldse on (vast paarkümmend?) mina olen pidanud viimasel ajal kogu aeg ümberistumistega lendama. Isegi paljudesse Euroopa pealinnadesse ei saa otselennuga.
Rongiga reisimisest ei hakka väga unistamagi. Terve põlvkond inimesi vahepeal üles kasvand, kes pole rongiga Tallinnast Pärnugi saanud sõita. Seejuures Tallinn-Pärnu maantee rekkade tõttu üks jubedamaid. Vaatasin just, et rongiga Viljandisse või laevaga Soome on sama hind. Eestis mõnusalt elamiseks peab tõesti mingi vapustav töö olema. Ja Tallinnas muidugi tänavatel, poodides, teeninduses jm igal pool vene keel … aga kui kuskil oma mulli sees elada, siis pole jah hullu.
Külaline

Guest kirjutas: 16 Nov 2025 20:30 Väga palju seda värsket toitu meie kliimas ikka ei saa. Vahel ei saa tomatidki suvega õieti valmis. Mul jäid maal pooled kultuurmustikad sel aastal täispäikse käes kasvades roheliseks. Maasikad juba traditsiooniliselt aga isegi kartul läks sel aastal vihmade tõttu paljudel aia taha, kes fungitsiidiga pritsimist ei teinud. Kevadel võttis jälle külm paljud õied… mis värsket kraami sinul siis salved see aasta täis on? Vegetatsiooniperiood on Eestis ju ainult 5 kuud umbes. Hispaanias on see 10-12 kuud. Puutumatu loodus - eriti metsad on meie riigi väiksuse tõttu ka selline kahtlane väide. Ürgmetsa on mõnikümmend hektarit, põlismetsa vast paar protsenti kogu metsadest, enamik ikka on majandatud metsad, suht samaealiste puudega puukasvandused sisuliselt. Aga eks seda on ka tore vaadata.
Eestis võtab see “tasuta” meditsiin siiski täitsa korraliku osa sissetulekust igal kuul. Aga hea kuulda, kui keegi Tallinnas selle eest siis midagi ka saab. Linnades pole selle arstiabiga asi nii hull vast tõesti.
Lennukiga reisimine pole ka Tallinnast minu meelest kuigi mugav. Ma ei tea palju neid aastaringseid otselende üldse on (vast paarkümmend?) mina olen pidanud viimasel ajal kogu aeg ümberistumistega lendama. Isegi paljudesse Euroopa pealinnadesse ei saa otselennuga.
Rongiga reisimisest ei hakka väga unistamagi. Terve põlvkond inimesi vahepeal üles kasvand, kes pole rongiga Tallinnast Pärnugi saanud sõita. Seejuures Tallinn-Pärnu maantee rekkade tõttu üks jubedamaid. Vaatasin just, et rongiga Viljandisse või laevaga Soome on sama hind. Eestis mõnusalt elamiseks peab tõesti mingi vapustav töö olema. Ja Tallinnas muidugi tänavatel, poodides, teeninduses jm igal pool vene keel … aga kui kuskil oma mulli sees elada, siis pole jah hullu.
No täitsa lõpp kui kole maailm sul on. Vastan tolle kommentaatori eest. Minu salved on täis peeti, õunu, porgandeid, kaalikaid, natuke (aga tõesti vähe) on kartuleid, kuuri all kuivavad sibulad ja küüslaugud, väga suur saak, sahvris on kurgipurke ja seeni maa ja ilm. Tomateid korjasin viimati oktoobris, samuti paprikat.
Puutumatust loodusest rääkimine pole mitte mingi kahtlane väide. Kõik on suhteline, loomulikult Siberiga me ei võistle,, aga eestlaste inimarvu kohta on meil ikka tohutult palju loodust ja metsa.
Ma ei oska kommenteerida, millise osa sinu sissetulekust võtab meditsiin ja miks, aga visiiditasu on 20€ ja kui palju kordi harilik inimene siis kuus ikka arstil käib, max 1-2 korda kui sedagi, seega kulu võiks jääda alla 50€? Mispoolest linnainimene rohkem midagi saab kui mittelinnainimene? Suuremad spetsialistid on loomulikult linnade haiglates, selge see, aga nad teenindavad ju ometi ka ümberkaudseid maapiirkondi? Sa väidad, et maainimene ei saa arstiaega, aga linnainimene saab? Mis loogikaga?
See lendamise asi muidugi võiks olla nii, et ainult mõtlen, et "tahan Uus-Meremaale" ja kohe oleks olemas lennuliin Tallinn-Wellington. Nii muidugi ei saa olema kunagi, see poleks praktiline. Meil on väga mugav lennujaam ja 2 (kaugemale 3) lennuga saab minu arust kõikjale, kus vaja. Patt oleks nuriseda.
Varsti saad oma rongi Pärnusse, Riiga ja Varssavissegi, mille vastu pool Eestit on võidelnud elu eest. Püüaks ära otsustada, eestlased, kas tahame rongiga sõita või mitte? Tallinn-Pärnu rongil polnud tõesti mingit mõtet, ei oleks see vähendanud liiklust Pärnu maanteel, toonud riigile kasumit ega ka leevendanud inimeste vajadust Pärnusse sõita. Mis bussil häda on? Busse sõidab maa ja ilma, Pärnusse ka maakonnasiseselt. Miks peaks laevaga Soome sõit muidu kallim olema kui rongiga Viljandisse? Ma ei näe loogikat. Vahemaa ju lühemgi.
Mingit vapustavat tööd ei pea olema, et Eestis elamisega rahul olla. Sisemine tasakaal peab lihtsalt olema, mis ei laseks virisemissoovil pead tõsta. Ja see vene keele jutt on täiesti imelik. Iga viimane kui teenindaja (kui just Lasnamäe keldripoodidest juttu pole) pursib viimasel ajal eesti keelt, mitte kuskil ei pea sa suhtlema vene keeles. Pigem elad sina mingis sapimullis ja naudid mitterahulolemist.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Nov 2025 18:26
Guest kirjutas: 16 Nov 2025 16:51
Guest kirjutas: 16 Nov 2025 16:38

