Heategu

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Heategu

Postitus Postitas Külaline »

Hetk tagasi kirjutas mulle üks tuttav. Laps on haige ja kas saaksin käia apteegis. Mõtlesin, et kuidas ikka keeldun. Just olin enda lapsega lasteaiast koju jõudnud jalutada 2 km külmaga. Jõudsin koju, ajasin riided uuesti selga, läksin apteeki ja kõndisin jälle 2 km, et lapsele rohi viia. Ülekandena tuli summa mis rohi maksis. Alla 5 euri.
Ei peagi rohkem maksma, eksole.
Aga kui mõtlen ennast, siis - mina nägin vaeva, trotsides külma ja tuult jalutasin temani. Mul läks 40 min.
Minu aeg ei maksa?
Ise end tundes, siis oleksin teenustasu ka maksnud. Aga noh. Mis seal ikka.

Kõik me oleme erinevad. Ehk seal kusagil üleval vähemalt mu heategu on märgatud 😉
Külaline

Guest kirjutas: 13 Veebr 2026 17:38 Hetk tagasi kirjutas mulle üks tuttav. Laps on haige ja kas saaksin käia apteegis. Mõtlesin, et kuidas ikka keeldun. Just olin enda lapsega lasteaiast koju jõudnud jalutada 2 km külmaga. Jõudsin koju, ajasin riided uuesti selga, läksin apteeki ja kõndisin jälle 2 km, et lapsele rohi viia. Ülekandena tuli summa mis rohi maksis. Alla 5 euri.
Aga kui mõtlen ennast, siis - mina nägin vaeva, trotsides külma ja tuult jalutasin temani. Mul läks 40 min.
Minu aeg ei maksa?

Kõik me oleme erinevad. Ehk seal kusagil üleval vähemalt mu heategu on märgatud 😉
Kui suurt summat siis mõtlesid oma nn heateo eest? Heategu on siis, kui sa olekski soovinud vaid aidata. Aga sina soovisid oma aja eest tasumist.
Külaline

Guest kirjutas: 13 Veebr 2026 18:12
Guest kirjutas: 13 Veebr 2026 17:38 Hetk tagasi kirjutas mulle üks tuttav. Laps on haige ja kas saaksin käia apteegis. Mõtlesin, et kuidas ikka keeldun. Just olin enda lapsega lasteaiast koju jõudnud jalutada 2 km külmaga. Jõudsin koju, ajasin riided uuesti selga, läksin apteeki ja kõndisin jälle 2 km, et lapsele rohi viia. Ülekandena tuli summa mis rohi maksis. Alla 5 euri.
Minu aeg ei maksa?

Kui suurt summat siis mõtlesid oma nn heateo eest? Heategu on siis, kui sa olekski soovinud vaid aidata. Aga sina soovisid oma aja eest tasumist.
Ei soovinudki mingit summat reaalselt. Ja ega ma ei oodanudki mingit tasu. Lihtsalt olen ise teistmoodi inimene. Kui keegi mu heaks midagi teeb siis mul endal lihtsalt ebamugav..
Aga võrreldes sellega et mitu km oma haige puusaga maha kõnnin, siis veidi mõru maik küll 😆
Kuradi külm oli ka.

Lihtsalt nagu kummaline. Keegi teeb mu heaks midagi saab külma, tuult, puusavalu ja siis 4.70 😅 Mis rohi maksis.
Külaline

Guest kirjutas: 13 Veebr 2026 18:18
Minu aeg ei maksa?

Ei soovinudki mingit summat reaalselt. Ja ega ma ei oodanudki mingit tasu. Lihtsalt olen ise teistmoodi inimene. Kui keegi mu heaks midagi teeb siis mul endal lihtsalt ebamugav..
Aga võrreldes sellega et mitu km oma haige puusaga maha kõnnin, siis veidi mõru maik küll 😆
Kuradi külm oli ka.

Lihtsalt nagu kummaline. Keegi teeb mu heaks midagi saab külma, tuult, puusavalu ja siis 4.70 😅 Mis rohi maksis.
Kui nii tunned, siis oleks pidanud ära ütlema või kokku leppima, et soovid mineku eest saada nii a nii palju raha. Samas eks saan aru jah, mida sa tunned. Näiteks palus mind üks sugulane, et kuna oled hetkel töötu, siis äkki saad mulle appi tulla. Soovis minna külla oma tütrele, kes elab Tallinnast 200 km kaugusel kuskil külakolkas. Et sinna on raske bussiga minna pluss ta soovis võtta tütrele kaasa suuremaid asju, siis palus mind. Lubas maksta bensiini kinni, oma aja eest ma tasu ei soovinud. Sõitsime siis läbi veel mõned tema sugulased, kokku kulus mul terve paagitäis bensiini, mis maksis sellel ajal umbes 60 eurot. Lisaks pidin käima autopesus, sest ta suunas mind mudastele teedele, sest ütles, et tema teab paremini, kuidas sinna kohta paremini saab. Paar km oli teekond lühem, aga täielik mudamülgas. Ja kui tagasi jõudsime, andis ta mulle 15 eurot. Ma ütlesin, et see ei kata bensiinikulu, siis tegi suured silmad, et päriselt või. Eks see mõjutas meie edaspidiseid suhteid ja rohkem pole aastaid suhelnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2026 18:43
Guest kirjutas: 13 Veebr 2026 18:18

Kuradi külm oli ka.

