Kehakaal ja suremine

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 31 Jaan 2026 19:11
Ütleks, et normaalne kehakaal vanemas eas on siiski eelis. Sale vanem inimene kaldub olema liikuvam, liikuvus tagab parema füüsilise vormi. Parema füüsilise vormiga vanainimest on jällegi medistiinil mingi vea ilmnedes kergem "tuunida" nii, et elukvaliteet püsib enam-vähem (sama kui tugevalt ülekaalulist on sageli raskem tervemaks "tuunida" ja elukvaliteeti tagada.)
Nüüd on mitmete uuringute põhjal välja tulnud, et vanemas eas liikumine ei paranda ainult füüsilist vormi, vaid aitab vältida dementsust, parkinsoni ja muid neuroloogilisi haiguseid, ja see on minu jaoks isegi olulisem kui füüsilised tervisehädad. Nii et on oluline küll olla vanas eas normaalkaalus: see aitab kaasa liikumisele, mis omakorda väldib nii vaimseid kui füüsilisi hädasid.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Jaan 2026 20:25Nii et on oluline küll olla vanas eas normaalkaalus: see aitab kaasa liikumisele, mis omakorda väldib nii vaimseid kui füüsilisi hädasid.
Ainult et mis on normaalkaal? See võib ühe jaoks olla üks ja teise jaoks teine. Ainult KMIi arvestamist enam ju ei propageerita.
Mu ca 95-kilone sõbranna ema on 93 ja liigub nagu ime. Eluaeg on paksuke olnud, ka üle 100 kg kaalunud. Mõistus ka selge. Teeb siiani aiatöid, lükkab lund ja suusatab.
Mu ämm on 90, tüse. Kogu aeg on tüse olnud. Mitte rasvunud, aga sihuke turske inimene.
Meil on ikka päris palju ka tuntud inimesi, kes on terve elu (meie mõistes) ülekaalulised olnud, aga ei tundu neil ka vanemas eas mõistusega mingit probleemi olevat.
buoy
Kontakt:

Postitus Postitas buoy »

Tolmukübe kirjutas: 31 Jaan 2026 14:28Mis siis arvate, kui tervis kannatab, kas siis annab paks olla? Praegu igasugused rohud, vererõhk võetakse alla, kolesterool võetakse alla, kui eriti muid hädasid ei ole ka - ole ja õitse, nagu öeldakse (ei tea, kas öeldakse, tuli selline väljend praegu pähe)?
Pikaajaliselt paks inimene on sellega harjunud ja kohanenud. Kui teda ennast raske olek, pingutamisel hingeldamine vms ei häiri ja terviseprobleemid on kontrolli all, siis ei ole tema elu otseselt halvem kui teistel.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Jaan 2026 20:01 Mina olen lugenud, et kerge ülekaal on pigem kasulik. Kuni 10 kg ülekaalu ei põhjusta terviseprobleeme. Pigem on jah eluviis tähtis. Kui oled kõhn, aga suitsetad ja jood (selliseid on väga palju), ei ole ka tervis kiita. Mul on meestuttav, kes alati kõige õigustuseks ütleb, et ülekaalu tal pole (kuigi keskeas on päris paras pall kõhu peale tekkinud), samas joob väga palju, suitsetab väga palju, praktiliselt ei söögi. Larbibki kohvi, alkoholi ja sigarette. Aga enda arust on ikka maru tervislik, sest pole ülekaalus. Ikka pakse nahutab ette ja taha, et vaata seda, ta on ju paks. Eriti naiste kohta käib see kriitika, kuigi need tema kritiseeritud on sellised 80 kg-sed liikuvad trullad, kelle tervisel pole häda midagi.
Ei tea. See kõik on nii väga individuaalne. Mu vanaisa oli kogu elu ülimalt kõhna, lõpus mäletan, et lausa haiglaselt. Ei suitsetanud ega isegi pidulauas pitsi võtnud. Aga oli väga kehva tervisega alates 60. Korduvad kõhusongad ja pidevalt kopsupõletikuga haiglas. Surigi lõpuks 68 aastaselt kopsupõletikku. Aga nii palju ma tean, et ta tegi väga rasket füüsilist tööd. Oli mingis metallitehases, mis tegi Pärnus tänavatele kanalisatsiooniluuke. Ja ta jäi ka varem pensionile, kuna oli tervist kahjustav töö.
Aga muus osas oli ta küll ülimalt tervislik inimene. Korilane ja kasvatas enamus köögivilja ise.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot] ja 10 külalist