Materiaalse kitsikuse leevendamiseks võttis pensionismaba raha välja vbl mingi osa. Enamus võttis raha välja hoopis teisel põhjusel - kuna kahtlevad, kas korralik maksmine sambasse ikka suudaks neile tulevuksu arvestatavalt paremet elu pakkuda. Äkki see on tühja kulutatud raha?

Kahtlejad pidasid siis paremaks selle koheselt ära tarbida, enne makstes veel 20% tulumaksu? Et see siis on kindlasti parem? Teada ju on, et enamik lasi selle raha koheselt läbi pesemise, ainult käputäis pani selle raha tootma.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Nov 2025 20:30
Guest kirjutas: 16 Nov 2025 18:35 mulle meeldib eestis kohutavalt. reisimas on tore käia, aga elada soovin ainult siin. saan süüa värsket ja kvaliteetset toitu - palju kasvatan endale ise. mul on maamaja kesk metsi ja soid, seal on puutumatu loodus, loomad, linnud ja vaikus. korter Tallinnas, mis on mõnud ja mugav ja käepärane. mul on vapustav töö, hea palk, mõnus ja turvaline auto. sõbrad ja sugulased. ma peaksin hull olema, kui kusagile ära tahasin kolida. aaa - ja unustasin, eestis on tpptasemel meditsiin, mis on tavainimesele kättesaadav. hiljutine isiklik kogemus.
Väga palju seda värsket toitu meie kliimas ikka ei saa. Vahel ei saa tomatidki suvega õieti valmis. Mul jäid maal pooled kultuurmustikad sel aastal täispäikse käes kasvades roheliseks. Maasikad juba traditsiooniliselt aga isegi kartul läks sel aastal vihmade tõttu paljudel aia taha, kes fungitsiidiga pritsimist ei teinud. Kevadel võttis jälle külm paljud õied… mis värsket kraami sinul siis salved see aasta täis on? Vegetatsiooniperiood on Eestis ju ainult 5 kuud umbes. Hispaanias on see 10-12 kuud. Puutumatu loodus - eriti metsad on meie riigi väiksuse tõttu ka selline kahtlane väide. Ürgmetsa on mõnikümmend hektarit, põlismetsa vast paar protsenti kogu metsadest, enamik ikka on majandatud metsad, suht samaealiste puudega puukasvandused sisuliselt. Aga eks seda on ka tore vaadata.
Rongipilet Viljandisse maksab 11 eurot, laevapilet Soome 40. Kuidas need samad on?
Külaline

Guest kirjutas: 16 Nov 2025 21:57 Rongipilet Viljandisse maksab 11 eurot, laevapilet Soome 40. Kuidas need samad on?
On küll mingeid kuponge, millega saab kas oli äkki 15€ Viking Line'ga Soome? Selver jagab neid kuponge aeg-ajalt, meil kodus seisavad kapinurgal ja ootavad, et keegi kasutaks.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Nov 2025 22:04
Guest kirjutas: 16 Nov 2025 21:57 Rongipilet Viljandisse maksab 11 eurot, laevapilet Soome 40. Kuidas need samad on?
On küll mingeid kuponge, millega saab kas oli äkki 15€ Viking Line'ga Soome? Selver jagab neid kuponge aeg-ajalt, meil kodus seisavad kapinurgal ja ootavad, et keegi kasutaks.
Nojah, mina ei soovi ei Vikingiga ega Eckeröga sõita.
Külaline

