Heategu

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 18:31
Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 18:24
Tolmukübe kirjutas: 14 Veebr 2026 09:17 No siin on vahe. Sina ise pressisisd talle raha, st hindasid tema panust. Tema ei võtnud, st oli heategu. Antud juhul kasutas tuttav teist ära. Mina oleksin keeldunud, taksod sõidavad, lasterahad saabuvad, vbl töökoht ka olemas, kust raha saada - mingu taksoga apteeki, laps istub nii kaua autos, saabki oma rohu kätte. Ega mina ei pea olema tasuta tööjõud, selleks, et tema saaks raha kokku hoida. See ka absurd. Aga noh, midagi pole teha, kui inimene ei oska ei öelda. Või kui tal üldse selliseid tuttavaid vaja on. Oleks ei öelnud, oleks ehk sellisest tuttavast lahti saanud - näeb, et ära kasutada ei saa, kaob ise ära. Ma saan aru, kui oled teene võlgu, et siis lähed, aga haige puusaga ja külmaga ka vbl mitte.
No sa ei saa ikka üldse aru. Kas siis teemaalgatuses olev ema oleks pidanud haige lapse üksi koju jätma(eeldan, et nii pisike oli, et ei saa üksi jätta) või haige, palavikus lapsega apteeki ise ronima?
Teemaalgataja oleks võinud öelda, et ta on haige ja ei saa aidata. Haige lapse ema oleks võinud a) leida mõne terve tuttava või sugulase end abistma või b) tellima ravimi kulleriga koju.
Nojaa aga nii ta ju ei teinud. Samuti ei maininud ta algses teemaalgatuses, et ta ise haige? on.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 18:19
Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 17:58Äitähist ei olnud siin küll sõnagi, kas ütles või ei öelnud. Heategija lootis, et tema aeg ja pingutus makstakse kinni, aga seda ei toimunud. Siis oli pettunud. Minu arust see pole heategu, kui tegelikult pakud teenust. Need on erinevad asjad.
Ei saa aru, miks see hädine emme just heategu eeldas, mitte teenust (mis see tegelikult oli)?
Teenus muutub heateoks, kui selle eest tasu välja ei pakuta või sellest meelega kõrvale libistatakse. Vahe on selles, et teenus on tegevus, milleks tegija võib tunda enda sunnituna...et kuidas ma keeldun. Heategu on alati vabatahtlik, saad rahulikult kaaluda ilma surveta, kas annetad raha.....või annad tasuta ära oma vana diivani vm.
Külaline

Ma ei jõua ära imestada kuidas siin foorumis lihtsatest ja loogilistest asjadest pidevalt nii pikad heietamised tekivad. Sama asja räägitakse mitu korda üle, aga mõni ikka aru ei saa. Sama seal kindlustuse teemas, kümme korda kirjutatud selgelt ja lõpuks ikka küsib keegi, nagu poleks midagi näinud. Nutikus nii defitsiitseks muutunud?
Külaline

Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 18:34
Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 18:31
Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 18:24

No sa ei saa ikka üldse aru. Kas siis teemaalgatuses olev ema oleks pidanud haige lapse üksi koju jätma(eeldan, et nii pisike oli, et ei saa üksi jätta) või haige, palavikus lapsega apteeki ise ronima?
Teemaalgataja oleks võinud öelda, et ta on haige ja ei saa aidata. Haige lapse ema oleks võinud a) leida mõne terve tuttava või sugulase end abistma või b) tellima ravimi kulleriga koju.
Nojaa aga nii ta ju ei teinud. Samuti ei maininud ta algses teemaalgatuses, et ta ise haige? on.
Ma vean kihla, et ta ei maininud seda ka sellele haige lapse emale, et ta on ise poolhaige ja peab apteeki jõudmiseks üle hangede roomama oma haige seljaga.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 14:03
Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 13:55
See üks päev viisin lapse lasteaeda, sest tal oli teater mille eest olin maksnud varem juba raha ära 😆
No need lasteaia teatrid maksavad ju paar eurot. Kui nii puruhaige oled, poleks maksnud ju vaeva näha selle tema lasteaeda tirimisega läbi tuisu ja tormi.
Paraku oli 17 😊
Ja laps tahtis seda näha, siis miks peaksin ta koju jätma? :)
Mis see puruvaene siia praegu loeb? 😆
Milleks see mees sul on, kui ta ei saa isegi lapse lasteaeda viimise ja toomisega hakkama? 2 km takso edasi-tagasi maksab 5 eurot, ei hakkaks ma eales vigastatuna edasi tagasi 4 km trampima, no päriselt?
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 19:01
No need lasteaia teatrid maksavad ju paar eurot. Kui nii puruhaige oled, poleks maksnud ju vaeva näha selle tema lasteaeda tirimisega läbi tuisu ja tormi.
Paraku oli 17 😊
Milleks see mees sul on, kui ta ei saa isegi lapse lasteaeda viimise ja toomisega hakkama? 2 km takso edasi-tagasi maksab 5 eurot, ei hakkaks ma eales vigastatuna edasi tagasi 4 km trampima, no päriselt?
Issand jumal, see pole üldse oluline, no mida veel. :roll: Miks te siis juba ei lahka, et miks see teene küsija ülepea talle helistas? Kus on tema oma mees, kas tal õdesid ja vendi pole? Miks on haige lapsega üksi kodus? Kas naabreid pole? Kus on vanaemad või vanaisad? Miks ta apteegist kullerteenust ei võtnud? Leiutate veel midagi? :lol:
Külaline

Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 19:01
Paraku oli 17 😊
Mees oli ju tööl. Nagu enamus meist tööl käivad? 😆
Tööle sõidab ta 1 h. Paraku jällegi tollel päeval oli ta järjest kahes töökohas korraga ja ei jõudnud lapsele lasteaeda järgi. Milleks see mees mul on? Ma võin Sulle öelda, et nii head isa nagu minu lapsel on, ei ole võimalik paremat soovidagi. Selle koha pealt hoia palun suu kinni.
Ja edasi-tagasi taksoga läheb mul 10 euri. Pigem jalutasin vaikselt. Aga ei arvanud lihtsalt, et pean veel jalutama:)
Külaline

Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 20:01

Paraku oli 17 😊
Tööle sõidab ta 1 h. Paraku jällegi tollel päeval oli ta järjest kahes töökohas korraga ja ei jõudnud lapsele lasteaeda järgi. Milleks see mees mul on? Ma võin Sulle öelda, et nii head isa nagu minu lapsel on, ei ole võimalik paremat soovidagi. Selle koha pealt hoia palun suu kinni.
Ja edasi-tagasi taksoga läheb mul 10 euri. Pigem jalutasin vaikselt. Aga ei arvanud lihtsalt, et pean veel jalutama:)
Kus sa 5 euriga saad?
Laps vaja riidesse ka panna lasteaias. Läheb aega. Olen varemgi viinud ja läheb täpselt 10 :)
Külaline

Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 20:02 Kus sa 5 euriga saad?
Laps vaja riidesse ka panna lasteaias. Läheb aega. Olen varemgi viinud ja läheb täpselt 10 :)
Ma oleks kas jätnud lapse koju või vajadusel maksnud kasvõi 20 eurot, et ei peaks haige seljaga kilomeetreid kusagil kooberdama. Ja päris kindlasti oleks keeldunud kusagile mujale veel kooberdamast. Ja kui mul oleks selline keiss, et laps tingimata vaja lasteaeda viia, mees ise ei saa, siis mu mees oleks mulle selle taksoraha jätnud, et ma oma haige seljaga ei peaks hakkama mingeid avantüüre ette võtma.
Barbara
Teerajaja

Postitus Postitas Barbara »

Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 14:45 Inimene aitas, pingutas ja isegi aitäh ei öeldud. Halvustavad teda ilmselt teised sellised ärakasutajad.
Küllap öeldi ka aitäh ja kaeti kulu. Teemaalgataja ei öeldnud, et aitähki ei öeldud!
Ja kui see ikka omal nii palju aega ja vaeva ja häda teeb, siis pole mõtet ennast katkestades "heategusid" teha. Ja see pole siiras heategu, kui pärast seda oodatakse lisatasu ja aitähist ja hüvitusestki ei piisa, saaks aru, et oleks üldse tasumata jäetud. Oleks siis võinud keelduda ja rahus kodus ravida ennast, küllap oleks mõni teine tuttav aidata saanud.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 20:01

Paraku oli 17 😊
Ah, jäta. Selliseid mehi nagu sul on terve ilm täis. Sul pole isegi autot, mees, kes on terve, võtab pere ainsa auto ja läheb minema, vigane naine peab last viima ja tooma. Õudne elu.
Külaline

See on kuidagi nii veider, et lasteaiaealise lapse ema on nii sant, puusad ja selg valutavad, vaevu komberdab siia ja sinna. Lasteaialapse emad on ju noored terved naised?
Külaline

Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 15:37 Nagu siin vastustest näha, inimesed on veidrad, kohe järeldusi tegema isikliku vaatenurga pealt, süvenemata ja infot omamata. Et ikka poleks seda ja teist ja miks ülepea last kuhugi viidi jne. No olgem nüüd mõistlikud, täiesti normaalne on tänulik olla inimesele, kes sulle teene teeb, see pole mingi tasu ootamine. Kui seisad kassas oma korviga ja eelnev inimene pakub sulle oma kohta, kuna tal rohkem kaupa, siis olete ju tänulikud ja tänate? Või peate sedagi endastmõistetavaks teeneks? Teene on igasugune tegevus, mis nõuab lisategevust ja ajakulu ehk tegevust, mida inimene võiks vabalt tegemata jätta. Ja selle eest on loomulik tänada sobival viisil. Psühholoogilises plaanis valmistab inimesele rõõmu tunda end vajalikuna, see hoiab koos suhteid nii perekonnas, kui ka ühiskonnas. Ja oskusel olla tänulik on suur osa selles.
Kuskohas on öeldud, et ei tänatud? Häda oli teemaalgatajal ju selles, et RAHA ei makstud lisaks ravimi maksumusele. Mis heategu see siis on, see on tasuline teenus sel juhul.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 22:17Kuskohas on öeldud, et ei tänatud? Häda oli teemaalgatajal ju selles, et RAHA ei makstud lisaks ravimi maksumusele. Mis heategu see siis on, see on tasuline teenus sel juhul.
Sina oldki see kitsipung?
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 22:17Kuskohas on öeldud, et ei tänatud? Häda oli teemaalgatajal ju selles, et RAHA ei makstud lisaks ravimi maksumusele. Mis heategu see siis on, see on tasuline teenus sel juhul.
Ja miks keegi peaks sulle heategusid tegema?
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2026 17:38Just olin enda lapsega lasteaiast koju jõudnud jalutada 2 km külmaga. Jõudsin koju, ajasin riided uuesti selga, läksin apteeki ja kõndisin jälle 2 km, et lapsele rohi viia. Ülekandena tuli summa mis rohi maksis. Alla 5 euri.
Öeld siis rohu palujale, et just jõudsid koju ja selg valutab, et ei jaksa uuesti kõndida, Sorry!
Äkki rohu paluja arvas, et sa tuleku pealt haarad ka apteegist rohu, mitte ei hakka uuesti tagasi ronima.
Sinu laps jäi siis üksi koju, kuni sa mööda lumist teed 2km edasi-tagasi rohtu tõid?
Külaline

Veider on küll nõuda kelleltki, kelle kohta pole isegi teada, et ta poes/apeegis on või sinna minemas, et toogu talle rohtu, kui pood/apteek on 2 km kaugusel ja kohustatul autot pole. Teades, et enamik inimesi tunneb end ebamugavalt lapsega naisele ära ütlemisel.
Külaline

Vaatasin nüüd, et tuttav kirjutas...Ma oleks siis vastu kirjutanud (lihtsam kui näkku öelda), et ei saa täna, otsi keegi teine või üldse eiranud.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Veebr 2026 01:54 Veider on küll nõuda kelleltki, kelle kohta pole isegi teada, et ta poes/apeegis on või sinna minemas, et toogu talle rohtu, kui pood/apteek on 2 km kaugusel ja kohustatul autot pole. Teades, et enamik inimesi tunneb end ebamugavalt lapsega naisele ära ütlemisel.
Seda, et lausa NÕUTI kelleltki apteeki minekut, mõtlesid sa küll oma peaga välja.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 15 Veebr 2026 07:38
Guest kirjutas: 15 Veebr 2026 01:54 Veider on küll nõuda kelleltki, kelle kohta pole isegi teada, et ta poes/apeegis on või sinna minemas, et toogu talle rohtu, kui pood/apteek on 2 km kaugusel ja kohustatul autot pole. Teades, et enamik inimesi tunneb end ebamugavalt lapsega naisele ära ütlemisel.
Seda, et lausa NÕUTI kelleltki apteeki minekut, mõtlesid sa küll oma peaga välja.
No kui on ikka haige lapse puhul raske ära öelda, siis tundub tõesti palve pigem nõudmisena, milllele on raske/ebasobiv keelduda. Aga selleks just öeldaksegi, et vanemad vastutavad oma laste eest, ehk et peab ise oma probleemid lahendama, mitte teisi jooksutama. Sellisel juhul tuleb raha ette küsida, ja toomistasu ka mainida, ehk et las kannab 10e üle, ja siis lähed. Muidu kohapeal veel ütleb, et täna on raha otsa saanud, maksan homme, aga homne jääbki tulemata... Või kui on selg haige ja masohhist ei ole, siis ei lähegi. Keegi ei pea sellele mammale heategusid osutama. Mille eest? Mida mamma TA jaoks teinud on?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: dmy, Piusa, taivopalm ja 8 külalist