Kui nii tunned, siis oleks pidanud ära ütlema või kokku leppima, et soovid mineku eest saada nii a nii palju raha. Samas eks saan aru jah, mida sa tunned. Näiteks palus mind üks sugulane, et kuna oled hetkel töötu, siis äkki saad mulle appi tulla. Soovis minna külla oma tütrele, kes elab Tallinnast 200 km kaugusel kuskil külakolkas. Et sinna on raske bussiga minna pluss ta soovis võtta tütrele kaasa suuremaid asju, siis palus mind. Lubas maksta bensiini kinni, oma aja eest ma tasu ei soovinud. Sõitsime siis läbi veel mõned tema sugulased, kokku kulus mul terve paagitäis bensiini, mis maksis sellel ajal umbes 60 eurot. Lisaks pidin käima autopesus, sest ta suunas mind mudastele teedele, sest ütles, et tema teab paremini, kuidas sinna kohta paremini saab. Paar km oli teekond lühem, aga täielik mudamülgas. Ja kui tagasi jõudsime, andis ta mulle 15 eurot. Ma ütlesin, et see ei kata bensiinikulu, siis tegi suured silmad, et päriselt või. Eks see mõjutas meie edaspidiseid suhteid ja rohkem pole aastaid suhelnud.
Selliste inimestega ei aita muu, kui kohe alguses teha kulutused selgeks, küsida asukohta ja arvutada välja umbkaudne kulu ja küsidagi, et oled sa kindel, et see sulle sobib. Äkki lähebki siis hoopis bussiga. See on üks inimtüüp, kes tahab kasumlikult hakkama saada igas olukorras. Ma ise alati maksan peale iga teene eest, isegi sugulasele maksin, kui vahel käis last hoidmas. Ülalmainitud teenega, oleksin ülekande vähemalt kahekordistanud.
Külaline

Apteegist saab 1-2 tunniga ravimid koju lasta tuua. Ok, Harjumaast kaugemal vist mitte.
Külaline

Ma ei tuleks selle peale, et hakata oma rahaga vehkima, kui teine heast südamest mind aitab. Minu meelest see oleks just solvav.
Külaline

Inimestel ei ole südant või julgust keelduda, mitte et nad tahaks hirmsasti aidata.
Külaline

Minu aeg ei maksa?
Mina näiteks ei oleks selle peale tulnud, et sa selle külmaga niimoodi jalutad igale poole mitmeid kilomeetreid, sest ise nii ei tee ja bussi või trammiga korra linna sõita, apteegis käia, rohi ära viia ja siis koju sõita - see ei kvalifitseeruks minu jaoks mingiks vaevaks, kui mõni hädasolija paluks seda teha.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2026 19:04 Apteegist saab 1-2 tunniga ravimid koju lasta tuua. Ok, Harjumaast kaugemal vist mitte.
Täpselt, aga seegi pole ju tasuta ja kiirtellimus alati kallim.
Külaline

Guest kirjutas: 13 Veebr 2026 19:05 Ma ei tuleks selle peale, et hakata oma rahaga vehkima, kui teine heast südamest mind aitab. Minu meelest see oleks just solvav.
On vahe, kas teine pakub abi võt temalt on küsitud abi. Isegi esimesel juhul oleks kena ülekande summa vähemalt ümmardada. Leian, et niisama paha maiku sellest käigust külge ei jää, midagi ärakasutavat selles loos siiski olema pidi.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2026 19:05 Ma ei tuleks selle peale, et hakata oma rahaga vehkima, kui teine heast südamest mind aitab. Minu meelest see oleks just solvav.
See pole rahaga vehkimine, teed lihtsalt suurema ülekande ja kui teine küsib, ütled, et vaevatasuks. Teine seda ei oota, aga rõõmustab, et hindasid tema vastutulelikkust. Aitab järgmiselgi korral, mitte sellepärast, et ootaks raha, vaid sellepärast et oskasid hinnata abi.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2026 19:20
Minu aeg ei maksa?
Mina näiteks ei oleks selle peale tulnud, et sa selle külmaga niimoodi jalutad igale poole mitmeid kilomeetreid, sest ise nii ei tee ja bussi või trammiga korra linna sõita, apteegis käia, rohi ära viia ja siis koju sõita - see ei kvalifitseeruks minu jaoks mingiks vaevaks, kui mõni hädasolija paluks seda teha.
Praeguste ilmadega, kui õues on külm, talvel lisaks oht kukkuda, rääkimata viirustega kokkupuutumisest apteekides, on see tegelikult arvestatav teene ja eriti, kui teene tegija pole kahekümnendates.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2026 19:23Täpselt, aga seegi pole ju tasuta ja kiirtellimus alati kallim.
Hiljuti tellisin, kiiresti toodi ja selle 5€ toomistasu pärast ei hakka ma küll tuttavat jooksutama.
Külaline