Sõida Eckerö või Vikinguga, siis saad Soome odavamalt kui Viljandisse.
Külaline

Guest kirjutas: 16 Nov 2025 22:19
Sõida siis sina Viljandisse, mõni teine sõidab Helsingisse. Valikut peaks olema igaühele.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Nov 2025 21:43Suuremad spetsialistid on loomulikult linnade haiglates, selge see, aga nad teenindavad ju ometi ka ümberkaudseid maapiirkondi? Sa väidad, et maainimene ei saa arstiaega, aga linnainimene saab? Mis loogikaga?
Erandeid on, aga üldjuhul on maal kõige viletsamad perearstid. Sellega on nii, et kord perearsti koha oled saanud, ega keegi ühtegi arsti viletsa töö tõttu lahti ei lase. Nad on praktiliselt puutumatud. Eluks ajaks töökoht-palk kindel. Isegi pensionile neid ei saadeta, sest ei ole kedagi asemele panna. Pole neil maa-arstidel mingit motivatsiooni areneda.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Nov 2025 22:22
Külaline kirjutas: 16 Nov 2025 22:04 On küll mingeid kuponge, millega saab kas oli äkki 15€ Viking Line'ga Soome? Selver jagab neid kuponge aeg-ajalt, meil kodus seisavad kapinurgal ja ootavad, et keegi kasutaks.
Sõida siis sina Viljandisse, mõni teine sõidab Helsingisse. Valikut peaks olema igaühele.
Sõidangi Soome 45 eurot ots. Pm saad ka tasuta Viljandisse, hakka aga hääletama.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Nov 2025 21:43Ma ei oska kommenteerida, millise osa sinu sissetulekust võtab meditsiin ja miks, aga visiiditasu on 20€ ja kui palju kordi harilik inimene siis kuus ikka arstil käib, max 1-2 korda kui sedagi, seega kulu võiks jääda alla 50€? Mispoolest linnainimene rohkem midagi saab kui mittelinnainimene?
Ravikindlustuse saab ju sotsiaalmaksu makstes - 33% palgast. Visiiditasud ja tasulised arstid - hambaarstid jms lisanduvad siis veel sinna juurde.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Nov 2025 22:35
Külaline kirjutas: 16 Nov 2025 21:43Ma ei oska kommenteerida, millise osa sinu sissetulekust võtab meditsiin ja miks, aga visiiditasu on 20€ ja kui palju kordi harilik inimene siis kuus ikka arstil käib, max 1-2 korda kui sedagi, seega kulu võiks jääda alla 50€? Mispoolest linnainimene rohkem midagi saab kui mittelinnainimene?
Ravikindlustuse saab ju sotsiaalmaksu makstes - 33% palgast. Visiiditasud ja tasulised arstid - hambaarstid jms lisanduvad siis veel sinna juurde.
Kuidas see sinu sissetulekut mõjutab?
Külaline

Aga siis ära virise hinna üle.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Nov 2025 22:19Nojah, mina ei soovi ei Vikingiga ega Eckeröga sõita.
Rumalus ja vaesus sõbrad kahekesi :D
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Nov 2025 23:08
Külaline kirjutas: 16 Nov 2025 22:04 On küll mingeid kuponge, millega saab kas oli äkki 15€ Viking Line'ga Soome? Selver jagab neid kuponge aeg-ajalt, meil kodus seisavad kapinurgal ja ootavad, et keegi kasutaks.
Aga siis ära virise hinna üle.
Ma ei virisegi, 45 eurot ots on täitsa okei maksta, Tallink on hea laev. Isegi lennuk on odav.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Nov 2025 23:16Ma ei virisegi, 45 eurot ots on täitsa okei maksta, Tallink on hea laev. Isegi lennuk on odav.
Hakkad kainenema?
Külaline

see on küll maailmatõde, et kes on vingats kodumaal, on seda ka igal pool mujal. Ja vastupidi.
Ja sõbralikku suhtumist võõrastelt saavad ikkagi need, kes on ise sõbralikud.

Jumal küll, ühel on siin isegi kaalikad ja mustikad pahad ja toored - loe ja imesta... Kõigil teistel salved-sügavkülmad millegipärast täis.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Nov 2025 09:08 see on küll maailmatõde, et kes on vingats kodumaal, on seda ka igal pool mujal. Ja vastupidi.