Guest kirjutas: 13 Veebr 2026 19:29 Praeguste ilmadega, kui õues on külm, talvel lisaks oht kukkuda, rääkimata viirustega kokkupuutumisest apteekides, on see tegelikult arvestatav teene ja eriti, kui teene tegija pole kahekümnendates.
Nii hädine inimene, kes kardab külma ja kukkumist ja viiruseid, peaks üldse kevadeni toas istuma. Sõja korral on sellised enne kutud, kui vaenlane riiki sissegi jõuab marssida.
Külaline

Guest kirjutas: 13 Veebr 2026 19:29
Külaline kirjutas: 13 Veebr 2026 19:20
Minu aeg ei maksa?
Praeguste ilmadega, kui õues on külm, talvel lisaks oht kukkuda, rääkimata viirustega kokkupuutumisest apteekides, on see tegelikult arvestatav teene ja eriti, kui teene tegija pole kahekümnendates.
Jah. Mul hetkel selja ja puusaga mure. Olen haiguslehel ise. Lapsele läksin järgi ja lasteaed on 2 km eemal meie kodust. Sel hetkel oli mees autoga tööl ja pidin jalutama. Samas ei saanud keelduda sest laps on pisike ja sain aru et on vaja rohtu. Aga tõesti võttis see mul aega kuna ta elab minust veidi eemal ja apteek samuti pole kodu lähedal. Nagu ütlesin et võttis aega see kõik mul 40 min. Ja ülekandena tuli 4.70 siis nagu veidi kohmetu oli olla 😁

Ise kunagi vajasin abi et lapsega Tallinnas eraarstil käia. Ostsin kütte sisse ja andsin 50 euri peale kuna oma aeg ikkagi. Inimene oli väga rahul ja üllatunud.
Külaline

Guest kirjutas: 13 Veebr 2026 19:27
Külaline kirjutas: 13 Veebr 2026 19:05 Ma ei tuleks selle peale, et hakata oma rahaga vehkima, kui teine heast südamest mind aitab. Minu meelest see oleks just solvav.
See pole rahaga vehkimine, teed lihtsalt suurema ülekande ja kui teine küsib, ütled, et vaevatasuks. Teine seda ei oota, aga rõõmustab, et hindasid tema vastutulelikkust. Aitab järgmiselgi korral, mitte sellepärast, et ootaks raha, vaid sellepärast et oskasid hinnata abi.
Ok, no ma ei oleks osanud selliselt mõelda. Ma ise pigem telliksin kulleriga. Kui sõber mind paluks, siis viiksin niisama talle, mingit ülekannet ei ootaks.
Külaline

MUl oli kunagi isehakanud sõbranna. Pidevalt tahtis raha laenata ja alati käis juurde tekst: kui minul oleks, mina küll annaksin.
Külaline

Guest kirjutas: 13 Veebr 2026 20:04 Mul hetkel selja ja puusaga mure. Olen haiguslehel ise. Lapsele läksin järgi ja lasteaed on 2 km eemal meie kodust. Sel hetkel oli mees autoga tööl ja pidin jalutama. Samas ei saanud keelduda sest laps on pisike ja sain aru et on vaja rohtu. Aga tõesti võttis see mul aega kuna ta elab minust veidi eemal ja apteek samuti pole kodu lähedal. Nagu ütlesin et võttis aega see kõik mul 40 min.
Mina oleksin sellises olukorras lapsel taksoga järel käinud ja küsijale vastanud, et olen ise haige ja kahjuks pole hetkel võimalik aidata. Vaevalt, et sa selle inimese ainus tuttav oled. Ja kui ka oled, siis saab tellida kulleriga. Ma ei saa aru inimestest, kes tekitavad ise endale probleeme ja siis kurdavad veel kogu maailmale, et teised on imelikud.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2026 20:35Mina oleksin sellises olukorras lapsel taksoga järel käinud
Allan ei sõida ju Mornas enam taksot :D
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: käguan ja 2 külalist