Jumal küll, ühel on siin isegi kaalikad ja mustikad pahad ja toored - loe ja imesta... Kõigil teistel salved-sügavkülmad millegipärast täis.
Tõin sellele inimesele (kes kiitis kohalikku head värsket toitu) välja täiesti ilmselge tõsiasja, et Eestis ei ole kliima tõttu suurem osa ajast võimalik kohalikku värsket kraami ei kasvatada ega ammugi osta (kui ei soovi just 2-4 korda rohkem maksta). Piisab ainuüksi sellest, kui minna tavalisesse toidupoodi ja ise seda oma silmaga näha. Kui seda värsket kraami nii ohjeldamatult siin kasvaks (nagu siinsetel kasutajatel muidugi seda põldudel ja tööstuslikes kasvuhoonetes vohab) siis miks pole isegi Eesti õuna poest õieti saada ja miks Eesti kurk on sama kallis kui Poola sealiha? Eesti tomatki on poes mitu korda kallim kui Soome oma, kurgist rääkimata. Miks on kohalik hapukapsas poes 8 eurot kilo? Kui ainult Eesti värske toidu peal toituda, siis võib küll rahulikult nälga jääda. Balti jaama turul võib seda kohalikku toitu ainult vaatamas käia, ei jõua küll mingeid 4-5 euroseid õunu osta. Tavaline hapukurk 10 eurot kilo jne. Omast arust oleme kõva mereriik, aga isegi kohalikku kala ei sööda ega müüda - Norra lõhe on müüginumbreid arvestades meie rahvuskala.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Nov 2025 10:29
Guest kirjutas: 17 Nov 2025 09:08 see on küll maailmatõde, et kes on vingats kodumaal, on seda ka igal pool mujal. Ja vastupidi.

Tõin sellele inimesele (kes kiitis kohalikku head värsket toitu) välja täiesti ilmselge tõsiasja, et Eestis ei ole kliima tõttu suurem osa ajast võimalik kohalikku värsket kraami ei kasvatada ega ammugi osta (kui ei soovi just 2-4 korda rohkem maksta). Piisab ainuüksi sellest, kui minna tavalisesse toidupoodi ja ise seda oma silmaga näha. Kui seda värsket kraami nii ohjeldamatult siin kasvaks (nagu siinsetel kasutajatel muidugi seda põldudel ja tööstuslikes kasvuhoonetes vohab) siis miks pole isegi Eesti õuna poest õieti saada ja miks Eesti kurk on sama kallis kui Poola sealiha? Eesti tomatki on poes mitu korda kallim kui Soome oma, kurgist rääkimata. Miks on kohalik hapukapsas poes 8 eurot kilo? Kui ainult Eesti värske toidu peal toituda, siis võib küll rahulikult nälga jääda. Balti jaama turul võib seda kohalikku toitu ainult vaatamas käia, ei jõua küll mingeid 4-5 euroseid õunu osta. Tavaline hapukurk 10 eurot kilo jne. Omast arust oleme kõva mereriik, aga isegi kohalikku kala ei sööda ega müüda - Norra lõhe on müüginumbreid arvestades meie rahvuskala.
mis hapukapsas sul poes 8 eurot kilo maksab? 3 eurot on ju kilohind, ainult kohalikku müüaksegi.
Eestis on maist oktoobrini värske kraam ka tavalisel aiapidajal täiesti ilma keemia ja kütteta volilt käes. Rabarberiga algab ja õuntega lõppeb. Taliõun säilib kevadeni. Metsaandidest rääkimata, mustikad, seened, jõhvikad - mine ainult korjama.
Poes on väga hästi sailitatud kodumaine juurvili ikka suht odav. Tomat on talvel kallis, tuleb kaugelt. Kurk on kallis, sest kasvuhooneid peab kütma.
Lõuna-Euroopas ei kasva samuti jaanuaris tomat avamaal! Ja kasvuhoonete kütmine on seal ka kallis lõbu.

Kodumaist õuna saad suvel aedlinnades ringi jalutades - igal kolmandal aial on kast värava kõrval. Meil käivad iga aasta kindlad inimesed, kes suurte kottidega meid õunauputusest päästavad. Shokolaadi ja aitähi eest.

Kodumaine kala - mina armastan väga räime, ja seda enamasti müüakse.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Nov 2025 23:19Ma ei virisegi, 45 eurot ots on täitsa okei maksta, Tallink on hea laev. Isegi lennuk on odav.
Tõega? muidu ei jõudnud riideidki selga osta.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: kiisu, Kirile, Kõuts ja 10 külalist